Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozjaśnić i ocieplić ciemne mieszkanie?

sajmon1973

Recommended Posts

Witam

Mam ciemne mieszkanie. Zależy mi, aby je rozjaśnić, zwłaszcza pokój i kuchnię, ale inne pomieszczenia też. Czy możecie podzielić się swoimi osobistymi pomysłami i doświadczeniami, które pomogły Wam rozjaśnić mieszkanie? Dodam, że w przedpokoju mam ciemną, lakierowaną boazerię. Czym ją pomalować, aby ją rozjaśnić: farby, bejce?

pozdrawiam

Edytowane przez sajmon1973

Witam

Mam ciemne mieszkanie. Zależy mi, aby je rozjaśnić, zwłaszcza pokój i kuchnię, ale inne pomieszczenia też. Czy możecie podzielić się swoimi osobistymi pomysłami i doświadczeniami, które pomogły Wam rozjaśnić mieszkanie? Dodam, że w przedpokoju mam ciemną, lakierowaną boazerię. Czym ją pomalować, aby ją rozjaśnić: farby, bejce?

pozdrawiam

bejce implikują zdarcie lakieru z boazerii. Jeśli boazeria w dobrym stanie to sugerowałbym biały sufit , ale wymalowany lateksem z taką posypką jak na pasach zebry na ulicy i kierunkowe halogenki nań . Sądzę że ciemna boazeria przestanie razić . Można też zainwestować w taśmy led umieszczone między boazerią a podłogą.

Ogólnie za mało informacji : rysunek nawet odręczny byle w proporcji

Bez zdjęć nie jest łatwo podpowiedzieć, jak takie mieszkanie "rozjaśnić". Rzeczywiście pierwsza myśl - pomalować na biało boazerię. Sama boazeria niestety też najczęściej pomniejsza optycznie wszelkie korytarze/przedpokoje, więc ja bym się jej pozbyła, powiesiła bardzo duże lustro, pokombinowała z oświetleniem. Na pewno nie możesz dzielić wizualnie podłogi jakimiś dywanikami czy malować sufit na ciemniejszy odcień, niż ściany.