Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem- salon z aneksem

leeso

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim. Jestem nowy na forum i potrzebuję pomocy bo kompletnie się na tym nie znam :)

Salon z aneksem nie jest zbyt duży a chciałbym żeby było miejsce na stół oraz sofa lub narożnik (być może jest też miejsce na mały stolik kawowy? )

Zupełnie nie mam pojęcia jak ustawić wszytko, żeby było funkcjonalne i mądrze przemyślane.

Niestety nie mam doświadczenia w projektowaniu wnętrz. Czy ktoś mógłby zaproponować jak takie pomieszczenie zaaranżować?

Z góry dziękuję za pomoc!

4278c187f5356278.jpg

Witam,

Jedyną rozsądną opcją jaką widzę tak na szybko jest umieszczenie sofy przy ścianie obok aneksu, natomiast stołu przy ścianie przeciwległej. Trochę niechlubne miejsce będzie miał wtedy telewizor, bo przy stole, czego się robić nie powinno, ale z drugiej strony postawienie sofy tam właśnie gdzie miałby być stół może utrudnić otwieranie drzwi balkonowych. Jeśli grzejnik zmieści się pod oknem, bądź po drugiej stronie drzwi balkonowych można pokusić się o przeniesienie, wtedy ściana z TV zyska na wyglądzie (choć możliwe że grzejnik tam się nie zmieści, dlatego właśnie umiejscowili go na długiej ścianie) - trzeba pomierzyć. [MODEROWANO]

Edytowane przez joliska

Salon o wielkości 20 metrów to w sumie dużo i niedużo, ja także stoją przed urządzeniem swojego salonu z kuchnią na 19 metrach i przyznam szczerze, że jest to bardzo trudne zadanie, ale tak czy inaczej ja chcę podzielić salon na dwie strefy tzn. na jadalnię z kuchnią i strefę wypoczynkową, Sofę stawiam w stylu amerykańskim na środku salonu, bo nie ma innej możliwości, a poza tym takie rozwiązania są modne w ostatnich trendach:) do tego jakiś mały stolik kawowy i już:) U Ciebie kanapę postawiłabym po lewej stronie , a po prawej jakiś telewizor i stół, bo nie ma sensu stawiać czegoś pod oknem i blokować balkonu;/

Witaj, tak jak poprzednicy pisali stół obok TV, ale można jeszcze zrobić w ten sposób

http://images69.fotosik.pl/1154/4eeb18bcac552e5egen.jpg

wyglądałoby to mniej więcej tak

http://images68.fotosik.pl/1155/c64d5df36518a045gen.jpg

Problem polega na tym, że gdy odsuniemy krzesła, to w kuchni robi się bardzo wąsko, krzesla też "wchodzą" między kanapę a tv. Jest to jednak jakiś kompromis w kierunku wyraźniejszego podziału kuchnia/salon, który tu jest bardzo potrzebny, bo trzeba zminimalizowac wrażenie dużej kuchni z kanapą.

Kuchnia w tym ukladzie nie jest zbyt łatwa do zaplanowania, bo tworzą nam się dwie szafki narożne i mało szafek z szufladami. Moim zdaniem konieczne będzie "przytulenie" płyty z piekarnikiem bliżej jednej strony kuchni i szafki dolne różnej szerokości (zatem fronty też różnej szerokości). Wtedy będzie to w miarę ergonomiczne + zyskujemy 2 szafki z szufladami. Szafki wiszące możemy zrobic z równym podziałem frontów. Jednoczesnie dzięki niesymetrycznemu ustawieniu płyty mamy swobodniejszy dostęp do szafek wiszących za okapem.

Mozna tez zamienic miejscami szuflady i zmywarkę (zmywaka obok lodówki), która często jest uchylona i moze przeszkadzać w korzystaniu z blatu roboczego. Mozna tez zlew przesunąć bliżej lewej strony, aby mozna było z niego korzystac, gdy krzesla będą odsunięte - ale kosztem wielkosci blatu roboczego między zlewem a płytą.