maxus79 11.02.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 mam pytanie elektryk proponuje mocowanie przewodow na uchwyty lub wogole bez niczego tylko wywiercic otwor i w ten otwor zakrzywic przewod i go wlozyc czy takie cos jest ok czy wybrac jednak na uchwytach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.02.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Jak na uchwytach? Masz na myśli po wierzchu? Chyba w stodole lub w piwnicy. Jeżeli podtynkowo, to wszystko jedno jak je elektryk złapie do muru (ja jestem zwolennikiem uchwytów), może nawet wynająć czterdziestu pomocników i niech trzymają palcami. W sumie nie twoja sprawa, niech się dogaduje elektryk z tynkarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 12.02.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 tak chodazi o kable pod tynkiem ja to bede tynkowal i dlatego pytam czy niebedzie problemu z kablami podczas tynkowania zeby potem niebylo ich widac jak niektorym po malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.02.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 To zależy od grubości warstwy tynku przykrywającej przewód a nie od sposobu mocowania.Jeżeli ułożysz kable w bruzdach, to na bank nie będziesz miał problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 16.02.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Tak się robi. Kable warto puścić w peszlach ochronnych, trzeba tylko uważać przy zgrzewaniu papy do posadzki. [ATTACH=CONFIG]330242[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]330243[/ATTACH] Czasami przy takiej ilości kabli warto dać koryto do osłony. Więcej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) tak o to mi chodzilo wlasnie ma tak ktos zrobione ? jakies opinie ? U mnie na parterze robiłem bruzdy. Jeśli masz bruzdownice to w suporeksie idzie jak bajka. Robiłem tek ze względu na cienkie tynki i doświadczenia z budynkiem gospodarczym gdzie w niektórych miejscach kable z opaskami prześwitywały Na poddaszu prawie cała instalacja oświetleniowa prowadziłem w suficie podwieszanym po krokwiach itp. natomiast gniazda w peszlu w podłodze ale też tylko do wejścia do pomieszczeń a tam już po pierwszym gniazdku od puszki do puszki bruzda no chyba że szedł słup od więźby to schodziłem na podłogę. Wtedy tylko z podłogi jest pionowo 40cm do gniazdka. Na dole w wiatrołapie gdzie jest skrzynka rozdzielcza na podłodze z uwagi na ilość kabli dawałem zwykły kanał kablowy szeroki a niski aby późniejsza wylewka była na tyle gruba aby jej nie uszkadzać Edytowane 17 Lutego 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 01.03.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Tak się robi. Kable warto puścić w peszlach ochronnych, trzeba tylko uważać przy zgrzewaniu papy do posadzki. [ATTACH=CONFIG]330242[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]330243[/ATTACH] A w tych peszlach są kable pojedynczo, czy kilka w peszlu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matson 21.04.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 .Między stropem a sufitem podwieszanym (np. płyty k-g) jak najbardziej. własnie tak chce rozprowadzić nową instalację el.z przedpokoju do innych pomieszczeń, szybciej, łatwiej no i mniej zawsze kucia. Pytanie dodatkowe mam takie, czy są jakieś przeciwwskazania aby później w pomieszczeniach ową instalacje poprowadzić w listwach przypodłogowych i z nich tylko kuć bruzdę w docelowe miejsce na gniazdo/wyłącznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.04.2016 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 A w tych peszlach są kable pojedynczo, czy kilka w peszlu? Nie jestem pewien, ale mogą może by 1-3 kable. Peszel pełni rolę tylko ochronną i nie przepchnie się przez niego kabla w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts