Interiordesign 25.08.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam, Czy dysponujecie wskaźnikami zapotrzebowania na ciepło W/m2 powierzchni ogrzewanej dla stref klimatycznych w Polsce innych jak III strefa? Potrzebne mi są te dane w tej chwili dla Gdańska, ale od razu może ktoś podać dane dla innych stref. Ja się mogę odwdzięczyć danymi dla strefy III. Generalnie aby nie liczyć dokładnie zapotrzebowania na ciepło pomieszczenia (ja jestem za dokładnym policzeniem tylko często dostępne dane są niepełne lub błędnie podawane) można przyjąć następujące wartości (dla III strefy klimatycznej w Polsce):- kamienica nieocieplona, stare drewniane okna ok. 130 W/m2- wielka płyta nieocieplona, stare drewniane okna 90-110 W/m2- nowe budownictwo wielorodzinne (max wiek 10 lat) - 65-80 W/m2 W przypadku termomodernizacji (docieplenie ścian, wymiana okien) można zmniejszyć powyższe wartości o 25-30%. Przyjmując powyższe wartości powinniśmy mieć normowe +20 C w mieszkaniu przy -20C na zewnątrz. Poniżej dorzucę trochę doświadczenia z zakredu wymiany grzejników i ich preferowanego rodzaju. W przypadku rodzaju grzejników:-aluminiowe członowe najczęściej odpadają przy wyższych wartościach - można je tylko rozbudowywać dodając człony czyli zwiększając ich długość przez co często nie mieszczą się we wnękach podokiennych, poza tym powyżej 14 członów trzeba łączyć na krzyż- stalowe płytowe - większa możliwość osiągnięcia wyższej mocy wykorzystując wnękę podokienną poprzez dodanie trzeciej płyty grzewczej. Zaraz ktoś doda, że grzejnik standardowe są brzydkie - trudno się nie zgodzi. Rozwiązaniem może być montaż grzejnika stalowego płytowego z płaską płytą czołową - na to coraz częściej klienci się decydują np. http://www.systerm.pl/termopan-decorad-plan-vk-600x1000?from=listing&campaign-id=14 (także Ci, którzy odbierają nowe mieszkania od deweloperów, gdzie w większości są grzejniki płytowe standardowe) Mam nadzieję, że powyższe wartości dotyczące zapotrzebowania na ciepło okażą się pomocne. Oczywiście dobierając grzejniki trzeba wziąć pod uwagę:- parametry pracy instalacji tj. temperatury zasilenia i powrotu- czy będzie zamontowany zawór termostatyczny (w tym wypadku zwyczajowo powiększa się powierzchnię grzejnika o 15% - ja osobiście bym z tym warunkiem nie przesadzał, uważam, że jest to strata pieniędzy i miejsca, bo grzejnik ma nie przykuwać uwagi a komponować się z wnętrzem) Z chęcią wysłucham również innych głosów w tym temacie. Zapraszam do dyskusji i ewentualnie uzupełnianie w/w informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.08.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Po co takie wskazniki, kazdy dom bedzie miał inne, wystarczą tylko dokładne obliczenia ozc. Kto teraz korzysta z tabel?Skoro jestes za dokładnymi obliczenia to powininies wiedziec ze dobre programy wspomagajace te obliczenia mają w sobie te dane, dane pełne i aktualne. Jezeli juz reklamujesz grzejniki to skorzystaj z darmowego i akualizowanego programu a zobaczysz ze wszelkie tabele poza mapą stref klimatycznych staną sie zbędnehttp://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjneaudytor ozc 6.6 Pro Demo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Interiordesign 25.08.2015 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Na nic się nie zda OZC jeśli podane przez klienta dane będą nieprawdziwe - o czym wspominałem. Policzyć oczywiście policzę, ale muszę mieć punkt odniesienia do innych budynków celem sprawdzenia / interpretacji otrzymanych wyników. Podane przeze mnie dane wskaźnikowe pochodzą z programu OZC ale dla III strefy. Aktualnie posiadam klienta z Gdańska, nie otrzymam od niej dokładnych danych więc będę się posiłkował danymi wskaźnikowymi w celu porównania wyników z programu.Co do reklamy grzejników się nie wypowiadam, bo trochę ciężko się do tego odnieść, gdy to właśnie klient sam z siebie przychodzi do mnie z tym grzejnikiem. Nawet go nigdzie nie mogłem znaleźć dostępnego w Gdańsku o co prosił mnie klient, żeby zobaczyć go na żywo. Miejsce już mam, ale żebyś nie oskarżył mnie o kolejne reklamowanie chętnie podam Ci to miejsce na priva. PS. A zamieszczony przeze mnie link został po to aby wywołać dyskusję na temat zaobserwowanego przeze mnie trendu jeżeli chodzi o wymiany grzejników. Jestem również ciekawy jak się zachowują osoby w Twoim mieście czy coraz częściej odchodzi się od zwykłych stnadardowych grzejników stalowych płytowych na rzecz dekoracyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.08.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Na nic się nie zda OZC jeśli podane przez klienta dane będą nieprawdziwe - o czym wspominałem. Policzyć oczywiście policzę, ale muszę mieć punkt odniesienia do innych budynków celem sprawdzenia / interpretacji otrzymanych wyników. Podane przeze mnie dane wskaźnikowe pochodzą z programu OZC ale dla III strefy. Aktualnie posiadam klienta z Gdańska, nie otrzymam od niej dokładnych danych więc będę się posiłkował danymi wskaźnikowymi w celu porównania wyników z programu. Co do reklamy grzejników się nie wypowiadam, bo trochę ciężko się do tego odnieść, gdy to właśnie klient sam z siebie przychodzi do mnie z tym grzejnikiem. Nawet go nigdzie nie mogłem znaleźć dostępnego w Gdańsku o co prosił mnie klient, żeby zobaczyć go na żywo. Miejsce już mam, ale żebyś nie oskarżył mnie o kolejne reklamowanie chętnie podam Ci to miejsce na priva. PS. A zamieszczony przeze mnie link został po to aby wywołać dyskusję na temat zaobserwowanego przeze mnie trendu jeżeli chodzi o wymiany grzejników. Jestem również ciekawy jak się zachowują osoby w Twoim mieście czy coraz częściej odchodzi się od zwykłych stnadardowych grzejników stalowych płytowych na rzecz dekoracyjnych. Jezeli klient nie chce podac prawdziwych danych to jest to conajmniej dziwne, bo nie wiadomo czy zamówienie jest powazne, czy to jakiz zart. Co do grzejników to ta technologia powoli odchodzi w przeszłosc w nowych budynkach na rzecz podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.08.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Jeszcze długo nie a potem wcale... Nowoczesne systemy grzewcze muszą sprostać rosnącym wymaganiom w zakresie komfortu cieplnego. W inteligentnych domach przyszłości coraz częściej montowana obecnie sama podłogówka nie sprawdzi się z powodu długiego czasu reakcji na żądanie użytkownika. Do ogrzania obecnie budowanych domów, wystarczy mała ilość energii cieplnej, zatem przez większą część doby i sezonu grzewczego, w ciepłym, dobrze akumulującym domu, instalacja nie musi grzać w ogóle. Wykorzystane są wszelkie uzyski ciepła. Gdy zadana temperatura wnętrza zostanie osiągnięta, instalacja c.o. powinna przerwać grzanie. Temperatura bazowa ciepłego, dobrze akumulującego ciepło domu jest w krótkim okresie czasu niewzruszalna. Co prawda krótkotrwałe podniesienie temperatury powietrza bywa często pożądane, lecz wkrótce po zaprzestaniu grzania temperatura powietrza wnętrza wraca do temperatury wyjściowej, bazowej. Jest to zdolność samoregulacji temperatury wnętrza. Gdy będziemy mieć tylko OP, zabieg szybkiego i krótkotrwałego podniesienia temperatury powietrza będzie niewykonalny. Do tego celu trzeba posiadać dodatkowe grzejniki wodne - ścienne lub kanałowe. Gdańsk leży w I strefie klimatycznej. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.08.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Gdy będziemy mieć tylko OP, zabieg szybkiego i krótkotrwałego podniesienia temperatury powietrza będzie niewykonalny. === A po co szybko i krótkotrwale zwiększac temperaturę, czy aby to nie jest wyrafinowana strategia grzewcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.08.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 A po co szybko i krótkotrwale zwiększac temperaturę, czy aby to nie jest wyrafinowana strategia grzewcza? Dla ludzi swobodnych, nie chcących używać koca, pledu, swetra itp. a chcących mieć czasem cieplej niż zwykle, choćby dla kaprysu, to nie jest wyrafinowana strategia grzewcza lecz zwykła szara codzienność- najnormalniejsza norma. Takie sobie widzimisię sybaryty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 25.08.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Dla ludzi swobodnych, nie chcących używać koca, pledu, swetra itp. a chcących mieć czasem cieplej niż zwykle, choćby dla kaprysu, to nie jest wyrafinowana strategia grzewcza lecz zwykła szara codzienność- najnormalniejsza norma. Takie sobie widzimisię sybaryty... Wiesz, teraz montuje się klimę i sprawa załatwiona Za parę groszy masz chłodniej , cieplej kiedy chcesz - grzejniki mogą zrobić tylko cieplej i to z czymś co je zasili ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.08.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Wiesz, teraz montuje się klimę i sprawa załatwiona Za parę groszy masz chłodniej , cieplej kiedy chcesz.. Oj zobaczysz TY te parę groszy... zobaczysz:) w te upały to klima zje ci tak z 5-10zł24/h X30 dni zimą jest zimno na dworze wiec raczej zamyka sie okna czy drzwi a latem to róznie bywa, a to wyjdziesz na taras, a to do ogrodu a to pies się bedzie kręcił a to dzieciak drzwi nie zamknie...a klima chodzi....poza tym klime co roku powinno się serwisować (odgrzybiac etc) a to równiez koszty, koszty wbrew pozorom nie są takie małe ale do przeżycia - no i komfort bezcenny. Ja latem chłodzę dom do ok 23-24st nizej nie schodze ze względu na różnice temp. klima chodzi 24h/doba (klima z inwerterem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Interiordesign 26.08.2015 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Wiesz, teraz montuje się klimę i sprawa załatwiona Za parę groszy masz chłodniej , cieplej kiedy chcesz - grzejniki mogą zrobić tylko cieplej i to z czymś co je zasili ... Klima i użytkowanie za parę groszy to tanio raczej nie będzie. Jeżeli chodzi o podłogówkę to raczej nie jest to najlepsze rozwiązanie ze względu na (pomijam długi czas reakcji): - tak prozaiczny problem "puchnących stóp" - niestety zdarza się - brak komfortu w sypialniach, chodzi o czas sen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.08.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Klima i użytkowanie za parę groszy to tanio raczej nie będzie. Dobrze jest poprzec konkretnymi liczbami takie stwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 26.08.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Oj zobaczysz TY te parę groszy... zobaczysz:) w te upały to klima zje ci tak z 5-10zł24/h X30 dni zimą jest zimno na dworze wiec raczej zamyka sie okna czy drzwi a latem to róznie bywa, a to wyjdziesz na taras, a to do ogrodu a to pies się bedzie kręcił a to dzieciak drzwi nie zamknie...a klima chodzi....poza tym klime co roku powinno się serwisować (odgrzybiac etc) a to równiez koszty, koszty wbrew pozorom nie są takie małe ale do przeżycia - no i komfort bezcenny. Ja latem chłodzę dom do ok 23-24st nizej nie schodze ze względu na różnice temp. klima chodzi 24h/doba (klima z inwerterem) Piotrek - myślę że u mnie jak przekroczy 3PLN/d to będzie święto Klima i użytkowanie za parę groszy to tanio raczej nie będzie. Jeżeli chodzi o podłogówkę to raczej nie jest to najlepsze rozwiązanie ze względu na (pomijam długi czas reakcji): - tak prozaiczny problem "puchnących stóp" - niestety zdarza się - brak komfortu w sypialniach, chodzi o czas sen Możesz rozwinąć ? Mam WM+reku , okna otwieram latem nocą i wieczorem z powodu braku klimy. W dzień są zamknięte, nawet Żona i Córka nauczyły się że otwieranie okien latem = wyższa temp w domu. Co do podłogówki to bzdury piszesz. Podłogówkę mam wszędzie , łącznie z sypialniami - wysypiam się , ja wiem co piszę a Ty ? Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaK 31.08.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Co do ogrzewania. Mam duży salon, który jedną całą ścianę ma połączoną z tarasem - odgrodzony przesuwanymi szklanymi drzwiami. Widok przepiękny, ale zimą może być ciężko. Zależy mi na grzejnikach estetycznych i nierzucających się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.09.2015 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Co do ogrzewania. Mam duży salon, który jedną całą ścianę ma połączoną z tarasem - odgrodzony przesuwanymi szklanymi drzwiami. Widok przepiękny, ale zimą może być ciężko. Zależy mi na grzejnikach estetycznych i nierzucających się w oczy. Witaj Alina! Mam do dyspozycji trzy opcje: Grzejniki kanałowe - http://www.regulus.com.pl/galeria/regulus-system-canal Kanały grzewcze przykrywa się poza sezonem grzewczym tzw. podestami posezonowymi - posadzka jest wówczas jednolita - http://www.regulus.com.pl/typy-podestow Grzejniki serii Decor - http://www.regulus.com.pl/galeria/regulus-system-sollarius-decor Grzejniki typu INSIDE - http://www.regulus.com.pl/galeria/regulus-system-inside Pozdrawiam Bogusław Edytowane 2 Września 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.09.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (...) Co do podłogówki to bzdury piszesz. Podłogówkę mam wszędzie , łącznie z sypialniami - wysypiam się , ja wiem co piszę a Ty ? Czyżby? A może nie wszyscy są tacy jak Ty? To, ze ktoś lubi nurkować, nie onacza, że ci co nie nurkują to barany... Więcej zrozumienia dla innych preferencji niż Twoje. Ty się wysypiasz przy podłogówce, ktoś inny nie. Tobie nogi nie puchną przy podłogówce, komuś innemu tak. Może Ci zaczną puchnąć (odpukać) za jakiś czas. === Prócz klimy są także klimakonwektory. Zwykłą kilimą nie schłodzisz wszystkich pomieszczeń, tylko wybrane. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 02.09.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Ja nie mam podłogówki a nogi mi puchną. Wina grzejników?Słabo sypiam. Wina grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.09.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Ja nie mam podłogówki a nogi mi puchną. Wina grzejników? Słabo sypiam. Wina grzejników? Bardzo mi przykro... Pewnie sam najlepiej wiesz dlaczego. Nie należy mnożyć czynników ryzyka, lecz starać się je w miarę możliwości ograniczać. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 05.09.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 WitamDołożę kilka ciekawych uwag do tematu...Dobry kolega , inżynier budowlaniec wraz małżonką równiez inżynierem budowlańcem mają dom ok. 170 m2. Dom niskoenergetyczny. Wg. mnie nie... Dlaczego...Ściany 22 cm styropian dwie warstwy na przemian, dach 30 cm wełna, okna jak do domów pasywnych,rolety zewnętrzne, bez piwnicy i garażu, rekuperacja, cały dom podłogówka, kocioł gazowy 2-funkcyjny oczywiście kondensat, rachunek za gaz 1044 zł. Mój dom 250 m2, bliźniak, piwnica garaż, ocieplenie 15 cm styropian, 28 cm wełna dach, masa balkonów, murków, 2 kominy, czyli same straty, same mostki termiczne mimo docieplenia tych elementów w miarę możliwości. Okna standard. Rolety zewnętrzne. System grzewczy mieszany, kocioł gazowy żeliwny, atmosferyczny!!!! Same starty. Rachunek za gaz 1044 zł za ten sam okres!!!!! Gdzie tu logika?! Przyczyny tego stanu rzeczy myślę, że znalazłem.Nie ma sensu myśleć o żadnych domach pasywnych, niskoenergetycznych itp.Chyba, że... ale to innym razem Założenia wzięły w łeb. Jeżeli przeliczymy ile gazu zużyją na m2 wyjdzie, że mój dom jest oszczędniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 05.09.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Co do ogrzewania. Mam duży salon, który jedną całą ścianę ma połączoną z tarasem - odgrodzony przesuwanymi szklanymi drzwiami. Widok przepiękny, ale zimą może być ciężko. Zależy mi na grzejnikach estetycznych i nierzucających się w oczy. Jakie źródło ciepła? Jeśli idziesz w nowoczesne oszczędne niskoparametrowe urządzenia typu kocioł kondensacyjny, pompa ciepła to tylko instalacja niskoparametrowa. Osobiście próbowałbym po całości wykonać instalację OP + ewentualnie ogrzewanie ścienne, przy dużych przeszkleniach strefy brzegowe OP lub ewentualnie grzejniki kanałowe (na te zdecydowałbym się ostatecznie) - wszystko do sprawdzenia w OZC. Proponuje zgłosić się do jednego z naszych przedstawicieli handlowych, sprawdzą wszystko i pomogą dobrać instalację. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 05.09.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Witam Dołożę kilka ciekawych uwag do tematu... Dobry kolega , inżynier budowlaniec wraz małżonką równiez inżynierem budowlańcem mają dom ok. 170 m2. Dom niskoenergetyczny. Wg. mnie nie... Dlaczego... Ściany 22 cm styropian dwie warstwy na przemian, dach 30 cm wełna, okna jak do domów pasywnych,rolety zewnętrzne, bez piwnicy i garażu, rekuperacja, cały dom podłogówka, kocioł gazowy 2-funkcyjny oczywiście kondensat, rachunek za gaz 1044 zł. Mój dom 250 m2, bliźniak, piwnica garaż, ocieplenie 15 cm styropian, 28 cm wełna dach, masa balkonów, murków, 2 kominy, czyli same straty, same mostki termiczne mimo docieplenia tych elementów w miarę możliwości. Okna standard. Rolety zewnętrzne. System grzewczy mieszany, kocioł gazowy żeliwny, atmosferyczny!!!! Same starty. Rachunek za gaz 1044 zł za ten sam okres!!!!! Gdzie tu logika?! Przyczyny tego stanu rzeczy myślę, że znalazłem. Nie ma sensu myśleć o żadnych domach pasywnych, niskoenergetycznych itp. Chyba, że... ale to innym razem Założenia wzięły w łeb. Jeżeli przeliczymy ile gazu zużyją na m2 wyjdzie, że mój dom jest oszczędniejszy... Tylko ze on ma w domu 24°C w domu a Ty 20°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts