Agnieszka0125 21.08.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Witam. Chciałam zapytać czy buduje ktoś dom wg. projektu Z269? http://z500.pl/projekt/685/Z269,kompaktowy-dom-z-poddaszem-i-garazem-w-bryle-4-sypialnie-i-dodatkowy-pokoj-na-parterze/komentarze.html W internecie poza samym projektem praktycznie nic, w zasadzie nic więcej o nim nie ma. Podoba mi się ten projekt, ale jestem ciekawa jak jego budowa wygląda w praktyce, nie chodzi mi o zdjęcia, ale o jakieś porady oraz kwestie finansowe budowy. Bo szczerze rozważam 2 projekty, ten oraz z302. Z tym, że jeśli chodzi o projekt z302 to chciałabym wydłużyć go o 1m od strony salonu i doprojektować jednostanowiskowy garaż. Z269 bardziej mi się podoba, ale projekt z 302 z kolei jest bardziej sprawdzony, widzę że ludzie go budują i może mi się wydaje, ale w budowie może wyjść taniej, a kwestia finansowa jest w sumie decydująca. Liczę na to, że spotkam budujących z269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 pewnie to zupełnie nowy projekt stąd brak informacji. Już na pierwszy rzut oka widać, że garaż jest bardzo niewygodny - za krótki.Nawet na firmowym rzucie samochód się w nim nie mieści. Problem będzie z otwarciem drzwi do kotłowni i do wiatrołapu. Mały domek a są aż 3 kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka0125 22.08.2015 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 pewnie to zupełnie nowy projekt stąd brak informacji. Już na pierwszy rzut oka widać, że garaż jest bardzo niewygodny - za krótki. Nawet na firmowym rzucie samochód się w nim nie mieści. Problem będzie z otwarciem drzwi do kotłowni i do wiatrołapu. Mały domek a są aż 3 kominy Dlatego planowałabym wydłużenie garażu chociaż o 1m. Drzwi do kotłowni i wiatrołapu otwierałyby się do tych pomieszczeń, nie do garażu, ale nie wiem czy nie jest on zbyt wąski. Lubujemy się w fordach mondeo o mają one ok 1,90 szerokości, no i są dość długie, mają prawie 5m No i jeszcze ta kwestia kominów, też wydaje mi się, że trochę dużo. Czyli lepszy byłby Z302 z wprowadzonymi przeze mnie zmianami? http://z500.pl/projekt/748/Z302,dom-na-waska-dzialke-z-poddaszem-uzytkowym-i-z-ogrzewaniem-na-paliwo-stale/dane-ogolne.html Chodzi mi też o koszt zrealizowania obu projektów. Co Państwo myślą na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Ten dom jest do ustawiania szczytem do ulicy MPZP nie narzuca układu kalenicy względem ulicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka0125 24.08.2015 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Działka jest duża i MPZP nie narzuca układu kalenicy.Co myślisz o obu projektach i zmianach w nich, które zaproponowałam? Który może być lepszy i powiedzmy tańszy w budowie?W z269 martwią mnie te 3 kominy.W z302 myślę z kolei z jaki sposób tez doprojektować jednostanowiskowy garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 nanieś zmiany i wklej tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka0125 25.08.2015 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Niestety jest to trochę niedokładne, ale jeśli chodzi o projekt Z302 wygląda to tak: -wydłużenie ściany salonu o 1m od strony ogrodu -wydłużenie ściany jadalni o 0,5m od strony ogrodu -przeprojektowanie schodów na schody ze spocznikiem (jeszcze kombinuję jak to zrobić) -obniżenie pomieszczeń o 10cm z 2,65m do 2,55m -podniesienie ściany kolankowej o 10-20cm -powiększenie sypialni o 0,5m dzięki powiększeniu salonu -doprojektowanie jednostanowiskowego garażu o wymiarach 3,5-4x6m -przeniesienie komina z kotłowni do garażu A to prowizoryczny rzut tego co naskrobałam: A jeśli chodzi o zmiany w Z269: -wydłużenie garażu o 1,12m przez zmniejszenie podcienia -powiększenie łazienki na poddaszu (tej w sypialni) -przesunięcie ściany w salonie w stronę gabinetu o 1m (pani architekt powiedziała, ze taka zmiana będzie prawdopodobnie możliwa, będzie wymagała przeprojektowania fundamentów i konsultacji z konstruktorem - nie wiem, czy mam jej wierzyć, że to jest mozliwe) -no i trzeci komin czy jakbym zastosowała rekuperację w domu mogłabym się go w ten sposób pozbyć ? A oto skany tego, co naskrobałam Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Agnieszka0125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) obniżenie pomieszczeń -kompletny bezsens. Będzie wyglądało jakby sufit spadał na głowę. To, że w klitkach blokowych nie wyglądać źle taka wysokość, nie oznacza, że sprawdza się w domach jednorodzinnych, gdzie powierzchnia pomieszczeń jest większa. Zbyt niski sufit wygląda wyjątkowo nieproporcjonalnie. Przeprojektowanie schodów znacznie wydłuży bieg. A to spowoduje kolizje na poddaszu z drzwiami pokojów. Ja bym w tym domu jedynie wyrównała elewację do wykuszu w salonie (także na pietrze), likwidując w ten sposób balkonik. Oraz dobudowała kotłownię przy garażu.http://images70.fotosik.pl/1129/13d979a0aaddb8f5gen.jpg Drugi projekt - są ingerencje w ściany nośne, co wymaga przeprojektowania konstrukcji domu - nie taniej będzie zamówić indywidualny na bazie tego domu?Ścianę da się przestawić o szerokość schodów - będzie przedłużeniem ściany nośnej w wiatrołapie. W przypadku rekuperacji nie ma sensu robić kominów w ogóle. Od pieca gazowego spaliny można wyprowadzić przez ścianę. Masz dużą działkę - czy jest sens budowania domu z poddaszem? Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka0125 25.08.2015 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Nie mieszkam w "blokowej klatce" tylko w domu jednorodzinnym gdzie pomieszczenia mają 2,50m i nie mam wrażenia, jakby sufit miałby spaść mi na głowę. Jeśli chodzi o przeniesienie kotłowni do garażu też na chwilę myślałam o tym i w sumie teraz utwierdziła mnie Pani w przekonaniu, ze to dobry pomysł. Gdybym planowała zrównać ścianę salon/jadalnia od ogrodu wybralabym projekt z177+, tylko połączyłabym dwie sypialnie w jedną. Nie do końca podobają mi się parterowe domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 ja mam wysokość pomieszczeń 2,8 m i moim zdaniem jest nisko przy powierzchni 30 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka0125 26.08.2015 03:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 W domu moich rodziców gdzie mieszkam największe pomieszczenie ma 27m2 Może dlatego mam takie odczucie, że mam tylko 155 cm. Narzeczony ma 175 cm i wspólnie doszliśmy do wniosku, że te 2,60m spokojnie wystarczy Jeśli chodzi o drugi projekt, bo do niego w sumie nie nawiązałam to też gdzieś tam przemknął mi pomysł o projekcie indywidualnym, ale lekko bazującym na już gotowym. Z resztą może w przypadku obu projektów byłby to dobry pomysł. A co do rekuperacji, to nie wiedziałam w sumie o tym, że można w ten sposób odprowadzać spaliny z pieca gazowego. Czyli na dobrą sprawę zostałby mi tylko komin z kominka? Bo on napewno zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka0125 29.08.2015 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Jesteśmy praktycznie zdecydowani na projekt z269. Stwierdziliśmy jednak, że nie ma co tak mocno ingerować w projekt i ściany nośne, bo to i tak nie przyniesie w 100% zadowalającego efektu. Zdecydowaliśmy więc, że kuchnia znajdzie się w miejscu gabinetu (zamknięta kuchnia jest moim zdaniem bardziej praktyczna, u mnie w domu jest otwarta kuchnia i mając gości w domu nie jest to zbyt komfortowe) dzięki temu powstanie ładny i przestronny pokój dzienny Odwrócimy schody, tak aby wejście do spiżarki nie było tak bardzo widoczne z salonu i zeby było bliżej kuchni. No i oczywiście powiększymy garaż o 1,12 m o ile dobrze pamiętam. Co do wysokości pomieszczeń tak jak wczesniej napisałam wydaje mi się, że 2,60 m będzie wystarczające. Jeśli buduje ktoś wg projektu z269 lub planuje budowę bardzo bym się cieszyła z kontaktu z taką osobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotniarz 01.12.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Witaj, ja sie przymierzam do Z269 czy wybucowaliscie sie juz? Pozdrawiam Rafal K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo89 07.01.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Hehe, śmieszna sprawa. Mój sąsiad wybudował z302 a ja z269. I przypadkowo czytając to forum zorientowałem się, że to tamten projekt, bo jego (sąsiada) dom zupełnie nie przypomina tego z wizualizacji. W Z269 mieszkamy od ponad roku. Budowaliśmy metoda gospodarczą praktycznie bez angażowania firm zewnętrznych (te zrobiły tylko dach, montaż stolarki otworowej, wylewki i tynki). Jeszcze w sumie zostało mi wykończenie garażu i dopieszczanie wyposażenia... Większość budowy dokumentowalem zdjęciami i planuje z tego materiału przygotować film poklatkowy - jak tylko kiedyś znajdę czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asketil 06.07.2020 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Projekt z269 bardzo mnie interesuje ponieważ jego układ odpowiada potrzebom mojej rodziny. Chciałbym zasięgnąć opinii tych, którzy ten dom budują/budowali. Polecacie? Są w nim jakieś niuanse, które podnoszą lub obniżają jego ocenę. No i sprawa dość ważna - jakie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts