marek2210 14.09.2015 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Jestem na etapie wyboru wkladu. Polecono mi ten wkład jako wersję budżetową http://www.unico-kominki.com/oferta/nemo-6/ niestety to całkowita nowość i nigdzie nie ma żadnych opinii wersja niebudżetowa to Varia 1v h2o xxl ale cena 17k to już spory wydatek... Co sądzicie o tym wkładzie Unico? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.09.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Wkład kominkowy z płaszczem wodnym UNICO Nemo 6 to odpowiednik, Dragona 6 powietrznego wkładu kominkowego.To znów nie taka "absolutna nowość" bo wkłady są w produkcji już od 2-4 miesięcy i cieszą się popularnością z względu no rozwiązania konstrukcyjne i kształt paleniska (szyby). Szczególnie rozprowadzenie powietrza w palenisku, system czystej szyby, szczelność i sprawność faktyczna. Dochodzą opcje konfiguracji wyglądu zewnętrznego i dostosowanie do układów zamkniętych CO. Co do opinii - klient zadowolony jak wiadomo zazwyczaj nie pisze nic, zresztą sezon grzewczy przed nami. Akurat w niedalekim sąsiedztwie Pszczyny jest kilku dystrybutorów wkładów kominkowych UNICO, więc można zobaczyć na żywo. Zapraszam również do Krzeszowic... http://kominki.owo.pl/877-large_default/nemo-6-panorama.jpghttp://kominki.owo.pl/860-large_default/nemo-6-panorama.jpg Edytowane 14 Września 2015 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2210 16.09.2015 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 niby kilka mcy a na ich stronie nie występuje w instrukcji, nie ma go w konfiguratorze etc. Jak Pan ocenia sam ten wklad na tle konkurencji? czy poleciłby Pan coś innego? Chodzi o to aby stosunkowo duzo mocy było przekazywanej do bufora. Dlatego np. zrezygnowałem z Hajduka. co do kształtu paleniska to faktycznie wiekszosc jest teraz pionowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2015 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 niby kilka mcy a na ich stronie nie występuje w instrukcji, nie ma go w konfiguratorze etc. Jak Pan ocenia sam ten wklad na tle konkurencji? czy poleciłby Pan coś innego? Chodzi o to aby stosunkowo duzo mocy było przekazywanej do bufora. Dlatego np. zrezygnowałem z Hajduka. co do kształtu paleniska to faktycznie wiekszosc jest teraz pionowych... Na pewno Ci odradzi zakup... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.09.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Na pewno Ci odradzi zakup... No tak, producent zajmuje się głównie produkcją, nieraz dział "biurowo - papierologiczny" nie nadąża z udostępnianiem instrukcji, wszelkich ulotek i informacji o konfiguracjach. Jednak na stronach dystrybutorów, raczej jest wszystko dostępne. Jeżeli jak największa moc do bufora to zdecydowane seria Nemo TopECO (sprawność 87%), to są najnowsze konstrukcje, opracowane przy czynnym udziale naszego miłego kolegi z tego forum. Wkłady te również można konfigurować, jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2015 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Czy ten wkład ma płomieniówki w górnej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.09.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Czy ten wkład ma płomieniówki w górnej części? TAK, wyłącznie w górnej części, w zależności od wersji 17 - 13 sztuk No i co najbardziej ważne: płomienniówki (wymienniki) są tak umiejscowione i skonstruowane, że występuje zjawisko przyciągania spalin... To taka jedna z nowinek i informacji jawnych http://kominki.owo.pl/838-large_default/unico-nemo-4-topeco.jpg Tutaj widać umiejscowienie płaszcze wodnego i obrazowo wysokość czopucha z wymiennikami wodnymi. Dodam jeszcze, że komora paleniska wyłożona jest podwójnie, pierwsza warstwa to ceramika REFRABOX, druga warstwa to skuteczny materiał izolacyjny... Edytowane 20 Września 2015 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 16.09.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Jak zwykle będę wredny ale skoro Unirole nie raczyły odpowiedzieć , to poczytaj miedziannik sobie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175125-wklady-Unico-opinie&p=6839787&viewfull=1#post6839787 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2210 17.09.2015 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 http://sklep.kominkigp.pl/wk%C5%82ad-kominkowy-Unico-Nemo-6-14kW tutaj piszą ze sprawność 74% czym sie rózni to to eco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 17.09.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Seria TopECO Paleniska kominkowe ze zintegrowanym wymiennikiem wodnym i izotermiczną komorą spalania. Nasze rozwiązanie zbliża wkłady serii TOP ECO do układów wykorzystujących zalety palenisk zduńskich współpracujących z bardzo wydajnymi wymiennikami kotłowymi. Dzięki osiąganemu w ten sposób dokładnemu i wydajnemu spalaniu powierzchnia wymiennika spaliny-woda mogła zostać zwielokrotniona bez ryzyka zanieczyszczenia i utraty wydajności. W konstrukcji odbiornika wykorzystaliśmy zjawisko przyciągania gazów do elementów powierzchni wymiany, co w połączeniu ze zwiększoną temperaturą spalin w dolnych partiach wymiennika, dodatkowo zwiększa efekt intensywność przekazywania ciepła, a tym samym sprawność całego urządzenia. Więcej informacji: kontakt telefoniczny z producentem, lub wizyta w realnym (nie wirtualnym) salonie dystrybutora UNICO. Sporo sklepów internetowych i firm, ma siedzibę i niby magazyn w blokach, przykładowo na 10 piętrze, możliwe że nawet nie widzieli poszczególnego produktu na oczy, nie mówiąc już o dotykaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 18.09.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 pewnie oprócz tego przyciagania jest też hiper system który odpycha spaliny w górę do komina i osobny do przyciągania powietrza do spalania :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.09.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Witam. Ponawiam pytanie do bohusza: jak działa to "przyciąganie gazów" ? Pozdrawiam. Nie jestem zainteresowany upublicznianiem, szczegółów konstrukcyjnych komercyjnych produktów UNICO z zrozumiałych względów... tym bardziej że w niektórych przypadkach, procedura zastrzeżeń, nie jest zakończona. Są to własne opracowania konstrukcyjne producenta, nie moje. Producent ponosi koszty związane z opracowaniem i testowaniem nowych rozwiązań konstrukcyjnych... Więcej ogólnych, ale jednak bardziej szczegółowych informacji jest udzielane legalnym firmom, na szkoleniach instruktażowo produktowych. No jednak tutaj liczba miejsc jest limitowana. Edytowane 20 Września 2015 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.09.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Teraz masz Kupfer problem...Nie wiesz czy to odpowiedź mądra, czy głupia:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.09.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Teraz masz Kupfer problem...Nie wiesz czy to odpowiedź mądra, czy głupia:cool: Zapewne może być odczytana jako głupia, ale tylko przez... () Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.09.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Odpowiedź raczej z tych wymijających, ani mądra ani głupia. Nie chciał nic powiedzieć to i nie powiedział chyba że do powiedzenia nic nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.09.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Witam.Co do dużo większej sprawności jednego z ich palenisk to pogadaj z forumowym Wojtkiem ... podali ją całkiem ostrożnie, bo mało kto chce wierzyć w możiwią kondensację i sprawności powyżej 100 % w paleniskach na paliwo stałe ... a aparatura pomiarowa na stanowisku badawczym nie kłamie ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.09.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Witam. Piszą wyraźnie że taką sprawność rzeczone palenisko osiąga tylko w komplecie z wymiennikiem wodnym ich konstrukcji ... Zresztą ... co ja będę za Wojtka się tłumaczył Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 20.09.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Witam!To jest sprawność z wymiennikiem - jednym lub drugim, dedykowanym i specjalnie zaprojektowanym. Kondensacja nie ma tu akurat nic, albo niewiele do rzeczy. Ta sprawność nie uwzględnia dodatkowej energii uzyskiwanej z kondensacji. Po dodaniu, rzeczywiście, jak pisał Forest, wyszłoby ponad 100.Kondensacja nie jest uwzględniona w rachunku, ale pomaga w zwiększaniu retencji (czyli mocy) wymiennika wodnego.Całość zestawu rzeczywiście stanowi kocioł kondensacyjny.Warunkiem działania są oczywiście czyste spaliny, żeby te parametry były stałe.Samo palenisko nie ma oczywiście właściwie wcale sprawności, bo nie ma sensu, żeby pracowało samodzielnie. Po prostu produkuje czysty gorący gaz (spaliny).Chodzi to na minimalnym ciągu, co pokazywały nawet zdjęcia układu w jednym salonie, co to przy nim trzeba w maskach chodzić.Z Nemo 6 nie mam nic wspólnego, więc nie mam nic do dodania w temacie. Efektywniejsze grzanie wody faktycznie zapewniają wkłady "top eco", szczególnie duże "czwórki". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.09.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Witam.Dlaczego uważasz że recyrkulacja spalin to trudna rzecz na naturalnym ciągu ?W ten sposób działają przecież od kilkuset lat wszelkie piece kaflowe bez jakiejkolwiek konstrukcji wewnętrzenej (na zasadzie "wora" oddającego ciepło), piece komorowo-opadowe, "podwójne dzwony" i ogromne w swej konstrukcji ruskie piećki ...Wedle wyliczeń jakie podałeś taki np. Termokaust ma sprawność rzędu 92-93 % ... i faktycznie tyle ma ... Ruski piec, liczony ze swoim kominem stanowiącym integralną jego część i mającym na wylocie jakieś 30-50 stopni ma sprawność rzędu 97 - 98 % i ... zero jakichkolwiek skroplin (specyfika konstrukcji pieca, przechodzącego łagodnie w sam komin).Pozdrawiam. Edytowane 20 Września 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 21.09.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Witaj Wojtek _796. Opierając się na niemieckiej normie DIN 4702,która przyjmuje stratę kominową 17 st.= 1 % sprawności,będzie 5 x 17=85 st. Znaczy urządzenie grzewcze o takiej temp. spalin może mieć teoretycznie 95 % sprawności,do tego należy 1-2 % sprawności odliczyć na straty ciepła samego urządzenia,co już pomijam=kominek stoi w pomieszczeniu ogrzewanym Jeśli coś źle wyliczam,to mnie popraw Dalej nie wierzę że ten kominek działa na ciągu naturalnym,bo spalin będą za zimne(za ciężkie), żeby mogły opuścić grawitacyjnie komin,bo z opisu jak rozumiem jest dolne spalanie,które dodatkowo obniża ciąg. Bo uważam że recyrkulacja spalin na ciągu naturalnym jest trudna,jeśli w ogóle do zrealizowania(choć już kiedyś nad tym myślałem). Sorry,ale brzmi to trochę przesadzone i nie wiem co o tym sądzić,a mam cię za jednego z najmądrzejszych ludzi na wszystkich forach jakie znam Pozdrawiam. Witam. Nie wiem czego dotyczy ta norma, ale nie można do obliczeń przyjmować tego typu uproszczeń, szczególnie jeżeli bada się nowe i niekonwencjonalne konstrukcje (chociaż nie ma tu nic nowego). Strata to energia, a ta nie może być wyrażana w stopniach C. Weź na przykład dwa paleniska, z których jedno pracuje na nadmiarze powietrza 400%, a drugie na nadmiarze 20% (to są rzeczywiste spotykane ilości). Pierwsze wypuszcza kominem wielokrotnie więcej (wagowo) spalin, niż drugie. I jak tu je w ten sposób porównać. Jeżeli wkład wypuszcza spaliny o temp. 200 st., to jeszcze nie znaczy, że jest wysokosprawny - może w nim po prostu (i tak często jest) panować przeciąg - duży nadmiar powietrza powoduje rozrzedzenie i schłodzenie spalin, a sprawność jest żadna. Inny przykład - jak wylejesz do kanalizacji tonę wody o temp. 30 st., a potem wypuścisz z niego tonę powietrza o tej samej temperaturze, to przecież w pierwszym przypadku stracisz ponad czterokrotnie więcej energii. Czyli trzeba wiedzieć ile i co się wypuszcza (spaliny czy spaliny rozrzedzone ogrzanym w ogniu powietrzem). Co do reszty, to trudno będzie mi Ciebie przekonać, że tak jednak jest. Musiałbyś to zobaczyć. No ale rozwalamy wątek koledze, co się chciał dowiedzieć czegoś o Nemo 6. Napiszę co wiem. Wkład oparty na sprawdzonej konstrukcji Nemo 2, o zmienionej proporcji okna. Większy wymiennik, wyższa temperatura spalania w komorze. Pali się bardzo ładnie, szyba czysta. Paliłem w nim, więc wiem o czy piszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts