Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adapatacja projektu - w stronę energooszczędności

Recommended Posts

Reku nie będzie słychać na niskich obrotach wentylatorów w przypadku cichych central. Na większych obrotach nawet i te lepsze centrale są słyszalne. Warto zatem rekuperator dobrze zamontować np. dać jakąś wibroizolację... Jaki rekuperator planujesz?

Jeszcze nie mam wybranych konkretnych firm, czy modeli. Coś klasy i podobnej kasy jak Kinetic.

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Czy przy odległości ok. 10-12m odległości kranu od kotła z zasobnikiem jest sens montażu pompki c.w.u. Znam plusy i munusy, znam również wyliczenia kosztów. A jak to wygląda w praktyce. Macie takie rozwiązanie?

To zależy też od średnicy rurociągu jaki zastosujesz do tej wody. Mam teraz taką odległość od ogrzewacza cwu i chwilę trzeba poczekać aż ciepła woda doleci, lecz nie mam jakiegoś parcia aby to zmodyfikować.

Zostaw sobie możliwość dołączenia pompki. Na rurociągu cyrkulacji cwu: trójnik - zawór - trójnik wolne króćce trójników zakorkuj. Pożyjesz, zobaczysz czy potrzebna Ci cyrkulacja cwu.

Pozdrawiam

Cezary

Czy przy odległości ok. 10-12m odległości kranu od kotła z zasobnikiem jest sens montażu pompki c.w.u. Znam plusy i munusy, znam również wyliczenia kosztów. A jak to wygląda w praktyce. Macie takie rozwiązanie?

Koszt na etapie rurociągu żaden, parę metrów rurki więcej. Jedynie koszt pompy i wyłącznika czasowego, przecież nie trzeba podpinać pod sterownik kotła, wystarczy programator czasowy który kosztuje od 20 zł.

Koszt na etapie rurociągu żaden, parę metrów rurki więcej. Jedynie koszt pompy i wyłącznika czasowego, przecież nie trzeba podpinać pod sterownik kotła, wystarczy programator czasowy który kosztuje od 20 zł.

Po co ci taki kocioł? Rozumiem, ze to tylko opcja :) W poddasze na pewno pasuje wrzucić więcej wełny. Ja do podłogówki dałbym również co najmniej 20 cm styropianu. Wentylacja jaka?

Po co ci taki kocioł? Rozumiem, ze to tylko opcja :) W poddasze na pewno pasuje wrzucić więcej wełny. Ja do podłogówki dałbym również co najmniej 20 cm styropianu. Wentylacja jaka?

Że co? Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem.

Na poddaszu będą lane skosi i styropian, nie wełna (20 cm + 15 cm między krokwie).

Edytowane przez kemot_p

• 4 weeks później...
Jaki masz przekrój rury doprowadzajacej?

Czy w takim kominku nie ma problemu z ciągiem i jak się reguluje ilość doplywajacego powietrza. W kominku rodziców wystarczy przekręcić pokrętło na szufladzie od popiołu, albo ją delikatnie wysunąć.

Nie pamiętam przekroju, coś koło setki. Z ciągiem nie będziesz miał problemu, o ile będziesz miał odpowiedniej wysokości i średnicy komin (pytaj na kominkach). Ja oprócz tego że mam szyber w kominku, zamontowałem jeszcze dodatkowo przepustnicę, którą ręcznie otwieram lub zamykam całkowicie. W sumie nie wiem czy była potrzebna.

Nie pamiętam przekroju, coś koło setki. Z ciągiem nie będziesz miał problemu, o ile będziesz miał odpowiedniej wysokości i średnicy komin (pytaj na kominkach). Ja oprócz tego że mam szyber w kominku, zamontowałem jeszcze dodatkowo przepustnicę, którą ręcznie otwieram lub zamykam całkowicie. W sumie nie wiem czy była potrzebna.

kominka co prawda nie mam, ale wygląda na to, że w domu energooszczędnym taka przepustnica to bardzo dobra rzecz na czas niepalenia. dzisiaj w jednym dzienniku budowy widziałem zdjęcia z kamery termowizyjnej ukazujące jak zimno jest w niepalonym kominku - przez ciąg kominowy wytwarza się przeciąg i wychładza dom.

kominka co prawda nie mam, ale wygląda na to, że w domu energooszczędnym taka przepustnica to bardzo dobra rzecz na czas niepalenia. dzisiaj w jednym dzienniku budowy widziałem zdjęcia z kamery termowizyjnej ukazujące jak zimno jest w niepalonym kominku - przez ciąg kominowy wytwarza się przeciąg i wychładza dom.

Ale podobnie działająca przepustnica jest w moim wkładzie. Nie wiem, nie wnikam czy była potrzebna, kosztowała i tak grosze.

• 1 year później...

Odgrzebuję założony 2 lata temu wątek, gdyż "na dniach" będziemy zlecać architektowi wykonanie projektu, celując w dom 50-60 kWh/m. Zaplanowałam mur z ceramiki 25, na to 20 cm styropianu, w dachu 40cm wełny. WM, tylko jeden komin do kominka, wyprowadzenie spalin z kotłowni rurą przez ścianę. Będę wdzięczny za informację jaką grubość styropianu i wylewki przewidzieć na parterze i poddaszu zakładając OP, które również ma zostać zaprojektowane? A ile i jaki styropian zaprojektować na ocieplenie fundamentów?

Czy są jeszcze jakieś kwestie, które muszą być uwzględnione na etapie projektu, a które tutaj pominąłem?