Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE Mieszkanie w kamienicy z 1930 roku, JAK URZĄDZIĆ?

Anita176

Recommended Posts

Cześć, potrzebuję pomocy.

Odziedziczyłam mieszkanie w budynku z 1930 roku, duże rozkładowe ale nieustawne. W tym tygodniu zaczynają prace elektrycy (będą wymieniali całą instalację elektryczną) i tu zaczyna się mój problem. Muszę im rozplanować gdzie, jakie i ile punktów świetlnych i gniazd, a żeby to zrobić muszę na razie wirtualnie urządzić mieszkanie żeby się później nie okazało, że brakuje mi kontaktów albo światła są nie w tym miejscu co trzeba.

Chodzi mi raczej o rozmieszczenie mebli niż o wskazywanie konkretnych modeli. Meble jakoś wybiorę, problem jest z ich rozmieszczeniem i tu gorąco liczę na Waszą pomoc :)

Pomieszczenie 1/2 to kuchnia (już zamówiona)

1/5 Łazienka

W pomieszczeniu 1/9 drzwi z prawej strony są zamurowane a wejście jest od pokoju 1/8

1/6, 1/7, 1/8 z tymi pokojami mam problem, nie wiem w którym sypialnia, salon (będziemy mieszkali tu z mężem, nie mamy na razie dzieci), pracujemy w domu ale nie chcemy całego pokoju przeznaczać na jakieś biuro.

Z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawiam Anita.

escanear0001.jpg

escanear0001.jpg

Edytowane przez Anita176

Anita - masz przepiękne mieszkanie.

Szkoda, że nie możesz wybrać się do architekta wnętrz, bo zrobiłby perełkę.

Przebicie drzwi do werandy wymaga zrobienia podciągu w ścianie nośnej.

Mój pomysł:

http://images68.fotosik.pl/1166/ca9e5fe264df007f.jpg

http://images68.fotosik.pl/1166/ca9e5fe264df007f.jpg

pomarańczowe kropki to lampy, niebieskie i zielone to gniazdka

W werandzie górne światło + dwa kinkiety na ścianach bocznych (np. podświetlenie obrazów) + gniazdka.

Proponuję w miejsce drzwi wstawić wewnętrzne okno nieotwieralne wypełnione szkłem o niskiej przejrzystości aby doświetlić klatkę schodową.

W salonie górne światło + kinkiety nad komodami (np. na oświetlenie obrazów) + gniazdka przy komodach (na postawienie lampy stołowej) + gniazdko za kanapą do postawienia lampy stojącej przy kanapie + gniazdka w miejscu na telewizor.

W salonie można ustawić małą kozę?

Drzwi do werandy przeszklone. Dobrze zrobić przeszklone drzwi na korytarz (doświetlenie)

W sypialni - górne oświetlenie + kinkiety nad łóżkiem+ kinkiety na ścianach + oświetlenie górne części garderobianej + gniazdka (przy komodzie, przy biurku/toaletce we wnęce, w części garderobianej na żelazko).

Łóżko stoi wezgłowiem do wybudowanej ścianki. Ścianka nie musi sięgać sufitu. po drugiej jej stronie komody z szufladami lub płytkie szafki z półkami.

We wnęce albo toaletka, albo biurko albo miejsce na fotel

W kuchni - 3 x podwójne gniazdka nad blatem roboczym + gniazdko pod blatem przy zlewie na zmywarkę + gniazdko nad kuchenką wysoko na pochłaniacz/wyciąg + gniazdko lodówka + gniazdko piekarnik + gniazdko mikrofala/kawiarka w zabudowie o ile będą

Podwójne oświetlenie górne + oświetlenie spiżarki + kinkiet nad blatem przy oknie.

Zabudowa - z jednej strony wysokie słupki z lodówką, piekarnikiem, szafą. Z drugiej blat roboczy. Pod oknem obniżenie na kącik śniadaniowy - blat na wysokości 75 cm o szerokości 40cm + parapet.

W łazience podwójne oświetlenie górne, kinkiety przy lustrze + gniazdka przy umywalce

W korytarzu dwie lampy wiszące + kinkiety na ścianach + gniazdka na podłączenie odkurzacza

W pokoju dodatkowym - wrysowałam orientacyjne, nie wiem jakie ma być jego przeznaczenie.

inspiracje:

http://ocdn.eu/images/pulscms/ZTE7MDQsMCwyNSwyNTgsMTUxOzA2LDMyMCwxYzI_/4c3443d4cc03f4af654d905d23eb2f04.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/9f/3d/eb/z15416735Q,Mieszkanie-w-starej-kamienicy---85-m2.jpg

http://polki.pl/work/privateimages/formats/E/107396.jpg

Edytowane przez Elfir

Elfir, wielkie dzięki za tak rozbudowaną odpowiedź :) No niestety nie mogę sobie pozwolić na architekta, dlatego szukam rad tu na forum.

Drzwi z pokoju do werandy są wybite, jednak planujemy je poszerzyć, tak jak w Twojej propozycji. Nieotwierane okno na klatkę schodową to bardzo ciekawy pomysł, sama bym na to nie wpadła.

Co do salonu to oczywiście kozę można postawić i też o tym myśleliśmy. Z racji że kiedyś w każdym pokoju był piec kaflowy nie będzie problemu z podłączeniem do komina.

Kuchnię mamy już zamówioną, więc tu raczej nie mogę wprowadzić zmian, chociaż pomysł z obniżonym blatem też jest ciekawy. W Twojej propozycji likwiduje się jedną spiżarkę, w której ja ustawiłam pralkę, żeby już nie zagracać łazienki. Drugie pomieszczenie zostawię jako typową spiżarkę, na jakieś zapasy czy weki.

Widok z drzwi wejściowych, pod oknem będzie stary Thonet, który wciąż czeka na odnowienie :)

PO ZMIANACH_4.jpg

Od strony okna

PO ZMIANACH_3.jpg

Inspiracje też są w naszym guście, takie skandynawskie, na podłogach mamy sosnowe deski które myśleliśmy pomalować na biało.