Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UPS do domu 3-fazowy

Recommended Posts

A jak tak to OK. Zresztą pewnie agregat nie dałby rady zasilić wszystkich sąsiadów podpiętych pod linię.

Przytoczę przykład mojego kolegi, u którego wystąpił problem poprzedniej zimy. Napalił w w kotle, i jak mu się to wszystko rozbujało to wyłączyli prąd. Dobrze, ze był w domu i zdołał wygasić kocioł. Następnego dnia udało mu się załatwić takiego UPS 3kVA APC i do tego po cenie złomu 2 akumulatory trakcyjne 24V 600 Ah. Zasila tym tylko kocioł i pompkę CO. Następnego dnia była awaria i 3 dni bez prądu. Akumulatory dały radę.

Gdzieś w poprzednim poście sumowałeś pojemności akumulatorów. Nie wiem czy brałeś pod uwagę połączenia szeregowe czy równoległe. Jeśli szeregowe to nie sumuje się. Pojemność połączenia szeregowego wynosi tyle ile pojemność najsłabszego ogniwa w szeregu.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Warte polecenia są UPS-y PowerWalkera od małych do dużych, osobiście używam model vfi 6000c lcd i sprawdza się doskonale czas podtrzymania oscyluje w granicy 1h przy obciążeniu 1500W. Z ciekawych rzeczy jakie maja jest UPS, który ma 3 fazy na wejściu i 1 na wyjściu - VFI 10000TCP 3/1 . Więc w sumie po co przepłacać za praktycznie to samo z APC czy Eatona

• 2 years później...

Witam,

W nawiązaniu do wątku głównego proszę o porade w sprawie UPS dla domu jednorodzinnego.

Moim głównym wymaganiem jest zabezpieczenie się przed miganiem/wyłączaniem prądu na ok 1s.

Chodzi o to, ze w okolicy ostatnio prawie codziennie w godzinach rannych mamy taki przypadek, że prad mignie i wszystko się resetuje.

Troszkę jest tych urządzeń w domu i powiedzmy o ile laptop nie ucierpi to już sprzety kuchenne, telewizory, rekuperator, sterownik pieca, ... itp, itd

Mam zasialnie z 3 faz i nie za bardzo wiem co z tym fantem zrobić. Elektrownia jak narazie twierdzi, że u nich wszystko dobrze.

Zakup UPSa pod każde urzadzenie, nawet takiego najprostrzego, wyjdzie sumarycznie duzo plus nie zawsze jest to takie proste bo część rzeczy jest zabudowana.

Poszperałem troszkę w necie i widzę, że są UPSy 3 fazowe ale koszt to od 12tys do bardzo duzych kwot. Osobiście nie potrzebuję jakiejś potwornej pojemności i dlugiego potrzymania bo awarie, gdzie przerwy są dłiugotrwałe zdarzają się rzadko i raczej są informacje. Przy przypadkach losowych wodę zagotuje się na awaryjnie zakupionym palniku, a piec w zimie rozpali się na nowo.

Nie mam doświadczenia z UPS bo nigdy nie potrzebowaliśmy więc proszę o radę.

CZy te wachnięcia 1 s w całej okolicy czy tylko u ciebie w domu?

Owszem cała okolica cierpi z tego powodu. I niestety nie ma jakiejs wielkiej woli walki z tym bo "widac tak musi byc"

Tak wszystkie 3 fazy jak odcinaja cała okolice wiec przełacznik 3 faz na 1 nie wiele tu da rady.

Dlatego chcialbym jakos sie zabezpieczyc w tym zakresie sam.

Jednofazowy wystarczy pod warunkiem odpowiedniego wykonania rozdzielnicy i instalacji. Problem może być tylko w płycie indukcyjnej. Znajomy kupił używany UPS 1 fazowy za tysiaka + wymiana aku, 5 kVA to jest ok. 4,5 KW, sinusoida idealna max 3% odchyłki. Na wiele mu to nie wystarcza ale z godzinę pociągnie te 4,5KW. U mnie też migają skurwiele ale jakoś nie za często to i na razie nie jest to zakup mega pilny.

Jednofazowy wystarczy pod warunkiem odpowiedniego wykonania rozdzielnicy i instalacji. Problem może być tylko w płycie indukcyjnej. Znajomy kupił używany UPS 1 fazowy za tysiaka + wymiana aku, 5 kVA to jest ok. 4,5 KW, sinusoida idealna max 3% odchyłki. Na wiele mu to nie wystarcza ale z godzinę pociągnie te 4,5KW. U mnie też migają skurwiele ale jakoś nie za często to i na razie nie jest to zakup mega pilny.

Czesc,

Dzieki za odpowiedz więc pociągne dalej temat gdyż jak pisałem dla mnie ma znaczenie zabezpieczenie się przed miganiem prądem, a nie długofalowe podtrzymanie domu. Oczywiście jak mi podtrzyma lodówki czy piec przez jakiś czas to nie będę marudził ale nie to jest celem ćwiczenia.

Mógłbyś bardziej rozwinąć temat jak to powinno być zrobione? Sam za to nie będę się brał bo mam fajnego elektryka jednak on nie bawił się takimi rzeczami jeszcze więc potrzebujemy tutaj rady.

Druga sprawa jakie urządzenia polecasz bo jest kilka na rynku, a ciężko po opisie coś wywnioskować gdyż każdy chwali swoje jak może. Nie jest to towar jakiś bardzo powszechny, jeżeli chodzi o takie UPSy, więc każda rada cenna.

Co do instalacji to mam skrzynkę z wyłącznikiem różnoicowym Kanlux 40/003/4 i potem masa bezpieczników na rózne obwody w pokojach.

Nic chyba poza standard.

W ramach informacji przystąpiliśmy do programu dofinansowania w gminie na panele fotowoltaiczne jakiś rok temu. I nagle się okazuje, że dostali fundusze więc jednak będą to robić. Problem jednak jest taki, że zanim będzie przetarg na wykonawcę i się zabiorą za robotę to wiosna 2019. Poza tym panele będa montowane na wolnostojącym garażu a skrzynka jest w domu.

Dlatego pytanie jak to zrobić aby potem nie mieć problemów z fotowoltaiką na garażu? Czy uzbroić się w cierpliwość i jednak przeczekać licząc się z tym, że coś może paść od migania czy jednak robić od razu. jak robić to jak najlepiej bo ekipa od Paneli będzie tylko zainteresowana swoją robota jako projekt gminy?

Czy napisałeś pismo do dostawcy energii? Od tego trzeba zacząć i nie odpuszczać. Napisać pismo i zebrać kilka podpisów od sąsiadów. Muszą coś odpisać.

Miałem podobne przeboje ale z niskim napięciem a właściwie obniżającym się wieczorami znacznie ponad nornę. Nawet zakup UPSa do zasilania komputerów i innych newralgicznych urządzeń nie rozwiązał sprawy. Gdyż napięcie było a UPS pracował z powodu niskiego napięcia, ale jak piszesz u Ciebie to inna przyczyna.

Zastanawiające jest, że występuje to rano. Nie ma jakiejś firmy lub kogoś kto włącza znaczne obciążenie i napięcie znacznie przysiada i stąd te "zaniki".

Przecież energetyka nie "miga" sobie tak dla zabawy a jeżeli przełączają jakieś obwody na WN to zwykle daje to dłuższe przerwy.

Proponuję walczyć z przyczyną a nie skutkiem. To nie średniowiecze aby godzić się na taką jakość zasilania.

Wracając do mojej sytuacji, napisałem pismo przyjechali, założyli rejestrator na dobę czy dłużej i odpisali, że jest wszystko w porządku ale napięcie podnieśli i problem się rozwiązał. Nie chcieli się przyznać ale poprawili. Teraz po modernizacjach linii jest już całkiem OK.

Czesc,

Dzieki za odpowiedz więc pociągne dalej temat gdyż jak pisałem dla mnie ma znaczenie zabezpieczenie się przed miganiem prądem, a nie długofalowe podtrzymanie domu. Oczywiście jak mi podtrzyma lodówki czy piec przez jakiś czas to nie będę marudził ale nie to jest celem ćwiczenia.

Mógłbyś bardziej rozwinąć temat jak to powinno być zrobione? Sam za to nie będę się brał bo mam fajnego elektryka jednak on nie bawił się takimi rzeczami jeszcze więc potrzebujemy tutaj rady.

Druga sprawa jakie urządzenia polecasz bo jest kilka na rynku, a ciężko po opisie coś wywnioskować gdyż każdy chwali swoje jak może. Nie jest to towar jakiś bardzo powszechny, jeżeli chodzi o takie UPSy, więc każda rada cenna.

Co do instalacji to mam skrzynkę z wyłącznikiem różnoicowym Kanlux 40/003/4 i potem masa bezpieczników na rózne obwody w pokojach.

Nic chyba poza standard.

W ramach informacji przystąpiliśmy do programu dofinansowania w gminie na panele fotowoltaiczne jakiś rok temu. I nagle się okazuje, że dostali fundusze więc jednak będą to robić. Problem jednak jest taki, że zanim będzie przetarg na wykonawcę i się zabiorą za robotę to wiosna 2019. Poza tym panele będa montowane na wolnostojącym garażu a skrzynka jest w domu.

Dlatego pytanie jak to zrobić aby potem nie mieć problemów z fotowoltaiką na garażu? Czy uzbroić się w cierpliwość i jednak przeczekać licząc się z tym, że coś może paść od migania czy jednak robić od razu. jak robić to jak najlepiej bo ekipa od Paneli będzie tylko zainteresowana swoją robota jako projekt gminy?

Co do paneli to się nie wypowiadam. Może i kiedyś u nas będzie dofinansowanie to i ja się skuszę. Też bym chciał ewentualnie na budynku gospodarczym panele ale to może być odległy temat. Musisz zapytać elektryka który robił instalację czy da się u Ciebie wyodrębnić te obwody które byś chciał zabezpieczyć UPS-em. Ja u Nas wykonałem instalację z myślą że UPS-a zainstaluje i nawet małego 1 kVA naprawiłem ale nie mam kiedy podłączyć. Tylko u Nas miał on zapewnić zasilanie w czasie przerwy a nie zabezpieczać wszystko. Ja chcę podpiąć tylko kocioł, automatykę domową i 1/3 gniazd 230V. Lodówka to da sobie radę nieotwierana i pół dnia bez prądu. Pralka, kuchenka, to i tak nie pociągnie. A o co obawiasz się najbardziej? A walczyć z energetyką warto jeśli popsuje się sprzęt to zgłaszasz się do nich z fakturą za naprawę i z ubezpieczenia płacą choć niechętnie.

Używane APC Smart, pełen sinus, starsze modele. Można zalogować się konsolowo poprzez rs232 do epromu, zmienić hex'a runtime'u na FF i podłączać akumulatory o większej pojemności. Zawsze potrzeba dwa akumulatory bo ładowarka jest 24 V. Niektórzy do APC Smart 1000 VA, gdzie oryginalnie siedziało 2x 12Ah mają podpięte 2x 120 Ah żelowe, które stoją obok. Trzeba tylko przewody wyprowadzić na zewnątrz. Taki minus, że takie akumulatory nie będą się ładować kilka godzin tylko 2 dni. To chyba najmniejszy problem imho. Lepiej używany APC niż nowy jakiś szmelc. To tylko moje zdanie. Do tego z APC smartami działa deamon apcupsd. Wysyła info do deamona mailowego, loguje. itd.

Tak to wygląda:

root@master[~]apcaccess

APC : 001,041,1064

DATE : 2018-07-10 21:45:52 +0200

HOSTNAME : master.xxxxxxx.eu

VERSION : 3.14.14 (31 May 2016) openbsd

UPSNAME : ALIX2D3

CABLE : Ethernet Link

DRIVER : NETWORK UPS Driver

UPSMODE : Stand Alone

STARTTIME: 2018-06-23 19:39:39 +0200

MASTERUPD: 2018-07-10 21:45:52 +0200

MASTER : 192.168.20.2:3551

MODEL : Smart-UPS 1000

STATUS : ONLINE SLAVE

LINEV : 231.8 Volts

LOADPCT : 26.0 Percent

BCHARGE : 100.0 Percent

TIMELEFT : 49.0 Minutes

MBATTCHG : 5 Percent

MINTIMEL : 3 Minutes

MAXTIME : 0 Seconds

OUTPUTV : 231.8 Volts

SENSE : Medium

LOTRANS : 208.0 Volts

HITRANS : 253.0 Volts

RETPCT : 0.0 Percent

ITEMP : 36.9 C

BATTV : 27.3 Volts

LINEFREQ : 50.0 Hz

LASTXFER : Automatic or explicit self test

NUMXFERS : 1

XONBATT : 2018-07-01 12:24:26 +0200

TONBATT : 0 Seconds

CUMONBATT: 62 Seconds

XOFFBATT : 2018-07-01 12:25:28 +0200

SELFTEST : NO

STATFLAG : 0x05000408

SERIALNO : AS0536130456

BATTDATE : 2016-09-11

NOMOUTV : 230 Volts

NOMBATTV : 24.0 Volts

FIRMWARE : 652.12.I USB FW:4.2

END APC : 2018-07-10 21:46:35 +0200

root@master[~]

Mały urywek logu z APC Smart:

root@backup[~]tail -f /var/log/apcupsd.events

2018-06-12 10:07:35 +0200 apcupsd exiting, signal 15

2018-06-12 10:46:08 +0200 apcupsd 3.14.14 (31 May 2016) openbsd startup succeeded

2018-06-26 10:41:29 +0200 UPS Self Test switch to battery.

2018-06-26 10:41:40 +0200 UPS Self Test completed: No test results available

2018-07-01 12:24:24 +0200 Power failure.

2018-07-01 12:24:30 +0200 Running on UPS batteries.

2018-07-01 12:25:27 +0200 Mains returned. No longer on UPS batteries.

2018-07-01 12:25:27 +0200 Power is back. UPS running on mains.

2018-07-10 10:39:58 +0200 UPS Self Test switch to battery.

2018-07-10 10:40:05 +0200 UPS Self Test completed: Battery OK

Edytowane przez emigrus