Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycinka drzew na działce

Recommended Posts

Mam do usunięcia kilkadziesiąt drzew (buk, osika, dąb, brzoza), w większości o obwodzie od 10-60 cm, i dwie brzozy ok 140cm.

Chciałbym oddać drewno za wycięcie drzew z korzeniami i jest sporo chętnych tylko nikt nie chce się podjąć usunięcia korzeni. Czy koparka poradzi sobie z usunięciem większych korzeni? Czy jest sens zlecenia tylko wycięcia, a następnie sprzedanie drzewa (tartak/na opał?).

Tak wyglądają drzewa, które chciałbym wyciąć (zgodę już mam:) )

276589907_3_644x461_oddam-drewno-w-zamian-za-usuniecie-drzew-ogrzewanie.jpg

276589907_2_644x461_oddam-drewno-w-zamian-za-usuniecie-drzew-dodaj-zdjecia.jpg

276589907_1_644x461_oddam-drewno-w-zamian-za-usuniecie-drzew-krakow.jpg

276589907_4_644x461_oddam-drewno-w-zamian-za-usuniecie-drzew-dom-i-ogrod.jpg

Z własnego doświadczenia:

Miałem u siebie 4200m2 tzw. "samosiejki" brzozy i sosny. Drzewa ok. 10 letnie, średnica pnia najgrubszych do 20cm. Do tego kilka starych owocowych o średnicy nawet 40cm. Zwykła koparko-ładowarka pnie brzozy i sosny "łykała" aż miło. Odrobina gimnastyki przy owocowych, ale generalnie też bez problemów. Na całkowite wykarczowanie ok. 1800m2 poświęciłem:

- ok. 80h pracy fizycznej dwóch osób (ja + żona);

- około 6h pracy koparko-ładowarki po 80zł/h;

- kilkanaście godzin na "robienie" ognisk i ich pilnowanie;

Zanim rozpocząłem samodzielną walkę z swoich laskiem, zapytałem w kilku firmach o koszt wycięcia drzew i usunięcia karp (dalszy los drzewa mnie nie interesował). Ceny plasowały się od 6000 do 22000zł za to co wyżej + zniwelowanie (bez zwożenia ziemi) terenu spycharką. Dla mnie rachunek i decyzja były proste, nie żałuję.

pozdr

• 4 weeks później...
Z własnego doświadczenia:

Miałem u siebie 4200m2 tzw. "samosiejki" brzozy i sosny. Drzewa ok. 10 letnie, średnica pnia najgrubszych do 20cm. Do tego kilka starych owocowych o średnicy nawet 40cm. Zwykła koparko-ładowarka pnie brzozy i sosny "łykała" aż miło. Odrobina gimnastyki przy owocowych, ale generalnie też bez problemów. Na całkowite wykarczowanie ok. 1800m2 poświęciłem:

- ok. 80h pracy fizycznej dwóch osób (ja + żona);

- około 6h pracy koparko-ładowarki po 80zł/h;

- kilkanaście godzin na "robienie" ognisk i ich pilnowanie;

Zanim rozpocząłem samodzielną walkę z swoich laskiem, zapytałem w kilku firmach o koszt wycięcia drzew i usunięcia karp (dalszy los drzewa mnie nie interesował). Ceny plasowały się od 6000 do 22000zł za to co wyżej + zniwelowanie (bez zwożenia ziemi) terenu spycharką. Dla mnie rachunek i decyzja były proste, nie żałuję.

pozdr

Dzięki za odpowiedź, udało mi się znaleźć chętnego, który wytnie drzewa - część z korzeniami, część poniżej powierzchni ziemi.