Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kable elektryczne w podłodze

Recommended Posts

Jak na uchwytach? Masz na myśli po wierzchu? Chyba w stodole lub w piwnicy.

Jeżeli podtynkowo, to wszystko jedno jak je elektryk złapie do muru (ja jestem zwolennikiem uchwytów), może nawet wynająć czterdziestu pomocników i niech trzymają palcami. W sumie nie twoja sprawa, niech się dogaduje elektryk z tynkarzami.

tak o to mi chodzilo wlasnie

ma tak ktos zrobione ?

jakies opinie ?

U mnie na parterze robiłem bruzdy.

Jeśli masz bruzdownice to w suporeksie idzie jak bajka.

Robiłem tek ze względu na cienkie tynki i doświadczenia z budynkiem gospodarczym gdzie w niektórych miejscach kable z opaskami prześwitywały

Na poddaszu prawie cała instalacja oświetleniowa prowadziłem w suficie podwieszanym po krokwiach itp. natomiast gniazda w peszlu w podłodze ale też tylko do wejścia do pomieszczeń a tam już po pierwszym gniazdku od puszki do puszki bruzda no chyba że szedł słup od więźby to schodziłem na podłogę.

Wtedy tylko z podłogi jest pionowo 40cm do gniazdka.

Na dole w wiatrołapie gdzie jest skrzynka rozdzielcza na podłodze z uwagi na ilość kabli dawałem zwykły kanał kablowy szeroki a niski aby późniejsza wylewka była na tyle gruba aby jej nie uszkadzać

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

.

Między stropem a sufitem podwieszanym (np. płyty k-g) jak najbardziej.

własnie tak chce rozprowadzić nową instalację el.z przedpokoju do innych pomieszczeń, szybciej, łatwiej no i mniej zawsze kucia.

Pytanie dodatkowe mam takie, czy są jakieś przeciwwskazania aby później w pomieszczeniach ową instalacje poprowadzić w listwach przypodłogowych i z nich tylko kuć bruzdę w docelowe miejsce na gniazdo/wyłącznik?