sSiwy12 28.10.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 ale tak jak pisał siwy to wentylacja musi odpowiednia być ale że będziesz miał WM z reku to chyba nie ma problemu. Małe sprostowanie. Musi być wentylacja - nieważne jaka - po prostu wentylacja tego (takiego) pomieszczenia. Dobrze kombinujesz I to nie tylko teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.10.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Ja bym myślał raczej gdzieś przy spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.10.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Małe sprostowanie. Musi być wentylacja - nieważne jaka - po prostu wentylacja tego (takiego) pomieszczenia. kemot_p pisał ze chce mieć WM z reku wiec temu pisałem że nie ma o to problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.10.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 kemot_p pisał ze chce mieć WM z reku wiec temu pisałem że nie ma o to problemu. Gdyby była grawitacyjna, też nie byłoby problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.10.2015 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Byłem kiedyś u takiego gościa co nie ma w ogóle kotłowni a piec ma zabudowany w szafie w wiatrołapie. Jak oglądałem domek to pokazywał pokoje, łazienkę itd a kotłowni nie widziałem a przy wejściu przesuwa drzwi od szafy a tam kocioł. Też jest jakiś sposób. Wiec kocioł czy pompe ciepła można tam dać ale tak jak pisał siwy to wentylacja musi odpowiednia być ale że będziesz miał WM z reku to chyba nie ma problemu. Gdyby udało się ten kocioł wcisnąć do garderoby, to w jaki sposób rozwiązać kwestię spalin? Ściana zewnętrzna garderoby wychodzi na podcień. Może kanał pod sufitem i wyjście poprzez garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.10.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Gdyby udało się ten kocioł wcisnąć do garderoby, to w jaki sposób rozwiązać kwestię spalin? Ściana zewnętrzna garderoby wychodzi na podcień. Może kanał pod sufitem i wyjście poprzez garaż? Normalny pionowy komin - albo z garażu, albo z klatki schodowej. Ps. Mozna też umieścić w łazience - także tej górnej. Edytowane 28 Października 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.10.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Gdyby była grawitacyjna, też nie byłoby problemu. Grawitacyjna nie działa przy chyba +20st czy przy +25st bo za mała różnica ciśnień ale wtedy raczej się nie grzeje ale za to wodę w cwu się podgrzewa. Wiem że ludzie tak maja ale to ich problem i ich zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.10.2015 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Normalny pionowy komin - albo z garażu, albo z klatki schodowej. Ps. Mozna też umieścić w łazience - także tej górnej. Nie planowałem komina, tylko takie wyprowadzenie rury przez ścianę. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale wiem, że do gazu tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.10.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Gdyby udało się ten kocioł wcisnąć do garderoby, to w jaki sposób rozwiązać kwestię spalin? Ściana zewnętrzna garderoby wychodzi na podcień. Może kanał pod sufitem i wyjście poprzez garaż? Dobre piece nie potrzebują kominów bo można rurę przez ścianę dać no chyba że nad jest okno to wtedy to wtedy faktycznie pion i po sprawie. W tym projekcie co pokazywałeś to nad wejściem będziesz miał łazienkę więc rura może iść śmiało po ścianie do góry a to zabudujesz płytami gk że nie będzie widać. Nie wiem jaką temperaturę mają te spaliny z kotła gazowego ale pewnie ciepłe czy gorące jest wiec przy okazji może to ogrzewać łazienkę podczas swojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.10.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Nie planowałem komina, tylko takie wyprowadzenie rury przez ścianę. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale wiem, że do gazu tak można. Tym rzeczonym kominem, też może być taka "rura" - a nawet powinna być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.11.2015 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 A co myślicie, na temat lanych skosów i żelbetowego stropu nad poddaszem w kontekście energooszczędności? Czytałem w weekend sporo na ten temat, plusów lanych skosów jest więcej niż minusów, w zasadzie jedynym minusem jest cena. Co Wy na takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.11.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 A co myślicie, na temat lanych skosów i żelbetowego stropu nad poddaszem w kontekście energooszczędności? Czytałem w weekend sporo na ten temat, plusów lanych skosów jest więcej niż minusów, w zasadzie jedynym minusem jest cena. Co Wy na takie rozwiązanie? W kontekście energooszczędności to plusem jest szczelność takiego poddasza i większa masa akumulacyjna budynku. Jest też więcej innych plusów, ale pewnie je znasz. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.11.2015 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 W kontekście energooszczędności to plusem jest szczelność takiego poddasza i większa masa akumulacyjna budynku. Jest też więcej innych plusów, ale pewnie je znasz. Pozdrawiam Cezary No właśnie wczesniej o tym nie myslalem, ale jak poczytalem o roznych problemach z wiatroszczelnoscią to będę sie chyba sklanial ku takiemu wlasnie stropowi nad poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.11.2015 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Jeszcze w kwestii materiału budowlanego. Byłem zdecydowany na BK 24, ale chyba będę się skłaniał ku ceramice. I teraz pytanie - skoro będę dawał na ocieplenie elewacji 25 cm szarego styropianu to czy jest duża różnica czy użyję jako budulec zwykłą ceramikę (maxy), czy ceramikę poryzowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Jeszcze w kwestii materiału budowlanego. Byłem zdecydowany na BK 24, ale chyba będę się skłaniał ku ceramice. I teraz pytanie - skoro będę dawał na ocieplenie elewacji 25 cm szarego styropianu to czy jest duża różnica czy użyję jako budulec zwykłą ceramikę (maxy), czy ceramikę poryzowaną? Moje zdanie jest takie, że przy takiej grubości styropianu, bierz to co najtańsze pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.11.2015 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Moje zdanie jest takie, że przy takiej grubości styropianu, bierz to co najtańsze pod ręką. Najtańsze są silikaty, ale je wykluczyłem na początku. Zdecydowałem się na materiał palony - teraz tylko kwestia, z którego się buduje lepiej, są prostsze ściany, mniej zaprawy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Najtańsze są silikaty, ale je wykluczyłem na początku. Zdecydowałem się na materiał palony.... Przypomnisz dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.11.2015 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 W kwestii wyboru materiału budowlanego przeczytałem "pół internetu" więc teraz Ci nie powiem. Widocznie miałem jakieś powody, że do ostatecznego wyboru zostały BK i Porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 W kwestii wyboru materiału budowlanego przeczytałem "pół internetu" więc teraz Ci nie powiem. Widocznie miałem jakieś powody, że do ostatecznego wyboru zostały BK i Porotherm. No ok, tylko przy 25cm styro, to ściany mogą być z czegokolwiek co ma odpowiednią wytrzymałość. Ja wybrałbym coś w miarę cienkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.11.2015 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 No ok, tylko przy 25cm styro, to ściany mogą być z czegokolwiek co ma odpowiednią wytrzymałość. Ja wybrałbym coś w miarę cienkiego. Plan jest 25 cm ściana + 25 styro, albo 20 styro w zależności jaki będzie wynik OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts