d.i.m. 02.11.2016 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Czas na podsumowanie kosztów mojej płyty fundamentowej: stal: 3400XPS: 9450koparka: 530rury GGWC, kan: 1000pospółka: 3000zagęszczara: 670styro na cokół i opaskę: 3160chudziak: 1400folia: 230klej do XPS: 300płytki na cokół i klej: 190piasek na obsypanie: 880dystanse do zbrojennia: 300beton C25/30 20,5m3: 4470listwa + wibrator: 180 SUMA: 29160 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.11.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Planujesz murowanie ścian jeszcze przed zima czy na spokojnie na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d.i.m. 02.11.2016 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Na spokojnie na wiosnę. Myślę, że to będzie lepsze rozwiązanie i dla ścian i dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.11.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Na spokojnie na wiosnę. Myślę, że to będzie lepsze rozwiązanie i dla ścian i dla mnie. Ściany też samemu planujesz murować czy kogoś do pomocy weźmiesz? Z tego co pamiętam to z silki chcesz murować a to nie jest zbyt przyjazny materiał dla samoroba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna Stodoła 03.11.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Czas na podsumowanie kosztów mojej płyty fundamentowej: stal: 3400 XPS: 9450 koparka: 530 rury GGWC, kan: 1000 pospółka: 3000 zagęszczara: 670 styro na cokół i opaskę: 3160 chudziak: 1400 folia: 230 klej do XPS: 300 płytki na cokół i klej: 190 piasek na obsypanie: 880 dystanse do zbrojennia: 300 beton C25/30 20,5m3: 4470 listwa + wibrator: 180 SUMA: 29160 zł Masz projekt płyty czy to taki kosztorys na czuja? Chętnie bym porównał dane z projektu z planowaną przeze mnie płytą ( będzie trochę większa niż Twoja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d.i.m. 03.11.2016 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Mam znajomego budowlańca murarza, jak wygospodaruje dla mnie trochę czasu to mi pomoże. Jak będzie miał mniej czasu to będę chciał żeby mi zaczął oraz pokazał co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d.i.m. 03.11.2016 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Masz projekt płyty czy to taki kosztorys na czuja? Chętnie bym porównał dane z projektu z planowaną przeze mnie płytą ( będzie trochę większa niż Twoja ) Tak ja kupiłem gotowy projekt domu pasywnego, robiłem zgodnie z projektem, a koszt jest dokładny bo spisywałem na bieżąco ile za co płaciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 03.11.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Widzę d.i.m., że jesteśmy na podobnym etapie. Chyba trochę wcześniejszych zdjęć Ci zeżarło, czyżby "Fotosik"?A co z opaską przeciwwysadzinową? Widzę, że już zasypałeś. Nie robisz, czy czekasz do wiosny? PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d.i.m. 03.11.2016 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Do zdjęć korzystam z facebuka (konta swojego nie mam) tam jest więcej zdjęć link: https://www.facebook.com/Dom-pasywny-pod-Rzeszowem-526969050819752/ zamieszczę je tutaj tylko zatraci się chronologia. Opaska jest zrobiona, zafoliowana i obsypana piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.11.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Mam znajomego budowlańca murarza, jak wygospodaruje dla mnie trochę czasu to mi pomoże. Jak będzie miał mniej czasu to będę chciał żeby mi zaczął oraz pokazał co i jak. Najważniejsze aby Ci pomógł przy pierwszej warstwie bloczków aby to zrobić idealnie równo bo potem to już pójdzie jak z górki (potem pod górkę bo na rusztowaniu) bo nie będziesz musiał się przejmować tak bardzo poziomem a pion do sznurka ustawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.12.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 widze ze płyta juz jest ...trzymam kciuki za reszte i milego odpoczynku ... byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobBuillder 26.01.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Super, że ruszyliście z budową domu pasywnego. Trzymam kciuki i będę obserwował jak rośnie Pozdrawiam z Lublina Edytowane 26 Stycznia 2017 przez BobBuillder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.04.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 tak naprawdę do domów o znikomym zapotrzebowaniu najlepsze byłoby ogrzewanie nadmuchowe (w celu maksymalizacji wykorzystania wszelkich zysków oraz strategii grzania) Trochę odgrzewam posta ale uwaga jest bardzo trafna. Dom bliski pasywnemu błyskawicznie reaguje na nadmiar energii - i nijak bez ogrzewania nadmuchem z opcją chłodzenia nie da się z tym efektywnie walczyć. I nie ma co zaklinać rzeczywistości - dom pasywny się przegrzewa i trzeba sobie jakoś z tym radzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.04.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Trochę odgrzewam posta ale uwaga jest bardzo trafna. Dom bliski pasywnemu błyskawicznie reaguje na nadmiar energii - i nijak bez ogrzewania nadmuchem z opcją chłodzenia nie da się z tym efektywnie walczyć. I nie ma co zaklinać rzeczywistości - dom pasywny się przegrzewa i trzeba sobie jakoś z tym radzić. Jeżeli się przegrzewa to został źle zaprojektowany i nie jest pasywny. Po prostu u nas raczej się przyjmuje dom pasywny w kategorii zapotrzebowania na ciepło czyli 15kWh/m2 ale ważniejszym wyznacznikiem jest moc grzewcza do 10W/m2. Ten parametr głównie decyduje o tym czy dom może być pasywny czy nie. Niestety wystarczy dać więcej okien od południa przy prostej bryle domu to zachowując odpowiednią izolację i szczelność można zejść nisko z zapotrzebowaniem na ciepło. Tyle że więcej okien to wyższa moc grzewcza przez co bez jakiegoś ogrzewania się nie obejdzie. Przy przegrzewaniu jest podobnie bo więcej okien to więcej miejsc przez które wchodzi nam ciepło z zewnątrz w lato. Najlepiej byłoby osiągnąć dobry wynik nie przesadzając z ilością okien wtedy tez domek nie powinien się przegrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.04.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Jeżeli się przegrzewa to został źle zaprojektowany i nie jest pasywny. Po prostu u nas raczej się przyjmuje dom pasywny w kategorii zapotrzebowania na ciepło czyli 15kWh/m2 ale ważniejszym wyznacznikiem jest moc grzewcza do 10W/m2. Ten parametr głównie decyduje o tym czy dom może być pasywny czy nie. Niestety wystarczy dać więcej okien od południa przy prostej bryle domu to zachowując odpowiednią izolację i szczelność można zejść nisko z zapotrzebowaniem na ciepło. Tyle że więcej okien to wyższa moc grzewcza przez co bez jakiegoś ogrzewania się nie obejdzie. Przy przegrzewaniu jest podobnie bo więcej okien to więcej miejsc przez które wchodzi nam ciepło z zewnątrz w lato. Najlepiej byłoby osiągnąć dobry wynik nie przesadzając z ilością okien wtedy tez domek nie powinien się przegrzewać. Teoretyzujesz. Był ze 2 lata temu obszerny artykuł na temat opinii użytkowników osiedla domów pasywnych pod Berlinem. Wszyscy zwracali na to uwagę, iż domy się przegrzewają, bo gdzie w środku lata oddać zyski bytowe i ciepło z zewnątrz? (trzeba przecież wyjść na taras, jakoś korzystać z domu). Pasywność to nie jest jakaś kosmiczna technologia, tylko przepływ energii (przez przenikanie i konwekcję) jest mocno ograniczony. Co ma niestety swoje plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.04.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Kamil jest teoretyk a dom pasywny nie jest ideałem komfortu i nigdy nie będzie - wynika to z jego założeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 23.04.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Kamil jest teoretyk a dom pasywny nie jest ideałem komfortu i nigdy nie będzie - wynika to z jego założeń.Komfort to pojęcie bardzo względne, a poza tym rzeczy komfortowe są zazwyczaj nieekonomiczne, więc pisanie, że komfort wynika z założeń bądź nie, nie bardzo jest chyba na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 23.04.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 bo gdzie w środku lata oddać zyski bytowe i ciepło z zewnątrz? (trzeba przecież wyjść na taras, jakoś korzystać z domu). Przyznasz jednak chyba, że póki co w naszym klimacie potrzeba chłodzenia jest nieporównywalnie mniejsza, od potrzeby dogrzewania. Wobec tego to przegrzewanie jest na pewno bardziej do zniesienia, bo dotyczy zazwyczaj 2 miesięcy w roku, grzejemy praktycznie pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.04.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Przyznasz jednak chyba, że póki co w naszym klimacie potrzeba chłodzenia jest nieporównywalnie mniejsza, od potrzeby dogrzewania. Wobec tego to przegrzewanie jest na pewno bardziej do zniesienia, bo dotyczy zazwyczaj 2 miesięcy w roku, grzejemy praktycznie pół roku. To twierdzenie jest prawdziwe dla domów już zbudowanych. Dążymy do domów pasywnych o minimalnych potrzebach energetycznych. Kończy się to tym, że wielu sezon grzewczy zaczyna w połowie listopada w marcu o nim zapominając. Wszyscy się przyznają, że grzeją, bo mają system grzewczy, ale już mało kto przyznaje, że latem w domu są dni nie do wytrzymania, udając, że 26-27 stopni i wilgotność 70% to jest coś przyjemnego. Jeżeli nasze domy mają tak niewielkie potrzeby i dobrze trzymają ciepło co oznacza niestety, że to niechciane latem także. Należało by znacząco zmienić podejście do komfortu cieplnego kładąc nacisk na systemy "utrzymania komfortowych warunków cieplnych". W praktyce oznacza to, iż w przyszłości PC zdominują rynek bo można do nich podpiąć dowolny odbiornik: grzejnik, podłogówkę, klimakonwektor czy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.04.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Teoretyzujesz. Był ze 2 lata temu obszerny artykuł na temat opinii użytkowników osiedla domów pasywnych pod Berlinem. Wszyscy zwracali na to uwagę, iż domy się przegrzewają, bo gdzie w środku lata oddać zyski bytowe i ciepło z zewnątrz? (trzeba przecież wyjść na taras, jakoś korzystać z domu). Pasywność to nie jest jakaś kosmiczna technologia, tylko przepływ energii (przez przenikanie i konwekcję) jest mocno ograniczony. Co ma niestety swoje plusy i minusy. Widocznie Niemcy drapnęli temat domów pasywnych ale ich też zbudować nie potrafią. W domu pasywnym wentylacja z gwc powinna utrzymać odpowiedni komfort latem. 25-26st gdy na zewnątrz jest 40 to nie jest dyskomfort. Oczywiście nie ma szans aby samą wentylacją schłodzić do 21st. W każdym domu niezależnie czy pasywny czy nie to jak rośnie temperatura na zewnątrz to i w domu robi się cieplej, a jak się chce mieć chłodno to trzeba założyć sobie klimę. Dom prawdziwie pasywny ma to do siebie, że bez klimy będą odpowiednie warunki aby się dobrze mieszkało (znośnie). Według mnie 25st w lato to dobra temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts