mayek 20.01.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 No dobra a jak ktoś ma gaz w ulicy? Kocioł z przyłączem 10-15tys i ma wygodne źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 No dobra a jak ktoś ma gaz w ulicy? Kocioł z przyłączem 10-15tys i ma wygodne źródło ciepła. Kontra prąd,sam kocioł bo przyłącza nie trzeba bo już jest 2,5tys.zł Koszt 1kWh z gazu ziemnego 0,22-0,25zł a 1kWh z prądu ok.0,30zł lub kontra pompa ciepła p-w też przylacze jest to ok.20tys.zł ale 1kWh to ok.0,10zł. No i co wybrac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.01.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Warto rozważyć koszty rocznej eksploatacji i ewentualną awaryjność. O cenie mediów w przyszłości trudno spekulować, gdyż za dużo zmiennych na nią wpływa, zmiennych politycznych bardziej niż ekonomicznych. O kotłowni gazowej się zapomina, o elektrycznej pewno też. Niektórzy twierdzą, że nie warto uzależniać się od jednego medium. O momencie, w którym każdy będzie mógł wytwarzać własną energię elektryczną, lepiej z perspektywy naszego życia zapomnieć ... Dobrze jest mieć instalację kominową dostosowaną do wysokiej temperatury spalin, żeby zawsze móc zastosować kocioł węglowy - w razie czego bo węgla w Polsce nie zabraknie, a z gazem może być rożnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 21.01.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ja wiem, że dom energooszczędny można zrobić tanio to raz, tylko trzeba wiedzieć jak. Dwa to że instalacje typu wentylacja, ogrzewanie, chłodzenie, cwu można zrobić w kosztach poniżej 25 tys zł! Węgiel czy drzewo do domu o niskich potrzebach to nieporozumienie, podobnie jak gaz. Robimy dobre izolacje, uszczelniamy dom i zakładamy tani system grzewczy zarówno w eksploatacji jak i instalacji i po sprawie! To co jaki system grzewczy w miarę tani i ekploatacji Polecił Byś do mojego projektu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Dobrze jest mieć instalację kominową dostosowaną do wysokiej temperatury spalin, żeby zawsze móc zastosować kocioł węglowy - w razie czego bo węgla w Polsce nie zabraknie, a z gazem może być rożnie... Nie buduje się komina na wypadek wojny. W razie wojny komin można postawić w jeden dzień. A co na to mieszkańcy bloków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.01.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Buduje się kominy dymne systemowe z wkładem ceramicznym, wewnątrz którego puszcza się rurę spalinową do kotła gazowego. Służy on też za czerpnię powietrza do kotła. Dla kogoś kto liczy każą złotówkę trzy razy będzie to zbędny wydatek. Ale to rozwiązanie pozwala w każdej chwili zmienić rodzaj kotła na opalany paliwem stałym. Budowa kominów po wybudowaniu domu to nie jest 1 dzień, to jest większa demolka i większy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Buduje się kominy dymne systemowe z wkładem ceramicznym, wewnątrz którego puszcza się rurę spalinową do kotła gazowego. Służy on też za czerpnię powietrza do kotła. Dla kogoś kto liczy każą złotówkę trzy razy będzie to zbędny wydatek. Ale to rozwiązanie pozwala w każdej chwili zmienić rodzaj kotła na opalany paliwem stałym. Budowa kominów po wybudowaniu domu to nie jest 1 dzień, to jest większa demolka i większy koszt. Budowa komina na wszelki wypadek to bzdura i niepotrzebny mostek ciepła, który co roku generuje straty! W razie wojny komin można postawić w jeden dzień (niech będzie dwa dni), wystarczy mieć fundament. W razie wojny można też się przebić przez ścianę i ogrzewać zwykłą kozą. Masz drugi samochód w razie czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 21.01.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Kontra prąd,sam kocioł bo przyłącza nie trzeba bo już jest 2,5tys.zł Koszt 1kWh z gazu ziemnego 0,22-0,25zł a 1kWh z prądu ok.0,30zł lub kontra pompa ciepła p-w też przylacze jest to ok.20tys.zł ale 1kWh to ok.0,10zł. No i co wybrac ? Fotowoltaikę za 10-15 tys. i grzać prądem Gaz jest passe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.01.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) ;7051249 Masz drugi samochód w razie czego? Mam nawet trzeci Jest to stary Passat B4, który służył do przewozu materiałów budowlanych, zasadniczo stoi i stoi, ale w "razie czego" odpalam i jadę Ale zasadniczo to nie chodzi o wojnę, tylko o sytuację w której z różnych przyczyn radykalnie zmienia się cena nośników energii i np. cena węgla spada, albo radykalnie rośnie cena gazu... nie potrzeba wojny... Edytowane 21 Stycznia 2016 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Mam nawet trzeci Jest to stary Passat B4, który służył do przewozu materiałów budowlanych, zasadniczo stoi i stoi, ale w "razie czego" odpalam i jadę Ale zasadniczo to nie chodzi o wojnę, tylko o sytuację w której z różnych przyczyn radykalnie zmienia się cena nośników energii i np. cena węgla spada, albo radykalnie rośnie cena gazu... nie potrzeba wojny... GDYBY coś takiego miało miejsce, to ZAWSZE zdążysz ze zmianą systemu. Nawet jakby jutro gaz podrożał o 1000% to i tak masz czas, nie zbankrutujesz. Ja jednak twierdzę, że prąd będzie ZAWSZE w cenie akceptowalnej dla większości społeczeństwa i gospodarki. Jeżeli nie będzie nas stać na prąd, to nie będzie nas stać już na nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.01.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ja jednak twierdzę, że prąd będzie ZAWSZE w cenie akceptowalnej dla większości społeczeństwa i gospodarki. Jeżeli nie będzie nas stać na prąd, to nie będzie nas stać już na nic. Ale ciągle ogrzewanie energią elektryczna jest najmniej popularne ... i we wszelkich statystykach wychodzi na najdroższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ale ciągle ogrzewanie energią elektryczna jest najmniej popularne ... i we wszelkich statystykach wychodzi na najdroższe. Mam tanią taryfę po 22-23gr/kWh. Jeśli jeśli ją wykorzystam w 100% do ogrzania domu, to wyjdzie mnie taniej niż gaz! Ile płacisz za kWh z gazu? Do tego jeśli położę instalację FV na dachu, która mi się SAMA w X lat spłaci, to później wyjdzie dużo taniej niż gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ale ciągle ogrzewanie energią elektryczna jest najmniej popularne ... i we wszelkich statystykach wychodzi na najdroższe. Nie raz o tym pisałem, że kiedyś też tak myślałem. Ale od pewnego czasu nie widzę nic innego bardziej ekonomicznego niż ogrzewanie elektryczne. W nowym dobrze zbudowanym domu można płacić przysłowiowe grosze za ogrzewanie domu. Co więcej instalacja może być bardzo tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 To co jaki system grzewczy w miarę tani i ekploatacji Polecił Byś do mojego projektu domu? Pamiętaj, że im lepiej dom wykonasz (dobra izolacja, szczelność) tym mniej wydasz na ogrzewanie i system. Sprawdź na forum, są ludzie którzy grzeją samymi grzejnikami czy kablami i płacą rachunki dobrze poniżej 1,5 tys zł za sezon. Można i mniej. Co więcej instalacja jest tania choć zależy też od naszych fantazji i wymagań. Ja testuję i spodobało mi się grzanie pompą ciepła powietrze-powietrze w tandemie z grzejnikami, kablami czy matami. Ale raz jeszcze jak ma być bardzo tanio to wymaga się szczelności i dobrej izolacji. Chociaż i w słabiej wykonanych domach można mieć ciekawe wyniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Mam tanią taryfę po 22-23gr/kWh. Jeśli jeśli ją wykorzystam w 100% do ogrzania domu, to wyjdzie mnie taniej niż gaz! Ile płacisz za kWh z gazu? Do tego jeśli położę instalację FV na dachu, która mi się SAMA w X lat spłaci, to później wyjdzie dużo taniej niż gazem. Jeśli,jeśli,jeśli ...... Ale jak jest? No i fotowoltaika,która przy tych cenach i tym naświetleniu zimą ma się spłacić . Litości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Pamiętaj, że im lepiej dom wykonasz (dobra izolacja, szczelność) tym mniej wydasz na ogrzewanie i system. Sprawdź na forum, są ludzie którzy grzeją samymi grzejnikami czy kablami i płacą rachunki dobrze poniżej 1,5 tys zł za sezon. Można i mniej. Co więcej instalacja jest tania choć zależy też od naszych fantazji i wymagań. Ja testuję i spodobało mi się grzanie pompą ciepła powietrze-powietrze w tandemie z grzejnikami, kablami czy matami. Ale raz jeszcze jak ma być bardzo tanio to wymaga się szczelności i dobrej izolacji. Chociaż i w słabiej wykonanych domach można mieć ciekawe wyniki... Szczelność i izolacja,pełna zgoda. PC w tandemie z grzejnikami i kablami już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Szczelność i izolacja,pełna zgoda. PC w tandemie z grzejnikami i kablami już nie. Każdy wybiera to co mu najbardziej odpowiada. U mnie zjechałem dzięki temu z rachunkami i jest Ok. Jak ktoś woli co innego to wolna droga zawsze powtarzam że nie jest to lekarstow na wszystko i dla wszystkich. Swoją drogą to ty czym grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Każdy wybiera to co mu najbardziej odpowiada. U mnie zjechałem dzięki temu z rachunkami i jest Ok. Jak ktoś woli co innego to wolna droga zawsze powtarzam że nie jest to lekarstow na wszystko i dla wszystkich. Swoją drogą to ty czym grzejesz? Koszt PC + koszt instalacji grzejnikowej + koszt instalacji elektrycznej-grzewczej w szczelnym domu ,dobrze zaizolowanym ? Wydaje się że trzy instalacje dla takiego domu to przesada. Grzeję podłogówką ,a źródłem jest kominek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Koszt PC + koszt instalacji grzejnikowej + koszt instalacji elektrycznej-grzewczej w szczelnym domu ,dobrze zaizolowanym ? Wydaje się że trzy instalacje dla takiego domu to przesada. Grzeję podłogówką ,a źródłem jest kominek . Jak ktoś to raz powiedział są plusy dodatnie i ujemne tego rozwiązania . Nie uważam że są rozwiązania idealne bo chociażby gusta są odmienne... Ale dlaczego tak ja to widzę... pompa powietrzna p-p celem taniego grzania przez większość część zimy ( w zależności od stopnia zaizolowania budynku). Grzejniki czy tam co innego kto co woli włączy się by nadrobić to co ewentualnie brakuje. Często jest tak że włączać się nie musi. Instalacji elektrycznej nie wiadomo jakiej nie potrzeba a w każdym domu i tak musi być... więc to nie jest ogromny problem. Teraz jaki plus 2 instalacji do grzania? No taki że jak np. powiedzmy niech będzie awaria pompy to zawsze są grzejniki. Jak nie ma prądu, to na agregacie można nią dogrzać bo zjada maksymalnie 1,2-1,4 kW (zwykle takie modele). Teraz koszty: pompy są od 4,5 tys zł, grzejniki od 220 zł, wentylacja centrale od 2 tys zł, pompy pod cwu od 3 tys są też podgrzewacze czy bojlery od poniżej 1 tys zł. Jak dobrze się to razem skonfiguruje to nie wygląda to źle. Teraz co może komuś się nie podobać... pompa dmucha, nie wszyscy to lubią, ale można zrobić tak by jak najmniej to przeszkadzało. Ktoś za wadę uzna że wszystko na prąd... ale co teraz na prąd nie jest? Wszystko w zasadzie... Sam przerabiałem wiele rozwiązań mieszkając w różnych miejscach, wiele eksperymentowałem i nadal to robię i mnie akurat to się podoba. Bo koszty instalacji nieduże a wygoda i eksploatacja zadowalające. Rozumiem że masz sam kominek, który napędza cały układ. Drewno masz swoje czy też kupujesz? Ile idzie Ci tego paliwa? Kominek mi się bardzo podoba pod kątem tego 'Klimatu". Ale jednocześnie jako wadę mógłbym powiedzież że to rodzaj kotłowni w salonie... Chociaż sam myślę nad kominkiem kiedyś...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.01.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ale ciągle ogrzewanie energią elektryczna jest najmniej popularne ... i we wszelkich statystykach wychodzi na najdroższe. Chyba jedynie w statystykach grzejących węglem,którzy nie potrafią liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts