Liwko 27.10.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jedyne rozwiązanie, to bardzo dobre zaizolowanie cyrkulacji w warstwie ocieplenia. Tak czy siak straty będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.10.2015 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Rozumiem, niestety mnie interesuja projekty wlasnie z taka lokalizacja kuchni jak ten. Bo z tego co rozumiem w kuchni trzeba bedzie dlugo czekac na ciepla wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Rozumiem, niestety mnie interesuja projekty wlasnie z taka lokalizacja kuchni jak ten. Bo z tego co rozumiem w kuchni trzeba bedzie dlugo czekac na ciepla wode. Bez cyrkulacji będziesz czekał bardzo długo. Z cyrkulacją będziesz miał od razu, ale będzie to kosztowne. Można kombinować. Można powiesić pod zlewem mały bojlerek elektryczny z termostatem. Można grzać przepływowo. I można (mając zmywarkę) niemal nie używać ciepłej wody w kuchni. Ale to sprawa mocno indywidualna. Jednak musisz to teraz przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.10.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Dzięki Liwko! Sam nie zwrocilbym na to uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.10.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Bez cyrkulacji będziesz czekał bardzo długo. Z cyrkulacją będziesz miał od razu, ale będzie to kosztowne. Można kombinować. Można powiesić pod zlewem mały bojlerek elektryczny z termostatem. Można grzać przepływowo. I można (mając zmywarkę) niemal nie używać ciepłej wody w kuchni. Ale to sprawa mocno indywidualna. Jednak musisz to teraz przemyśleć. Pod tym względem masz racje ale pełno jest ludzi tu na forum co kotłownie mają w przeciwległym miejscu co kuchnię. Najlepiej byłoby mieć takie pomieszczenie gdzieś w centrum domu aby instalacje była jak najkrótsze. Ale przy piętrowym domu jest to trudne do zrobienia bo zawsze będzie tak że kawałek drogi taka woda w rurach musi przejść. Jak się dobrze zaizoluje rurki z wodą ciepłą to cyrkulacja nie powinna być aż taka droga. Na parterze rurki mogą iść w ociepleniu podłogi więc dodatkowa izolacja nie będzie potrzebna jedynie rurka na piętro do łazienki będzie musiała być przemyślana aby dobrze ją zaizolować. Przy murze z BK to trzeba głęboko bruzdować aby się zmieściła rurka z ociepleniem. A z tą zmywarką to masz rację że jak jest ona to ciepła woda nie jest potrzebna tzn rury z ciepłą woda nie trzeba prowadzić a najwyżej dać jakiś podgrzewacz przepływowy jakby ktoś chciał umyć sobie szklankę po kawie. Temu ja u siebie chcę mieć prawie w centrum pom.gosp. bo dzięki temu łazienka i wc są blisko więc ciepła woda szybko się pojawi a w kuchni podgrzewacz przepływowy mi wystarczy. Ktoś w którymś wątku pisał że ma podłączoną ciepłą wodę do zmywarki i że jest z tego zadowolony bo zmywarka nie musi grzałką podgrzewać wody którą pobiera bo już jest ciepła i że to zaowocowało niższymi rachunkami za prąd wiec pod tym względem trzeba przemyśleć tą cyrkulację czy by to nie było dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.10.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]335351[/ATTACH].Kto ci to projektował??? Długi na prawie 6m korytarz o szerokości 1m? Klaustrofobiczna kiszka. Trzy sypialnie i ani jednej garderoby. Gdzie ty będziesz trzymał ciuchy? W szafach w pokojach? Ile ci się tam zmieści? Przy tak dużej kuchni zamiast spiżarni zrób garderobę z wejściem z wiatrołapu. Poza tym. Dom szkieletowy. Intymności nie będziesz miał żadnej przy takich ściankach działowych. Edytowane 27 Października 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.10.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Kto ci to projektował??? Długi na prawie 6m korytarz o szerokości 1m? Klaustrofobiczna kiszka. Trzy sypialnie i ani jednej garderoby. Gdzie ty będziesz trzymał ciuchy? W szafach w pokojach? Ile ci się tam zmieści? Przy tak dużej kuchni zamiast spiżarni zrób garderobę z wejściem z wiatrołapu. Poza tym. Dom szkieletowy. Intymności nie będziesz miał żadnej przy takich ściankach działowych. Taka działówka lepsza niż działówka z BK bo ludzie takie też robią. Barth ma też długi korytarz http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=270798&d=1405840843 ale jakoś Ci to nie przeszkadza ale mój jest zły. Jak chcesz komentować mój domek to rób to w moim wątku aby tego tym nie zaśmiecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 27.10.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 kamilb1987b - przepraszam za osobiste pytanie, ale ile Ty masz lat? Po niektórych Twoich postach sądzę, że góra 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.10.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Taka działówka lepsza niż działówka z BK bo ludzie takie też robią. Barth ma też długi korytarz http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=270798&d=1405840843 ale jakoś Ci to nie przeszkadza ale mój jest zły. Jak chcesz komentować mój domek to rób to w moim wątku aby tego tym nie zaśmiecać.Działówka z BK to nieporozumienie. Twoja będzie niewiele lepsza. Barth ma korytarz szerokości 120cm. To zupełne minimum/ W jamniku niestety zawsze wyjdzie długi korytarz. Zamieszczę w twoim wątku podobny projekt ale o innych proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.10.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 kamilb1987b - przepraszam za osobiste pytanie, ale ile Ty masz lat? Po niektórych Twoich postach sądzę, że góra 18. Jakbyś okazał chociaż odrobinę błyskotliwości to byś wiedział że w nicku mam podany rocznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.10.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Działówka z BK to nieporozumienie. Twoja będzie niewiele lepsza. Barth ma korytarz szerokości 120cm. To zupełne minimum/ W jamniku niestety zawsze wyjdzie długi korytarz. Zamieszczę w twoim wątku podobny projekt ale o innych proporcjach. To jak możesz przenieś swoje uwagi o mój projekt do mojego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 27.10.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jakbyś okazał chociaż odrobinę błyskotliwości to byś wiedział że w nicku mam podany rocznik Wiem że w nicku masz datę, ale zachowujesz się jakbyś miał 10 lat mniej- stąd moje przypuszczenie że masz 18 lat. Wyluzuj trochę bo mamy na tym forum już jednego napinacza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.10.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Wiem że w nicku masz datę, ale zachowujesz się jakbyś miał 10 lat mniej- stąd moje przypuszczenie że masz 18 lat. Wyluzuj trochę bo mamy na tym forum już jednego napinacza... Możesz uważać jak chcesz ale jestem spokojny. Już od jakiegoś czasu interesuje się energooszczędnością. Z początku nie chciałem domu pasywnego bo wszędzie się czytało ze tyle i tyle droższy, bo to i tamto, ale im dłużej wgłębiałem się w ideę pasywności tym bardziej się do niej przekonywałem. Zrozumiałem że większość o kosztach to bzdury spowodowane tym aby chyba faktycznie mało kto takie domy budował. a że nie mam tytułu doktora czy profesora to widać racji nie mogę mieć bo najpierw musiałbym kupić sobie papiery ale mam na to wyj...ne. Zrozumiałem tą ideę i chciałem się nią podzielić to armia ciepłowników i tak wiecznie gada swoje bo CO musi być bo bez tego nie będzie komfortu i tyle. Nauczeni na jednym nie chcą przyjąć do możliwości inne rozwiązanie. Pewnie zaś się paru w tym temacie odezwie pokazując swoje racje ale trudno. Zanim zbuduję i udowodnię to pewnie minie niestety rok lub dwa ale jak ktoś chce to może zaczerpnąć pomysł i samemu sprawdzić ale pod warunkiem że się chce bo nic na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.10.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Pultasz się, pouczasz innych. A liczyłeś łaskawco ile kWh/m2 powierzchni przypadnie na okna ? Chcesz uzyskać z 1m2 powierzchni 15kWh/rok - a okna (licząc okna a nie same szyby) i drzwi wejściowe "zjadają" Ci około 2/3 tej wielkości (licząc, że ich sumaryczna powierzchnia to około 20m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.10.2015 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Pod tym względem masz racje ale pełno jest ludzi tu na forum co kotłownie mają w przeciwległym miejscu co kuchnię. W właśnie. W większości domów kotłowania jest w garażu, żona dodatkowo chce mieć kuchnię na lewo od wejścia, czyli dokładnie po przekątnej od kotłowni. Przejrzałem wczoraj w nocy masę projektów, i każdy miał ten feler. Czytałem też o pompach cyrkulacyjnych c.w.u, ale chyba lepiej w tym przypadku wyjdzie przepływowy podgrzewacz. Kocioł na gaz + zasobnik (150 l) nie zajmują dużo miejsca. Nie dałoby się ich gdzieś przenieść (np. do garderoby), czy przepisy nie pozwalają? Edytowane 28 Października 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.10.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Kocioł na gaz + zasobnik (150 l) nie zajmują dużo miejsca. Nie dałoby się ich gdzieś przenieść (np. do garderoby), czy przepisy nie pozwalają? Urządzenia gazowe klasy C i z koncentrycznym przewodem spalinowym - można, ale w danym pomieszczeniu musi być wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.10.2015 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Urządzenia gazowe klasy C i z koncentrycznym przewodem spalinowym - można, ale w danym pomieszczeniu musi być wentylacja. Czyli teoretycznie dałoby się przenieść do tej garderoby, która jest pomiędzy garażem, a wiatrołapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.10.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Czyli teoretycznie dałoby się przenieść do tej garderoby, która jest pomiędzy garażem, a wiatrołapem. Byłem kiedyś u takiego gościa co nie ma w ogóle kotłowni a piec ma zabudowany w szafie w wiatrołapie. Jak oglądałem domek to pokazywał pokoje, łazienkę itd a kotłowni nie widziałem a przy wejściu przesuwa drzwi od szafy a tam kocioł. Też jest jakiś sposób. Wiec kocioł czy pompe ciepła można tam dać ale tak jak pisał siwy to wentylacja musi odpowiednia być ale że będziesz miał WM z reku to chyba nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.10.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Pultasz się, pouczasz innych. A liczyłeś łaskawco ile kWh/m2 powierzchni przypadnie na okna ? Chcesz uzyskać z 1m2 powierzchni 15kWh/rok - a okna (licząc okna a nie same szyby) i drzwi wejściowe "zjadają" Ci około 2/3 tej wielkości (licząc, że ich sumaryczna powierzchnia to około 20m2). Inni mogą mnie pouczać o pasywności nie mając o tym pojęcia a ja co coś tam wiem to już odezwać się nie mogę. Na resztę pytań odpowiem w swoim wątku wiec jak chcesz o te i inne sprawy pytać to w nim a nie tutaj. Ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.10.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Czyli teoretycznie dałoby się przenieść do tej garderoby, która jest pomiędzy garażem, a wiatrołapem. Dobrze kombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts