andrzej324 16.10.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Witam wszystkich! Planujemy budowę domku 1-rodzinnego na działce o powierzchni 12 arów. Domek ma być z tych oszczędzających energię. Zależy nam na tym, aby był tani w użytkowaniu. Dlatego raczej będzie to zwarta zabudowa. Zastanawiamy się nad tym projektem: https://www.mgprojekt.com.pl/agnieszka-3 Pasuje nam zarówno pod względem powierzchni jak i rozłożenia pokojów. Rzut parter: [ATTACH=CONFIG]398594[/ATTACH] Rzut piętro [ATTACH=CONFIG]398595[/ATTACH] Z góry dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi. A jeszcze w kontekście tego domu chciałem zapytać o możliwość zamontowania paneli słonecznych do ogrzewania wody. Czy jest sens montowania pompy ciepła? Czy tego typu technologia rzeczywiście jest w stanie efektywnie ogrzać wnętrza do poziomu 21 - 22 st. C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.10.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 A jeszcze w kontekście tego domu chciałem zapytać o możliwość zamontowania paneli słonecznych do ogrzewania wody. Czy jest sens montowania pompy ciepła? Czy tego typu technologia rzeczywiście jest w stanie efektywnie ogrzać wnętrza do poziomu 21 - 22 st. C? Paneli słonecznych na glikol czy pv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.10.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Wybór parterówki to wielki plus! Dużo łatwiej zachować szczelność i łatwiej ocieplić "od góry". Czy ktoś w końcu powie czemu 30 cm na grunt? Jakieś obliczenia strat 20 cm vs 30 cm?! Dom 100m2. Obwód 40m. U dla 20 cm EPS, lambda 0,32 z 10 cm ociepleniem ściany fundamentowej równe 0,12 W/m2K. U dla 30 cm EPS, pozostałe parametry bez zmian to 0,09 W/m2K. Różnica 0,03 W/m2K. Licząc deltę dla sezonu grzewczego z podłogówką na 20K daje to dla takiego domu około 230kWh. Przy PC około 40 zł więcej za sezon grzewczy. Oszczędny Grzesiu to uczeń Brzęczkowskiego. Powtarza tu, wyssane z brudnego palca tezy o rzekomych największych stratach do gruntu. Cel jest jeden. Wcisnąć klientom ogrzewanie podłogowe i do kompletu PC. Szkodnik i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.10.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Dom 100m2. Obwód 40m. U dla 20 cm EPS, lambda 0,32 z 10 cm ociepleniem ściany fundamentowej równe 0,12 W/m2K. U dla 30 cm EPS, pozostałe parametry bez zmian to 0,09 W/m2K. Różnica 0,03 W/m2K. Licząc deltę dla sezonu grzewczego z podłogówką na 20K daje to dla takiego domu około 230kWh. Przy PC około 40 zł więcej za sezon grzewczy. Oszczędny Grzesiu to uczeń Brzęczkowskiego. Powtarza tu, wyssane z brudnego palca tezy o rzekomych największych stratach do gruntu. Cel jest jeden. Wcisnąć klientom ogrzewanie podłogowe i do kompletu PC. Szkodnik i tyle. Szkodnikiem kolego jesteś TY. Jak ktoś ma życzenie może sobie zrobić i na klepisku podłogówkę. Powtórzę raz jeszcze. Niegdyś śmiano się z wentylacji mechanicznej, później z 10 cm styropianu od gruntu. Teraz nikogo pewne rzeczy nie dziwią. Ale skoro utknąłeś przy 10 czy 20 cm to może tak zostać. Widocznie nie patrzysz z perspektywy czasu. To są pozorne liczby i suche dane. Życie lubi pokazywać co innego. I nie życzę sobie nazywania mnie szkodnikiem. Powtórzę, taką osobą jest taki człowiek, który poleca zrobić dziurawy i słabo izolowany dom. Większość ludzi buduje 1 dom w swoim życiu więc warto to zrobić dobrze. Aha, i nie jestem niczyim uczniem. I nie zaczynaj znów głupiej dyskusji która do niczego sensownego nie prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.10.2017 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Dzięki wszystkim za porady w tym wątku. Ostatecznie architekt/konstruktor dostał wytyczne: - fundament ocieplony 15 cm styropianu z zewnątrz - 20 cm styropianu w ścianie (na 30 cm ceramice) - 25 cm styropianu w podłodze na gruncie - na dachu lane skosy ocieplone 20 cm pod krokwie i 15 cm pomiędzy - podlogowka po całości zasilana kotłem kondensacyjnym - WM - jeden komin na dachu (do kominka), spaliny z kotła rurą przez ścianę. Jak będzie projekt zlecę OZC, zobaczymy, może będziemy korygować ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.10.2017 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Szkodnikiem kolego jesteś TY. Jak ktoś ma życzenie może sobie zrobić i na klepisku podłogówkę. Powtórzę raz jeszcze. Niegdyś śmiano się z wentylacji mechanicznej, później z 10 cm styropianu od gruntu. Teraz nikogo pewne rzeczy nie dziwią. Ale skoro utknąłeś przy 10 czy 20 cm to może tak zostać. Widocznie nie patrzysz z perspektywy czasu. To są pozorne liczby i suche dane. Życie lubi pokazywać co innego. I nie życzę sobie nazywania mnie szkodnikiem. Powtórzę, taką osobą jest taki człowiek, który poleca zrobić dziurawy i słabo izolowany dom. Większość ludzi buduje 1 dom w swoim życiu więc warto to zrobić dobrze. Aha, i nie jestem niczyim uczniem. I nie zaczynaj znów głupiej dyskusji która do niczego sensownego nie prowadzi.Jesteś szkodnikiem, podobnie jak Brzęczkowski, bo wciskasz ludziom głupoty, przez Brzęczkowskiego wymyślone. Efekt jest taki, że dają ludzie więcej izolacji pod podłogę niż na ściany. To nieuzasadnione wyrzucanie pieniędzy do czego ich namawiasz. To, ze sobie tego nie życzysz lata mi kolo ucha. Nie oszukuj, nie będę cie nazywał szkodnikiem. Są programy do obliczania sensowności izolowania podłogi. WSZYSTKIE pokazują, że grubość 20 cm to już jest wystarczająca nawet do domu pasywnego. Brzeczkowski i ty za nim twierdzicie, że jest inaczej. Kto ma rację? Dwóch oszołomów bez wykształcenia nie przedstawiających na swoje tezy żadnych dowodów czy inżynierowie tematyką tą zajmujący się od lat? Robisz sam sobie obciach, że w ogóle zabierasz głos w sprawie o której nie masz pojęcia. Edytowane 17 Października 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2017 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Mam 13cm styropianu w podłodze, za ogrzewanie płacę około 800-900zł rocznie (za parter pewnie około 500). Ile mniej bym zapłacił jakbym dał 30cm?Powiem tylko, że za 5cm więcej na ścianach (mam 15) rocznie oszczędziłbym 40zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2017 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Powiem tylko, że za 5cm więcej na ścianach (mam 15) rocznie oszczędziłbym 40zł. Skad to wiadomo skoro nie było dokladnych obliczen ozc i audytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 ... WSZYSTKIE pokazują, że grubość 20 cm to już jest wystarczająca nawet do domu pasywnego Nie widziałem ani jednego i bynajmniej nie jestem przekonany do tego kategorycznego stwierdzenia, w przypadku domu pasywnego grubosc i jakosc ocieplenia do gruntu jest powiązana sciesle z ociepleniami pozostałych przegród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.10.2017 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Jesteś szkodnikiem, podobnie jak Brzęczkowski, bo wciskasz ludziom głupoty, przez Brzęczkowskiego wymyślone. Efekt jest taki, że dają ludzie więcej izolacji pod podłogę niż na ściany. To nieuzasadnione wyrzucanie pieniędzy do czego ich namawiasz. To, ze sobie tego nie życzysz lata mi kolo ucha. Nie oszukuj, nie będę cie nazywał szkodnikiem. Są programy do obliczania sensowności izolowania podłogi. WSZYSTKIE pokazują, że grubość 20 cm to już jest wystarczająca nawet do domu pasywnego. Brzeczkowski i ty za nim twierdzicie, że jest inaczej. Kto ma rację? Dwóch oszołomów bez wykształcenia nie przedstawiających na swoje tezy żadnych dowodów czy inżynierowie tematyką tą zajmujący się od lat? Robisz sam sobie obciach, że w ogóle zabierasz głos w sprawie o której nie masz pojęcia. Człowieku odczep się. Niemniej jednak gwarantuje Ci, że grzejąc dom podłogówką większe znaczenie będzie miała izolacja podłogi niż ścian! Miałem okazję się o tym przekonać. To o czym piszę wynika z moich doświadczeń a nie z wymysłów. Ale każdy podejmuje decyzję za siebie. Według mnie lepiej dać nieco więcej niż mniej bo nie wiemy jak będzie wyglądała cena energii w przyszłości, a różnice nie są wielkie. Coraz więcej spotykam domów z izolacją 25-30 nawet 35 cm od gruntu i to nie po moich namowach. I jeszcze raz Ci przypomnę, kiedyś oszołomem był ktoś jak sugerował 15 cm! Był oszołomem jak kazał dom uszczelniać. Był oszołomem jak wstawiał pompę ciepła. Ty twierdzisz tak a nie inaczej i niechaj Ci tak zostanie. Edytowane 17 Października 2017 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 17.10.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 WSZYSTKIE pokazują, że grubość 20 cm to już jest wystarczająca nawet do domu pasywnego. To raczej dyskusyjna sprawa. Gdy podchodziłem do budowy (2009 r.), studiowałem niemiecką stronę www o konkretnych projektach domów pasywnych. Sporo z nich miało takie proporcje: 30 cm ściany, 30 cm podłoga i 40 cm strop. Niezależnie od innej niż 30 cm grubości na ścianach, strop miał zawsze proporcjonalnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 To raczej dyskusyjna sprawa. Gdy podchodziłem do budowy (2009 r.), studiowałem niemiecką stronę www o konkretnych projektach domów pasywnych. Sporo z nich miało takie proporcje: 30 cm ściany, 30 cm podłoga i 40 cm strop. Niezależnie od innej niż 30 cm grubości na ścianach, strop miał zawsze proporcjonalnie więcej. Ocieplenie do gruntu nie dosc ze musi byc powiazane z innymi ocieplenieniami, przeszkleniami to musi takze uwzgledniać strefę klimatyczną. Jest róznica i to znacząca dla identycznego domu kóry w I strefie (chociazby Pomorze Zachodnie) jest pasywnym, a w Zakopanem lub Suwałkach juz pasywnym moze nie byc i to jeszt czestszy przypadek. Kolejna rzecz to rodzaj fundamentu, przy fundamencie tradycyjnych to nawet przy 30 cm izolacji mozemy zapomniec o pasywnosci jezeli nie zmniejszymy do minimum strat na mostku fundament sciana, przy płycie izolawanej te 20 cm moze wystarczyc i czasem wystarcza w scisle okreslonych przypadkach ale nie jest to reguła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Skad to wiadomo skoro nie było dokladnych obliczen? Wiadomo podobnie jak to, że piszemy "skąd", "dokładnych", "obliczeń". Ciekawe czy taki sam niechluj jesteś z matematyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Wiadomo podobnie jak to, że piszemy "skąd", "dokładnych", "obliczeń". Ciekawe czy taki sam niechluj jesteś z matematyki. Tak jestem, zamiast 2+2=4 piszę 5 Edytowane 17 Października 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 piszę... Brawo. Widać jak chcesz to potrafisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Brawo. Widać jak chcesz to potrafisz. Co to ma do rzeczy jeżeli chodzi różnice w kosztach ogrzewania, jeżeli nie było wykonanego dokładnego audytu, zapytam jeszcze raz skąd takie, a nie inne wielkości. Proponuję się na tym skupić, a nie na wyszukiwaniu błędów wynikających z nie używania polskich liter, interpunkcji, składni zdania itp. zagadnień związanych z poprawną polszczyzną. Jeżeli chcesz dyskutować w tym wątku na temat poprawnej polszczyzny to ja się wyłączam z tej dyskusji. Nie zauważyłem żebyś zwracał na to szczególną uwagę w dyskusjach na innych wątkach, a jest na co zwracać uwagę, po raz kolejny hipokryzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 17.10.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Może kolega Asolt pomoże on lubi i umie dobrze liczyć... Fajnie by było, jakbyś Asolt znalazł czas i policzył te straty dla jakiegoś domu, którego projekt posiadasz. Może przy okazji zdobędziesz kolejnego zadowolonego klienta w postaci autora wątku Bo takie naskakiwanie jeden na drugiego bez argumentów w postaci wyliczeń jest co najmniej bez sensu. Edytowane 17 Października 2017 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Co to ma do rzeczy jeżeli chodzi różnice w kosztach ogrzewania, jeżeli nie było wykonanego dokładnego audytu, zapytam jeszcze raz skąd takie, a nie inne wielkości. Liczyłem to jakieś osiem lat temu i nie mam podstaw twierdzić, że były to błędne wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.10.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Ja wyliczenia przedstawiłem. Nikt więcej. Jakoś nie ma chętnych, by udowodnić tezę, że te 30 cm od gruntu zamiast 20 ma w ogóle sens. Zamiast tego piszą tu o swoich "doświadczeniach".:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.10.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Ja wyliczenia przedstawiłem. Nikt więcej. Jakoś nie ma chętnych, by udowodnić tezę, że te 30 cm od gruntu zamiast 20 ma w ogóle sens. Zamiast tego piszą tu o swoich "doświadczeniach".:D:D dokładnie. niech każdy teraz sobie odpowie czy warto walczyć o 240kWh..Jedni powiedzą że tak inni że nie. Tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts