niktspecjalny 05.09.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Dlaczego by z tego źródła pozyskiwania energii nie zrezygnować.Co w zamian za to ? .Jak ma być super od komina do wkładu z uwzględnieniem wszystkich rzeczy od instalacji począwszy , skończywszy na doborze samego wkładu i bezpieczeństwie , to może szkoda kasy na ten wehikuł czasu.Ogrzewajmy się inaczej. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 05.09.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 dobra prowokacja jaki substytut proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.09.2015 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 dobra prowokacja jaki substytut proponujesz? Przecież on jest na rynku i to w nadmiarze aż głowa boli od modeli i rozwiązań.Prowokacja!!!!!! .Alternatywa w razie "W" .Albo zupełnie coś nowego i tańszego.Gdybym wiedział to bym nie pytał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 06.09.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) na myśl nasuwa mi się tylko PC...albo bimber pisząc prowokacja miałem na myśli forumowych artystów Edytowane 6 Września 2015 przez Arek74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.09.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Witam. Chyba mam taką "alternatywę",w której rozpalam raz na 2 dni w nadchodzących 2 miesiącach Mam też i kominek w którym palę kiedy mam czas i chęci,tylko to noszenie klocków to udręka na stare lata,jeden klocek pali się od 2-9 godz. w zależności od grubości i gatunku drewna Tylko nie mam romantycznie=nie widzę "żywych płomieni ognia",chyba że się schylę i zajże przez otwory PG Pozdrawiam. Edytowane 6 Września 2015 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.09.2015 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Wiadomo jakie mamy czasy .Nie wszyscy idą w piękno w salonie czyli kolejna zabaweczka Pana domu.Inwestycja na kilka dobrych lat i zadowolenie ,że nam już teraz przy ociepleniu globalnym i ciepłych zimach wehikuł czasu , nie będzie potrzebny , a zastąpi go jakaś atrapa bez tych zbędnych drogich instalacji -oprzyrządowania-wkładu-odpowiedniego komina-odpowiedniego montażysty z doświadczeniem- i bezpieczeństwa w roli głównej.Są to jak widać składowe by uszczuplać nasz portfel.Alternatywą dla kominka ponieważ świadomość inwestora jest już zupełnie inna (myśli nad izolacja tą dobra chałupy a płomienie to tylko ognisko zewnętrzne ) , jest takie źródło pozyskiwania energii ,które przy zachowaniu tych ponadpodstawowych sposobów izolacji itp będzie warunkować na 100 % zadowolenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 06.09.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 a możecie napisać wprost o jakich urządzeniach piszecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.09.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 a możecie napisać wprost o jakich urządzeniach piszecie? Właśnie o alternatywnych dla kominka takich ,które bez tej zbędnej zresztą drogiej inwestycji będą skuteczniej dominowały nad ciepłem w domu. Tym odczuwalnym ciepłem wychodzącym i np. ciepłem wody do różnych zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 06.09.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 konkretne przykłady proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.09.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 nikt nie daj się prosić, przykłady, bo na razie to wielki bełkot wychodzi a masz okazję popisać się swoją wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.09.2015 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 nikt nie daj się prosić, przykłady, bo na razie to wielki bełkot wychodzi a masz okazję popisać się swoją wiedzą. Czytanie ze zrozumieniem post 1.Specjalnie dla ciebie czytanie ze zrozumieniem post 8.Masz jakąś alternatywę dla kominka ????? ja jej nie mam dlatego założyłem ten topik a bełkoczesz ty i to nie merytorycznie.sio bo inni czekają na wypowiedź.Na nich właśnie liczę.Ty remix no nie pasujesz do tego topiku. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.09.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Niktspecjalny, muszę cię zmartwić,jestem starej daty,chata nieocieplona,kominek kaflowy,kuchnia węglowa bez rusztu,"alternatywa" tysz bez rusztu prostej konstrukcji(po rozgrzaniu nie potrzebuje prundu),poprzednie urządzenia też nie potrzebują prądu Tak w ogóle lubię wszystko proste bez automatyki,to według mnie:gwarancja bez problemowego użytkowania. Oczywiście dla jasności wszystkie urządzenia montowałem osobiście,choć stać mnie na fachowców,ale mam swoje powody Stać mnie na kupno gotowego opału,ale wolę sam sobie go zrobić,bo lubię to robić Tak już mam od małego i pewnie tak mi już pozostanie nic na to nie poradzę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 06.09.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Czytanie ze zrozumieniem post 1.Specjalnie dla ciebie czytanie ze zrozumieniem post 8.Masz jakąś alternatywę dla kominka ????? ja jej nie mam dlatego założyłem ten topik a bełkoczesz ty i to nie merytorycznie.sio bo inni czekają na wypowiedź.Na nich właśnie liczę.Ty remix no nie pasujesz do tego topiku. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.09.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Czytanie ze zrozumieniem post 1.Specjalnie dla ciebie czytanie ze zrozumieniem post 8.Masz jakąś alternatywę dla kominka ????? ja jej nie mam dlatego założyłem ten topik a bełkoczesz ty i to nie merytorycznie.sio bo inni czekają na wypowiedź.Na nich właśnie liczę.Ty remix no nie pasujesz do tego topiku. . Mimo to że to Twój topik to wiesz ile masz do przeganiania innych? Szkoda że do Ciebie tak daleko chętnie bym Cię poznał osobiście, internet i anonimowość niestety robi z ludzi właśnie widać co, myślę że w realu jesteś inny, może miły, sympatyczny i inteligentny. Tak więc chcesz powiedzieć że nic nie masz do powiedzenia na temat alternatywy dla kominka, a właśnie jakiej alternatywy, i to jest merytoryczne? Na początek wyszukaj znaczenia słowa alternatywa bo taką będzie wybór między np. kominkiem a przewodami grzejnymi, więc czego poszukujesz wiesz czy tylko piszesz dla zaistnienia. Dla jasności zadane pytania są retoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.09.2015 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Bez cytowania. Wiele prawdy jest w twym poście i nawet to jest prawdziwe co się dzieje gdy zakładam nowy watek mając dylemat czy wchodzić w rozpierduchę i zmieniając stary wehikuł na nowy z uwzględnieniem tego co tu się naczytałem od wybitnych tego zacnego FM.Zawsze znajdzie się taki jak ty bardzo chyba grzeczny :cool: ,uzdolniony w merytorycznych wejściach w temat , znający się doskonale na bełkocie .Popatrz jak zacząłeś swoje podejście do tematu.Napisałem ale widać nie zrozumiałeś i naskoczyłeś na mnie ,a to dopiero początek tego fajnego topiku.Nie wiesz co to jest alternatywa - alternatywny ??? .Mam KZPŁW , wszyscy to wiedza ty raczej nie.Służy mi długo i jest ok.Myślę poważnie nad zmianą , może zamianą na coś innego.Mając instalację i komin systemowy ,sterowniki i inne duperszmity z tym związane.Przecież ty zaistniałeś w tym topiku wprowadzając zamęt.To są właśnie ogniska iskrzące ,które wiadomo jak się kończą. Ja po prostu pytam a ty siejesz zamęt.Pytam po co ???.Masz pomysł co wstawić jak swój parowóz wyrzucę ??? Uwzględniając to co mam i jak ogrzewam się w chałupie.Pozostać przy PG a w miejsce KZPŁW wstawić jakieś alternatywne urządzenie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 06.09.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) według mnie Nikt uderzył też w inny czuły punkt mianowicie, czy ogrzewanie kominkowe jest warte swej ceny przez 4 miesiące czytam to forum, nadal niewiele wiem technicznie, ale wiem na tyle dużo, że mogę napisać poniższą pragmatyczną opinię, otóż: dobrze wykonana instalacja, przez gwiazdy z tegoż forum, to jest koszt zaczynający się od 30K wzwyż, przy takim sobie wkładzie i teraz zachodzi pytanie, czy warto wydać tyle kasy??? odpowiem tak, kto bogatemu zabroni? natomiast jeżeli ktoś oczekuje ogrzewania taniego, łatwego w obsłudze, taniego w wykonaniu !, to kominek czy to akumulacyjny czy to z płaszczem wodnym nie jest dla niego dlaczego? - fachowe wykonanie jest horrendalnie drogie, to nie czasy, że kaflak stał w każdym domu, bo to był standard, konkurencja wśród zdunów była duża, było ich wielu, materiały były tańsze - przygotowanie drewna jest mocno czasochłonne i pracochłonne i coraz droższe, we Wrocławiu w ciągu 12 lat drewno zdrożało o około 80% - trzeba lubić syf w domu,, tak, tak, jakikolwiek piec w części mieszkalnej to brud, mniejszy lub większy mój wywód nie ma za zadanie zniechęcić kogokolwiek do posiadania kominka, bo sam grzałem tylko kominkiem 12 zim i mam zamiar nadal tak ogrzewać dom, z tym, że wkład będzie nowocześniejszy, wydajniejszy, w nowej zabudowie, bezwełnowej przez 3 miesiące wałkowałem koncepcję KZPŁW, ale upadła, z jednej strony problem z wykonawstwem, z drugiej zbyt wysokie koszty, z kolejnej, to już dom istniejący, więc przebudowa instalacji mocno utrudniona i ekonomicznie oraz estetycznie wątpliwa jestem trochę zawiedziony, z drugiej nie gdybym jeszcze raz budował dom, kominek na pewno by stał, ale bardziej jako ogrzewanie jesienno-wiosenno-nastrojowe i tak paliłbym w nim praktycznie codziennie rozważyłbym ekogroszek - gaz - prąd instalacje o wiele tańsze niż porządny piecokominek i bardziej bezobsługowe niż każdy kominek ciekawostką jest, że propan jest obecnie najtańszy chyba w historii , i gaz ziemny może mu skoczyć ...taka heca ja polecam metodę Arturo, czyli wykonawstwo kominka w jak najbardziej samodzielnym zakresie, zrobienie prostej zabudowy to żadna sztuka, nie potrzeba do tego artysty ale kto bogatemu zabroni Edytowane 6 Września 2015 przez Arek74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.09.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 według mnie Nikt uderzył też w inny czuły punkt mianowicie, czy ogrzewanie kominkowe jest warte swej ceny przez 4 miesiące czytam to forum, nadal niewiele wiem technicznie, ale wiem na tyle dużo, że mogę napisać poniższą pragmatyczną opinię, otóż: dobrze wykonana instalacja, przez gwiazdy z tegoż forum, to jest koszt zaczynający się od 30K wzwyż, przy takim sobie wkładzie i teraz zachodzi pytanie, czy warto wydać tyle kasy??? odpowiem tak, kto bogatemu zabroni? natomiast jeżeli ktoś oczekuje ogrzewania taniego, łatwego w obsłudze, taniego w wykonaniu !, to kominek czy to akumulacyjny czy to z płaszczem wodnym nie jest dla niego dlaczego? - fachowe wykonanie jest horrendalnie drogie, to nie czasy, że kaflak stał w każdym domu, bo to był standard, konkurencja wśród zdunów była duża, było ich wielu, materiały były tańsze - przygotowanie drewna jest mocno czasochłonne i pracochłonne i coraz droższe, we Wrocławiu w ciągu 12 lat drewno zdrożało o około 80% - trzeba lubić syf w domu,, tak, tak, jakikolwiek piec w części mieszkalnej to brud, mniejszy lub większy mój wywód nie ma za zadanie zniechęcić kogokolwiek do posiadania kominka, bo sam grzałem tylko kominkiem 12 zim i mam zamiar nadal tak ogrzewać dom, z tym, że wkład będzie nowocześniejszy, wydajniejszy, w nowej zabudowie, bezwełnowej przez 3 miesiące wałkowałem koncepcję KZPŁW, ale upadła, z jednej strony problem z wykonawstwem, z drugiej zbyt wysokie koszty, z kolejnej, to już dom istniejący, więc przebudowa instalacji mocno utrudniona i ekonomicznie oraz estetycznie wątpliwa jestem trochę zawiedziony, z drugiej nie gdybym jeszcze raz budował dom, kominek na pewno by stał, ale bardziej jako ogrzewanie jesienno-wiosenno-nastrojowe i tak paliłbym w nim praktycznie codziennie rozważyłbym ekogroszek - gaz - prąd instalacje o wiele tańsze niż porządny piecokominek i bardziej bezobsługowe niż każdy kominek ciekawostką jest, że propan jest obecnie najtańszy chyba w historii , i gaz ziemny może mu skoczyć ...taka heca ja polecam metodę Arturo, czyli wykonawstwo kominka w jak najbardziej samodzielnym zakresie, zrobienie prostej zabudowy to żadna sztuka, nie potrzeba do tego artysty ale kto bogatemu zabroni Nie mogę się zgodzić z tym wywodem, mam zupełnie odmienne doświadczenia;-) Piecokominek o niezłych parametrach da się zbudować samemu nawet z kaflową obudową i kilkoma wodotryskami za powiedzmy 5-6kzł. Oczywiście nie będą to kosmiczne materiały ale stary sprawdzony dobry szamot, fakt wymaga to troszkę samozaparcia ale jak ktoś nie ma lewych rąk to da radę. Syfu w domu nie trzeba polubić jak raz na dobę ładujesz 12-14kg drewna do paleniska i już nie grzebiesz w tym a popiół wybierasz raz na 3-4tygodnie. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń a nie przeczytanych artykułów itp. fakt urządzenie powstało w ubiegłym roku i jest jeszcze w rozbudowie ale ogrzewałem nim cały dom, cały sezon jesienno-zimowo-wiosenny spalając coś ok 7mp drewna Ogrzewanie domu tylko tym piecokominkiem. A jak ktoś chce bez obsługowo, czysto do istniejącej instalacji to np elektryczny piec c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 06.09.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 ja mam dwie lewe ręce, i strzelam, ale myślę, że 90% inwestorów nie podejmie się samodzielnej budowy piecokominka, więc sam sobie nie wybuduję We Wrocławiu nie znam, nie znalazłem nikogo kto by potrafił i chciał wybudować takie ustrojstwo tanio piszesz 5-6K, razem z paleniskiem? dam ci 8K, przyjeżdżaj do mnie i buduj a co do syfu...ja akurat jestem przyzwyczajony i akceptuję tenże syf...ale znowu strzelając, myślę, że 90% inwestorów, a jeszcze bardziej ich żon, nie zaakceptuje tegoż faktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.09.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 ja mam dwie lewe ręce, i strzelam, ale myślę, że 90% inwestorów nie podejmie się samodzielnej budowy piecokominka, więc sam sobie nie wybuduję To że nie wszyscy się podejmą to wiem dlatego zduni mają zajęcie;-) We Wrocławiu nie znam, nie znalazłem nikogo kto by potrafił i chciał wybudować takie ustrojstwo tanio piszesz 5-6K, razem z paleniskiem? Tak razem z paleniskiem, palenisko też szamotowe i też DIY. dam ci 8K, przyjeżdżaj do mnie i buduj Zawodowo zajmuję się czymś innym i nie będę fachowcom odbierał chleba;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.09.2015 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 według mnie Nikt uderzył też w inny czuły punkt mianowicie, czy ogrzewanie kominkowe jest warte swej ceny przez 4 miesiące czytam to forum, nadal niewiele wiem technicznie, ale wiem na tyle dużo, że mogę napisać poniższą pragmatyczną opinię, otóż: dobrze wykonana instalacja, przez gwiazdy z tegoż forum, to jest koszt zaczynający się od 30K wzwyż, przy takim sobie wkładzie i teraz zachodzi pytanie, czy warto wydać tyle kasy??? odpowiem tak, kto bogatemu zabroni? natomiast jeżeli ktoś oczekuje ogrzewania taniego, łatwego w obsłudze, taniego w wykonaniu !, to kominek czy to akumulacyjny czy to z płaszczem wodnym nie jest dla niego dlaczego? - fachowe wykonanie jest horrendalnie drogie, to nie czasy, że kaflak stał w każdym domu, bo to był standard, konkurencja wśród zdunów była duża, było ich wielu, materiały były tańsze - przygotowanie drewna jest mocno czasochłonne i pracochłonne i coraz droższe, we Wrocławiu w ciągu 12 lat drewno zdrożało o około 80% - trzeba lubić syf w domu,, tak, tak, jakikolwiek piec w części mieszkalnej to brud, mniejszy lub większy mój wywód nie ma za zadanie zniechęcić kogokolwiek do posiadania kominka, bo sam grzałem tylko kominkiem 12 zim i mam zamiar nadal tak ogrzewać dom, z tym, że wkład będzie nowocześniejszy, wydajniejszy, w nowej zabudowie, bezwełnowej przez 3 miesiące wałkowałem koncepcję KZPŁW, ale upadła, z jednej strony problem z wykonawstwem, z drugiej zbyt wysokie koszty, z kolejnej, to już dom istniejący, więc przebudowa instalacji mocno utrudniona i ekonomicznie oraz estetycznie wątpliwa jestem trochę zawiedziony, z drugiej nie gdybym jeszcze raz budował dom, kominek na pewno by stał, ale bardziej jako ogrzewanie jesienno-wiosenno-nastrojowe i tak paliłbym w nim praktycznie codziennie rozważyłbym ekogroszek - gaz - prąd instalacje o wiele tańsze niż porządny piecokominek i bardziej bezobsługowe niż każdy kominek ciekawostką jest, że propan jest obecnie najtańszy chyba w historii , i gaz ziemny może mu skoczyć ...taka heca ja polecam metodę Arturo, czyli wykonawstwo kominka w jak najbardziej samodzielnym zakresie, zrobienie prostej zabudowy to żadna sztuka, nie potrzeba do tego artysty ale kto bogatemu zabroni Fajny wywód. Zgadzam się z Tobą.Mając podobny problem z podmiana na lepszy model także zastanawiam się czy warto ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts