kemot_p 23.10.2015 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 A mój projekt to http://projekty.muratordom.pl/projekt_ciekawy-wariant-i,317,0,0.htm Ładny projekt, szkoda, że nie masz dziennika. Z chęcią zobaczyłbym te pustki nad parterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Ładny projekt, szkoda, że nie masz dziennika. Z chęcią zobaczyłbym te pustki nad parterem. Przed budową i w trakcie czytałem, a zalogowałem się po pierwszym sezonie grzewczym. Tu nieco zobaczysz http://picasaweb.google.com/107207850370140244581 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Projekt jest nieco "podpompowany" bo wydawał mam się za mały, ale w sumie chyba niepotrzebnie. A dzisiaj wybrałbym chyba parterówkę. Plus tych antresol to ciepło od kominka rozchodzące się grawitacyjnie po całym domu (co z tego jak nie palę), i można postawić wysoką choinkę Minus to przenoszące się hałasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.10.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Wylewki tak czy siak bym robił. Pompę gruntową dzisiaj zrobiłbym poniżej 25tyś. Mam pc 8kW, wystarczyła by 7kW. Widocznie o pompy nie tych pytałeś. Będąc wiele razy na targach każdego pytałem z instalatorów o pompy różnego typu ale o gruntowych z montażem to były w granicach 30-50k. Pompy PW o połowę taniej ale z średnim COPem mniejszym niż przy gruntowej pompie. Jak możesz to podaj jakieś namiary na firmę która Ci montowała pompę. Co znaczy że dzisiaj pompę zrobiłbyś za 25k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Hydraulik, koparka, pompa, która przywozi kurier.... Jak Ty sie FIRM pytałeś, to co sie dziwisz.Dom Ci tez firma bedzie stawiać ? Nie... ?Dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Hydraulik, koparka, pompa, która przywozi kurier.... Jak Ty sie FIRM pytałeś, to co sie dziwisz. Dom Ci tez firma bedzie stawiać ? Nie... ? Dlaczego ? hehe Otóż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.10.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Hydraulik, koparka, pompa, która przywozi kurier.... Jak Ty sie FIRM pytałeś, to co sie dziwisz. Dom Ci tez firma bedzie stawiać ? Nie... ? Dlaczego ? Wiesz dlaczego... A kogo mam się pytać o pompy? Cukiernika? Skoro ktoś sprzedaje i ma monterów to się bierze na gotowo. Koparka zrobi Ci pionowe odwierty? Powodzenia. Z montażem pompa będzie na mniejszy VAT więc bez tego się nie opłaca a w karcie gwarancyjnej musi się podpisać wykwalifikowany monter aby gwarancja była a taki też skasuje osobno więc VAT podwójnie się zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.10.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Ciekawe czemu sam się nie skusiłeś na pompę skoro to takie tanie bo faktycznie jak koszt wyszedłby 30k to nie ma po co zabawa w dom pasywny bo aż tyle się nie oszczędzi na instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 A jak polska to śmiem przypuszczać ze 20lat nie wytrzyma. A to niby dlaczego? Ruskie lodówki przecież pracują do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Wiesz dlaczego... A kogo mam się pytać o pompy? Cukiernika? Skoro ktoś sprzedaje i ma monterów to się bierze na gotowo. Koparka zrobi Ci pionowe odwierty? Powodzenia. Z montażem pompa będzie na mniejszy VAT więc bez tego się nie opłaca a w karcie gwarancyjnej musi się podpisać wykwalifikowany monter aby gwarancja była a taki też skasuje osobno więc VAT podwójnie się zapłaci. Po pierwsze nie mówię o odwiertach (choć te też potaniały) Koparka zrobi rów, ja wrzucę do niego rurę, poskrecam rozdzielacz, napełnię glikolem i DZ zrobione. Wezwę hydraulika, który zrobi mi instalację niemal jak pod kocioł gazowy, a następnie zakupię pompę z usługą montażu. I po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Wiesz dlaczego... A kogo mam się pytać o pompy? Cukiernika? Skoro ktoś sprzedaje i ma monterów to się bierze na gotowo. Koparka zrobi Ci pionowe odwierty? Powodzenia. Z montażem pompa będzie na mniejszy VAT więc bez tego się nie opłaca a w karcie gwarancyjnej musi się podpisać wykwalifikowany monter aby gwarancja była a taki też skasuje osobno więc VAT podwójnie się zapłaci. A domy szkieletowe trzeba brać na gotowo ? Kupujesz pompę, robisz kolektor poziomy, albo ewentualnie SAMEMU znajdujesz ekipę do odwiertów po 60zl/m hydraulik do podłączenia i tyle. Instalator może wziąć fakturę za pompę na siebie (dostanie zwrot VAT) i sprzedać Co ja z montaźem na 8% , ja tak miałem przy kotle gazowym. Ale jak kogoś interesują kompleksowe rozwiązania, to trzeba płacić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Ciekawe czemu sam się nie skusiłeś na pompę skoro to takie tanie bo faktycznie jak koszt wyszedłby 30k to nie ma po co zabawa w dom pasywny bo aż tyle się nie oszczędzi na instalacjach. Dlatego, ze na etapie SSZ nieuczciwy dealer okien wyłudził ode mnie 20tys zł. I okna, które juz raz zapłaciłem z własnych środków, musiałem opłacić jeszcze raz, z kredytu (w ktorym nie było na nie miejsca). Musiałem dokonać paru oszczędności, miedzy innymi zamiana pompy na gaz, który nie dośc, ze jest tańszy w instalacji, to jeszcze mozna płatności rozłożyć w czasie. I tak zrobiłem błąd, bo powinienem założyć bufor 1000l, grzałki i grzać go w taniej taryfie, przy moim zuźyciu taki bufor wystarczyłby podlogówce na grzanie na żądanie, niezależnie od godziny w ciagu doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.10.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 A to niby dlaczego? Ruskie lodówki przecież pracują do dzisiaj Stare ruski sprzęty faktycznie są nie do zdarcia. Znajomy ma starą ruską piłę spalinowa i do dzisiaj śmiga. ja sam jak mógłbym od kogoś odkupić dobry stary ruski sprzęt to wolałbym taki od tych niby nowoczesnych. Jaki jest niby dobry polski produkt? pożyjemy to zobaczymy jak długo Ci pociągnie pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.10.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Po pierwsze nie mówię o odwiertach (choć te też potaniały) Koparka zrobi rów, ja wrzucę do niego rurę, poskrecam rozdzielacz, napełnię glikolem i DZ zrobione. Wezwę hydraulika, który zrobi mi instalację niemal jak pod kocioł gazowy, a następnie zakupię pompę z usługą montażu. I po robocie. Dolne źródło do zrobienia jest tak proste jak składanie cepa z tego co mówisz ale do kolektora poziomego trzeba rozwalić kawał działki a nie każdy ma taką możliwość. Podaj jak możesz te namiary na Twoją pompe ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.10.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 A domy szkieletowe trzeba brać na gotowo ? Kupujesz pompę, robisz kolektor poziomy, albo ewentualnie SAMEMU znajdujesz ekipę do odwiertów po 60zl/m hydraulik do podłączenia i tyle. Instalator może wziąć fakturę za pompę na siebie (dostanie zwrot VAT) i sprzedać Co ja z montaźem na 8% , ja tak miałem przy kotle gazowym. Ale jak kogoś interesują kompleksowe rozwiązania, to trzeba płacić.... Odwierty za 60zł/m2? Ja tam o 200zł słyszałem bo koszt odwiertów ten sam co przy studni głębinowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Jaki jest niby dobry polski produkt? A znajdź mi w tej pompie (po za sterownikiem) polską część, która się może popsuć Linki do pomp podał ci fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Odwierty za 60zł/m2? Ja tam o 200zł słyszałem bo koszt odwiertów ten sam co przy studni głębinowej. Dobrze, ze jeszcze nie zacząłeś budować... Masz więcej czasu na weryfikację takich bzdur... proponuję może wejść na Allegro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Skoro wyłudził to są od tego sądy aby odzyskać pieniądze. Ale pewnie nie było czasu czekać na nie to trzeba było coś na szybko wykombinować. Przy 100m2 powierzchni domu energooszczędnego jaka jest potrzebna moc grzewcza? 30-40W/m2 Więc na cały dom 3-4kW urządzenie wystarczy a jednak masz kocioł 12kW. Czemu? Była aż tak mała różnica w cenie między tym kotłem a o mniejszej mocy ze wolałeś na zapas? OMG.... To jest kocioł o mocy 1.9-12kW Mniejszych NIE MA. Tej wzmianki o sądach nawet nie komentuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Oczywiście, ze mozna walczyć i wówczas masz wyrok, za ktory zapłacisz jeszcze 600zł.Pózniej do akcji przystępuje komornik (on kasuje 300zl) i po dwóch miesiącach przysyła pismo, ze dłużnik jest nieegzekwowalny.I juz jesteś 21 tys w plecy. A okna ? Dobre okna, z wzmocnienia,i termicznymi, ciepłym parapetem i montażem warstwowym po prostu tyle kosztują. Witamy w prawdziwym świecie. Edytowane 23 Października 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Jak wszystkie części są polskiej produkcji (no chyba że sprowadzane z zachodu) to każda może się zepsuć. Nawet zbiornik może na łączeniach się rozszczelnić. Dobrze zrobiony polski produkt nie odbiega wiele cenowo od zachodnich wiec jak polska pompa kosztuje 20k a zachodnia 30-40k to coś mi tu brzydko śmierdzi. No chyba że różnica w cenie jest faktycznie w tym że kombinuje się samemu z pomocą miejscowych monterów montaż urządzenia w domu a nie przez firmę. Ale koszt samych urządzeń dobrych marek jest znacznie wyższy nie mówiąc już o montażu. Czytaj ze zrozumieniem. Tam nie ma żadnej polskiej części, poza sterownikiem. Ale dlaczego Ciebie w ogóle gruntówki interesują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts