Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adapatacja projektu - w stronę energooszczędności

Recommended Posts

Projekt który jest brany pod uwagę to Tuliusz II (http://www.dobredomy.pl/projekt/tuliuszII/)

Na stronie biura projektowego jest kalkulator energetyczny. Po zastosowaniu poniższych:

System ogrzewania - Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem cwu

System przygotowania c.w.u. - Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem cwu

Rodzaj wentylacji - Budynek z wentylacja mechaniczna z rekuperatorem o sprawnosci 85.0 %

Sciany zewnetrzne - (Beton komórkowy lambda = 0,095 W/m*K, gr. 24 cm) Styropian lambda=0,031 25.00cm

Dach skosny - Wełna mineralna lambda=0,032 35.00 cm

Podłoga na gruncie - Styropian lambda=0,040 15.00 cm

Podłoga na gruncie w garażu - brak

Stolarka okienna - 0.600

Okna połaciowe - 0.600

Wychodzą następujące wartości:

EP 57.07 [kWh/(m2*rok)]

EU 44.76 [kWh/(m2*rok)]

EK 51.87 [kWh/(m2*rok)]

Htr 94.58 [W/K]

Hv 144.22 [W/K]

Wartości te ulegną zmianie, gdyż planowana jest likwidacja okien połaciowych i balkonów, powiększenie okien w ścianach szczytowych oraz ocieplenie dachu 45 zamiast 35 cm. Mam świadomość tego, że rzeczywiste wyniki da mi dopiero wykonanie OZC.

Patrząc na rzuty i ogólny wygląd domu to chyba mój kumpel buduje dom według tego projektu. Nie pamiętam jak nazywa się jego projekt ale też ma garaż na dwa auta, ten sam zarys budynku tylko że on ma balkony bo je chciał. W szczytach ma drzwi balkonowe ale nie wiem czy chce mieć połaciówki, nie pytałem. pamiętaj aby murować o 1bloczek wyżej by skosy za dużo pomieszczenia nie zabierały.

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli ktoś toleruje w domu o tak małych potrzebach jak pasywny CO z pompą ciepła to widać że jego fachowa wiedza na nic się nie godzi. Nie pojmujecie też idei pasywności skoro wierzycie że w nim CO ma jakikolwiek sens lub że typowe ogrzewanie jest w nim potrzebne. Skoro chcecie gasić ognisko wzywając straż pożarną to też macie małą wiedzę lub jej brak na temat domów pasywnych. Ale ta słuszna idea jest zaburzana przez środowisko ciepłowników i tłumiona aby za szybko nie ujrzała prawdziwego światła.

Tak wiemy, jesteśmy idiotami, TB już nam to powiedział. Ty jesteś następny.

Nie no luzik, Kamil pisze jeden bloczek, a ja że potrzeba jeszcze wieniec. Podniesiesz o dwa bloczki i wieniec to rozsypie się niemal cały zarys domu i z ładnego może wyjść paskudny. Dlatego najlepiej to teraz rozrysować i sobie to przemyśleć.

A to wieniec nie jest już uwzględniony w projekcie?

Kwestię podniesienia ściany powierzę osobie adaptującej projekt. Oglądałem zdjęcia osób budujących, prawie każdy ścianę ponosił i ze zdjęć domy wyglądały ok.

Być może jest, nie widzę rysunków.

Ale jeżeli jest to już bym nic nie zmieniał, własnie ze względu na estetykę.

W projekcie ściana kolankowa ma 76 cm (przy 35 cm ocieplenia). Czyli w przypadku mojego ocieplenia jakieś 66 - trochę mało. Jeśli się zdecydujemy na ten projekt, kwestię tą trzeba będzie przedyskutować z projektantem, ale chyba trzeba będzie podnieść przynajmniej o ten jeden bloczek.

W projekcie ściana kolankowa ma 76 cm (przy 35 cm ocieplenia). Czyli w przypadku mojego ocieplenia jakieś 66 - trochę mało. Jeśli się zdecydujemy na ten projekt, kwestię tą trzeba będzie przedyskutować z projektantem, ale chyba trzeba będzie podnieść przynajmniej o ten jeden bloczek.

Nic bym nie podnosił, tyle w zupełności wystarczy. Ale zrobisz jak uważasz.

Martwią mnie natomiast te piony odbiorników wody. Macie na to jakiś pomysł?

Ja mam teraz w mieszkaniu ściankę 120, trudno mi wyobrazić sobie połowę niższę, ale zobaczymy.

Na piony odbiorników nie zwróciłem uwagi, jesteś pierwszą osobą mówiącą o tym. Nie przyszło mi do głowy, że może to być problem.

A ja bym mimo wszystko podniósł o ten jeden bloczek przy adaptacji projektu. Jaki jest problem z tymi odbiorami wody? Ja tam problemu nie widzę.