Tomasz M. 07.07.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Wykonawcy instalacji gazowej nie dali tulei ani niczego podobnego na przejściach rur przez ściany wewnętrzne (cegła). Czy to jest OK? Zgodne ze sztuką budowlaną? Prawdopodobnie tynk będzie pękać jeśli po prostu zalepię te dziury. Czy coś można zrobić na tym etapie (może tuleja metalowa przecięta wzdłuż, żeby można było założyć na rurę, osłona z pianki?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 07.07.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Brak rury osłonowej przez przejścia przez przegrody budowlane to błąd.Rurę tą potocznie zwaną "przelotką" trzeba dać zawsze i o większej średnicy od rury instalacyjnej.Brak przelotek może być problemem przy odbiorze instalacji gazowej.Pozostaje dobór odpowiedniej średnicy rury i przecięcie wzdłuż. Należy zwrócić uwagę aby przelotka miała wolną przestrzeń wokół rury instalacyjnej ok 1cm.Rura instalacyjna np średnica zew 20mm to przelotka średnica wew 40mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 07.07.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 A w tej przelotce może być rura z tworzywa, czy też musi być stalowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 07.07.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Rury gazowe chyba nie mogą być plastikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 07.07.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Rura gazowa w ziemi jest plastikowa, w eleganckim zoltym kolorze. Natomiast na powierzchni juz stalowa. Mnie gaz robil monter z gazowni i na pytanie o rurke oslonowa przy przechodzeniu przez sciane odparl, ze obecnie jest to uwazane za blad i wrecz nie wolno dawac zadnej rury oslonowej. Litosci - ja tylko przytaczam jego slowa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 07.07.2004 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Rura gazowa w ziemi jest plastikowa, w eleganckim zoltym kolorze. Natomiast na powierzchni juz stalowa. Mnie gaz robil monter z gazowni i na pytanie o rurke oslonowa przy przechodzeniu przez sciane odparl, ze obecnie jest to uwazane za blad i wrecz nie wolno dawac zadnej rury oslonowej. Litosci - ja tylko przytaczam jego slowa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.07.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Rury gazowe chyba nie mogą być plastikowe? Owszem mogą . Tomku Przenieśli Wam ten zawór gazu z kuchni do spiżarni? Na przepust może wykorzystaj kawałek grubego peszla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 08.07.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 _ZBYCH_Czy ja dobrze rozumiem, że rury gazowe mogą być plastikowe zarówno w ziemi jak i rozprowadzenie w domu?Pytam, bo gaz jeszcze przede mną więc jak masz jakieś namiary na stronkę o tych plastikach to byłbym wdzięczny. InfinitiiZ tą stalą oczywiście chodziło mi rozprowadzenie w domu. Rozmawiałem niedawno z instalatorem i poinformował mnie, że plastików nie wolno stosować w domu. To jak to kurcze jest na prawdę? Wolno czy nie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.07.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 _ZBYCH_ Czy ja dobrze rozumiem, że rury gazowe mogą być plastikowe zarówno w ziemi jak i rozprowadzenie w domu? Pytam, bo gaz jeszcze przede mną więc jak masz jakieś namiary na stronkę o tych plastikach to byłbym wdzięczny. Infinitii Z tą stalą oczywiście chodziło mi rozprowadzenie w domu. Rozmawiałem niedawno z instalatorem i poinformował mnie, że plastików nie wolno stosować w domu. To jak to kurcze jest na prawdę? Wolno czy nie? Pozdrawiam Rury plastikowe z PE są stosowane tylko na zewnątrz. Wewnątrz tylko stalowe lub miedziane z lutem twardym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 08.07.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Instalacja gazowa - od zaworu głównego może być z:Miedzi twardej lutowana na lut twardy (nie można chować pod tynkiem)Stalowa skręcana (nie można chować pod tynkiem)Stalowa spawana (można chować pod tynkiem)Zdarza się że zawór główny wraz z licznikiem jest usytuowany np. na początku działki w płocie. W tym wypadku od zaworu głównego poprzez monoblok instalacja gazowa w ziemi z tworzywa i na budynku następny zawór dalej do budynku jw.Natomiast sieci gazowe prawie zawsze są z tworzywa choć zdarzają się i ze stali.Wewnętrznej instalacji gazowej w budynku NIE WOLNO wykonywać z tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 08.07.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 No to mam jasność w temacie. Dziękuję za szybkie wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 08.07.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Instalator a co z tą przelotką w ścianie, może być w niej plastyk czy metal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 08.07.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Instalator a co z tą przelotką w ścianie, może być w niej plastyk czy metal? Nie ma znaczenia co będzie w środku. Jeżeli chodzi Ci z jakiego materiału ma być przelotka? Odp. stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 08.07.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Chodzi właśnie o to jaka rura ma przechodzić wewnątrz przelotki, czyli ta z gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 12.07.2004 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Dzięki wszystkim! ZBYCH-u, nie zamierzam przekładać zaworu do spiżarni - znalazłem przepis, zgodnie z którym musi on być w tym samym pomieszczeniu co kuchenka - chcę go tylko przesunąć tak, żeby wypadł pod blatem kuchennym (który będzie zamontowany po odebraniu przez gazownię) - tym powinienem sobie poradzić przy następnycyh odwiedzinach panów z gazowni - w bloku nie robili z tego nigdy najmniejszej sprawy - od 7 lat. INSTALATOR, czy możesz potwierdzić, że wykonawca Infiniti wciskał kit na temat przelotek? Czy ich brak grozi tylko pękaniem tynku czy czymś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.07.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Tomasz. MZ tymi "przelotkami" to spoko. U mnie instalację gazową robili pracownicy gazowni i żadnych "przelotek" nie dawali. Rury czarne stalowe bez szwu spawane. Przejścia przez ściany zostały zapiankowane a później zagipsowane. Genaralnie na tzw. chłopski rozum to temperatura w pomieszczeniach jest dosyć stabilna a nawet jak o kilka stopni się zmienia to zozszerzalność stali jest minimalna. Z tego co sie orientuje to "przelotki daje się wyłacznie w celu umożliwienia ruchów rury związanych z rozszerzalnością termiczną. Przelotki takie stosuje się głównie na pionach c.o. i c.w.u. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.07.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Instalator Czy aby jesteś pewien że instalacja gazowa może być wykonana z rur stalowych skręcanych ???. Parę lat temu w starym mieszkaniu jak chciałem wymienić podgrzewacz przepływowy to monter odmówił mi podłączenia do takiej instalacji mówiąc że tak już nie wolno robić instalacji na skręcanie. Jedynie armatura może być skrecana. Tak samo powiedziano mi w gazowni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 12.07.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Od licznika może być skręcana (nie jest zabroniona) z tym że jeśli instalacja będzie przechodziła przez pomieszczenia przeznaczone na stały pobyt ludzi to w tym pomieszczeniu musi być spawana.Co się tyczy przelotek na każdym projekcie który mam są one zaznaczone i je montuję.Natomiast spotkałem się z przypadkami że fachowcy z gazowni stosują też rurę z ocynku której wogóle nie mozna stosować do gazu. I co wy na to? Sktót z DU 2. Przewody instalacji gazowej, począwszy od 0,5 m przed zewnętrzną ścianą budynku do kurków odcinających przed gazomierzami w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych lub do odgałęzień lokali użytkowych w budynkach użyteczności publicznej, powinny być wykonane z rur stalowych bez szwu bądź z rur stalowych ze szwem przewodowych, zgodnych z wymaganiami przedmiotowych Polskich Norm, łączonych przez spawanie. 4. Przewody instalacji gazowej w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, a także w pozostałych budynkach za gazomierzami lub odgałęzieniami prowadzącymi do odrębnych mieszkań lub lokali użytkowych powinny być wykonane z rur, o których mowa w ust. 2, łączonych również z zastosowaniem połączeń gwintowanych bądź też z rur miedzianych łączonych przez lutowanie lutem twardym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.07.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Nie spotkałem jeszcze nigdy instalacji gazowej z ocynku. Owszem jak ktos sobie samodzielnie dłubał to widziałem że było tam wszystko i ocynk i rury ze szwem. Ale żeby monter z gazowni robił z ocynku to nigdy nie słyszałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts