kemot_p 10.02.2016 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Reku nie będzie słychać na niskich obrotach wentylatorów w przypadku cichych central. Na większych obrotach nawet i te lepsze centrale są słyszalne. Warto zatem rekuperator dobrze zamontować np. dać jakąś wibroizolację... Jaki rekuperator planujesz? Jeszcze nie mam wybranych konkretnych firm, czy modeli. Coś klasy i podobnej kasy jak Kinetic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Może komin dac nie od fronu tylko z boku na tej krótkiej ściance od strony garażu? Rozumiem, że czerpnia musi być oddalona od tego komina. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.02.2016 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Dokładnie tak. Zmieści się to wszystko w tym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Powinno bez zbytniego kombinowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.02.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Jeszcze nie mam wybranych konkretnych firm, czy modeli. Coś klasy i podobnej kasy jak Kinetic. Fotohobby chwali knetica więc popytaj co i jak i masz już sprawdzony model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2016 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Czy przy odległości ok. 10-12m odległości kranu od kotła z zasobnikiem jest sens montażu pompki c.w.u. Znam plusy i munusy, znam również wyliczenia kosztów. A jak to wygląda w praktyce. Macie takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.02.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Czy przy odległości ok. 10-12m odległości kranu od kotła z zasobnikiem jest sens montażu pompki c.w.u. Znam plusy i munusy, znam również wyliczenia kosztów. A jak to wygląda w praktyce. Macie takie rozwiązanie? To zależy też od średnicy rurociągu jaki zastosujesz do tej wody. Mam teraz taką odległość od ogrzewacza cwu i chwilę trzeba poczekać aż ciepła woda doleci, lecz nie mam jakiegoś parcia aby to zmodyfikować. Zostaw sobie możliwość dołączenia pompki. Na rurociągu cyrkulacji cwu: trójnik - zawór - trójnik wolne króćce trójników zakorkuj. Pożyjesz, zobaczysz czy potrzebna Ci cyrkulacja cwu. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.02.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Czy przy odległości ok. 10-12m odległości kranu od kotła z zasobnikiem jest sens montażu pompki c.w.u. Znam plusy i munusy, znam również wyliczenia kosztów. A jak to wygląda w praktyce. Macie takie rozwiązanie? Koszt na etapie rurociągu żaden, parę metrów rurki więcej. Jedynie koszt pompy i wyłącznika czasowego, przecież nie trzeba podpinać pod sterownik kotła, wystarczy programator czasowy który kosztuje od 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Koszt na etapie rurociągu żaden, parę metrów rurki więcej. Jedynie koszt pompy i wyłącznika czasowego, przecież nie trzeba podpinać pod sterownik kotła, wystarczy programator czasowy który kosztuje od 20 zł. Po co ci taki kocioł? Rozumiem, ze to tylko opcja W poddasze na pewno pasuje wrzucić więcej wełny. Ja do podłogówki dałbym również co najmniej 20 cm styropianu. Wentylacja jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.02.2016 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Po co ci taki kocioł? Rozumiem, ze to tylko opcja W poddasze na pewno pasuje wrzucić więcej wełny. Ja do podłogówki dałbym również co najmniej 20 cm styropianu. Wentylacja jaka? Że co? Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem. Na poddaszu będą lane skosi i styropian, nie wełna (20 cm + 15 cm między krokwie). Edytowane 21 Lutego 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.03.2016 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Panowie, w kwestii domu z WM+rekuperator - kominek musi być z zamkniętą komorą spalania? Czyli w projekcie koniecznie muszę uwzględnić rurę doprowadzajaca powietrze pod posadzką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 No pewnie że musi być ta rura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.03.2016 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Czyli w konsekwencji zakup wkładu z górnej półki technologicznej i cenowej... Nikt nie mówił, że energooszczędność jest tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Nikt nie mówił, że energooszczędność jest tania No nie Jedna uwaga, szukaj wkładu JAK NAJMNIEJSZEJ MOCY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.03.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 No nie Jedna uwaga, szukaj wkładu JAK NAJMNIEJSZEJ MOCY! Dokładnie bo potem będziesz miał parnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.03.2016 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jaki masz przekrój rury doprowadzajacej?Czy w takim kominku nie ma problemu z ciągiem i jak się reguluje ilość doplywajacego powietrza. W kominku rodziców wystarczy przekręcić pokrętło na szufladzie od popiołu, albo ją delikatnie wysunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jaki masz przekrój rury doprowadzajacej? Czy w takim kominku nie ma problemu z ciągiem i jak się reguluje ilość doplywajacego powietrza. W kominku rodziców wystarczy przekręcić pokrętło na szufladzie od popiołu, albo ją delikatnie wysunąć. Nie pamiętam przekroju, coś koło setki. Z ciągiem nie będziesz miał problemu, o ile będziesz miał odpowiedniej wysokości i średnicy komin (pytaj na kominkach). Ja oprócz tego że mam szyber w kominku, zamontowałem jeszcze dodatkowo przepustnicę, którą ręcznie otwieram lub zamykam całkowicie. W sumie nie wiem czy była potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Nie pamiętam przekroju, coś koło setki. Z ciągiem nie będziesz miał problemu, o ile będziesz miał odpowiedniej wysokości i średnicy komin (pytaj na kominkach). Ja oprócz tego że mam szyber w kominku, zamontowałem jeszcze dodatkowo przepustnicę, którą ręcznie otwieram lub zamykam całkowicie. W sumie nie wiem czy była potrzebna. kominka co prawda nie mam, ale wygląda na to, że w domu energooszczędnym taka przepustnica to bardzo dobra rzecz na czas niepalenia. dzisiaj w jednym dzienniku budowy widziałem zdjęcia z kamery termowizyjnej ukazujące jak zimno jest w niepalonym kominku - przez ciąg kominowy wytwarza się przeciąg i wychładza dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 kominka co prawda nie mam, ale wygląda na to, że w domu energooszczędnym taka przepustnica to bardzo dobra rzecz na czas niepalenia. dzisiaj w jednym dzienniku budowy widziałem zdjęcia z kamery termowizyjnej ukazujące jak zimno jest w niepalonym kominku - przez ciąg kominowy wytwarza się przeciąg i wychładza dom. Ale podobnie działająca przepustnica jest w moim wkładzie. Nie wiem, nie wnikam czy była potrzebna, kosztowała i tak grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.10.2017 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Odgrzebuję założony 2 lata temu wątek, gdyż "na dniach" będziemy zlecać architektowi wykonanie projektu, celując w dom 50-60 kWh/m. Zaplanowałam mur z ceramiki 25, na to 20 cm styropianu, w dachu 40cm wełny. WM, tylko jeden komin do kominka, wyprowadzenie spalin z kotłowni rurą przez ścianę. Będę wdzięczny za informację jaką grubość styropianu i wylewki przewidzieć na parterze i poddaszu zakładając OP, które również ma zostać zaprojektowane? A ile i jaki styropian zaprojektować na ocieplenie fundamentów? Czy są jeszcze jakieś kwestie, które muszą być uwzględnione na etapie projektu, a które tutaj pominąłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts