Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny wykonawczy - brak zestawienia ilościowego materiałów

Recommended Posts

Mój architekt, który będzie dla mnie robił projekt indywidualny budowlano-wykonawczy nie wykonuje zestawienia ilościowego materiałów i namawia nas, żeby zlecić wykonanie pełnego KOSZTORYSU. Nam nie zależy na samym kosztorysie, bo z tymi cenami to jest rożnie u wykonawców. Natomiast żeby mieć kontrolę nad zakupami chcemy wiedzieć ile sztuk materiału jest kupowane. Dlatego między innymi zdecydowaliśmy się na zamówienie dodatkowo projektu wykonawczego. Tymczasem dostałam od architekta takie uzasadnienie:

"Co się tyczy kosztorysu, to mój kosztorysant nie chce przygotowywać jakiegoś substytutu kosztorysu, pod którym nie będzie się chciał później podpisać. Ja ze swojej strony, tak jak już wcześniej mówiłem, przygotowuję zestawienie pod kątem doboru materiałów, natomiast nie liczę ilości takich rzeczy, jak beton, pustaki, styropian, piasek, czy tynki, bo to jest właśnie praca kosztorysanta. Po mojej stronie, jeśli chodzi o zestawienia ilościowe, jest zestawienie stolarki drzwiowej i okiennej oraz zestawienie elementów konstrukcyjnych więźby dachowej".

Mam więc pytanie czy zlecając projekt budowlano-wykonawczy domu jednorodzinnego (150m2), mam się zgodzić na brak zestawienia materiałów i np. próbować ustalić to samodzielnie na podstawie dokumentacji albo zakupić dodatkowo Kosztorys czy też walczyć o takie zestawienie?

Koszt netto projektu to 16 600 zł, a koszt dodatkowy na kosztorys to netto 1700 zł.

Projekt nigdy nie zawiera zestawienia bloczków cegieł czy piasku, farby gwoździ itd. Czy wyciągniesz to dokładnie z kosztorysu - czasem tak czasem nie. Ilości co potrzeba potrafi zamówić majster lub kierownik. Ale żeby nie było zależy od umowy czasem to kosztuje bo na to potrzeba chwile poświecić.

1. Nie ma czegoś takiego jak projekt budowlano-wykonawczy - jest albo budowlany, albo wykonawczy. Projekt wykonawczy jest poszerzoną wersją projektu budowlanego i powinien szczegółowo rozwiązywac kwestie najróżniejsze (zależy od umowy z inwestorem, jak dokładnie i szczegółowo). Muszą w min znaleźc się zestawienia niektórych materiałów, przede wszystkich w ujęciu konstrukcyjnym, i instalacyjnym, ale nie jest on kosztorysem, czy przedmiarem robót i nie będzie zawierał kompletnego zestawienia wszystkiego. Od tego jest kosztorys z przedmiarami, to jest osobny dokument, podobnie jak specyfikacja techniczne. Oczywiście także robię czasami same zestawienia materiałów, niekoniecznie od razu kosztorys, wiec nie daj się i wymagaj tego, na co się umówiłeś.

jajmar - Ależ ja zamawiam full opcję - Projekt budowlany oraz dodatkowo WYKONAWCZY.

A zestawienia ilości i rodzaju materiałów są dodawane nawet do zwykłych projektów gotowych, które kosztują 2-3 tys zł.

Dlaczego płacąc 8 razy więcej dostaję mniej?!

Ale projekt wykonawczy nie zawiera wszystkich zestawień materiałów. To że biura wrzucają na zachętę takie ilości to ich dobra wola czy raczej marketing.

Z mojej branży podaje w wykonawczym ilości stali, drewna czasem betonu. Nigdy nie liczyłem w projekcie wykonawczym bloczków cegieł czy gwoździ.

Jeżeli w czasie dogadywania szczegółów zleciłaś te zestawienia to wymagaj, jeżeli nie dogadałaś tego to raczej zwyczajowo się tego nie robi.

... a czy jeśli " gotowy kosztorys " dodawany do " gotowego projektu " ma się nijak do stanu faktycznego realizowanego obiektu i ponoszonych kosztów, to czy ktoś za to odpowiada ? ... i czego tak naprawdę taki gotowy kosztorys dotyczy ? - budynku na wirtualnej działce ? Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

jajmar - Ależ ja zamawiam full opcję - Projekt budowlany oraz dodatkowo WYKONAWCZY.

A zestawienia ilości i rodzaju materiałów są dodawane nawet do zwykłych projektów gotowych, które kosztują 2-3 tys zł.

Dlaczego płacąc 8 razy więcej dostaję mniej?!

Może dlatego, że biuro ma nadzieję sprzedać taki projekt typowy jakieś 63 razy ;)

Mam pytanie - zauważyłam, że architekt usunął z nowej wersji oferty pozycję z zakresu Projektu Budowlanego: ekspertyza techniczno – konstrukcyjna.

Czy powinnam zgodzić się na okrojenie dokumentacji o taką ekspertyzę? Czy to oznacza, że nie dostanę niezbędnych wyliczeń i analiz dla przyjętych rozwiązań? A może dorzucić to do zakresu Projektu wykonawczego?

Mam pytanie - zauważyłam, że architekt usunął z nowej wersji oferty pozycję z zakresu Projektu Budowlanego: ekspertyza techniczno – konstrukcyjna.

Czy powinnam zgodzić się na okrojenie dokumentacji o taką ekspertyzę? Czy to oznacza, że nie dostanę niezbędnych wyliczeń i analiz dla przyjętych rozwiązań? A może dorzucić to do zakresu Projektu wykonawczego?

Budujesz nowy budynek czy rozbudowujesz istniejący? Ekspertyza konstrukcyjna występuje w przypadku rozbudowy, dobudowy itd. W przypadku nowego budynku nie ma możliwości wykonania tego.

Domu jeszcze nie ma. Czyli w porządku, nie muszę się martwić okrojeniem oferty ;)

A czy wobec tego zakres dokumentacji dla części dotyczącej PROJEKTU WYKONAWCZEGO jest optymalny:

· projekt architektoniczny ze specyfikacją materiałowa;

· detale wykonawcze;

· projekt konstrukcji;

· projekt instalacji wodno-kanalizacyjnej;

· projekt instalacji ogrzewania;

· projekt instalacji elektryczne domofonowej i odgromowej;

· projekt instalacji teleinformatycznej (telefon, TV, internet);

· projekt ogrodzenia z bramą wjazdową i furtką;

Wentylacja będzie grawitacyjna. Ogrzewanie - piec gazowy.

W zakresie PW rzeczywiście było poprzednio: "projekt wewnętrznej Instalacji gazowej;" ale widzę, że w nowej ofercie ta pozycja została przeniesiona do zakresu projektu budowlanego.

Wydawało mi się, że wew. instalacja gazowa to właściwie jedna kreseczka na projekcie, tzn podłączenie do pieca. Co robić?