Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja - wywiewka a spadek

grzeniu666

Recommended Posts

Mam strych nieużytkowy, konstrukcja dachowa z wiązarów (dach dwuspad.), w ścianach szczytowych kratki, m.in. do wyprowadzenia wywiewki kanalizy.

Czy rury już na strychu też muszą mieć zachowany spadek (jak "zasadnicza" część kanalizacji) , czy mogę na fragmencie dać "przeciw-spadek"? Chodzi o to, że najchętniej bym te rury na strychu puścił pod samą kalenicą (aby głową nie haczyć) i przy samej ścianie szczytowej zszedł niżej (ze 30cm) do wysokości kratki. Niżej rysunek poglądowy.

wywiewka-spadek.jpg

Rura nie może schodzić jak to napisałeś spadkiem do dołu. Wywiewka działa mniej więcej jak komin. Powinna być jak najbardziej pionowo, no chyba ze założysz wiatrak nad dachem to wtedy zmienia postać rzeczy. Jeśli zaniżysz koniec wywiewki to przestanie ona spełniać swoją rolę i możesz mieć przykry zapach w domu.

Nigdy w życiu nie zakładaj w jednej kratce wywiewki z kanalizacji z żadną wentylacją. Najlepiej jeśli rurę z kanalizacji wypuścisz nad dach, tak samo jak to się robi z kominem dymnym lub przewodami wentylacji grawitacyjnej. Tu gdzie pracuję nikt by nie zaakceptował takiego rozwiązania jakie proponujesz, stąd moje sugestie. Kanalizacja jeśli wychodzi tym samym kominkiem co inna wentylacja, a możliwe jest wypuścić ją nad ten kominek robiąc otwór w daszku i wstawiając rurę nad ten kominek to również będzie to zrobione poprawnie.

Również chętnie poznam argumenty na NIE dla spadku.

U mnie też będzie (spadek).

Jak będzie śmierdzieć to zawoła się dekarza i przerobi.

Nie znalazłem odpowiedzi dlaczego nie może być tego spadku.

To służy do wyrównania ciśnienia w rurach kanalizacyjnych.

Inaczej, jak spuszczasz kupę w jednym kiblu to ma zassać powietrze, żeby nie wciągało wody w drugim kiblu czy innych syfonach..

tak właśnie głosi teoria a Ty ją powielasz, jednak widziałeś kiedyś taką rurę na zewnątrz w mroźny dzień? potrafią zwisać z niej sople lodu. para wodna skrapla się i cała rura wewnątrz jest mokra a woda spływa w dół. Mam tłumaczyć dalej, że tym sposobem zrobisz Sobie syfon nad głową czy już zrozumiałeś?

ps. do napowietrzania czyli jak to napisałeś "w jednym kiblu to ma zassać powietrze" służy zawór napowietrzający.

Edytowane przez jarekpolak

tak właśnie głosi teoria a Ty ją powielasz, jednak widziałeś kiedyś taką rurę na zewnątrz w mroźny dzień? potrafią zwisać z niej sople lodu. para wodna skrapla się i cała rura wewnątrz jest mokra a woda spływa w dół. Mam tłumaczyć dalej, że tym sposobem zrobisz Sobie syfon nad głową czy już zrozumiałeś?

ps. do napowietrzania czyli jak to napisałeś "w jednym kiblu to ma zassać powietrze" służy zawór napowietrzający.

W którym miejscu zrobi się syfon? w tym zaznaczonym na zielono?

Ty chcesz zrobić identycznie jak autor postu i wyciągnąć kanalizację ścianą? Koniecznie pod metalową podbitką :) Widzę, że Jesteś zbyt mądry, żebym Cię uczył czy też do czegoś przekonywał tym bardziej wszystkie instrukcje montażu WYWIEWKI kanalizacyjnej. Pozdrawiam.

Nie. Chciałbym się podłączyć do nieużywanego komina wentylacji grawitacyjnej ale musiałbym się właśnie z tą rurą nieco opuścić.

Rura nie może schodzić jak to napisałeś spadkiem do dołu. Wywiewka działa mniej więcej jak komin.

No właśnie, a co zrobić, kiedy zimą czuć wokół domu (czy właściwie "za domem" w stosunku do wiejącego wiatru) niemiły zapach kanalizacji, który wydobywa sie z dwóch takich "wywiewek" ?

Mam dwie - rury fi110 idące pionowo w górę.

Czym różni się "wywiewka kanalizacyjna" od "napowieterznia kanalizacji" bo tak zdaje sie były te dwa piony nazwane na projekcie ?

@jarku, nie zamierzam dziurawił dachu aby wyprowadzić kanalizę (przynajmniej narazie, jak będzie katastrofa z wyrzutem bocznym to może wtedy). Tymczasem sprawdziłem wysokość, i mam na styk (o ile nie postawię włosów na żelu), nie będę haczył i nie muszę robić "przeciw-spadku").

@fotohobby, na moje oko, napowietrzenie zapobiega wyciąganiu wody z syfonów (wyrównuje ciśnienie w kan. podczas np. spłukiwania w klopiq). Natomiast napowietrzenie, obok (również) wyrównywania cićnienia, służy dodatkowo odprowadzeniu toksycznych (?) gazów z kanalizacji. Czy ten pion napowietrzenia w projekcie jest "otwarty" czy zakończonym jakimś napowietrznikiem (o ile masz takie detale)?

Napowietrzanie działa prawidłowo, bo z syfonów wody nie wyciąga.

W projekcie takich detali nie mam.

Te piony są dodłączone elastyczną rurą do dachówek wentylacyjnych.

Więc powstaje typowy komin.

Może trzeba tam zamontować coś rodzaju zaworu zwrotnego, wpuszczającego powietrze do instalacji przy wystąpieniu podciśnienia ? Ty mas coś w tym rodzaju ?

Edytowane przez fotohobby

@fotohobby, sądzę że minimum jeden (najdalszy?) pion powinien być otwarty, tj. bez "zaw. zwrotnego" typu napowietrzacz, właśnie po to aby mógł również oddać (a nie tylko zabrać) na zewnątrz. Brak napowietrzacza na drugim pionie (tj. otwarcie dwukierunkowe) chyba jest korzystne, z wyjątkiem ew. zapaszków w ogrodzie (mogą uchodzić z każdego "otwartego" pionu).

Ja jeszcze nie mam działającej kanalizy. Mam wykonane dwa piony, które na strychu łączą się w jedną rurę i pójdą do kratki (w ścianie szczytowej na wysokości ca. 8m, więc liczę że zapachy z kanalizy mi nie będą dokuczały). Napowietrzaczy nie mam (mam nadzieję, że nie będzie konieczności dokładać w łazienkach czy kuchni).

Edytowane przez grzeniu666

Napowietrzaków mechanicznych nie potrzebuję, ale zapaszek podczas zimnych wieczorów bywa irytujący.

Kupie dwa takie cuda:

http://domwent.pl/pl/p/Lacznik-kanalow-okraglych-z-zaworem-zwrotnym-plastic-100mm-nr-494/1288

ewentualnie to:

http://www.vokker.pl/pl/34-elementy-montazowe

I zamontuję na końcówkach rur

nie wiem czy to dobry pomysł bo jeszcze się z takim rozwiązaniem nie spotkałem, żeby ktoś zakładał takie zawory. Znam dziesiątki przypadków kiedy wywiewka założona była w ścianie i wtedy było bardzo mocno czuć, jednak żeby zapach z dachu dochodził do wysokości podwórka to dla mnie nowość.

"Te piony są dodłączone elastyczną rurą do dachówek wentylacyjnych" masz na myśli dachówki wentylacyjne czy kominki wentylacyjne pod które można podłączyć rurę fi 110 na szczelnie? Jeśli smrodek jest bardzo dokuczliwy to może pomyśl o przeniesieniu kominka w inne miejsce na dachu? o ile to możliwe.