Instaltechnic 11.09.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Stanem blacharki w aucie bym się nie przejmował. Niech lepiej roznoszący te tezy powiedzą jak utrzymują ujemną temperaturę w garażu w te dni kiedy jest mróz na dworze i gdzie chować auto jak w dzień na plusie a w mocy na minusie... - totalne bzdury. Przy samej podłogówce grzejnik w garażu to nieporozumienie. Tym bardziej że tam i tak musi być wentylacja grawitacyjna, więc nawet jak by coś dawał to pod sufit i dość szybko na zewnątrz. Jedna pętla podłogówki na ocieplonej podłodze wystarczy. Jeżeli nie chcesz dodatkowego sterowania, możesz ją sam włączać (odkręcać zaworem i sam zamykać). Jak będzie zima jak ostatnio, to nawet nie włączysz, a jak taka jak kilka lat temu, to włączysz na 2 m-ce. Niezależnie czym grzejesz, ocieplenie 25 cm na ściany i 40-45 cm w dach to bardzo dobre parametry i sensowna proporcja. Jeżeli byś miał grzać PC to dzięki ociepleniu kupujesz słabszą PC lub możesz grzać w II taryfie. Wentylacja mechaniczna tylko z rekuperacją, bo to odzysk ciepła na tyle duży że bez niego w ciepłym domy rachunki x 2. Centrale z rekuperacją to standard. To tak jak auto bez klimy - nie wiem czy kupisz na rynku nowych aut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.09.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Gdyby pozwalało na to prawo i moje sumienie, to strzelałbym do palących w kominku. Oczywiście z pistoletu wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.09.2015 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Gdyby pozwalało na to prawo i moje sumienie, to strzelałbym do palących w kominku. Oczywiście z pistoletu wodnego. Nie wkladaj kija w mrowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.09.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Centrale z rekuperacją to standard. Przecież podstawą wprowadzenie rekuperacji do wentylacji, było pozbycie się kotłowni z budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 14.09.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Przecież podstawą wprowadzenie rekuperacji do wentylacji, było pozbycie się kotłowni z budownictwa. ... a kto oprócz Ciebie podpisuje się pod tą teorią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.09.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 ... a kto oprócz Ciebie podpisuje się pod tą teorią? To kolejna złota mysl naszego geniusza. A pod tą teorią nie podpisze sie nikt oprócz TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 14.09.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Przecież podstawą wprowadzenie rekuperacji do wentylacji, było pozbycie się kotłowni z budownictwa. Kiedyś podstawą było wywalenie rekuperatorów i na to miejsce wprowadzenie kotłowni....hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.09.2015 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Zostawmy kwestię poruszaną w ostatnich kilku postach. Kluczowe pytanie - jakich firm powietrzne PC polecacie, są godne zastanowienia? Myślę, że taka PC to na tyle poważna inwestycja, że wolę dołożyć parę tyś. niż zdecydować się na jakiegoś chińczyka. Wg moich wstępnych oszacować (oczywiście po adaptacji projektu zrobię OZC) będę potrzebował urządzenia o mocy ok. 9-12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.09.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Na forum masz 3 sprawdzone i chwalone firmy czyli Panas,Atlantic i Daikin,parametrami technicznymi mało się różnią i ja bym z tych firm wybierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.09.2015 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Na forum masz 3 sprawdzone i chwalone firmy czyli Panas,Atlantic i Daikin,parametrami technicznymi mało się różnią i ja bym z tych firm wybierał. Dzięki za info. Panas czyli Panasonic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.09.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 No wiadomo,ze Panasonic,to tak skrótem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.09.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 No wiadomo,ze Panasonic,to tak skrótem Mógłbyś podać konkretny model tego Panasonica, żeby wiedział na jakie parametry zwracać uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.09.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Mógłbyś podać konkretny model tego Panasonica, żeby wiedział na jakie parametry zwracać uwagę? Nie mógłbym,bo jaki konkretny model to zależy od Twojego projektowego obciążenia cieplnego. Ono to jest najważniejsze i ono determinuje o wyborze danego modelu o danej mocy grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 18.09.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 odnośnie garażu. mam garaż w bryle domu. oddzielony od części ogrzewanej 16cm styropianu na ścianach i stropie. na ścianach zewnętrzych 10cm styropianu. w największe mrozy temp. w garażu nie spadała poniżej zera. miałem przyszłościowo wyciągnięte rurki pod grzejnik ale nie widzę sensu montowania tam ogrzewania.oczywiście nie unikniemy mostków wzdłuż ścian zewnętrznych i jeśli dom ma być pasywny czy grzany prądem to lepiej garaż poza bryłą grzaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.10.2015 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Mamy XXIw a widać ze ludzie dalej kombinują jak tu grzać w domu. Nie prościej zrobić dom pasywny bez CO? Po co się o to martwić? Tak to wystarczy dać promienniki ciepła i śmiać się z palaczy mając rachunki nie przekraczające 1000zł bez pomp ciepła i CO. Czy kazdy projekt gotowy da sie zaadaptowac do standardow pasywnych? Czy dom z garazem w bryle i przejsciem do domu moze byc pasywny? Watpie, a moze sie myle? Bo przegladajac projekty domow pasywnych w internecie wizualnie zaden nie przypadl nam go gustu. Edytowane 21 Października 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.10.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Czy kazdy projekt gotowy da sie zaadaptowac do standardow pasywnych? Czy dom z garazem w bryle i przejsciem do domu moze byc pasywny? Watpie, a moze sie myle? Bo przegladajac projekty domow pasywnych w internecie wizualnie zaden nie przypadl nam go gustu.Czemu chcesz gotowca? Pasywny lepiej zamówić jako projekt indywidualny i dobrze pilnować czy czegoś nie sknocili. W pasywniaku liczy się wszystko, klimat, położenie względem stron świata, działka, zacienienie itp. Skąd to w gotowcu? Jako bonus masz dom dokładnie dopasowany do twoich potrzeb i działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Mamy XXIw a widać ze ludzie dalej kombinują jak tu grzać w domu. Nie prościej zrobić dom pasywny bez CO? . Zrobiłeś ? Jak zrobisz, to sie pochwał, jak to prosto. Poza tym, niektórzy wolą większy komfort, kosztem rachunków większych o 600-800zł niż w "pasywnym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.10.2015 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Czemu chcesz gotowca? Pasywny lepiej zamówić jako projekt indywidualny i dobrze pilnować czy czegoś nie sknocili. To nie tak. Zapytałem kolegę @kamilb1987b czy da się zrobić z gotowca dom pasywny tylko z ciekawości. Sam nie planowałem i raczej nie planuję domu pasywnego. Moim celem jest adaptacja gotowca w celu osiągnięcia zapotrzebowania ok. 45-50kWh/m2 - to mi wystarczy. Myślę, że to dobry wynik. Zrobiłeś ? Jak zrobisz, to sie pochwał, jak to prosto. Poza tym, niektórzy wolą większy komfort, kosztem rachunków większych o 600-800zł niż w "pasywnym" Zdaję sobie sprawę, że zaprojektowanie i budowa domu pasywnego nie jest prosta, każdy detal ma wpływ na zmniejszenie zapotrzebowania na energię. Nie zależy mi na walce o każdą kWh - wystarczy, że uda mi się zbliżyć się do 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.10.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 I to jest rozsądne podejscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.10.2015 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Raczej pójście na łatwiznę. Nie obrażając nikogo to każdy głupi może zrobić sobie dom energooszczędny. Bo nie trzeba się przy nim tyle namyśleć co przy pasywnym. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zrobić CO i kotłownię bo to jest rozwiązanie które jest dobre w słabo wykonanych domach. Bo jak się zrobi źle to dzięki CO w domu będzie i tak ciepło więc można się nie wysilać tylko pójść na skróty. CO jest dobre dla każdego komu się nie chce pomyśleć. To jest tak jakby sprinter trenował tylko po to aby zająć 5 miejsce bo i tak to jest dobry wynik. Przypominasz mi trochę pana TB, bardzo znanego na tym forum. Masz czas siedzieć i główkować nad domem pasywnym, a potem pilnować wykonawców żeby, nie daj Boże, nie zrobili jakiegoś mostka proszę bardzo. Ja aż taki zdeterminowany nie jestem dla oszczędności kilku stówek rocznie. Dom to nie wyścig, żeby walczyć o każdą kWh, tak jak sprinterzy walczą o setną sekundy. Wyluzuj... jesteś fanem pasywności ok, ale nie każdy musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts