Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie podłogowe ; elektryczne czy gazowe na propan ?

dbx

Recommended Posts

System tańszy w budowie to z pewnością system elektryczny.

Ale, każdy wie, że na budowie się nie kończy. Ważne są późniejsze koszty eksploatacji, m.in to, ile przyjdzie płacić za energię lub za gaz.

Który system tańszy ?

Dodam, że elektryczny system grzewczy, może być wykonany z kabli lub rurek. Rurki są o tyle uniwersalne że w razie czego można do nich podłączyć każdy inny system grzewczy, oparty na obiegu ciepłej wody.

Mimo, to jest dylemat, jakie źródło energii wybrać by na chwilę obecną, cieszyć się mniejszymi kosztami utrzymania ? Prąd czy gaz płynny ?

Mimo, to jest dylemat, jakie źródło energii wybrać by na chwilę obecną, cieszyć się mniejszymi kosztami utrzymania ? Prąd czy gaz płynny ?

Musisz sprawdzić u swojego dostawcy prądu taryfy G11 i G12, ale można przyjąć okolice 30 gr w G12I i 60 gr w G11 za 1 kWh. Proszę o ewentualna korektę.

Obecnie propan /mazowieckie i łódzkie/ ok. 1,3 zł/litr = 0,2 zł/kWh. Z tym, że 24h na dobę, a nie w określonych godzinach.

Oczywiście zbiornik własny, nie w dzierżawie.

Dla ułatwienia dodam, że pow. podłogówki to 80m2 chociaż można przeliczać na 1m2 i wyjdzie to samo.

Oczywiście chodzi o koszt samego "opału". Inne świadczenia np. dzierżawa zbiornika na propan /260zł/ rocznie/ nie podlegają tematowi.

Sam nie potrafię tego przeliczyć, by porównać, więc liczę na pomoc innych.

NIE chodzi o to ile u kogo kosztuje energia i propan, chodzi o porównanie kosztów zużycia energii oraz gazu. by móc powiedzieć, to ogrzewanie jest tańsze a to droższe.

Jeśli zapotrzebowanie na CO i CWU wyniesie powiedzmy 10 000 kWh/rok

to przy koszcie 1 kWh = 60 gr zapłacisz rocznie 6 000 zł,

a przy koszcie 1 kWh = 20 gr zapłacisz rocznie 2 000 zł.

Różnica - 4 000 zł/rok.

Taka wyliczankę możesz sobie zrobić dla dowolnego zapotrzebowania i dowolnego kosztu nośnika.

Ile konkretnie u Ciebie nikt nie odpowie bez wykonania OZC /nie jest znane przewidywane zapotrzebowanie na ciepło/.

Dla ułatwienia dodam, że pow. podłogówki to 80m2 chociaż można przeliczać na 1m2 i wyjdzie to samo.

Oczywiście chodzi o koszt samego "opału". Inne świadczenia np. dzierżawa zbiornika na propan /260zł/ rocznie/ nie podlegają tematowi.

Sam nie potrafię tego przeliczyć, by porównać, więc liczę na pomoc innych.

NIE chodzi o to ile u kogo kosztuje energia i propan, chodzi o porównanie kosztów zużycia energii oraz gazu. by móc powiedzieć, to ogrzewanie jest tańsze a to droższe.

1kWh z prądu w drugiej taryfie to około 30gr

1kWh z gazu ziemnego to około 20-24gr

A ile ty zużyjesz tych kWh tego ci nikt tutaj nie wywróży. Ja gdybam że około 6-7tyś.

Jakbym miał stawiać 80m2 to wszedłbym w prąd, lub bardzo tanią PC i do tego panele PV

Ceny energii, a zwłaszcza propanu zmieniają sie sezonowo i zależą od lokalizacji.

Poza tym propan z umową dzierżawy zbiornika jest droższy, niż "wolnorynkowy"

Bardziej skup się na tym, ile kWh wyszło i tą wartość przelicz na zł po cenach z Twojej okolicy.

@dbx

Nie wiem do czego ten program ma służyć, bo to totalna bzdura.

Na przykładzie mojego domu.

- nie można wyliczyć domu innego niż prostokąt /mój ma w przybliżeniu kształt krzyża/,

- program przyjmuje jeden wymiar okien /mam 7 szt 1,5 x 1,5, 4 szt 2,3 x 1,8, 5 szt 0,8 x 0,5/,

- garaż w bryle, ale oddzielony od domu warstwą styro 0,1 m - jak to wpisać, brama garażowa 4 m, a nie np. 2,0 m

- brak danych dla wełny i styro

- i najważniejsze: - nie ma cen paliwa podstawianego przez autora do obliczeń /a przynajmniej nie zauważyłem/.

@dbx

Nie wiem do czego ten program ma służyć, bo to totalna bzdura.

Na przykładzie mojego domu.

- nie można wyliczyć domu innego niż prostokąt /mój ma w przybliżeniu kształt krzyża/,

- program przyjmuje jeden wymiar okien /mam 7 szt 1,5 x 1,5, 4 szt 2,3 x 1,8, 5 szt 0,8 x 0,5/,

- garaż w bryle, ale oddzielony od domu warstwą styro 0,1 m - jak to wpisać, brama garażowa 4 m, a nie np. 2,0 m

- brak danych dla wełny i styro

- i najważniejsze: - nie ma cen paliwa podstawianego przez autora do obliczeń /a przynajmniej nie zauważyłem/.

Cały czas to podkreslam, ale dla niektórych ten program jest niczym wyrocznia.

Wróciłem do programiku, podstawiłem co najbardziej zbliżone do stanu faktycznego i uzyskałem :lol2:.

cyt.

Obecnie płacisz za ogrzewanie 5 000 zł rocznie. Poniżej wybrane zostały sposoby ogrzewania, na które przejście byłoby opłacalne w twoim przypadku. Kosztują mniej pieniędzy i czasu niż to, czego obecnie używasz, a koszty inwestycji zwracają się w niższych rachunkach.

Drewno bukowe Spalane ekonomicznie w kotle zasypowym

Koszt instalacji: ~25 500,00 zł (w tym: Komin: 10 000,00 zł, Kotłownia: 12 000,00 zł, Kocioł zasypowy: 3 500,00 zł)

Roczna oszczędność: 394,00 zł

Czas zwrotu inwestycji: poniżej roku

Koks Spalany w kotle zasypowym

Koszt instalacji: ~25 500,00 zł (w tym: Komin: 10 000,00 zł, Kotłownia: 12 000,00 zł, Kocioł zasypowy: 3 500,00 zł)

Roczna oszczędność: 386,00 zł tj. 86,00 zł + 30 godzin pracy (300,00 zł)

Węgiel czeski Spalany ekonomicznie w kotle zasypowym

Roczna oszczędność: 68,00 zł

Drewno (+ bufor ciepła) Spalane w kotle zasypowym z buforem ciepła

Koszt instalacji: ~30 500,00 zł (w tym: Komin: 10 000,00 zł, Kotłownia: 12 000,00 zł, Kocioł zasypowy: 3 500,00 zł, Zbiornik buforowy: 5 000,00 zł)

Roczna oszczędność: 2 087,00 zł tj. 1 387,00 zł + 70 godzin pracy (700,00 zł)

Czas zwrotu inwestycji: 2 lata

Węgiel (+ bufor ciepła) Spalany w kotle zasypowym z buforem ciepła

Koszt instalacji: ~30 500,00 zł (w tym: Komin: 10 000,00 zł, Kotłownia: 12 000,00 zł, Kocioł zasypowy: 3 500,00 zł, Zbiornik buforowy: 5 000,00 zł)

Roczna oszczędność: 1 529,00 zł tj. 829,00 zł + 70 godzin pracy (700,00 zł)

Czas zwrotu inwestycji: 3 lata

Kocioł zgazowujący Drewno bukowe spalane w kotle zgazowującym z buforem ciepła

Koszt instalacji: ~33 000,00 zł (w tym: Komin: 10 000,00 zł, Kotłownia: 12 000,00 zł, Kocioł zgazowujący: 6 000,00 zł, Zbiornik buforowy: 5 000,00 zł)

Roczna oszczędność: 2 825,00 zł tj. 1 825,00 zł + 100 godzin pracy (1 000,00 zł)

Kocioł podajnikowy na ekogroszek Ekogroszek spalany w kotle podajnikowym

Koszt instalacji: ~29 000,00 zł (w tym: Komin: 10 000,00 zł, Kotłownia: 12 000,00 zł, Kocioł podajnikowy: 7 000,00 zł)

Roczna oszczędność: 1 221,00 zł tj. 221,00 zł + 100 godzin pracy (1 000,00 zł)

Nie bardzo chwytam jak inwestycja ponad 25 000 zł ma się zwrócić w czasie krótszym niż rok przy oszczędności np. 68 zł rocznie. Co ciekawe program nie namawia mnie na PC, proponując tylko syfiaste rozwiazania.

Chyba nic nie pochrzanilem przy wypelnianiu.

Przy ogrzewaniu bezpośrednim prąd wykorzystujesz w 100%.

Kocioł kondensacyjny posiada sprawność 97 -98%.

Na przykładzie nośników Ciebie interesujących.

Prąd - 1 kWh = 30 gr w G12

Propan /ciepło spalania/ - ok. 7,2 kWh/litr - 2 - 3 % = ok. 7,0 kWh. Przy cenie 1 litra = 1,3 zł 1 kWh uzyskane z propanu kosztuje 18 -19 gr.

Jeśli wykorzystujesz kocioł na prąd, a nie grzejesz prądem bezpośrednio, straty na instalacji są takie same jak przy kotle gazowym.