Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aranżacja mieszkania - 72m2

olo82

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc w aranżacji mieszkania 95m2 z czego 72m2 na parterze i właśnie o ten parter chodzi (piętro będziemy wykańczać w późniejszym czasie). Poniżej rzut z wymiarami:

rzut.jpg

wysokosc.jpg

Mamy kilka pomysłów, ale też wiele wątpliwości (szczególnie jeśli chodzi o kolory i oświetlenie ze względu na wysokie pomieszczenia: salon i kuchnia)…tak więc od początku:

- Przedsionek 3m2 tutaj na podłodze kafle, szafa(mini szafa) plus wieszaki – podłoga pewnie ciemna, ściany jasne… jakieś sugestie?

- kuchnia z salonem 33,5m2 – nie chcemy otwartej kuchni więc przedzielamy ją od salonu wysokim barkiem z hokerami. Kuchnia; od lewej strony wolnostojąca lodówka, obok duża szafa(spiżarnia) na całej ścianie, potem przerwa szafki na dole w literę U (wyspa) i do niej wysoki barek, coś jak na zdjęciu, wiszące szafki tylko na bocznej ścianie:

stylowi_pl_wnetrza_biaLa-kuchnia-inspiracje-realizacje-opinie-wnetrza_12431630.jpg

Podłogę w kuchni chcemy zrobić taką jak w salonie, czyli ciemne panele, szafki na dole matowe(szare,białe,czarne?), wiszące błyszczące (białe), blat i barek coś jak na zdjęciu i podobne panele – czy to ok?

W salonie tylko duża kanapa rogowa, stolik i regał na telewizor pod schodami(w przyszłości prawdopodobnie stół i krzesła pomiędzy kanapą i barkiem).

Pytanie jak to oświetlić? Na pewno oświetlenie nad barkiem i miejscem dla stołu, w kuchni pod szafkami wiszącymi, ale co dalej… jak salon, jak główne w kuchni, jakie ściany, jaki kolor kanapy i regału?

- przedpokój 4m2 – panele planujemy takie jak w salonie i kuchni, oświetlenie pewnie podwieszane, ale jaki kolor ścian?

- łazienka 6m2 – połączona z kotłem gazowym zasłoniętym ścianką – chcemy zrobić tak jak w planie, podwieszana ubikacja, zlew z blatem i szufladami pod spodem, wanna z jakąś półką, nad pralką szafkę. Łazienka raczej w szarościach;

IMG_1370.jpg

lub czerwono-czarny

20150731_153004.jpg

Może ktoś dałby radę zrobić wizualizację 3D :D?

- dwie sypialnie ok 12m2 – tutaj prościej na podłodze wykładziny, ściany malujemy…tutaj raczej damy radę…chyba, że ktoś coś chciałby poradzić :)

Przepraszam za długi, obszerny wpis i z góry dziękuję za wszelkie uwagi…

• 1 month później...

Wielkie dzięki... :) od ostatniego wpisu trochę się zmieniła koncepcja

"Witam,

aranżuje swoją łazienkę, ale niestety mam problem z doborem kolorów, a dodatkowo program w którym to robię ma ubogi wybór płytek.

to co udało mi się stworzyć (niestety nie ma białych płytek do wyboru):

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

snapshot2 (2).jpg

myślałem o płytkach z paradyża http://www.paradyz.com/plytki/lazienkowe/modul-purio

druga opcja to szarości:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

snapshot3.jpg

z góry dziękuję za wszystkie sugestie."

Jeśli jesteś w stanie zrobić wizualizację z tymi zdjęciami z Paradyża lub z jakimiś podobnymi będę niezmiernie wdzięczny... :)

Tak czy siak dzięki za powyższe :)

Pozdrawiam

Witam,

załączam wizualizację z paradyżem: modul bianco struktura B jest na ścianie z umywalką (do wysokości lustra) oraz na obudowie wanny, natomiast struktura C nad paskiem rozdzielającym. Na ścianie przedzielającej łazienkę zaproponowałam modul bianco (zwykły). W Twoich widokach jest bardzo mało miejsca na toaletę, należałoby trochę zmniejszyć szafkę pod umywalką.

Pozdrawiam

widok5.1.jpg

widok5.2.jpg

Pomieszczenie do ścianki działowej ma 2,60m. Przyjąłem 80 cm na wannę i 80 na ubikacje.

Zostaje metr, czyli zlew 60 i blatu po 20cm z każdej strony. Na mojej wizualizacji nie są najlepiej dobrane wymiary, stąd tak ciasno.

Chcemy połączyć biało-czarne płytki plus drewniany blat. Tylko nie wiemy gdzie białe gdzie czarne, gdzie jakąś strukturę dać.

Myśleliśmy by ściankę działową dać w strukturze białej, resztę w białych płytkach, wannę i ścianę nad wanną w czarnych...coś jak poniżej:

snapshot4.jpg

Przygotowałam wersję z płytkami Paradyż Modul Bianco i Grafit. Na ścianie rozdzielającej są płytki białe o strukturze C, na reszcie ścian białe zwykłe (do poziomu drzwi) oraz zgodnie z sugestią czarne na obudowie wanny i ścianie nad nią. Przesyłam też wersję ze ścianą czarną jedynie do połowy - sprawia lżejsze wrażenie. Na ścianie z umywalką zaproponowałam półkę powstałą z obudowania stelażu toalety oraz przedłużenie jej w formie wąskiej półki nad wanną. Można ją obłożyć w całości płytkami lub zrobić blat drewniany jak do szafki (odsyłam do poprzednich wizualizacji). W powstałym wgłębieniu przy wannie zamocowane jest lustro, ale można to miejsce zaadaptować na wąskie półeczki na kosmetyki.

widok6.1.jpg

widok7.1.1.jpg