Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwieranie drzwi zewn?trznych

Jak macie otwieranie drzwi zewn-do środka czy na zewnątrz?  

251 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak macie otwieranie drzwi zewn-do środka czy na zewnątrz?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do środka - bo wtedy jest zgodnie z zasadami feng-shui... 8)

Poważnie???

Ja byłam pewna, że do środka, ale jak przeczytałam wasze wypowiedzi, to teraz już nic nie wiem i jestem skołowana. Wiatropłap mam mały, więc niby kusząco byłoby na zewnątrz, ale trochę się boję tego śniegu (na wejściem mam tylko balkon, bez daszku), zrzucania gości ze schodów i uciekającego szczęścia :wink:

• 4 weeks później...

wcale sie nad tym nie zastanawialem ale chwile pomyslalem i ...

ja mam do srodka bo :

- nie chce nikogo walnac otwieranymi drzwiami

- moge sensownie uzyc lancucha zabezpieczajacego

- nic mnie nie zasypie zima tak ze ich nie bede mogl otworzyc

- moge wygodniej wejsc do domu ( szczegolnie jak ide z grupa ludzi ... )

- z reguly to gospodarz otwiera i zamyka drzwi za goscmi ... a jezeli beda sie otwierac na zewnatrz to trzeba : otworzyc, puscic klamke, cofnac sie zeby wpuscic gosci, wyjsc zeby dosiegnac klamki i zamknac drzwi ...

- mam duzy wiatrolap

- tradycja bo otwierajac drzwi do srodka - zapraszasz gosci do wejscia

- feng-shui

ale moge wymyslic kilka zalet drzwi na zewnatrz ...

- latwiej sie wychodzi 8)

- nie zabieraja miejsca w domu

pozdrawiam

- z reguly to gospodarz otwiera i zamyka drzwi za goscmi ... a jezeli beda sie otwierac na zewnatrz to trzeba : otworzyc, puscic klamke, cofnac sie zeby wpuscic gosci, wyjsc zeby dosiegnac klamki i zamknac drzwi ...

No to widac, ze krotko myslales:

Drzwi otwierane do srodka:

-otworzyc zamek,

-wciagnac drzwi do srodka,

-przepuscic gosci w wiatrolapie,

-przecisnac sie obok nich

-zamknac drzwi.

Rownie trudno sie wpuszcza gosci jak sie z nimi przychodzi i sie chce ich wpuscic.

Jesli zas o mnie chodzi dom ma byc wygodny dla mnie a nie dla moich gosci :lol:

No to widac, ze krotko myslales:

Drzwi otwierane do srodka:

-otworzyc zamek,

-wciagnac drzwi do srodka,

-przepuscic gosci w wiatrolapie,

-przecisnac sie obok nich

-zamknac drzwi.

Rownie trudno sie wpuszcza gosci jak sie z nimi przychodzi i sie chce ich wpuscic.

Jesli zas o mnie chodzi dom ma byc wygodny dla mnie a nie dla moich gosci :lol:

no sorry nie dopisalem do mojej wersji otwierania zamka i ustapienia z drogi gosciom :-? :-? :-?

poza tym ja niemusze puszczac wcale klamki ...

ale zaznaczam ze to jest moja opinia i nikt nie musi sie z tym zgadzac ...

natomiast co do dlugosci myslenia ... to moze ja nie musze nad tym dlugo myslec tylko wystarczy ze to robie sprawnie :-? :-? :-?

pozdrawiam

otwierane do wewnątrz łatwiej otworzy sobie... złodziej!!! przecież łatwiej wyłamać drzwi, przez kopanie ale wyłamać do wewnątrz. Poza tym to po co zjmować czasem cenne miejsce?? a znowu wiatr wam chałupy nie porwie :wink:

:D Zycze powodzenia zlodziejowi ktory chcialby "wykopac" moje drzwi wejsciowe :D

Ale mnie skołowaliście :(

Zawsze myślałem, że otwierana do środka to normalka. W domu zawsze takie mieliśmy. Niedawno znajomi założyli drzwi otwierne na zewnątrz i tak sobie myślę - ale dziwactwo, jakoś mi to nie pasuje, ale teraz... sam nie wiem.

Najrozsądniejszym argumentem (dla mnie) za otwieraniem na zewnątrz to fakt, iz mamy mały wiatrołap i trochę tam mało miejsca. Gdyby nie to to nawet bym sie nie zastanawiał i zrobiłbym otwierane do środka

A teraz??????