Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niby proste, a jednak nie do końca... Kuchnia, Salon i ... słup

Recommended Posts

Witajcie,

Niedługo zamieszkamy w dwóch sąsiadujących ze sobą mieszkaniach, które chcemy scalić w jedno - zlikwidować jedno z wejść z klatki schodowej i przebić przejście między wnętrzami. Zamierzamy urządzić część dzienną z aneksem kuchenno-jadalnym i wypoczynkowym, potrzebne są trzy sypialnie, łazienka i ewentualnie garderoba. Mieszkanko dla małżeństwa z dwójką smyków.

Radość z własnego M jest ogromna. Już wkrótce ruszają fundamenty, a decyzji aranżacyjnych pierwsze trudy.

Mamy z żoną już kilkanaście pomysłów na papierze, żaden w pełni funkcjonalny. Za wszelkie sugestie z góry dziękujemy :)

Pozdrawiam

plan mieszkania TBS 1.jpg

Edytowane przez ts.Kordian

no ale skoro blok będzie dopiero budowany, to przecież możecie ustalić z deweloperem wszystko i postawią Wam ścianki tak jak chcecie... nie będzie trzeba nic burzyć i wybijać przejścia bo od razu zrobią pod Was :)

tak na szybko wyrysowałam: kord.JPG

wejście przez żółte mieszkanie

kuchnia zostaje w swoim miejscu - krzyżyk to wysoka zabudowa, szafki pociągnięte pod oknem

niebieski prostokąt - wieszak na ubrania

w poprzednim wejściu do różowego mieszkania zrobiona mała garderoba - pokoje dzieci są dość małe, więc będą mogły w niej trzymać swoje ubrania

łazienka pomniejszona o prysznic, pralka pod blatem z umywalką (narysowałam z rozpędu dwie - zamiast tej w rogu pralka)

no i jak?

a Wasze pomysły są jakie?

Witajcie,

Na wstępie przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam - przez wariacje w pracy musiałem się wyłączyć na kilka dni.

Karolina - a pewnie, że zupełnie przerobimy układ pomieszczeń - taki mamy nikczemny plan :) Pracujemy nad słuszną koncepcją i tutaj już dziękuję Tobie jak i "kinka" za przesłane propozycje. My za dużo kombinowaliśmy (załącznik). Wasze sugestie otworzyły nam oczy i sądzę, że opcja z małą garderobą w poprzednim wejściu do mieszkania i dalej ta otwarta przestrzeń z kuchnią i mała toaletka w centralnej części to naprawdę dobry pomysł.

Nie wiem jak rozplanować kuchnie - ale coś wyczarujemy :)

projekt_v3.jpgprojekt_v6.jpg

Pozdrawiam

Tomasz

• 1 month później...
  • 1 month później...

Cześć,

Już w poniedziałek/wtorek przekazujemy projekt do realizacji. Panowie fachowcy za tydzień ruszają z naszym 1 piętrem :))

Mamy tylko ten weekend na ew. korekty, czyt. nowe pomysły.

Układ co tydzień ewoluował i chyba w końcu.. "mamy to". Sporo kombinowaliśmy przy łazience, aby znalazła się tutaj tak wanna jak i kabina + bidet.

Osobiście boli mnie trochę kuchnia. Namawiałem żonę, aby zrezygnować z narożnego zlewu, ale bez powodzenia :)

Zostają zatem szafki ~40 przy oknie, dalej narożna ze zlewem (jedna duża komora, druga mniejsza), zmywarka, szafka ~30, piekarnik/płyta, szafka narożna, lodówka. Nad tym rozwiązaniem jeszcze będę musiał się pochylić - za sugestie tutaj i w temacie całego mieszkania z góry dziękuję.

Załączam pliki poglądowe.

plan mieszkania tbs v11.jpg

plan mieszkania tbs v11 — cz1.jpg

plan mieszkania tbs v11 cz2.jpg

Pozdrawiam,

Tomasz

plan mieszkania tbs v11.jpg

plan mieszkania tbs v11 — cz1.jpg

plan mieszkania tbs v11 cz2.jpg

Edytowane przez ts.Kordian

rozbijanie sedesu i bidetu tylko dlatego, by na wprost drzwi była umywalka jest bez sensu.

Z sedesu jak najbliżej do przesiadki na bidet. Zanim zacznie kapać...

Trójkąt roboczy - lodówka-zlew-płyta - u was zlew jest daleko od lodówki.

Edytowane przez Elfir

Cześć,

Spora odległość zlewu od lodówki nie stanowi dla nas problemu - funkcjonujemy tak od lat.

To że tak funkcjonujecie nie oznacza że jest dobrze, idąc tym tokiem myślenia - ludzie przez wiele set lat korzystali z wychodków na dworze, i też im było dobrze, bo nie wiedzieli że może być lepiej.

Układ mebli w kuchni wymagałby przemyślenia.

A tak to fajne mieszkanko się zapowiada!:yes:

Pojęcie funkcjonalności to też sprawa indywidualna. Nam dotychczasowy układ w niczym nie przeszkadzał, ale naturalnie zawsze może być przyjemniej, lepiej. Sugestie mile widziane, nie jestem uparty :)

"A tak to fajne mieszkanko się zapowiada!"

- dzięki, zobaczymy ile wykończenie tego metrażu będzie kosztować nas nerwów i dudków :)

• 11 months później...

Witajcie,

W październiku otrzymamy z małżonką upragnione klucze do naszego M.

Powoli projektujemy pomieszczenie po pomieszczeniu. Zatrzymaliśmy się, wręcz utkwiliśmy od tygodnia na poszukiwaniach pomysłu na praktyczne połączenie kuchni z salonem. Żona chciałaby mieć kawałek barku i ze dwa hokery, a mnie bardziej martwi ustawienie stołu w salonie, który do największych nie należy. Problemem jest słup nie do ruszenia między tymi pomieszczeniami, koszmar. Słabo wygląda wstawienie stołu pod okno przy grzejniku, a jeszcze gorzej przy ścianie przy wejściu na balkon. A może przesadzam... Dajcie znać co o tym sądzicie, dzięki za rady.

Załączam kilka plików dla poglądu sytuacji.

screen1.jpg

plan-1.jpg

kuchnia2.jpg

kuchnia1.jpg

kuchnia3.jpg