Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blok w technologii kanadyjskiej

navy72

Recommended Posts

Witam, czy ktoś ma może doświadczenie w mieszkaniu w bloku wybudowanym w technologii kanadyjskiej? Opinie jakie do mnie dotarły do tej pory były bardzo rozbieżne. Z jednej strony wszystko fajnie: szybko sie ogrzewa, specyficzny mikroklimat, a z drugiej: ściany z papieru, tragiczna akustyka przez co słychać sąsiadów. Jak myślicie, czy ta technologia nadaje sie do zabudowy wielorodzinnej? Pozdrawiam!

Niedaleko naszego miejsca zamieszkania był blok szkieletowy, ale spłonął jakieś 10 lat temu.

Zginął co prawda tylko sprawca, reszcie mieszkańców udało się uciec, były zewnętrzne metalowe klatki schodowe. Trzy kondygnacje. Paliło się poddasze, ale w każdym budynku drewniane poddasze paliłoby się tak samo. Konstrukcja dachu spłonęła całkowicie, konstrukcja ścian ocalała. Siding na zewnątrz w dużej mierze stopiony. Wyglądało jakby ogień miejscami przenosił się wewnątrz ściany, mimo wełny. To czego nie zrobił ogień, zrobiła woda z akcji gaśniczej. Dwie kondygnacje poniżej poddasza zostały zalane. Płyta gipsowa na ścianach i sufitach zniszczona, wełna i konstrukcja mokra, wszystko nadawało się wyłącznie do rozbiórki. Na miejscu tego bloku wymurowano inny. Pożar i jego efekty nie powinny przenosić się między kondygnacjami.

Jak komuś bardzo zależy, to mogę poszukać zdjęć i je tu wkleić.

• 2 months później...
Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Już z własnego doświadczenie potwierdzę, że tłumienie hałasów w takim mieszkaniu jest zadziwiająco dobre. Jedyne co niesie od sąsiadów z góry to mocne kroki. Bardziej przypominają dudnienia ale Rozmowy itp. są znacznie mniej słyszalne (a właściwie w ogóle) niż w tzw. wielkiej płycie. Grzanie dość wydajne, w okresie listopad-grudzień piec nagrzewa przez około 2 godziny rano i temperatura potrafi się utrzymać do końca dnia na poziomie 20.5-21 stopni.

• 3 weeks później...

Dom w technologii szkieletowej bądź drewnianej jak najbardziej. Trochę takich domów budowałem więc znam temat, ale bloku szkieletowego nie czuję w ogóle. Zacznijmy od tego, że jest to konstrukcja lekka wymagająca albo z 20 cm ocieplenia wełny albo zewnętrznie styropianu (dla niepoznaki, że drewniany).

Zawsze budowałem parterówki gdyż uważałem, że nie ma co się bawić w grube bale żeby utrzymać 2 piętro.

Co do pożaru to się nie zgodzę, może i ogień łatwiej się rozprzestrzenia ale są materiały nie pozwalające na to w ekspresowym tempie. A pamiętajmy, że jak coś ma się spalić to i tak się spali. Mało to mieszkań w zwykłych blokach naraz się popaliło lub domów jednorodzinnych murowanych. Konstrukcja dachu i tak idzie zawsze w drewno więc dlaczego nie cały dom :) Od siebie mogę jedynie polecić system drewniany, nawet szkieletowy, wszystko lepsze od bunkra. Pamiętajmy, że skończyły się czasy gdzie na kupie mieszkają wszystkie dzieci i ich nowe rodziny.