Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieknący zawór bezpieczeństwa

mest

Recommended Posts

Mam problem z zaworem bezpieczeństwa, otóż cały czas puszcza wodę i nie wiem dlaczego. Mam w instalacji zainstalowany reduktor, który jest ustawiony na około 2,5 Bara następnie jest filtr a za nim zawór zwrotny. Od tego idzie rura do zasobnika, przed wejściem tej rury jest podłączona rura do listwy bezpieczeństwa, czyli naczynie przeponowe, manometr, zawór bezpieczeństwa, odpowietrznik. Wczoraj po wejściu do domu na podłodze była woda,patrzę na manomemtr koło naczynia i wskazywał prawie 6 barów, dlatego zawór bezpieczeństwa puścił wodę. Patrze na reduktor a tam normalnie 2,5Bara, Fakt, że woda w tym czasie się nagrzewała, ale bez przesady z 38* do 43* nie jest aż tak dużo, więc dlaczego ciśnienie tak wzrosło? Dzieje się tak od około 2-3tyg. wcześniej nic podobnego nie miało miejsca.

Gość Konto usunięte_12*
Mam podobny problem. Po telefonicznej konsultacji mój hydraulik zalecił wymianę tego zaworu bezpieczeństwa. Twierdzi, że te dostępne w handlu często się psują i ogólnie są niskiej jakości.

• 2 months później...
Jakie naczynie, jak ustawione (ciśnienie, przy jakich warunkach)? Zasobnik widzę 200L? Trochę dziwne że wcześniej było OK...

Naczynie jak dobrze kojarzę 5L. Nie pisałem wcześniej bo przez jakiś czas było ok. Od dwóch tygodni nadal to samo. Nie wiem jakie jest ciśnienie w naczyniu. Natomiast przy zaworze bezpieczeństwa i naczyniu jest manometr, pokazuje ok 4 bary, niekiedy ponad i tylko podczas grzania wody. Na reduktorze w tym samym czasie ciśnienie bez zmian.

U mnie instalacja wygląda w ten sposób, czy ten manometr co jest nad naczyniem nie pokazuje tego samego jakbym wkręcił manometr od dołu? Poza tym jak odłączę naczynie od instalacji to ciśnienie raczej spadnie, czy się mylę?

image1.jpg

image1.jpg

image1.jpg

Edytowane przez mest

• 3 weeks później...
Wczoraj załatwiłem sobie kompresor i zmierzyłem ciśnienie butli, było 0, ale na szczęście woda nie kapała przez wentyl więc chyba naczynie nadaje się do użytku. Napompowałem do 1,5 bar tak jak było napisane na tabliczce znamionowej. Ustawiłem wyższą temp. żeby zaczęło grzać i na razie nic nie cieknie, zobaczymy po paru dniach:)