Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeśienne Rewolucje czyli ...


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieńdoberek.

 

Finlandia !!!. Powiedziano mi coś o gumowcach w knajpie.Mam takie same bez sprzączki.Ale do rzeczy bo wodorosty mówią ludzkim głosem.

 

http://images78.fotosik.pl/26/225c27c2ed33c796.jpg

 

Rozróżniamy tłuszcz od we wody ;) .Czyli łopatka we wodzie.

 

http://images78.fotosik.pl/26/f750c1339d919a7b.jpg

 

Do bidzisu śliwka gdybyś zapomniał. Teraz ................................................................................................klimat i:

 

http://images77.fotosik.pl/26/471250abf6d97e04.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/26/d8999ca7d6b64db2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień..........itd.

 

Klimat .............................................i :

 

http://images76.fotosik.pl/27/ec8fee507a75e722.jpg

 

Gwarantuje ,że w tym wieku nie będziesz podatny na alergię o której zresztą piszesz.

...........................

Wypadło 31 postów, w tym także takie, które miały w sobie odrobinę kulinariów, ale były zbyt mocno przyprawione dodatkami wywołującymi alergię ...............

(błędy poprawiłem )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Mistrzowie nic nie gotują kompletne zero.Ten co mnie obraził to nawet swój temat olał.Dałem Państwu dwa nowe tematy by udowodnić ,że Temat Przepisy Kulinarne żyje.Myliłem się .Cóż może w Jesiennych Rewolucjach będzie lepiej.Dział potrzebuje witaminy nawet tej krytycznej ale potrzebuje.Jeden ukradł mi temat topiku i topik zasnął.Ale może czas na zmiany . Potrząśnijmy nim i popatrzcie co się będzie działo jak coś napiszę.

 

Bardzo proszę, żeby obudzić się z samozachwytu. Na dwóch forach alkoholowych delikatnie podkreślona zakąska, a może zajrzeć na wedlinydomowe.pl gdzie jest wszystko.

Nie reklamuję stron internetowych".pl " mam to w ..."poważaniu".

Edytowane przez gubik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo proszę, żeby obudzić się z samozachwytu. Na dwóch forach alkoholowych delikatnie podkreślona zakąska, a może zajrzeć na wedlinydomowe.pl gdzie jest wszystko.

Nie reklamuję stron internetowych".pl " mam to w ..."poważaniu".

 

Gubik - u tego osobnika niespecjalnie jest to możliwe. On permanentnie samozachwycony, no i nieustannie w innym stanie świadomości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieńdoberek.

 

Piękny dzień.Trochę rodzinki zmarzniętej będzie na wieczerzy.Mam zrobić pierogi z serem twarogowym, łososiem i koperkiem.Bigos zmarznięty na tarasie i sałatka jarzynowa po babcinemu.Na deser galaretka z bezpestkowym winogronem i śmietaną.Zapowiada się dobrze.Co na to znawca kulinarny , niejaki Pan gubik 2015.:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieńdoberek.

 

Piękny dzień.Trochę rodzinki zmarzniętej będzie na wieczerzy.Mam zrobić pierogi z serem twarogowym, łososiem i koperkiem.Bigos zmarznięty na tarasie i sałatka jarzynowa po babcinemu.Na deser galaretka z bezpestkowym winogronem i śmietaną.Zapowiada się dobrze.Co na to znawca kulinarny , niejaki Pan gubik 2015.:cool:

 

Ja, jak najbardziej nic na to.

Forum budowlane, jak by było więźba dachowa zmarznięta lub kostka brukowa zmarznięta to zastanawiał bym się bardzo nad odpowiedzią.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczesnoberek .

 

Chwila zadumy http://images77.fotosik.pl/34/a2cb4767d8fb1f68.jpg czy się uda ta galaretka http://images78.fotosik.pl/34/7cce224efca6a300.jpg ale zawsze we dwoje http://images76.fotosik.pl/35/e1275bd9041dfe7d.jpg przy gotowaniu i w życiu.Lepiej smakuje taka galaretka.:D i taki winogron .http://images78.fotosik.pl/34/8da32cad1f5b64ce.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/34/f21986fbe7ab2fe4.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/34/0a0c195a9da0bfde.jpg

 

Godne polecenia czyli 2 w 1 suszone i malinowe prosto z krzaka z pieprzem ziołowym i rozmarynem .

 

http://images76.fotosik.pl/35/7ea203fc0125f3cb.jpg

 

Dlaczego sałatka babuni czyli po babcinemu ponieważ jak wracaliśmy od bliskich to ją babcia serwowała.Nie ma w niej majonezu jest za to gotowany groch , ziemniaki , marchewka ,kiszony ogórek , grzybek marynowany , korzeń pietruszki ,śmietana, papryka marynowana to już forma przybrania.

 

http://images75.fotosik.pl/35/550854ec816bdaaf.jpg

 

I znowu 2 w 1 czyli dwa rodzaje cebuli z octem balsamicznym ,olejem rzepakowym od chłopa i sosem słodkim sojowym.Do czego ? Do wędlin .http://images78.fotosik.pl/34/99fdccedbb4e4a72.jpg

 

Korzystając z okazji .chcę zrobić własne salami.

 

http://images77.fotosik.pl/34/dfcf796470141a3a.jpg

 

Zanim herbata i ciasto limitowana wersja.Tak dla przypomnienia.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieńdoberek oj piękny dzieńdoberek.

 

Mam kawał mięsa i kumam co z nim zrobić.Z prezentów nie można rezygnować.Jest czerwone i to żebro.Ma być zupa albo jakieś danie na obiad-kolacje bo wtedy wszyscy będą w domciu.

 

http://images75.fotosik.pl/42/2fc0b7aa58a2243c.jpg

 

Producenci jabłek nie zbieracze w sadowi dostają takie pyszne soki w takich przedziwnych workach z takimi kranikami ,mamy tę korzyść ,że zawsze dostajemy taki prezent.Ze spadów tego nie da się zrobić z nich tylko wino czyli t/z "ciapę".

 

http://images78.fotosik.pl/42/54e31b76daa8ab39.jpg

 

Polecam to danie z tymi składnikami.Proste danie.

 

http://images78.fotosik.pl/42/448221daccd853a5.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/43/07f4e8d9aaa4d3ea.jpg

 

Kilka słów wytłumaczenie dlaczego tak znana zupa warzywna,co ma innego.Ma i dlatego ,że do wywaru zostały wrzucone podpieczone-delikatnie chrupiące ,następujące warzywa.

1.ziemniak

2.kalafior

3.marchew

4.pietruszka

5.seler

6.cebula

Koper do zupy świeży koper.Drugie danko wedle uznania i w połączeniu wedle gustu i smaku.Ot takie smaczne kotleciki.Nic w nich dziwnego może to ,że do panierki użyłem jaj przepiórczych do których dodałem kardamonu .

 

http://images75.fotosik.pl/43/ccfbf331e97860d6.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/43/881a637744777ec9.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/43/e53687b1aa68b7ed.jpg

 

Sok z jabłek dopełnił to proste danie , a oliwki i marynowana papryka je tylko dosmaczyła.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem.............. przyszło mi do głowy kilka pomysłów na tatara.

 

Tatar - potrawa podawana na zimno, której główny składnik jest drobno siekany.

Nazwa pochodzi od wojowników tatarskich, którzy siekli na drobno wszystko co się znalazło w zasięgu ich zakrzywionych szabel i w żadnym wypadku nie ma nic wspólnego z końskim mięsem!

W oryginalnym wydaniu jest to strugana, siekana albo drobno krojona (ale nie mielona!) polędwica wołowa podawana z surowym żółtkiem, cebulą i wieloma różnymi przyprawami, serwowana najczęściej jako elegancka przystawka. (rzadko jako danie główne)

Z upływem czasu powstały jego różne odmiany. Np. tatar z łososia, śledzia, albo nawet z pomidorów czy bakłażanów.

 

Cytowany pomysł bardzo fajny.:yes::D

 

Uśmiałem się po pachy.

Gdy goście lokalu w „ludowej” ojczyźnie pod wódeczkę zamawiali „inwalidę” obrotny kelner musiał wiedzieć, że idzie tu o tatara. (no musiał być inwalidą – ze względu na jedno jajo) J

 

 

http://1.bp.blogspot.com/-uGeaeCCKWKE/T6OW6yej0GI/AAAAAAAAEC4/Rsiz0rcilWU/s1600/%C5%82oso%C5%9B+z+jajkiem+i+tatarem+1.JPG

Z lewej, tatar z łososia na gotowanym jajku. Z prawej - bajcowany łosoś

między krążkami pumpernikla.

 

Prosto i estetycznie.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieńdoberek .

 

Jeśli mam w sklepie łososia to zrobię przystawkę czyli tatara bez polędwicy wołowej.Idę na zakupy.:yes::D .Pasuje mi tu jeszcze sos tatarski.Będzie także.

 

Mam łososia i mam składniki na sos i jeszcze coś. Zrobię przystawkę dla Małgosi.

 

http://images69.fotosik.pl/1107/4dd8709cd6306f13med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/1272/f42f98b456ec028f.jpg

 

Tatary dla przypomnienia.

Edytowane przez niktspecjalny
zakupy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...