Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeśienne Rewolucje czyli ...


Recommended Posts

Dzieńdoberek.

 

Wszyscy nakarmieni.Przepraszam ale w moim sklepie tylko takie proste składniki dla każdego.Wyszło co wyszło.Nie pamiętam tylko kto samochód wstawiał.:D:D:D .Zapomniana rocznica ale się przypomniało.:yes: .Zanim to nastąpiło :

 

http://images78.fotosik.pl/47/dd71aa234e8079b1.jpg

 

Co może być w fasolce .Może to ,że jest na kąskach cielęcych,że ma swojski boczek wędzony z szalotką ,kiełbasę z dzika co z tego ,że z zamrażalnika ale smaku dodała,sos jako baza jest po pieczeniu cielęciny, pomidory włoskie i polski Jasio mało mączny.:D

 

http://images75.fotosik.pl/47/4eee29b49fbe90f6.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/47/113db8c3e337abc7.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/47/2612dc04772f6dfd.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/48/98e1a747f2d31fbe.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/47/32fffd389c9e787a.jpg

 

Składniki na wesoły wieczór.Niedrogo .Cena na dwie porcje około 20 zł.Czas przygotowania 15 min.Na każdą kieszeń budowlaną.Nie wiem jak pokazać destylat z własnych śliwek węgierek. ,nie mam jeszcze etykietki.Może inny razem.

 

http://images75.fotosik.pl/47/f61d969ae92a1907.jpg

 

Poszarpany Omega3 ,podgrzybek ,czerwona cebulka,małosolny i w kostkę.

 

http://images77.fotosik.pl/47/58b0359fe2c338ad.jpg

 

Wędzony Radamer ,kanapkowy na plaster łososia

 

http://images76.fotosik.pl/48/2ed1d99ff79199b0.jpg

 

Sos tatarski wzbogacony żółtkami i warzywkami.Tatar z łososia na jaju kładziony.Bez pumpernikla ale pod destylat znakomity.:hug:.

 

Mała uwaga bardzo ważna w naszym żywieniu.

 

Spożywamy ich ok. 5 razy więcej, niż jest to konieczne dla optymalnego funkcjonowania mózgu. Dlatego jedną z zasad zdrowej diety powinna być równowaga kwasów omega-6 i omega-3. Spożywanie łososi z hodowli nie wpływa na tę równowagę, dlatego nie są tak zdrowe, jak się powszechnie uważa.

 

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/toksyny-w-lososiu-hodowlanym-sa-szkodliwe-dla-zdrowia_41630.html

wielkość: mniejsze ryby są młodsze, w związku z tym ich mięso jest bardziej delikatne i mniej zanieczyszczone;

 

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/toksyny-w-lososiu-hodowlanym-sa-szkodliwe-dla-zdrowia_41630.html

 

Coś w tym jest dlatego proponuje i tu pewne ograniczenia i konkretne źródła zakupu . Czasami posługujemy się terminem byłam /em i kupiłam w zdrowej hodowli ,to może okazać się zgubne .Jak wiem nie wielkość ..........itd ma tu znaczenie :D

 

http://images75.fotosik.pl/47/6a4b0d9ae434a3aa.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/48/fa84da93cc8e8084.jpg

 

Na obiadek z przepisu córci.

Tort naleśnikowy z pomidorami szpinakiem i pieczarkami .

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieńdoberek.

 

Niedługo kończą i zapadają w zimowy sen Jesienne Rewolucje by dać miejsca tym zimowym. Póki co w Rewolucjach Jesiennych bo trwają małe co nieco.:D:stirthepot: .Dlaczego tak proste danie w mych Rewolucjach.Jest znakomitym dodatkiem do spotkań pozarodzinnych.Oto i one.:yes::D.

 

http://images78.fotosik.pl/58/abc724ec3e23d320.jpg

 

Biała patelnia i ciasto naleśnikowe w 1/2 mleka i 1/2 śmietanki i 1/2 dowolnego piwa.Proporcje łatwe do zapamiętania.Około 1/2 kg mąki słonina w kawałku do smarowania białej patelni.:yes::D.Dlaczego patelnia biała ponieważ dobrze komponuje się z otoczeniem dla naleśników.Do ciasta dodajemy sól i pieprz do smaku.Nie dodajemy grama oleju do ciasta.

 

http://images78.fotosik.pl/58/b6db3b0861015843.jpg

 

Krótko wysmażamy.

 

http://images78.fotosik.pl/58/9a1eab0f2bf48d2d.jpg

 

Salami (w tym przypadku ) ,tarta mozzarella ,tarte świeże pieczarki i drobno siekany czosnek.

 

http://images77.fotosik.pl/59/4c0fa26d4fb11d09.jpg

 

Masło klarowane ,nań czosnek i lekko blanszowany szpinak.Krótko i w odstawkę.:yes:

 

http://images76.fotosik.pl/59/055bcdef87d3e392.jpg

 

Masło już normalne 82 % i tarte pieczarki.Mają się wysmażyć z powstałej wody.

 

http://images76.fotosik.pl/59/c7aa5c2e7ecba478.jpg

 

Naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem i przekładamy warstwami .Zastosowałem tu zasadę prostą "na dzika":yes:, pamiętając ,że w każdej z nich jest mozzarella.

 

http://images78.fotosik.pl/58/d85b4cea665a1bde.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/59/5f84088963b4b471.jpg

 

180 stC czas około 35 min.Piekarnik.

 

W oczekiwaniu na jadło rilakx ;):stereo: .

 

http://images77.fotosik.pl/59/f869e7d9edb6320b.jpg

 

https://www.youtube.com/watch?v=XGOeC0456Ds

 

Odkrywam się trochę ale kocham i ją .Słucham kiedy tylko mogę.Jest cudowna.Proszę posłuchać.Można powspominać.Jest ok.

http://images75.fotosik.pl/59/99f4dd34be3c7c8d.jpg

 

Płomienie liżące serce kominka i ono w dwóch wersjach.Czyli z i bez.:D .

 

http://images76.fotosik.pl/59/7bf603785a95e1cb.jpg

 

to jest oryginał - banał - standard bez z.

 

http://images78.fotosik.pl/58/78c83621fda5ed7c.jpg

http://images76.fotosik.pl/59/54e98e99dc4d9795.jpg

 

Ta wersja z czyli prosty sos pomidorowy z dodatkiem bambusa.

http://images76.fotosik.pl/59/8dcc67fa60aeaf91.jpg

 

Mogę je pić litrami bo mi bardzo smakuje.Niewstrząśnięte z sokiem z limonki i tonik ,doskonały dodatek do toru naleśnikowego.

 

Następnym razem ciekawe śniadanie i równie prosty obiad.Będzie golonka w nowej odsłonie,kiełbasa drobiowa i jajka sadzone na białej patelni podlane piwem i pierożki z prostym przepisem.Czyli Rewolucja jak się patrzy.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieńdoberek

 

http://images75.fotosik.pl/66/8d8dd93ca84a8426.jpg

http://images77.fotosik.pl/65/39cce097ad129aca.jpg

 

Dlaczego pierożki i gołąbki ponieważ są smaczniejsze od steków i zdrowsze.amen

Farsz do pierogów.Twaróg od babci Tosi.Makaron własny z placków z tymiankiem z działki (kiedyś wkleję moje zioła w ogrodzie) schnących na pergaminie.Spyrka z pod gardełka i szalotka.Makaron ugotowany ,hartowany pokrojony na drobno do spyrki i szalotki poddany delikatnemu smażeniu.Do twarogu jedno jajo sól pieprz i szczypta cukru.Smak jak zrobicie oceńcie sami czyli znowu 2 w 1.

 

http://images76.fotosik.pl/66/201d4d124b0b5376.jpg

 

Cielęcina i wołowina pół na pół, pieczarki zasmażone na maśle i wrocławska moczona w mleku i śmietanie .Jajo pieprz ,sól i odrobina rozmarynu z działki pod płotem.;) .

 

http://images78.fotosik.pl/65/6f34dd79495adbc3.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/66/50154cf196f32726.jpg

 

200 stC 50 min bez przykrycia la z liśćmi na wierzchu.Do tego prosty inny sos.Około 3 szt ćwiartki miąższu pomarańczy pomidory bez gniazd nasiennych.Gotujemy do jednolitej masy.Odrobina H2O , sól ,pieprz i cukier.łyżka masła 82 % .

 

http://images76.fotosik.pl/66/a5c54981618c4eae.jpg

 

Kolor ,smak super współgrają.Bez śmietany i bez mąki.

 

http://images75.fotosik.pl/66/0aba90aa0bc2882a.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzień..............

 

Jaja sadzone na roztworze piwa i oleju truflowego.Dwie białe patelnie.Na jednej białej wlewamy roztwór , czyli 4 łyżki piwa i 2 oleju .Na dobrze rozgrzany , połączony , wbijamy jaja.Krótko doprowadzamy do ścięcia by był widoczny glucik (sorki za glucik) czyli nieścięte białko w otoczce z nieściętym żółtkiem . Drugą patelnie białą posypujemy tartą truflą wkładamy ścięte jaja i posypujemy tartą truflą.Zasmaczamy.:D:yes:.Efekt powinien być podobny.

 

http://images75.fotosik.pl/66/8a9efa7be228ea50.jpg

 

To nie są jaja sadzone.......to są jaja sadzone na i z tartą truflą.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieńdoberek

 

Smutno i trudno pisać po tym co się stało.Życie jest okrutne ale toczy się dalej.Takie małe co nieco.Czyli szybka Rewolucja.Dlaczego szybka , ponieważ ze słoika z torebki jak zarzucał mi jeden forumowicz zresztą niestosownie.Niestety i ta kuchnia słoik-owo - torebkowa jest także wskazana.Pod dyktando gosposi , która w kuchni dla swojej rodziny zrobiłaby dosłownie wszystko.Dlaczego śledź ???. Jest prosty i smaczny.W tym wydaniu zaskakujący.

 

http://images75.fotosik.pl/71/b0d9c62bd5d14589.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/71/6448e7d05791198a.jpg

 

Moczony w wodzie z dodatkiem białego wina.Jedna szklanka na litr wody.Powiedziała ,że nie potrzeba zmieniać roztworu jak robimy go tradycyjnie.Raz zalany rzeczywiście nie jest słony.Dodatki jak widać pokrojone w drobna kostkę.Przyznam ,że połączenie dość oryginalne.Powinny być grzybki własne ,a nie pieczarki ale próba.Bez żadnego przekładania.Wymieszała to wszystko razem.Proszę zwrócić uwagę iż nie ma tu cebuli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam także.

http://images77.fotosik.pl/71/77fd44a151d41fff.jpg

 

Łyżka masła i woda i kostka rosołowa knorra. Pocięte plastry schabu , ponacinane na gotujący roztwór.Do tego żurawina i opiekane kopytka.

 

http://images78.fotosik.pl/71/2b8245fa058a2c30.jpg

 

Wok z olejem i 2 w 1 w tym konkretnym przypadku frytura w płynie.

 

http://images75.fotosik.pl/71/811d503538b264ca.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/71/7c8da5046eef1871.jpg

 

frytki dla przypomnienia blanszowane w wodzie z cukrem kiełbasa pieprzowa własna niedowędzona jak miewa mój wuj.Dlaczego widać na fotce.Pomidory sparzone bez skórki w jogurcie naturalnym sól i pieprz te obok.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://images76.fotosik.pl/78/09ef338ec5a61d19.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/77/6a94bf95190d1842.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/77/e5eeac4856921a96.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/77/ff7c426f8c938028.jpg

 

Pasztet .....odrobina wieprzowiny (podgardle) , kaczka i królik ,warzywa i cebula ,ugotowane zmielone i do kek-siarek.180 stC czas 1.20 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieńdoberek.

 

Dlaczego jeszcze w Jesiennych Rewolucjach prosty pasztet , a to dlatego ,że na co dzień go nie robimy.Przypomnę jego prosty przepis,konkretnie na ten prezentowany bo spontanicznie dobrany w składniki.

 

1.cała kaczka (1.30 kg)

2.1/2 kg podgardla wieprzowego

3.comber króliczy 46 dkg

4.szponder wołowy około 25 dkg

5. 37 dkg wątróbki drobiowej

6.4 szt. dorodnej marchewki

7.pietruszka duża

8.seler,por i 4 szt. dużej cebuli

9. liść laurowy ,ziele ang. ,gałka muszkatołowa ,

10.grubo mielony pieprz i sól

11. papka z tegorocznych suszonych prawdziwków

12. 6 jaj (osobno żółtka i ubita piana )

 

Duży garnek i na jego dno wcześniej wypłukane :

-kaczka

-podgardle

-królik

-szponder

-marchew i pozostałe warzywa na górę

 

Osobno oczywiście parzymy wątróbkę .Całość uwaga !!! zalewamy 1 szklanka wody dodajemy przyprawy czyli tylko ziele i liść.Minimalny power i gotujemy około 10 h.

Studzimy , odkorowujemy od kości i mielimy na grubych oczkach x2 , łącznie ze sparzoną wątróbką.Teraz przyprawiamy solą ,pieprzem ,gałką ,papką z suszonych prawdziwków .Dodajemy żółtka i wyrabiamy.Ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z powstałym farszem.

Wysmarowane wcześniej plantą i przesypane bułką tartą kek-siarki wypełniamy powstałym farszem.Pieczemy 180 stC czas 1.30 min.

 

http://images78.fotosik.pl/77/42c902a3468bd2ab.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/77/838c405e1ccd14fa.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/78/2b266da1a366e205.jpg

 

Sałatka by na talerzu prosty pasztet miał lepszy wygląd.

 

http://images78.fotosik.pl/77/a0baf378b04a7805.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieńdoberek.

 

No i obiecana pizza na granicie z piekarnika elektrycznego.W przygotowaniu.Dlaczego pizza i to w Jesiennych Rewolucjach.Dlatego ,że ciasto jak i farsz lekko niepretensjonalne.W cieście śmietana i mąka kukurydziana .W farszu grzybki moczone i smażone z cebulką jak do krokietów.Mozzarella mokra biała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieńdoberek

 

Komuś się coś ulało.Przepraszam czemuś .Pan starszy człowiek nie może , przepraszam starszy człowiek i morze ,przyleciał z polityki do gotowania.:D:D:D.To niestrawność .Coś poradzimy.:yes::stirthepot:.Coś w tym jest .Gdzie diabeł nie może to gazownika pośle.:lol2:.

 

Nie uprzedzajmy jednak wypadków.:yes:

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://images75.fotosik.pl/84/1c3f3e8c25a6086e.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/84/21fc4840c7486e06.jpg

 

Frytura w płynie , plaster cielęciny bez przypraw i na gorący tłuszcz.To chude mięso poddane wysokiej temp. smakuje wybornie.Nie polecam dla starszych Panów.

 

http://images78.fotosik.pl/83/0ac4d51b09ec0fe3.jpg

 

 

 

http://images76.fotosik.pl/84/4d96d53045bf0b70.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/84/fc4fc61a8801ad10.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tego momentu wydaje się prosta.Pizza jak pizza.Dlaczego w Rewolucjach.Banalna ale trochę na bogato.Składniki jak widać.Na wyrośnięte ciasto w następującej kolejności.

1. sos pomidorowy własny

2.odrobina mozzarelli

3.rolada boczkowa i kiełbasa pieprzowa

 

http://images77.fotosik.pl/83/fc8b8d26dffdccf6.jpg

 

4.sparzone pomidory

 

http://images75.fotosik.pl/84/d0ed4c2e71d17aab.jpg

 

5.melanż suszone prawdziwki i pieczarki z dodatkiem czerwonej cebuli

 

http://images78.fotosik.pl/83/974f3699b8fdb54d.jpg

 

6.na rant nie ciasto z serem ale sama mozzarella ze szczypiorkiem i w/w grzybki

 

http://images76.fotosik.pl/84/52eddfbe28cf2b01.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/83/c6a4ec8ae4c05a95.jpg

 

7.granitowa płyta i piekarnik do 300 stC

 

http://images77.fotosik.pl/83/bdc0a7f163232784.jpg

 

8. specjalna zakrywaj-ka ze specjalnego żółtego sera w specjalnej posypce.

 

http://images75.fotosik.pl/84/755445759e62fe56.jpg

 

9.czas 6 min temp 300 stC

 

http://images78.fotosik.pl/83/14c9b777c6761531.jpg

 

10.owoce i deser czyli winogrona i lody o smaku ciasteczek

 

http://images76.fotosik.pl/84/6a0d417b16e77804.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/84/eef3bd6964a93907.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/84/e887b5027e03c780.jpg

 

11.lody wyrób własny przepis jest już na FM ,brzoskwinie i omasta czekoladowo-truskawkowa z bezą :D

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...