Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alternatywa dla kominka

niktspecjalny

Recommended Posts

Wszystko wskazuje na to, że od przyszłego tygodnia będziemy musieli podnieść ceny na propan.

Do piątku, 11 września obowiązuje cena dotychczasowa.

Województwo mazowieckie i łódzkie.

1,23 zł/litr brutto/1,00 zł/litr netto/

Minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Chyba ostatnie dni na zerknięcie na poziomowskaz i napełnienie zbiornika do pełna.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

mail: [email protected]

w tym roku bardzo poważną alternatywą jest ogrzewanie na propan, cena jest chyba najnizsza w historii - problem tylko w tym, że nkt nie przewidzi jaka cena będzie za rok, czy pięć - ale ta dygresja w sumie to dotyczy również prądu, gazu ziemnego, węgla...i drewna również

w tej cenie to propan jest tańszy od ziemnego w przeliczeniu na wydajność i chyba od węgla również

ja niestety mam zbiornik Gaspola, ale mam plan w ciągu kilku miesięcy ich przegnać z mojego podwórka i inwestuję we własną butlę (prawdopodobnnie podziemną) i tankuję gaz gdzie chcę

dla porównania, mnie kosztuje litr gazu 2,89

podsumowując, uważam ogrzewanie propanem alternatywą dla kominka

czy istnieją wkłady kominkowe w których można grzać propanem i zamiennie drewnem? ;-)

Edytowane przez Arek74

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

O to chodzi Arek 74,ludziom trzeba wcisnąć kit: PC,solary.podajniki,i.t.p. jednak nowa technika tylko do nowych energooszczędnych domów ,w starym będziesz bankrutem po pierwszy sezonie.

Wszystko na prund z zaawansowaną automatyką=częste awarie=serwis kosztuje :sick:

Mogę mieć ciepło i ciepłą wodę,ciepłe posiłki bez prądu,tobie we Wrocku to nie grozi,ale na wsiach czym dalej od Wrocławia tym gorzej z zasilaniem=w razie awarii najpierw wy potem wsie w koło,a na końcu te wieśniaki mieszkający najdalej=zadu..e ;)

Mnie nie interesują ceny gazu,prądu,oleju czy węgla=mam zapas drewna na ok.8 lat :p

Oczywiście kominek który posiadam jest super,ale dzisiaj wiem że taką konstrukcję zrobiłbym sam za tą samą sumę tylko w PLN ;) i jeszcze bym go nieco usprawnił ;)

Pozdrawiam.

w tym roku bardzo poważną alternatywą jest ogrzewanie na propan, cena jest chyba najnizsza w historii - problem tylko w tym, że nkt nie przewidzi jaka cena będzie za rok, czy pięć - ale ta dygresja w sumie to dotyczy również prądu, gazu ziemnego, węgla...i drewna również

w tej cenie to propan jest tańszy od ziemnego w przeliczeniu na wydajność i chyba od węgla również

ja niestety mam zbiornik Gaspola, ale mam plan w ciągu kilku miesięcy ich przegnać z mojego podwórka i inwestuję we własną butlę (prawdopodobnnie podziemną) i tankuję gaz gdzie chcę

dla porównania, mnie kosztuje litr gazu 2,89

podsumowując, uważam ogrzewanie propanem alternatywą dla kominka

czy istnieją wkłady kominkowe w których można grzać propanem i zamiennie drewnem? ;-)

Ale mi dałeś zagwozdkę.Tylko jak to zapętlić np. w moją instalację ,której nie chciałbym bardzo rujnować ?;) .Wkład na dwa paliwa to jest alternatywa dla KZPŁW tylko czy zaistniała już na rynku.

Forest twojego Brunnera gazowego już u widział ja .Milczysz i słusznie bo nie ma kominka opalanego jednocześnie gazem i drewnem.:) za 25000 tys zł.Powiedz ,że palnąłeś jak z armaty by podtrzymać twierdzenie .......że kominki nie przeminą.jeśli ludziska mądrze pójdą w izolację , domu to zostanie tylko ognisko ale co wtedy z wami.:);)

Witam.

Nie myl opini publicznej z protoplastą pewnego ssaka z rodziny Sciuridae ... :rolleyes:

Nie podam linka do producenta takiego paleniska obecnego na naszym rynku, bo w tej chwili trwa przebudowa jego strony internetowej ... zarówno tej "dot de" jak i naszej - polskiej.

Dla niecierpliwców niech na razie wystarczy hasło "kombifire" ...

Pozdrawiam.

PS. ... nie pisz nigdy że kogoś okłamałem, bo sie obrażę na forever ...

Edytowane przez Forest-Natura

Forest twojego Brunnera gazowego już u widział ja .Milczysz i słusznie bo nie ma kominka opalanego jednocześnie gazem i drewnem.:) za 25000 tys zł.Powiedz ,że palnąłeś jak z armaty by podtrzymać twierdzenie .......że kominki nie przeminą.jeśli ludziska mądrze pójdą w izolację , domu to zostanie tylko ognisko ale co wtedy z wami.:);)

W wielkim błędzie jesteś https://www.youtube.com/watch?v=Jd3fTGYSHyw

oglądaj od ok 5:53min.

a nawiasem mówiąc coraz więcej "gazówek" się sprzedaje. Ludziska leniwe, drewna nie chce im się "obrabiać". Więcej informacji nt kominków na gaz jak zwykle na naszej firmowej stronie www

Gazowy jest dużo wygodniejszy od kominka na drewno, ale niestety nie ma tyle uroku. Z drewnem jest więcej zabawy a dokładnie sprzątania. Wracając do pierwszego wątku to realną alternatywą dla kominków jest centralne ogrzewanie:) Kominki opalane jednocześnie gazem i drewnem są jednak stosunkowo drogie.

Witam.

Nie myl opini publicznej z protoplastą pewnego ssaka z rodziny Sciuridae ... :rolleyes:

Nie podam linka do producenta takiego paleniska obecnego na naszym rynku, bo w tej chwili trwa przebudowa jego strony internetowej ... zarówno tej "dot de" jak i naszej - polskiej.

Dla niecierpliwców niech na razie wystarczy hasło "kombifire" ...

Pozdrawiam.

PS. ... nie pisz nigdy że kogoś okłamałem, bo sie obrażę na forever ...

Zawsze zagadkowy do końca .Miast napisać ,że komibifaire jako nowość na dwa rodzaje paliwa i gaz i drewno jest w produkcji . Czy to zjawisko w świecie kominkowym będzie mieć PW, a może DGP , a może nic tylko ciepłą obudowę to pociągnięty za język wystrzeliłeś i miałem w to uwierzyć.Skąd miałem wiedzieć ,że strona w budowie.:cool::cool::cool:

W wielkim błędzie jesteś https://www.youtube.com/watch?v=Jd3fTGYSHyw

oglądaj od ok 5:53min.

a nawiasem mówiąc coraz więcej "gazówek" się sprzedaje. Ludziska leniwe, drewna nie chce im się "obrabiać". Więcej informacji nt kominków na gaz jak zwykle na naszej firmowej stronie www

To jest reklama czy odpowiedź jako alternatywę dla mnie , dla kominka z PW. ???:)

Witam.

Leniu jeden ... sprawdź sobie ... przecież dobrze wiesz jaki to producent ...

Pozdrawiam.

Dziękuje bardzo .Najpierw mi na gadałeś, a teraz piszesz bym latał i szukał.Co wy takie tajemnicze.Jeden wkleił mi film w którym jest bardzo krótko o tym kominku a drugi podaje strony bez strony.:)