Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielacz płaszczyznowy

kwasek2

Recommended Posts

Witam

Do rozdzielacza z przepływomierzami firmy Capricorn ze stali nierdzewnej - PREMIUM, mam podłączone parę grzejników + 3 pętle ogrzewania podłogowego. Czy tak jak w moim przypadku dopuszcza się podłączenie grzejników do rozdzielacza obsługującą podłogówkę?. Zaznaczam, że producent podaje że maksymalna temp. to 60 stopni. Ogrzewanie mam z pieca kondensacyjnego firmy Vaillant, co jeśli piec przy jakiś dużych mrozach podgrzeje wodę powyżej 60 stopni. Co jeśli dołożę do c.o kominek z płaszczem wodnym?. Nie widzę żadnych termostatów zabezpieczeń itp. na wypadek zbyt wysokiej temp......

Nie wiem co to za rozdzielacz., ale 60 stopni na grzejniki to jakoś mało, chyba że są przewymiarowane.

Ogólnie na zasilaniu rozdzielaczy podłogówki powinien być termostat wyłączający pompę, w przypadku np. uszkodzenia mieszacza.

Wtedy ustawiasz na nim np 30 stopni, i więcej w podłogę Ci nie wleci. (do drewna max 27 stopni!).

Ja u siebie mam takie przed każdym rozdzielaczem. Jeśli masz podłogę z płytek to się jakoś przejmować nie musisz, ale jesli drewno no to.niestety trzeba to założyć.

Nie wiem jak masz włączony kominek w układ. Powinieneś mieć jakiś bufor/wymiennik płytowy.

Bufor jest chyba najlepszym wyjściem, bo możesz zmagazynować w jakimś stopniu energię w wodzie i uzyć ją stopniowo później.

Wymiennik płytowy nie da CI tego rezerwuaru energii.

Jak masz rozgrzaną podłogówkę i zapalisz w kominku i masz wymiennik płytowy - mieszacze pracują na prawie całkowitym zamknięciu co spowoduje, że zagotujesz wode w kominku, albo musisz delikatnie palić. Po prostu każdy kominek ma za dużą moc, aby podłogówką mogła ją odebrać.

Upewniej się jak wyglądają krzywe grzewcze na sterownikach, które sterują mieszaczami w rozdzielaczach.

Krzywa do podłogówki powinna oscylować w zakesie 0,2 - 0,4. Maksimum temperatur na około 27-29 stopni.

Nie wiem co to za rozdzielacz., ale 60 stopni na grzejniki to jakoś mało, chyba że są przewymiarowane.

Ogólnie na zasilaniu rozdzielaczy podłogówki powinien być termostat wyłączający pompę, w przypadku np. uszkodzenia mieszacza.

Wtedy ustawiasz na nim np 30 stopni, i więcej w podłogę Ci nie wleci. (do drewna max 27 stopni!).

Ja u siebie mam takie przed każdym rozdzielaczem. Jeśli masz podłogę z płytek to się jakoś przejmować nie musisz, ale jesli drewno no to.niestety trzeba to założyć.

Nie wiem jak masz włączony kominek w układ. Powinieneś mieć jakiś bufor/wymiennik płytowy.

Bufor jest chyba najlepszym wyjściem, bo możesz zmagazynować w jakimś stopniu energię w wodzie i uzyć ją stopniowo później.

Wymiennik płytowy nie da CI tego rezerwuaru energii.

Jak masz rozgrzaną podłogówkę i zapalisz w kominku i masz wymiennik płytowy - mieszacze pracują na prawie całkowitym zamknięciu co spowoduje, że zagotujesz wode w kominku, albo musisz delikatnie palić. Po prostu każdy kominek ma za dużą moc, aby podłogówką mogła ją odebrać.

Upewniej się jak wyglądają krzywe grzewcze na sterownikach, które sterują mieszaczami w rozdzielaczach.

Krzywa do podłogówki powinna oscylować w zakesie 0,2 - 0,4. Maksimum temperatur na około 27-29 stopni.

Nie wiem czy zostały przymiarowane ale wyliczyłem na szybko moc:

dla 75/65/20 stopni C ~ 16,5 kW, lub 55/45/20 stopni C - 8,7 kW, podłogówki nie wliczyłem bo nie wiem jak :) około 30 - 35 m2. Dom 180 m2, ocieplony grafitem 15 cm okna 3 szybowe.

Piec o mocy 20kW

Nie mam żadnej pompy, jedynie jest do cyrkulacji c.w.u. Pompa do c.o jest chyba w piecu. Na podłodze będą płytki tam gdzie będzie OP. Temp. podłogówki to jedynie będę mógł przepływomierzem i zaworem regulacyjnym na rozdzielaczu ustawić jeśli się da, no bo jak inaczej :) To jest prosta instalacja z tego co widzę po prostu do rozdzielacza bez żadnych dodatkowych pomp termostatów jest podłączona podłogówka i grzejniki

Kominka jeszcze nie mam, jestem w trakcie wyboru. Nie wiem w jakim układzie będzie podłączony, 2 rożne źródła poleciły mi układ zamknięty bez bufora.

Według mnie jak układ zamknięty to jakiś bufor musi być, max bufor jaki zmieszczę to 200 l zawsze lepsze te 200 l niż nic. Jeśli zrobiłbym układ otwarty to wiadomo wymiennik..

Nie mam żadnych mieszaczy.... więc nie mam czego sterować. Z tego co wiem to mam tylko 1 obieg dla grzejników i OP. Zadaje na sterowniku "temp zadaną" i reszta mnie nie interesuje, ewentualna ręcznie ustawiam temp regulowaną przepływomierzem dla OP jeśli się da.

Wracając do głównego tematu, wychodzi na to że ktoś założył, że piec nie da wyższej temp niż 60 stopni i zamiast osobno podłączyć grzejniki do rozdzielacza dedykowanego dla grzejników podłączył je do rozdzielacza przystosowanego tylko do podłogówki bo max 60 stopni. Oczywiście te max 60 stopni to dane producenta, nie chce wiedzieć co się stanie z rozdzielaczem przy większej temp.

We współcześnie budowanych ciepłych domach Tz podłogówki i grzejników może być identyczna i oba systemy mogą pracować bez problemu ze wspólnego rozdzielacza...

===

Co ma piernik do wiatraka??, zwróciłem tylko uwagę na błędne okreslenie temperatury granicznej dla drewna które nie dotyczy Tz a temp. posadzki.

Co ma piernik do wiatraka??, zwróciłem tylko uwagę na błędne okreslenie temperatury granicznej dla drewna które nie dotyczy Tz a temp. posadzki.

Dokładnie tak...

To ma piernik do wiatraka, że Tz może być wyższa niż przywołane 27 oC...

O ile wyższa?

To zależy od wielkości utraty ciepła przez pomieszczenie.....

===

Dokładnie tak...

To ma piernik do wiatraka, że Tz może być wyższa niż przywołane 27 oC...

O ile wyższa?

To zależy od wielkości utraty ciepła przez pomieszczenie.....

===

To jest rozwadnianie tematu, ale ile wyzsza to wynika z o obliczen a zalezne jest od:

1) strat ciepła przez pomieszczenie,

2) rozstawu rur

3) dT

4) srednicy rur

5) grubosci i rodzaju wylewki

6) pozostałych mniej waznych czynników.

Przecietnie Tz waha sie od 33-39 oC czyli róznica będzie sie zawierała w zakresie od 6 do 12 oC.

oczywiscie miałem przypadki ze Tz wynosiła i 40 lub 41 oC ale były to przypadki szczegolne wynikajace albo bardzo dzuzych przeszklen albo słabej izolacji.

I dokładnie o to mi chodziło. Tz nawet wg parametrów, które podałeś tj. 33-41 oC jest wystarczająca dla skutecznego grzania przez grzejniki we współcześnie budowanych domach i dlatego mogą one być zasilane z jednego rozdzielacza z podłogówką tą samą Tz.

Warunek?

Należy zastosować grzejniki o jak największej powierzchni wymiany ciepła.

Ilość ciepła uzyskiwana z jednego m2 dla dT 1 oC z podłogówki i z grzejników jest bardzo zbliżona.

Powyższe jest istotą hybrydowej dystrybucji ciepła....

===

I dokładnie o to mi chodziło. Tz nawet wg parametrów, które podałeś tj. 33-41 oC jest wystarczająca dla skutecznego grzania przez grzejniki we współcześnie budowanych domach i dlatego mogą one być zasilane z jednego rozdzielacza z podłogówką tą samą Tz.

Warunek?

Należy zastosować grzejniki o jak największej powierzchni wymiany ciepła.

Ilość ciepła uzyskiwana z jednego m2 dla dT 1 oC z podłogówki i z grzejników jest bardzo zbliżona.

Powyższe jest istotą hybrydowej dystrybucji ciepła....

===

Ja dalej nie rozumiem dlaczego moja uwaga o pomyłce temperatur spowodowała kolejna dyskujsję na temat hybrydowej dystrybucji ciepła. Pomyłka to pomyłka i ją wyprostowałem, po co kolejne wpisy nie zwiazane naprawdę nie wiem. Moze mało domyslny jestem. Ale skoro jest juz ten temat, podaj koszt wykonania takiej instalacji, jest juz kilka wykonan o czym sie pochwaliłes. Koszty zapewne tez znasz.

Niższy niż samej podłogówki o blisko 20%.

Było to do przewidzenia, gdyż koszt "odchudzonej" do 30% potrzebnej mocy podłogówki - ułożonej tylko w ciągach komunikacyjnych wszystkich pomieszczeń i w łazienkach,

z oczywistych powodów jest niższy - zarówno w materiale jak i w robociźnie, której przy podłogówce udział jest spory....

===

Niższy niż samej podłogówki o blisko 20%.

Było to do przewidzenia, gdyż koszt "odchudzonej" do 30% potrzebnej mocy podłogówki - ułożonej tylko w ciągach komunikacyjnych wszystkich pomieszczeń i w łazienkach,

z oczywistych powodów jest niższy - zarówno w materiale jak i w robociźnie, której przy podłogówce udział jest spory....

===

Tzn. ?? ile w liczbach, podłogówka za m2, za ile i ile grzejników i jaka powierzchnia domu oraz projektowe obciązenie budynku. Same procenty bez podstawy liczbowej niewiele dają