budowlany_laik 22.01.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ale ciągle ogrzewanie energią elektryczna jest najmniej popularne ... i we wszelkich statystykach wychodzi na najdroższe. Ja np. płacę za CO elektryczne "ogromną" sumę ok. 1000 zł/rok za ogrzanie 110 m2, a jeszcze w tym roku prąd potaniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 22.01.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Mam tanią taryfę po 22-23gr/kWh. Jeśli jeśli ją wykorzystam w 100% do ogrzania domu, to wyjdzie mnie taniej niż gaz! Ile płacisz za kWh z gazu? Do tego jeśli położę instalację FV na dachu, która mi się SAMA w X lat spłaci, to później wyjdzie dużo taniej niż gazem. Piszesz, że ogrzewasz w drugiej taryfie i Masz tanio...tylko nocą Ogrzewasz dom? Jak Byś używał droższej normalnej taryfy to ile wyższe Byś Miał rachunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.01.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Tania taryfa U MNIE jest 12 h/dobę. Kocioł chodzi tylko w taniej taryfie po 0,28 zł/kWh utrzymując wahania temperatury wewnętrznej do 0,5*K. Bojler do CWU też tylko w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.01.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Piszesz, że ogrzewasz w drugiej taryfie i Masz tanio...tylko nocą Ogrzewasz dom? Jak Byś używał droższej normalnej taryfy to ile wyższe Byś Miał rachunki? Ja mam trochę inaczej bo ogrzewam dom pompą ciepła i nie dbam o wykorzystanie taniej taryfy w 100%. W domu ma być zawsze przyjemnie ciepło, a że nie mam tanich godzin w dzień to zużycie w taniej mam na poziomie około 80% Rachunki za cały dom przy taryfie G12W mam na poziomie 3000zł rocznie (w domu wszystko na prąd), a gdybym miał G11 zapłaciłbym około 4600zł. Myślę o założeniu paneli PV, które powinny mi się same spłacić w okresie około 12 lat. Po tym czasie rachunki powinny spaść mi o połowę. nydar, kominkiem ogrzewać dom? Wolne żarty. NIGDY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.01.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Piszesz, że ogrzewasz w drugiej taryfie i Masz tanio...tylko nocą Ogrzewasz dom? Jak Byś używał droższej normalnej taryfy to ile wyższe Byś Miał rachunki? co za różnica? można zastosować niewielki bufor, żeby poprawić komfort. do tego są jeszcze tanie godziny w ciągu dnia. dobrze zaizolowany dom murowany nie traci szybko temperatury. u mnie do tej pory poszło w promocji 300 zł na ogrzewanie. bez promocji byłoby 450 zł. grzeję wodną podłogówkę grzałką 6 kW za 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.01.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Jak ktoś to raz powiedział są plusy dodatnie i ujemne tego rozwiązania . Nie uważam że są rozwiązania idealne bo chociażby gusta są odmienne... Ale dlaczego tak ja to widzę... pompa powietrzna p-p celem taniego grzania przez większość część zimy ( w zależności od stopnia zaizolowania budynku). Grzejniki czy tam co innego kto co woli włączy się by nadrobić to co ewentualnie brakuje. Często jest tak że włączać się nie musi. Instalacji elektrycznej nie wiadomo jakiej nie potrzeba a w każdym domu i tak musi być... więc to nie jest ogromny problem. Teraz jaki plus 2 instalacji do grzania? No taki że jak np. powiedzmy niech będzie awaria pompy to zawsze są grzejniki. Jak nie ma prądu, to na agregacie można nią dogrzać bo zjada maksymalnie 1,2-1,4 kW (zwykle takie modele). Teraz koszty: pompy są od 4,5 tys zł, grzejniki od 220 zł, wentylacja centrale od 2 tys zł, pompy pod cwu od 3 tys są też podgrzewacze czy bojlery od poniżej 1 tys zł. Jak dobrze się to razem skonfiguruje to nie wygląda to źle. Teraz co może komuś się nie podobać... pompa dmucha, nie wszyscy to lubią, ale można zrobić tak by jak najmniej to przeszkadzało. Ktoś za wadę uzna że wszystko na prąd... ale co teraz na prąd nie jest? Wszystko w zasadzie... Sam przerabiałem wiele rozwiązań mieszkając w różnych miejscach, wiele eksperymentowałem i nadal to robię i mnie akurat to się podoba. Bo koszty instalacji nieduże a wygoda i eksploatacja zadowalające. Rozumiem że masz sam kominek, który napędza cały układ. Drewno masz swoje czy też kupujesz? Ile idzie Ci tego paliwa? Kominek mi się bardzo podoba pod kątem tego 'Klimatu". Ale jednocześnie jako wadę mógłbym powiedzież że to rodzaj kotłowni w salonie... Chociaż sam myślę nad kominkiem kiedyś...Pozdrawiam Uwielbiam twierdzenia typu,,kominek to rodzaj kotłowni w salonie". Otóż drogi kolego to jest potoczne pojęcie dla tych co kominka nie mają.Wszak można zrobić kominek z szybą od salonu a drzwiczkami załadunkowymi w pomieszczeniu gospodarczym. Ba. Można zrobić tak by popiół lądował poza obrysem fundamentu .Tyle,że trzeba pomyśleć. Wada jest jedna. Mimo drewna liściastego o wilg. +/ 8-9% trzeba czyścić szybę,co przy odrobinie wyobraźni może być powiedzmy przyjemnością. Zużywam średnio 10-ęć klocków 40 x 40 x 400mm/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.01.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ja mam trochę inaczej bo ogrzewam dom pompą ciepła i nie dbam o wykorzystanie taniej taryfy w 100%. W domu ma być zawsze przyjemnie ciepło, a że nie mam tanich godzin w dzień to zużycie w taniej mam na poziomie około 80% Rachunki za cały dom przy taryfie G12W mam na poziomie 3000zł rocznie (w domu wszystko na prąd), a gdybym miał G11 zapłaciłbym około 4600zł. Myślę o założeniu paneli PV, które powinny mi się same spłacić w okresie około 12 lat. Po tym czasie rachunki powinny spaść mi o połowę. nydar, kominkiem ogrzewać dom? Wolne żarty. NIGDY! Pełna zgoda,że nie kominkiem sklepowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.01.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Nie każdy nydar lubi być ,,palaczem'' we własnym domu . Ale każdy robi jak lubi - albo lubi jak robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.01.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Nie każdy nydar lubi być ,,palaczem'' we własnym domu . Ale każdy robi jak lubi - albo lubi jak robi Dokałdnie. i Tyle w temacie. Gdybyśmy wszyscy myśleli tak samo byłoby bardzo nudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.01.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Nie każdy nydar lubi być ,,palaczem'' we własnym domu . Ale każdy robi jak lubi - albo lubi jak robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.01.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Dokałdnie. i Tyle w temacie. Gdybyśmy wszyscy myśleli tak samo byłoby bardzo nudno Ale chłopaki ..... Spytajcie swoich pań. Półmrok ,płonące szczapy w kominku. On i ona. Atmosfera .365 dni w roku .No może bez lata ale od września do kwietnia. No i dają 500 na dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.01.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ale chłopaki ..... Spytajcie swoich pań. Półmrok ,płonące szczapy w kominku. On i ona. Atmosfera .365 dni w roku .No może bez lata ale od września do kwietnia. No i dają 500 na dziecko. To ją już wolę nie mieć kominka bo już mam 3ke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.01.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 To ją już wolę nie mieć kominka bo już mam 3ke No ale czujesz ten klimat.....Przy kominku należy powstrzymywać żądze .Należy się delektować. Zresztą spytaj koleżanek z FM. Ja mogę być nie wiarygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.01.2016 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 No ale czujesz ten klimat.....Przy kominku należy powstrzymywać żądze .Należy się delektować. Zresztą spytaj koleżanek z FM. Ja mogę być nie wiarygodny. Czuję. Pamiętaj, że nie pisałem że kominek mi się niepodoba. Wręcz przeciwnie! Jednak byłby on dla mnie czymś w rodzaju bezpiecznika oraz właśnie dla klimatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.01.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Z moich obserwacji wśród znajomych wynika że ponad 50% albo i więcej po wybudowaniu kominka traktuje go jako mebel i nie używana lub sporadycznie 1-2x w roku . Ale z modą się nie wygra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.02.2016 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Proszę o ocenę pomysłu przeniesienia kotłowni umiejscowionej pierwotnie z tyłu garażu do pomieszczenia gospodarczego przejściowego między domem i garażem. W pomieszczeniu tym znajdowałby się piec kondensacyjny z zasobnikiem i certala reku. Komin - rura spalinowa przez ścianę. Wymiary pomieszczenia to 140 x 208 (a od okna dop drzwi 140 x 228 ). Czy tyle miejsca wystarczy? Czy nie będzie słychać reku? Jak rozwiązać kwestię czerpni i wyrzutni, żeby nie szpecić elewacji frontowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Reku nie bedzie słychać, jesli kupisz ciche . Czerpnia w podbitce, wyrzutnia na innej ścianie. Ale na pewno chcesz na frontowej elewacji komin gazowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.02.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Z moich obserwacji wśród znajomych wynika że ponad 50% albo i więcej po wybudowaniu kominka traktuje go jako mebel i nie używana lub sporadycznie 1-2x w roku . Ale z modą się nie wygra. Tak, niejeden mi tak mówi. Ale jak we wszystkim są wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.02.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Proszę o ocenę pomysłu przeniesienia kotłowni umiejscowionej pierwotnie z tyłu garażu do pomieszczenia gospodarczego przejściowego między domem i garażem. W pomieszczeniu tym znajdowałby się piec kondensacyjny z zasobnikiem i certala reku. Komin - rura spalinowa przez ścianę. Wymiary pomieszczenia to 140 x 208 (a od okna dop drzwi 140 x 228 ). Czy tyle miejsca wystarczy? Czy nie będzie słychać reku? Jak rozwiązać kwestię czerpni i wyrzutni, żeby nie szpecić elewacji frontowej? [ATTACH=CONFIG]346337[/ATTACH] Reku nie będzie słychać na niskich obrotach wentylatorów w przypadku cichych central. Na większych obrotach nawet i te lepsze centrale są słyszalne. Warto zatem rekuperator dobrze zamontować np. dać jakąś wibroizolację... Jaki rekuperator planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.02.2016 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Reku nie bedzie słychać, jesli kupisz ciche . Czerpnia w podbitce, wyrzutnia na innej ścianie. Ale na pewno chcesz na frontowej elewacji komin gazowy ? Może komin dac nie od fronu tylko z boku na tej krótkiej ściance od strony garażu? Rozumiem, że czerpnia musi być oddalona od tego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts