szczukot 17.08.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 WitamOd kilku lat mam instalcje solarną, z pompą Wilo ST15/6-3. Zawsze mnie wkurzało, że musze regulować przepływ glikolu pzy dużych różnicach temperatur glikolu. Normalnie na tej pompie na najniższym biegu (43W= bez problemu osiągałem 2l/min (tyle ile ma być dla moich paneli).No i wróciłem po wakacjach i coś w instalacji siadło. Pompa na makszmalnzm biegu z ledwością ciągnie 1l/min. Widzę, że też ciśnienie spadło. Ale zanim się za to wezmę, chciałbym wymienić pompę na taka z automatycznym dopadowaniem przepływu.Czy ktoś mi może coś polecić ?Widzę jakieś wilo startos i jakieś grunfosy (choć teraz nie mogę ich znaleźć). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goraj 18.08.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Polecam tą pompę : http://www.grundfos.com/products/find-product/upm3-solar.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.08.2015 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 No to wlasnie te grundfosy. Ale akurat nie widze gdzie to kupic. Z Wilo łatwiej Fantomps. Dobiłem dzisiaj ciśnienie i chodzi. Gdzieś i musi cos uciekac i nie wiem gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.08.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Spodziewam się, że w czasie twoich wakacji płyn mógł zostać wyrzucony przez zawór bezpieczeństwa z powodu małej pojemności naczynia przeponowego lub uszkodzenia naczynia. Inną popularną przyczyną jest odpowietrznik przy kolektorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.08.2015 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 No właśnie zaworem nic nie poszło, bo mam pod nim zbiornik i jest pusty. Zaworu odpowietrzającego przy kolektorach nie mam. Mam tylko na dole przy zbiorniku separator powietrza. Ciężko będzie znaleźć A przypomni mi ktoś : rury między pompą a kolektroami z zasady są ciągnięte w całości czy jakoś łączone/spawane co kawałek ? Nie mogę sobie przypomnieć, ale jeżeli były w całości to zostaje chyba tylko sprawdzenie szczelności gdzie muszą być łączenia (czyli blisko kolektorów, bo przy pompie jest ok) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts