Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adapatacja projektu - w stronę energooszczędności

Recommended Posts

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są biokominki też bardzo ładne i nie trzeba robić kominów.

W domu pasywnym nie chodzi tylko o oszczędności kilku stówek. To jest dom który wymaga bycia dokładnym w tym co się robi. Bo tylko dokładność może zagwarantować sukces. Dokładność świadczy o samym sobie, czy chce się zrobić coś doskonale dobrze czy chce się sięgać tam gdzie reszta już dawno się poddaje.

A ja chcę tradycyjny na drewno i biozamiennik mnie nie interesuje.

Jeśli chodzi o Twoją fascynację pasywnością. Mój dom jest dopiero w planach (prąd i woda na działce w IV 2017). Do tego czasu będę śledził Twój wątek - może na podstawie Twoich doświadczeń sam też zapragnę dążyć do doskonałości.Poczekam, aż przetrzesz szlak.

Raczej pójście na łatwiznę. Nie obrażając nikogo to każdy głupi może zrobić sobie dom energooszczędny. Bo nie trzeba się przy nim tyle namyśleć co przy pasywnym. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zrobić CO i kotłownię bo to jest rozwiązanie które jest dobre w słabo wykonanych domach. Bo jak się zrobi źle to dzięki CO w domu będzie i tak ciepło więc można się nie wysilać tylko pójść na skróty. CO jest dobre dla każdego komu się nie chce pomyśleć. To jest tak jakby sprinter trenował tylko po to aby zająć 5 miejsce bo i tak to jest dobry wynik.

No, żebyś sie nie przetrenował...

Po pierwsze, najpierw wybuduj, pokaż, jak łatwo ci poszlo.

Po drugie. Chciałem dom z kominkiem, bo lubię swój piątkowy rytuał kiedy okresie pażdziernik- marzec wracam z pracy, zapalam w kominku, biorę książkę i szklaneczkę whiskey. Dlaczego z tego zrezygnować ?

Biokominek ? Może jeszcze z paliwem aromatyzowanym zapachem lasu ? ;)

Lubię podłogówkę. Lubię, jak grzeje. Jak nie grzeje, to pomimo tego, ze mam 22 stopnie w domu nie czuje komfortu.

Lubię aranżować dom wg swoich gustów. Promienniki, grzejniki jakoś się w moje wnętrza nie wpisują.

Mam gdzieś, czy rocznie za CO zapłacę 700, czy 1400 zł - dla 700zl w źyciu nie zrezygnowałbym z podlogowki, kominka itp...

Edytowane przez fotohobby

Raczej pójście na łatwiznę. Nie obrażając nikogo to każdy głupi może zrobić sobie dom energooszczędny. Bo nie trzeba się przy nim tyle namyśleć co przy pasywnym. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zrobić CO i kotłownię bo to jest rozwiązanie które jest dobre w słabo wykonanych domach. Bo jak się zrobi źle to dzięki CO w domu będzie i tak ciepło więc można się nie wysilać tylko pójść na skróty. CO jest dobre dla każdego komu się nie chce pomyśleć. To jest tak jakby sprinter trenował tylko po to aby zająć 5 miejsce bo i tak to jest dobry wynik.

wybudowales w zyciu cos wiecej niz bude dla psa?

w teorii budowania jestes obcykany ale argumentow innych niz twoje nie dopuszczasz. to jak z ta racja chyba z dnia swira- twoja racja jest twojsza ale moja racja jest najmojsza.

No więc widzisz, Ty masz klapki na oczach, widzisz tylko $$ za CO.

A są ludzie, którzy ten tysiąc złotych w roku więcej mają gdzieś, a lubią sobie popatrzeć w ogień, albo (jak moja żona) okno wiosennym dniem otworzyć.

I miałbym jej fiksy fundować ?

No, żebyś sie nie przetrenował...

Po pierwsze, najpierw wybuduj, pokaż, jak łatwo ci poszlo.

Po drugie. Chciałem dom z kominkiem, bo lubię swój piątkowy rytuał kiedy okresie pażdziernik- marzec wracam z pracy, zapalam w kominku, biorę książkę i szklaneczkę whiskey. Dlaczego z tego zrezygnować ?

Biokominek ? Może jeszcze z paliwem aromatyzowanym zapachem lasu ? ;)

Lubię podłogówkę. Lubię, jak grzeje. Jak nie grzeje, to pomimo tego, ze mam 22 stopnie w domu nie czuje komfortu.

Lubię aranżować dom wg swoich gustów. Promienniki, grzejniki jakoś się w moje wnętrza nie wpisują.

Mam gdzieś, czy rocznie za CO zapłacę 700, czy 1400 zł - dla 700zl w źyciu nie zrezygnowałbym z podlogowki, kominka itp...

Z wieloma kwestiami tu się zgadzam, mnie tez na kilku tematach zależało, dlatego mam ogrzewanie podłogowe i kominek (nie mylić z substytutem: biokominkiem) w swoim domu uznanym już także oficjalnie za pasywny. Jedno różni w odczuciach komfortu: u nas prawie nie załącza się jeszcze ogrzewanie podłogowe, bo kominek wystarcza sporadycznie rozpalany (tzn ostatnio przy pochmurnych dniach co 2 dni, na wieczór, pali się po 1 szczapie) , a mimo to jest zdecydowanie przyjemnie w każdym pomieszczeniu. Wczoraj zauważyłam, że włączyło się ogrzewanie podłogowe: ale, co ciekawe, wyczuwalna była stopami minimalnie cieplejsza podłoga w jednym z pokojów dzieci o godz. 18, dlatego sprawdziliśmy, że to ogrzewanie załączyło się.... na 15 minut o godz. 16. Zużycie prądu pomijalne. Nie doszłam jeszcze do srogiej zimy, ale po lecie i obecnych obserwacjach nasuwa się mocno myśl, że te obawy o komfort są przesadzone. Być może różni nas szczelność.

U mnie podłgóka pracuje jakieś 2h/dobę, tuż przed wstaniem i W okolicach powrotu a pracy z pracy. Jak zapale w kominku w piątek, to pózniej przez dwa dni kocioł, sie nie załącza, to jasne.

I problemem nie jest szczelność, bo nieszczelny budynek tak długo by temperatury nie trzymał.

A ona choć oscyluje wokół 22C to jakoś jest mniej komfortowa, niż 21C z promieniującą podłoga, ktora pamiętam z poprzedniego, małenergooszczednego, nieszczelnego domu ze ściana 1W, gdzie wiało z gniazdek el.

Ale każdy ma prawo zrobić taki dom jaki chce i nikt mu tego nie może zabronić.

Dlatego nie obrażaj wielu ludzi, którzy na budowie przelali więcej potu, niż Ty, pisząc, że swe mniej, czy bardziej energooszczędne domy postawili z lenistwa.

Bo Ty tylko przed monitorem posiedziałeś.

Jednym też z moich celów było zrobić tani dom pasywny i obalić mit że dom pasywny musi być droższy o 15, 20 czy 30%. .

Nie BYŁO, a BĘDZIE

Panowie jako autor tematu mam prośbę, żeby skończy ten jałowy spór.

Planuję dom energooszczędny (a nie pasywny) - nie wynika to z głupoty, czy lenistwa, tylko jest to przemyślana decyzja. Jeśli ktoś chce coś doradzić to proszę, za przekonywanie na siłę do pasywności z góry dziękuję, ale nie skorzystam.

Dom energooszczędny to też jest bardzo dobry wybór i na to każdy projekt da się zaadaptować. Na początku to musisz wybrać sobie projekt domu jaki Cię interesuje. Wybór jest dość duży i na szukaniu odpowiedniego można spędzić wiele miesięcy a i tak zawsze może się zdarzyć że nagle mając już swój wybór wpadnie co innego w oko. Podobnie jak facet szuka kobiety idealnej dla siebie. Mimo że się znajdzie i zakocha to jak minie zauroczenie to okazuje się że można znaleźć inną ale jeżeli to mija a nadal się trwa to znak że wybór jest idealny. Mając swój wymarzony projekt trzeba się zastanowić czym go się chce ogrzewać, jakie są akceptowalne koszty ogrzewania i ile się chce przeznaczyć na dom. Jeżeli firma ma budować to szacunkowo można pomnożyć przez metraż cenę jaką podają i będzie wiadomo. Potem pod dane źródło grzewcze dobrać izolację domu aby nie przepłacać. Przykładowo biorąc pompę ciepła trzeba pamiętać że jak zapotrzebowanie domu jest 60kWh/m2 to pompa zbije rachunki do 20kWh/m2 wiec też dla niej nie ma sensu przesadne izolowanie. Ale to najlepiej pokaże OZC bo bez tego ani rusz. jak masz jakiś już projekt co Ci się podoba to zalinkuj bo chętnie się luknie.
Jeśli dom będzie miał zapotrzebowanie 60kwh/m2 to pompa zbije to zapotrzebowanie do 15kwh/m2 ale jeśli dom będzie miał zapotrzebowanie 30kwh/m2 to pompa ciepła z redukuje to zapotrzebowanie do ok 6 kWh/m2 .tylko ta pierwszą PC będzie w inwestycji kosztować ok 50k. A ta drugą poniżej 20k

Nic z tym średnim COP-em nie przesadziłem ,co najwyżej zaniżyłem , znam z życia realnego. z tym 30 na 6 też średni cop bezproblemowy w dobrze wybudowanym energooszczędnym . Takiemu budynkowi wystarczy na zasilanie podłogówki góra 30*C a dobrze wykonany DZ da średnią zimową tem zasilania w granicach +5*C . Sprawdź sobie na wykresie cop pc jakie wtedy ma parametry cop-u. A już całkiem inna bajka w przypadku pc gruntówki inwerter tam , można pokusić się o średni cop powyżej 6[ATTACH=CONFIG]334949[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]334950[/ATTACH]

Widzisz można zbudować tani dom 35-40 w/m2 wrzucić pc za ok 20k i będzie lepiej( a już na pewno taniej) niż w przypadku Twojego wirtualnego domu pasywnego .Dom energooszczędny z ,,ciepła" podłogą daje o wiele lepszy komfort niż pasywny , to też moje odczucie z życia . Żeby nie było że jestem przeciwnikiem izolacji , to nieprawda ,od dawna twierdzę na tym forum że, najlepsza inwestycją w ogrzewanie to izolacja a nie cudowne źródło ciepła . Ale do wszystkiego trzeba zdrowo podejść , gdzie jest granica , tej izolacji ,dla każdego inwestora jest inna . Ja osobiście popieram Twój zapał do budowy tego Twojego pasywniaka , ale wybacz takie czasami banialuki piszesz ,że głowa boli , widać że nigdy nic nie budowałeś , zacznij a , może trochę pokory nabierzesz w stosunku do forumowiczów którzy już jakieś tam domy pobudowali , dają ci rad warto trochę posłuchać .

Osobiście też uważam że pasywniak aż tak duużo drożej od energooszczędnego nie wyjdzie , a pasywniak ma swoje wady , na dzień dzisiejszy , uważam że najlepszym wyjściem jest dom energooszczędny z ogrzewaniem podłogowym/ściennym , bardzo mi się podoba taki dom jak planuje kolektor1 z bardzo energooszczędnym ogrzewaniem - choć zamiast kolektorów ja uzyłbym( a w zasadzie użyje) pc gruntówki inwerter , przy zasilaniu wody grzewczej tem 23-24*C cop ( a więc i koszty CO mikre - choć też nie zapominajmy o CWU ) wyjdzie jakiś niebotycznie wielki . Staraj się też ten dom wybudować jak najszybciej , bo jak wejdzie ustawa że nie można będzie grzać domu czystym problem , to będziesz miał problem .

Takie pytanie mam do Ciebie , deska 4cm grubości , gwóźdź 4 cm ,jaki młotek do tego dobierzesz i ile uderzeniami wbijesz ten gwóźdź ? i le gwoździ na 100 szt zagnie się Tobie .Spróbuj taki gwóźdź wbić w realu , dla doświadczenia .

Tak się tylko wtrącę.

Wybudowałem dom średnio ocieplony (13 w podłogę, 15 na sciany, 30 w dach, okna 3 szyby bez szaleństw, dużo dużych okien i drzwi od północy, zwykłe okna dachowe. Do tego zwykłego nam pasującego domu wstawiłem tanią polską pc gruntową. I teraz koszty roczne.

1. Prąd bytowy 1700zł

2. woda 1400zł

3. śmieci 500zł

4. internet 900zł

5. TV 1000zł

6. CWU 400zł

-------------------------------

= 5900zł

...i 700-1000zł za CO w zależności od zimy i ceny prądu.

Wnioski niech wyciągnie każdy sam.

Tak się tylko wtrącę.

Wybudowałem dom średnio ocieplony (13 w podłogę, 15 na sciany, 30 w dach, okna 3 szyby bez szaleństw, dużo dużych okien i drzwi od północy, zwykłe okna dachowe. Do tego zwykłego nam pasującego domu wstawiłem tanią polską pc gruntową. I teraz koszty roczne.

1. Prąd bytowy 1700zł

2. woda 1400zł

3. śmieci 500zł

4. internet 900zł

5. TV 1000zł

6. CWU 400zł

-------------------------------

= 5900zł

...i 700-1000zł za CO w zależności od zimy i ceny prądu.

Wnioski niech wyciągnie każdy sam.

to jeszcze napisz ile za pompę zapłaciłeś na gotowo z montażem, przy okazji na jaką głębokość i ile odwiertów, koszt wykonania wodnej podłogówki z wszystkimi potrzebnymi elementami a potem koszt wylewek na gotowo. Oczywiście jeszcze powierzchnia domu.

to jeszcze napisz ile za pompę zapłaciłeś na gotowo z montażem, przy okazji na jaką głębokość i ile odwiertów, koszt wykonania wodnej podłogówki z wszystkimi potrzebnymi elementami a potem koszt wylewek na gotowo. Oczywiście jeszcze powierzchnia domu.

Z podłogówką 31-32tyś. 133m2

A teraz zrób z mojego domu (bez zmian w wyglądzie) za te pieniądze (pomniejszone o system CWU i jakiś grzewczy) dom pasywny.

Dodam tylko że mam kominek (bo chcieliśmy) i garaż połączony z domem drzwiami.

Edytowane przez Liwko

A teraz zrób z mojego domu (bez zmian w wyglądzie) za te pieniądze (pomniejszone o system CWU i jakiś grzewczy) dom pasywny.

Jak się kiedyś pytałem o pompy gruntowe to za taką o najmniejszej mocy mówili ceny z granicach 30k. A u Ciebie taka byłaby za słaba wiec koszt samej pompy musi być większy i nie uwierzę że za 30k zrobiłeś podłogówkę i pompę ciepła gruntową wraz z wylewkami, no chyba ze w płycie masz rurki ale jak dom piętrowy to wylewki i styropian musiały być. W bajki nie uwierzę.

To dla przekory powiem, że ja też mam garaż połączony z resztą domu drzwiami i resztę. Ale fakt jest taki, że jakąś inwestycję, choćby w super dobrze zaizolowanym domu, trzeba poczynić na ogrzewanie/ ciepłą wodę, bo chyba tylko jakieś bardzo małe powierzchnie i rodziny da się zaopatrzyć w ciepło bez nakładów. Dlatego to nie jest jednoznaczny wybór. Wniosek jednak jest jeden, że w stronę energooszczędności warto iść, tylko każdy musi sobie sam określić, gdzie wyznaczyć granicę.

Jak się kiedyś pytałem o pompy gruntowe to za taką o najmniejszej mocy mówili ceny z granicach 30k. A u Ciebie taka byłaby za słaba wiec koszt samej pompy musi być większy i nie uwierzę że za 30k zrobiłeś podłogówkę i pompę ciepła gruntową wraz z wylewkami, no chyba ze w płycie masz rurki ale jak dom piętrowy to wylewki i styropian musiały być. W bajki nie uwierzę.

Wylewki tak czy siak bym robił.

Pompę gruntową dzisiaj zrobiłbym poniżej 25tyś.

Mam pc 8kW, wystarczyła by 7kW.

Widocznie o pompy nie tych pytałeś.

No to żle pytałeś...

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

http://www.ppcpompy.eu/cennik/

Ceny bez rabatu.

Wniosek jednak jest jeden, że w stronę energooszczędności warto iść, tylko każdy musi sobie sam określić, gdzie wyznaczyć granicę.

Otóż to.

I trzeba być w tym konsekwentny.

Sąsiad kładzie 25cm grafitu a robi gaz i wentylację grawitacyjną. Inny kładzie 25cm grafitu, 30 w podłogę, WG i kominek z płaszczem. Takie kwiatki można mnożyć.

A mój projekt to

http://projekty.muratordom.pl/projekt_ciekawy-wariant-i,317,0,0.htm