Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Chciałam zapytać czy buduje ktoś dom wg. projektu Z269?

http://z500.pl/projekt/685/Z269,kompaktowy-dom-z-poddaszem-i-garazem-w-bryle-4-sypialnie-i-dodatkowy-pokoj-na-parterze/komentarze.html

W internecie poza samym projektem praktycznie nic, w zasadzie nic więcej o nim nie ma.

Podoba mi się ten projekt, ale jestem ciekawa jak jego budowa wygląda w praktyce, nie chodzi mi o zdjęcia, ale o jakieś porady oraz kwestie finansowe budowy.

Bo szczerze rozważam 2 projekty, ten oraz z302. Z tym, że jeśli chodzi o projekt z302 to chciałabym wydłużyć go o 1m od strony salonu i doprojektować jednostanowiskowy garaż.

Z269 bardziej mi się podoba, ale projekt z 302 z kolei jest bardziej sprawdzony, widzę że ludzie go budują i może mi się wydaje, ale w budowie może wyjść taniej, a kwestia finansowa jest w sumie decydująca.

Liczę na to, że spotkam budujących z269 :)

pewnie to zupełnie nowy projekt stąd brak informacji.

Już na pierwszy rzut oka widać, że garaż jest bardzo niewygodny - za krótki.

Nawet na firmowym rzucie samochód się w nim nie mieści.

Problem będzie z otwarciem drzwi do kotłowni i do wiatrołapu.

Mały domek a są aż 3 kominy

pewnie to zupełnie nowy projekt stąd brak informacji.

Już na pierwszy rzut oka widać, że garaż jest bardzo niewygodny - za krótki.

Nawet na firmowym rzucie samochód się w nim nie mieści.

Problem będzie z otwarciem drzwi do kotłowni i do wiatrołapu.

Mały domek a są aż 3 kominy

Dlatego planowałabym wydłużenie garażu chociaż o 1m.

Drzwi do kotłowni i wiatrołapu otwierałyby się do tych pomieszczeń, nie do garażu, ale nie wiem czy nie jest on zbyt wąski.

Lubujemy się w fordach mondeo o mają one ok 1,90 szerokości, no i są dość długie, mają prawie 5m :)

No i jeszcze ta kwestia kominów, też wydaje mi się, że trochę dużo.

Czyli lepszy byłby Z302 z wprowadzonymi przeze mnie zmianami?

http://z500.pl/projekt/748/Z302,dom-na-waska-dzialke-z-poddaszem-uzytkowym-i-z-ogrzewaniem-na-paliwo-stale/dane-ogolne.html

Chodzi mi też o koszt zrealizowania obu projektów.

Co Państwo myślą na ten temat?

Działka jest duża i MPZP nie narzuca układu kalenicy.

Co myślisz o obu projektach i zmianach w nich, które zaproponowałam? Który może być lepszy i powiedzmy tańszy w budowie?

W z269 martwią mnie te 3 kominy.

W z302 myślę z kolei z jaki sposób tez doprojektować jednostanowiskowy garaż.

Niestety jest to trochę niedokładne, ale jeśli chodzi o projekt Z302 wygląda to tak:

-wydłużenie ściany salonu o 1m od strony ogrodu

-wydłużenie ściany jadalni o 0,5m od strony ogrodu

-przeprojektowanie schodów na schody ze spocznikiem (jeszcze kombinuję jak to zrobić)

-obniżenie pomieszczeń o 10cm z 2,65m do 2,55m

-podniesienie ściany kolankowej o 10-20cm

-powiększenie sypialni o 0,5m dzięki powiększeniu salonu

-doprojektowanie jednostanowiskowego garażu o wymiarach 3,5-4x6m

-przeniesienie komina z kotłowni do garażu

A to prowizoryczny rzut tego co naskrobałam:

capture-20150825-101319.jpg

A jeśli chodzi o zmiany w Z269:

-wydłużenie garażu o 1,12m przez zmniejszenie podcienia

-powiększenie łazienki na poddaszu (tej w sypialni)

-przesunięcie ściany w salonie w stronę gabinetu o 1m (pani architekt powiedziała, ze taka zmiana będzie prawdopodobnie możliwa, będzie wymagała przeprojektowania fundamentów i konsultacji z konstruktorem - nie wiem, czy mam jej wierzyć, że to jest mozliwe)

-no i trzeci komin :) czy jakbym zastosowała rekuperację w domu mogłabym się go w ten sposób pozbyć :) ?

A oto skany tego, co naskrobałam :)

parter.jpg

poddasze.jpg

Edytowane przez Agnieszka0125

obniżenie pomieszczeń -kompletny bezsens. Będzie wyglądało jakby sufit spadał na głowę.

To, że w klitkach blokowych nie wyglądać źle taka wysokość, nie oznacza, że sprawdza się w domach jednorodzinnych, gdzie powierzchnia pomieszczeń jest większa. Zbyt niski sufit wygląda wyjątkowo nieproporcjonalnie.

Przeprojektowanie schodów znacznie wydłuży bieg. A to spowoduje kolizje na poddaszu z drzwiami pokojów.

Ja bym w tym domu jedynie wyrównała elewację do wykuszu w salonie (także na pietrze), likwidując w ten sposób balkonik. Oraz dobudowała kotłownię przy garażu.

http://images70.fotosik.pl/1129/13d979a0aaddb8f5gen.jpg

Drugi projekt - są ingerencje w ściany nośne, co wymaga przeprojektowania konstrukcji domu - nie taniej będzie zamówić indywidualny na bazie tego domu?

Ścianę da się przestawić o szerokość schodów - będzie przedłużeniem ściany nośnej w wiatrołapie.

W przypadku rekuperacji nie ma sensu robić kominów w ogóle. Od pieca gazowego spaliny można wyprowadzić przez ścianę.

Masz dużą działkę - czy jest sens budowania domu z poddaszem?

Edytowane przez Elfir

Nie mieszkam w "blokowej klatce" tylko w domu jednorodzinnym gdzie pomieszczenia mają 2,50m i nie mam wrażenia, jakby sufit miałby spaść mi na głowę.

Jeśli chodzi o przeniesienie kotłowni do garażu też na chwilę myślałam o tym i w sumie teraz utwierdziła mnie Pani w przekonaniu, ze to dobry pomysł.

Gdybym planowała zrównać ścianę salon/jadalnia od ogrodu wybralabym projekt z177+, tylko połączyłabym dwie sypialnie w jedną.

Nie do końca podobają mi się parterowe domy :)

W domu moich rodziców gdzie mieszkam największe pomieszczenie ma 27m2 :)

Może dlatego mam takie odczucie, że mam tylko 155 cm.

Narzeczony ma 175 cm i wspólnie doszliśmy do wniosku, że te 2,60m spokojnie wystarczy :)

Jeśli chodzi o drugi projekt, bo do niego w sumie nie nawiązałam to też gdzieś tam przemknął mi pomysł o projekcie indywidualnym, ale lekko bazującym na już gotowym.

Z resztą może w przypadku obu projektów byłby to dobry pomysł.

A co do rekuperacji, to nie wiedziałam w sumie o tym, że można w ten sposób odprowadzać spaliny z pieca gazowego.

Czyli na dobrą sprawę zostałby mi tylko komin z kominka? Bo on napewno zostaje.

Jesteśmy praktycznie zdecydowani na projekt z269.

Stwierdziliśmy jednak, że nie ma co tak mocno ingerować w projekt i ściany nośne, bo to i tak nie przyniesie w 100% zadowalającego efektu.

Zdecydowaliśmy więc, że kuchnia znajdzie się w miejscu gabinetu (zamknięta kuchnia jest moim zdaniem bardziej praktyczna, u mnie w domu jest otwarta kuchnia i mając gości w domu nie jest to zbyt komfortowe) dzięki temu powstanie ładny i przestronny pokój dzienny :)

Odwrócimy schody, tak aby wejście do spiżarki nie było tak bardzo widoczne z salonu i zeby było bliżej kuchni.

No i oczywiście powiększymy garaż o 1,12 m o ile dobrze pamiętam.

Co do wysokości pomieszczeń tak jak wczesniej napisałam wydaje mi się, że 2,60 m będzie wystarczające.

Jeśli buduje ktoś wg projektu z269 lub planuje budowę bardzo bym się cieszyła z kontaktu z taką osobą :)

• 4 years później...
  • 1 month później...
Hehe, śmieszna sprawa. Mój sąsiad wybudował z302 a ja z269. I przypadkowo czytając to forum zorientowałem się, że to tamten projekt, bo jego (sąsiada) dom zupełnie nie przypomina tego z wizualizacji. W Z269 mieszkamy od ponad roku. Budowaliśmy metoda gospodarczą praktycznie bez angażowania firm zewnętrznych (te zrobiły tylko dach, montaż stolarki otworowej, wylewki i tynki). Jeszcze w sumie zostało mi wykończenie garażu i dopieszczanie wyposażenia... Większość budowy dokumentowalem zdjęciami i planuje z tego materiału przygotować film poklatkowy - jak tylko kiedyś znajdę czas

• 5 months później...
Projekt z269 bardzo mnie interesuje ponieważ jego układ odpowiada potrzebom mojej rodziny. Chciałbym zasięgnąć opinii tych, którzy ten dom budują/budowali. Polecacie? Są w nim jakieś niuanse, które podnoszą lub obniżają jego ocenę. No i sprawa dość ważna - jakie koszty?