Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakiej pozycji przechowywać kosę i odkurzacz (spalinowe) ?

Recommended Posts

Witam

Posiadam kosę spalinową i odkurzacz (dmuchawę) spalinową.

W jakiej pozycji powinny być te narzędzia przechowywane ??

Fantom

ps. Bo np kosiarka praktycznie zawsze w pozycji swojej pracy i tylko w jedną stronę mozna ją lekko przechylać (aby nie zalać świecy itp)

Najlepiej MISJONARSKIEJ:D:D:D

• 1 month później...
No tak. Może to i najlepsze rozwiązanie : zawsze zlać paliwo i wtedy raczej można przechowywać w dowolnym położeniu. To muszę poszukać ciekawego rozwiązania do zlewania :) Czyli np jakaś miska z lejkiem. Zlewa się do miski a potem z niej można do jakieś butelki

Fantom

Eeee chyba średnio z tym zlaniem do butelki..Tzn jak na jesień chcesz zlać i na wiosnę tym zalać to skórka za wyprawkę, bo te silniki na mieszankę lubią ową mixturę w miarę świeżą a taka stara na gaźnik ma kiepskawy wpływ..no i jaka to oszczędność??

A jeżeli chodzi o zlewanie po każdym użyciu??hmm mam nadzieję że nowe sprzęty nie są takiej jakości żeby tak odwieszona kosa stwarzała jakieś problemy..ja odwieszam właśnie tak Husqvarne 232 i jest ok, nic się nie zalewa..w poziomie leży też jest ok, jedyny zabieg to właśnie pilnowanie aby mieszanka nie była zeszłoroczna

• 2 weeks później...

Cześć

Nie mam możliwości zawieszania więc zostawiam w pozycji poziomej.

Bez problemów z odpalaniem po sezonowaniu. Staram się aby w środku pozostało jak najmniej paliwa i to koniec tajemnicy.

Tak samo przechowuję piłę spalinową - też bezproblemowo z odpalaniem.

Pozdrawiam

Robert

Edytowane przez RobsonC
bład

Co do kosiarki ( silnik 4 takt) i przechyły doprowadzają do przedostania się oleju z miski na zawory a nie na świece. Wtedy po odpaleniu o ile się odpali słychać klekotanie i przerywane obroty. Jeżeli ja odpalimy to musimy wypalić ten olej na zaworach poprzez wejście w najwyższe obroty na postoju przez min 5 minut lub do czasu aż ustanie dymienie ( kopcenie) z wydechu.Kosa spalinowa to 2 takt więc najlepiej powiesić z poz. świecy. Z kosy paliwo najlepiej zlać na zimę gdyż olej z mieszanki wytrąca się bezpowrotnie. UWAGA- NIE ZLEWAMY PALIWA DO ŻADNYCH BUTELEK. Małe dzieci potrafią potraktować takie coś za napój.