Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W projekcie miałem chudziaka, ale nie jako konieczność. Zastanawiałem się czy go robić i więcej przemawiało za zrobieniem chudziaka. Płyta to po chudziaku 30 cm XPS, opaska ze styropianu hydro i na to zbrojona płyta 25 cm. Rurek z ogrzewania nie zalewam. Będą kable/maty elektryczne grzejne, albo najprostsze ogrzewacze konwekcyjne.

Aby dać kable to na płytę musiałbyś dawać zaś styropian i na niego układać maty i wylewać wylewkę z jastrychu. Jeżeli nie dasz styro to kable mimo że będą grzać wylewkę to i płytę a to według mnie przyniesie większe zużycie prądu. Temu pytałem jak to chcesz rozwiązać. Na tym etapie musi już to mieć dokładnie przemyślane. Z drugiej strony dawanie styro na taką płytę byłoby bezsensowne gdyż pod nią będzie 30cm XPSa. Temu też uważam że jest zupełnie nieekonomiczne takie rozwiązanie płyty. Lepiej byłoby pod płytę dać 10cm XPSa a na płytę potem 20cm styropianu twardszego na którym potem zrobisz wylewkę z kablami. Dałoby to szybszą reakcję na zmienne warunki a tak to kicha. Zobaczymy jak to rozwiążesz aby było dobrze.

ja mam rurki bezpośrednio na płycie i nie mam z tym problemów. do tego grzałka 6 kW. nie można szybko zmienić temperatury, ale do stałego zamieszkania jest OK. mała moc źródła powoduje, że nic się nie przegrzewa. przy większej teoretycznie mogłoby wystąpić jakieś przeregulowanie.

Nie porównuj swojego domu energooszczędnego do tego który buduje się z zamysłem jako pasywny. Ja nie powiedziałem ze to nie będzie działać tylko to że spowoduje to większe zużycie energii niż wtedy jak byłaby izolacja pod ogrzewaną posadzką. Ale czas pokaże jak to będzie w praktyce.

Nie porównuj swojego domu energooszczędnego do tego który buduje się z zamysłem jako pasywny. Ja nie powiedziałem ze to nie będzie działać tylko to że spowoduje to większe zużycie energii niż wtedy jak byłaby izolacja pod ogrzewaną posadzką.

A o ile większe ?

Nie będę się kłócić tutaj i zaśmiecał wątku polemiką bo to nie ma sensu a Twoje pytanie do tego prowadzi więc kończę teraz ten temat. Przekazałem swoje zdanie i tyle w temacie. Czas pokaże jak będzie naprawdę.

Odnoszę wrażenie ,że to właśnie ty prowokujesz do kłótni i zaśmiecania wątku.Jeżeli twierdzisz ,że będzie większe zużycie energii,to wypadało by powiedzieć o ile.Póki co twierdzisz ,że blondynki są bardziej inteligentne od brunetek. Dowodzik jakiś?:D

Odnoszę wrażenie ,że to właśnie ty prowokujesz do kłótni i zaśmiecania wątku.Jeżeli twierdzisz ,że będzie większe zużycie energii,to wypadało by powiedzieć o ile.Póki co twierdzisz ,że blondynki są bardziej inteligentne od brunetek. Dowodzik jakiś?:D

Jakbym wiedział dokładnie o ile to bym to napisał w pierwszym poście. Myślę że więcej jak o 20% to nie będzie tylko inne wartości wyjdą w domu 15kWh/m2 a inne w domu 100kWh/m2. To są rzeczy niepoliczalne. Nawet samo liczenie zap. na ciepło jest można powiedzieć umowne bo liczone dla określonych warunków a w audytorze nie ma znaczenia w jakiej kolejności są warstwy przegrody bo zapotrzebowanie będzie takie samo jeżeli jest to samo U. A to że jest domek jak u bart3za z styro od środka a domek z styropianem z zewnatrz to program nie widzi różnicy no chyba że samemu wybierze się typ konstrukcji lekki zamiast średni czy duży to wtedy jakaś różnica będzie. Ale to są wszystko wartości umowne. Nikt mi nie wmówi że samochód który ciągnie przyczepkę będzie miał takie samo spalanie jak samochód bez przyczepki.

Jakbym wiedział dokładnie o ile to bym to napisał w pierwszym poście. Myślę że więcej jak o 20% to nie będzie tylko inne wartości wyjdą w domu 15kWh/m2 a inne w domu 100kWh/m2. To są rzeczy niepoliczalne. Nawet samo liczenie zap. na ciepło jest można powiedzieć umowne bo liczone dla określonych warunków a w audytorze nie ma znaczenia w jakiej kolejności są warstwy przegrody bo zapotrzebowanie będzie takie samo jeżeli jest to samo U. A to że jest domek jak u bart3za z styro od środka a domek z styropianem z zewnatrz to program nie widzi różnicy no chyba że samemu wybierze się typ konstrukcji lekki zamiast średni czy duży to wtedy jakaś różnica będzie. Ale to są wszystko wartości umowne. Nikt mi nie wmówi że samochód który ciągnie przyczepkę będzie miał takie samo spalanie jak samochód bez przyczepki.

20 procent ??

O czym Ty piszesz.... Sama stara podłogi w budynku z poddaszem to jakieś 10-15% strat ogólnych.

Niech teraz grzanie całej płyty, zamiast wylewki zwiększy straty przez grunt o 10% (nie wiem, czy z uwagi na bezwładność tego systemu,czy straty do gruntu) to łączny udziału w stratach domu to jakieś 1-1.5%

Znowu pokutuje u Ciebie teoria "wiecznych strat" czyli, ze akumulacyjna przegroda pożera energię.

Z drugiej strony.... Ktoś ma 10cm XPS, na tym płytę, potem 20cm EPS.

Ale ściany (ceramika, czy silikat) o temp 22C stoją na płycie. Czyli są to ekrany odizolowane od gruntu (temp 8C) jedynie warstwą 10cm izolacji.

Sądzisz, ze to nie zwiększa strat ? ?

Edytowane przez fotohobby

W projekcie miałem chudziaka, ale nie jako konieczność. Zastanawiałem się czy go robić i więcej przemawiało za zrobieniem chudziaka. Płyta to po chudziaku 30 cm XPS, opaska ze styropianu hydro i na to zbrojona płyta 25 cm. Rurek z ogrzewania nie zalewam. Będą kable/maty elektryczne grzejne, albo najprostsze ogrzewacze konwekcyjne.

Ile w OZC wyszedl Ci wspolczynnik przenikania ciepla dla podlogi? Zastanawiam sie czemu akurat dales 30cm XPS.

Ta opaska z hydro 2x 15cm- czemu akurat wybrales z frezem? niemozna gdzies specjalnie zamowic 1x30cm?

Ile w OZC wyszedl Ci wspolczynnik przenikania ciepla dla podlogi? Zastanawiam sie czemu akurat dales 30cm XPS.

Ta opaska z hydro 2x 15cm- czemu akurat wybrales z frezem? niemozna gdzies specjalnie zamowic 1x30cm?

30 cm XPS miałem w projekcie, więc w taki sposób to zrealizowałem. Natomiast styropian frezowany wydaje mi się lepszy, być może subiektywne odczucie. Dzięki tym frezom dobrze się to wszystko trzyma, trudne do rozepchania co będzie miało znaczenie choćby przy wylewaniu, a nie zamierzam dawać żadnych podpór tylko od razu zasypać na gotowo. Styro 30 cm można dostać właściwie bez problemu tylko znaczenie dłużej musiałbym czekać, a nie bardzo miałem na to czas, a i ilość zamawianego styro się liczy, a u mnie nie było tego za dużo.

tak naprawdę do domów o znikomym zapotrzebowaniu najlepsze byłoby ogrzewanie nadmuchowe (w celu maksymalizacji wykorzystania wszelkich zysków oraz strategii grzania)

Nadmuchowe? Tylko jak to zrealizować typu "legalett" dość skomplikowana realizacja, a rekuperatory z takimi funkcjami są poza moim zasięgiem/zainteresowaniem finansowym.

Nadmuchowe? Tylko jak to zrealizować typu "legalett" dość skomplikowana realizacja, a rekuperatory z takimi funkcjami są poza moim zasięgiem/zainteresowaniem finansowym.

chodzi raczej o jakieś klimatyzatory czy klimatyzację kanałową (ewentualnie jakieś nagrzewnice), najlepiej ze sterowaniem strefowym - wtedy teoretycznie można zużyć najmniej energii na ogrzanie domu, bo ogrzewanie chodzi tylko wtedy kiedy trzeba, nie nagrzewa np. przegród w nieużywanym czy nienagrzanym przez słońce pomieszczeniu itd. po prostu przy grzaniu powietrza mamy najlepszą sterowalność układu.

chodzi raczej o jakieś klimatyzatory czy klimatyzację kanałową (ewentualnie jakieś nagrzewnice), najlepiej ze sterowaniem strefowym - wtedy teoretycznie można zużyć najmniej energii na ogrzanie domu, bo ogrzewanie chodzi tylko wtedy kiedy trzeba, nie nagrzewa np. przegród w nieużywanym czy nienagrzanym przez słońce pomieszczeniu itd. po prostu przy grzaniu powietrza mamy najlepszą sterowalność układu.

Nie jestem pewny czy w masywnym domu ogrzewanie nadmuchowe byłoby komfortowe. Przy komforcie mimo temperatury powietrza ważna jest też temperatura przegród a od powietrza raczej długo silka będzie się nagrzewać. Co innego w szkielecie temu ja bym w masywnym domu tego rozwiązania nie zaryzykował. No chyba że masz u siebie sprawdzone że jednak wszystko jest ok...:confused:

• 3 months później...

Długo nie aktualizowałem postępu prac, bo nie szło to wszystko tak szybko jak chciałem... ale wczoraj nadeszła ta chwila i płyta wylana. Samo wylewanie trwało około 1,5 godz. Pogoda wytrzymała do wieczora i przyszedł deszcz, jakieś 6 godz. po wylewaniu, myślę, że nic złego się przez to nie stało.

Ostatnie poprawki:

14717074_586410188208971_1221480834563820823_n.jpg?oh=315573e0516c629f5b39406f17628fa7&oe=58897FBE

14925645_586410191542304_1186564514065253694_n.jpg?oh=4cb97ea6c257a113b095db42e53afdb0&oe=589AAF25

14910372_586410174875639_4094907628047888864_n.jpg?oh=4d8517e33153e99c3cfe3f1807809153&oe=58A4B044

Zaczyna się:

14690924_586410288208961_1770559252240640628_n.jpg?oh=83ac96f2e8cda4df1c7bf75e257b0a90&oe=588D674B

14907219_586410308208959_4430250619438174704_n.jpg?oh=adfa901d132200d8b42fab54b0ee0391&oe=588DC89A

Bliski koniec :)

14907038_586410484875608_4318317739552694395_n.jpg?oh=004bdede6b6a7971f5358a69d3b7e8a0&oe=588EA31D

Dzień następny po polewaniu

14925413_586410524875604_922685628457902326_n.jpg?oh=45c232f707a567666e701d14b85be692&oe=589A7355

Edytowane przez d.i.m.