Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adapatacja projektu - w stronę energooszczędności

Recommended Posts

ale tak jak pisał siwy to wentylacja musi odpowiednia być ale że będziesz miał WM z reku to chyba nie ma problemu.

Małe sprostowanie.

Musi być wentylacja - nieważne jaka - po prostu wentylacja tego (takiego) pomieszczenia.

Dobrze kombinujesz :yes:

I to nie tylko teoretycznie.:rolleyes:

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem kiedyś u takiego gościa co nie ma w ogóle kotłowni a piec ma zabudowany w szafie w wiatrołapie. Jak oglądałem domek to pokazywał pokoje, łazienkę itd a kotłowni nie widziałem a przy wejściu przesuwa drzwi od szafy a tam kocioł. Też jest jakiś sposób. Wiec kocioł czy pompe ciepła można tam dać ale tak jak pisał siwy to wentylacja musi odpowiednia być ale że będziesz miał WM z reku to chyba nie ma problemu.

Gdyby udało się ten kocioł wcisnąć do garderoby, to w jaki sposób rozwiązać kwestię spalin? Ściana zewnętrzna garderoby wychodzi na podcień.

Może kanał pod sufitem i wyjście poprzez garaż?

Gdyby udało się ten kocioł wcisnąć do garderoby, to w jaki sposób rozwiązać kwestię spalin? Ściana zewnętrzna garderoby wychodzi na podcień.

Normalny pionowy komin - albo z garażu, albo z klatki schodowej.

Ps. Mozna też umieścić w łazience - także tej górnej.:cool:

Edytowane przez sSiwy12

Normalny pionowy komin - albo z garażu, albo z klatki schodowej.

Ps. Mozna też umieścić w łazience - także tej górnej.:cool:

Nie planowałem komina, tylko takie wyprowadzenie rury przez ścianę. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale wiem, że do gazu tak można.

Dobre piece nie potrzebują kominów bo można rurę przez ścianę dać no chyba że nad jest okno to wtedy to wtedy faktycznie pion i po sprawie. W tym projekcie co pokazywałeś to nad wejściem będziesz miał łazienkę więc rura może iść śmiało po ścianie do góry a to zabudujesz płytami gk że nie będzie widać. Nie wiem jaką temperaturę mają te spaliny z kotła gazowego ale pewnie ciepłe czy gorące jest wiec przy okazji może to ogrzewać łazienkę podczas swojej pracy.

Nie planowałem komina, tylko takie wyprowadzenie rury przez ścianę. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale wiem, że do gazu tak można.

Tym rzeczonym kominem, też może być taka "rura" - a nawet powinna być.

• 3 weeks później...
A co myślicie, na temat lanych skosów i żelbetowego stropu nad poddaszem w kontekście energooszczędności? Czytałem w weekend sporo na ten temat, plusów lanych skosów jest więcej niż minusów, w zasadzie jedynym minusem jest cena. Co Wy na takie rozwiązanie?

A co myślicie, na temat lanych skosów i żelbetowego stropu nad poddaszem w kontekście energooszczędności? Czytałem w weekend sporo na ten temat, plusów lanych skosów jest więcej niż minusów, w zasadzie jedynym minusem jest cena. Co Wy na takie rozwiązanie?

W kontekście energooszczędności to plusem jest szczelność takiego poddasza i większa masa akumulacyjna budynku.

Jest też więcej innych plusów, ale pewnie je znasz.

Pozdrawiam

Cezary

W kontekście energooszczędności to plusem jest szczelność takiego poddasza i większa masa akumulacyjna budynku.

Jest też więcej innych plusów, ale pewnie je znasz.

Pozdrawiam

Cezary

No właśnie wczesniej o tym nie myslalem, ale jak poczytalem o roznych problemach z wiatroszczelnoscią to będę sie chyba sklanial ku takiemu wlasnie stropowi nad poddaszem.

Jeszcze w kwestii materiału budowlanego. Byłem zdecydowany na BK 24, ale chyba będę się skłaniał ku ceramice. I teraz pytanie - skoro będę dawał na ocieplenie elewacji 25 cm szarego styropianu to czy jest duża różnica czy użyję jako budulec zwykłą ceramikę (maxy), czy ceramikę poryzowaną?

Jeszcze w kwestii materiału budowlanego. Byłem zdecydowany na BK 24, ale chyba będę się skłaniał ku ceramice. I teraz pytanie - skoro będę dawał na ocieplenie elewacji 25 cm szarego styropianu to czy jest duża różnica czy użyję jako budulec zwykłą ceramikę (maxy), czy ceramikę poryzowaną?

Moje zdanie jest takie, że przy takiej grubości styropianu, bierz to co najtańsze pod ręką.

Moje zdanie jest takie, że przy takiej grubości styropianu, bierz to co najtańsze pod ręką.

Najtańsze są silikaty, ale je wykluczyłem na początku. Zdecydowałem się na materiał palony - teraz tylko kwestia, z którego się buduje lepiej, są prostsze ściany, mniej zaprawy itp.

W kwestii wyboru materiału budowlanego przeczytałem "pół internetu" więc teraz Ci nie powiem. Widocznie miałem jakieś powody, że do ostatecznego wyboru zostały BK i Porotherm.

No ok, tylko przy 25cm styro, to ściany mogą być z czegokolwiek co ma odpowiednią wytrzymałość. Ja wybrałbym coś w miarę cienkiego.