Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odtwarzanie granic dzialki, punkt referencyjny

Recommended Posts

Czesc. Poszukuje granic dzialki (wkopanych kamieni w naroznikach - nie potrafie niczego znaleźć. Czy może istnieć ryzyko, że tych kamieni wogóle nie ma wkopanych? Podobno mogą byc zasypane ziemią. Czy są jakieś reguły np. w jakiej odległości od drogi takiego kamienia szukać?

A jak już geodeta wkopuje nowy kamień , to co jest jego punktem referencyjnym? Powiecie pewnie: mapy. Ale przecież mapy też są wyznaczane na podstawie jakiegos punktu odniesienia.

Ile kosztuje odtworzenie granic? Czy wogóle jest możliwe prawidłowe wyznaczenie miejsc posadowienia ław jeżeli takich kamieni nie ma?

Czesc. Poszukuje granic dzialki (wkopanych kamieni w naroznikach - nie potrafie niczego znaleźć. Czy może istnieć ryzyko, że tych kamieni wogóle nie ma wkopanych? Podobno mogą byc zasypane ziemią. Czy są jakieś reguły np. w jakiej odległości od drogi takiego kamienia szukać?

A jak już geodeta wkopuje nowy kamień , to co jest jego punktem referencyjnym? Powiecie pewnie: mapy. Ale przecież mapy też są wyznaczane na podstawie jakiegos punktu odniesienia.

Ile kosztuje odtworzenie granic? Czy wogóle jest możliwe prawidłowe wyznaczenie miejsc posadowienia ław jeżeli takich kamieni nie ma?

Jest kilka opcji. Bez geodety się tak czy inaczej nie obejdzie. Geodeta z którym współpracuję liczy sobie ok 250zł za punkt, tzw ujawnienia granic, czyli formalnego przeprowadzenia całego postępowania, łącznie z udziałem sąsiadów.

Kamienie graniczne mogą być, ale równie dobrze może ich nie być. Geodeta, który wykonywał podział działek z których kupiłem jedną punkty graniczne wyznaczył za pomocą kołków drewnianych - po jednym sezonie ich już nie ma :( Ja zdążyłem na podstawie tych kołków zrobić ogrodzenie, ale właściciele sąsiednich działek będą musieli za jakiś czas odtwarzać granice bo już są niewidoczne. Odtworzenie granicy oficjalnie, przy udziale wszystkich sąsiadów to koszt ok. 250 za słupek. Czasami geodeta może pójść w ramach wyjątku na ustępstwo i nie zawiadamiając sąsiadów i uruchamiając całej procedury wyznaczyć położeni jednego, czy dwóch punktów. Ale jeśli u Ciebie nie widać żadnego to być może będzie potrzebna cała procedura.

Otrzymują zawiadomienie o spotkaniu w określonym terminie na działce; podpisują (lub nie, jeśli się z tym nie zgadają) protokół ujawnienia punku granicznego ma takim spotkaniu. Tak wygląda formalne ujawnienie granicy.

Dzięki. Dla mnie to nowość, dlatego jestem zaskoczony procedurą. Postawienie granicy powinno być formalnościa wynikającą z istniejących dokumentów, Nie powinniśmy mieć nic do gadania - ani ja, ani właściciele sąsiednich działek, bo przecież formalna granica już istnieje, na mapach, geodeta ma jedynie wskazać ją na gruncie. Angażowanie stron troche przypomina mi licytację - przesuńsmy parę centymetrów w tą lub w tą stronę;)

Czy są znane wogóle przypadki, kiedy sąsiedzi nie zgadzają się z naniesionymi granicami? Co w przypaddku, jeżeli w trakcie ujawniania granic okaże się, że sąsiedzki budynek nie spełnia wymaganych minimalnych odległości posadowienia od granicy? Albo jak np istniejący płot leży 50cm za granicą?

Czy są znane wogóle przypadki, kiedy sąsiedzi nie zgadzają się z naniesionymi granicami? Co w przypaddku, jeżeli w trakcie ujawniania granic okaże się, że sąsiedzki budynek nie spełnia wymaganych minimalnych odległości posadowienia od granicy? Albo jak np istniejący płot leży 50cm za granicą?

W takim przypadku to ich problem, ponieważ takie dane zawarte są w ośrodkach geodezyjnych (punku i współrzędne granic). Formalne ujawnienie granic jest na Twoją korzyśc, bo otrzymujesz protokół od geodety uprawnionego i nikt nie może tego zakwestionowac. Zrobienie tego po cichy przez znajomego geodetę jest tak samo dobrze zrobione, ale nie masz w ręku żadnego formalnego dokumentu.

U mnie na działce, a właściwie polu, geodeta wkopał za 4 betonowe znaczniki. Punkty wytyczał specjalnym GPSem - chwalił się że z dokładnością do kilku cm

No właśnie, jakiej dokładności pomiaru powinienem oczekiwać od geodety? Przy długich działkach (rzędu 100 - 200 metrów) 10cm tolerancji to już pokaźne m2. Czy jest formalna granica tolerancji takiego pomiaru?

No właśnie, jakiej dokładności pomiaru powinienem oczekiwać od geodety? Przy długich działkach (rzędu 100 - 200 metrów) 10cm tolerancji to już pokaźne m2. Czy jest formalna granica tolerancji takiego pomiaru?

Mi geodeta tłumaczył, że tolerancja błędu lokalizacji słupka granicznego to +/- 20 cm.

A tak trochę zbaczając z tematu.

Załóżmy że stawiacie ogrodzenie, czy jesteście zwolennikami postawienia ogrodzenia całkowicie na swojej działce - odsuwając je np. 2-3-5 cm od linii rozgraniczającej nieruchomości, czy stawiania w linii granicy ?

Ja stawiałem tak z 5 cm od granicy - tak, żeby cały kołek graniczny został na zewnątrz.

Jeśli postawisz na swoim, to ogrodzenie jest tylko twoje (czytaj również sam konserwujesz).

Jeżeli postawisz w osi granicy - a masz do tego prawo, ogrodzenie jest wspólne z sąsiadem i konserwujecie i naprawiacie je wspólnie.

Tyle teoria, a jak się dogadujesz z sąsiadem to zupełnie inna para kaloszy.