BooM80 20.09.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Proszę o poradę jak prawidłowo poprowadzić instalację odgromową na dachu. W projekcie typowym drut odgromowy prowadzony jest wzdłuż krawędzi dachu, wzdłuż kalenicy oraz wzdłuż okapów - rys.1. Moim zdaniem wystarczy poprowadzić tylko po krawędziach i wzdłuż kalenicy - rys.2. Czy mam rację ? Rzut dachu oraz wizualizacje budynku w załącznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.09.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 No, skoro wiesz lepiej od projektanta, to już nic nie poradzi.Ja natomiast mam watpliwości, czy w/w się kerował nie zalecając uziomu fundamentowego.Starej daty człowiek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 20.09.2015 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Niestety z wiedzą projektantów różnie bywa, dlatego wolę dopytać. A mam wątpliwości, bo widziałem kilka podobnych dachów, które mają poprowadzony odgrom tak jak na rys. 2.Budynek jest posadowiony na izolowanej płycie fundamentowej, więc uziom fundamentowy odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.09.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Budynek jest posadowiony na izolowanej płycie fundamentowej, więc uziom fundamentowy odpada. Nieprawda. Czytaj doktora Musiała. http://edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Co do samej instalacji piorunochronnej na dachu, należy pamiętać o uderzeniach bocznych i strefach ochronnych. Pioruny lubią krawędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 21.09.2015 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Nieprawda. Czytaj doktora Musiała. http://edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Czytałem jakiś czas temu dr Musiała i z tego co pamiętam dr Musiał w budynkach całkowicie izolowanych od gruntu styropianem/styrodurem zaleca uziom parafundamentowy w postaci otoku dookoła budynku, a w przypadku fundamentów o większej powierzchni dodatkowo uziom kratowy w gruncie pod fundamentem. Co do samej instalacji piorunochronnej na dachu, należy pamiętać o uderzeniach bocznych i strefach ochronnych. Pioruny lubią krawędzie. Czyli twierdzisz, że instalacje piorunochronne na budynkach, które widziałem, wykonane tak jak na rys. 2 są błędnie wykonane ? Na krawędziach kalenicy oraz przy krawędziach ściany szczytowej przy okapie były wykonane pionowe, kilkudziesięciocentymetrowe "antenki" z drutu uziomowowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.09.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Twierdzę jedno - ktoś, po wykonaniu instalacji powinien sporządzić metrykę urządzenia piorunochronnego oraz protokół badań w/w.Ubezpieczyciel się wypnie, jeżeli nastąpią szkody, a instalacja będzie odbiegała od projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.09.2015 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Twierdzę jedno ... Ubezpieczyciel się wypnie, jeżeli nastąpią szkody, a instalacja będzie odbiegała od projektu. Może warto zerknąć do OWU i spróbować odszukać zapis na temat wymogu posiadania instalacji piorunochronnej zgodnej z projektem. Nadmienię, że nie ma żadnych wymagań w tym zakresie, poza widocznymi śladami bezpośredniego uderzenia pioruna w ubezpieczony obiekt. Więc teza, że ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania w jest nieprawdziwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.09.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Rozumiem. Czyli prędko należy zdemontować urządzenie piorunochronne (w tym przypadku) dla ubezpieczyciela.Też tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.09.2015 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Napiszę prościej W Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia nie ma żadnych wymagań co do istnienia bądź nie istnienia instalacji odgromowej. W przypadku odmowy wypłaty odszkodowania podstawą dochodzenia roszczeń przed sądami są OWU. Jeżeli nie ma w nich wymogu "posiadania sprawnej, zgodnej z projektem instalacji odgromowej" to nie ma podstaw do odmowy wypłaty odszkodowania z tytułu tego, że instalacja była niezgodna z projektem, albo jej nie było wcale. Nie ma znaczenia, czy instalacja, jest czy jej nie ma, czy jest sprawna, czy jest popsuta.... ubezpieczyciel ma wypłacić odszkodowanie w przypadku uderzenia pioruna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 23.09.2015 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Dziękuję za dodatkowe informacje dotyczące ubezpieczenia, ale może wróćmy do mojego pytania, czy poprowadzenie instalacji tak jak to przedstawiłem na rys. 2 jest poprawne, a jeśli nie to dlaczego nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.09.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Skoro projektant wyznaczył tak a nie inaczej, miał ku temu przesłanki.Na planie nie podano wymiarów budynku, a dokładniej dachu.Dawna norma PN-86/E-05003 dopuszczała nieukładanie przewodów odprowadzających na jednej ze ścian obiektu :- przy szerokości obiektu nie przekraczającej 20 m i wysokości nie mniejszej niż 5 m przy wykorzystaniu jako zwodu blaszanego pokrycia dachu- przy szerokości obiektu nie przekraczającej 14 m i wysokości nie mniejszej niż 5 m w przypadku zastosowania sieci zwodów o okach nie wiekszych niż 14x14 m.Tutaj mamy do czynienia z obiektem, który, przy braku zwodów poziomych zostaje pozbawiony jednego przewodu odprowadzającego.Stosowano zasadę - obwód dachu dzielony przez 20 daje minimalną ilość przewodów odprowadzających.(Wracam do pytania odnośnie wymiarów budynku)Warto zajrzeć do najnowszej PN-EN 62305, a najlepiej skonsultować zagadnienie z projektantem.On lepiej oszacuje ryzyko wyładowania piorunowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BauerAdam 24.09.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Macie na prawdę silna psychike żeby samemy ingerować w taki temat jak instalacja elektryczna Jeszcze nie mój poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 24.09.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 W najnowszej normie jest inne podejście niż w starej do tematu ochrony przed wyładowaniami. Wszystkie takie gotowce zakupione w necie lub w bezpośrednio w biurze należy adaptowac min. z powodu np zmiany obowiązujących przepisów - kiedyś było dobrze i zgodnie w przepisami, teraz takie rozwiązanie już niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 24.09.2015 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Macie na prawdę silna psychike żeby samemy ingerować w taki temat jak instalacja elektryczna Jeszcze nie mój poziom Spokojnie, kilka miesięcy czytania forum i też osiągniesz taki poziom, że będziesz chciał wszystko zmieniać Edytowane 24 Września 2015 przez BooM80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 24.09.2015 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Na planie nie podano wymiarów budynku, a dokładniej dachu. Faktycznie, zapomniałem podać wymiary dachu. Wymiary to: 18,16 x 11,20 m, wysunięcie/wsunięcie fragmentu połaci: 0,9 m. Wysokość budynku ok. 8 m. Dach pokryty dachówką ceramiczną. Tutaj mamy do czynienia z obiektem, który, przy braku zwodów poziomych zostaje pozbawiony jednego przewodu odprowadzającego. Dlaczego ? Przewody odprowadzające byłyby przecież w czterech narożnikach. Chyba, że czegoś nie kumam. Stosowano zasadę - obwód dachu dzielony przez 20 daje minimalną ilość przewodów odprowadzających. 58,2 m / 20 = 2,936, czyli jednak wystarczą 3 przewody odprowadzające ? Warto zajrzeć do najnowszej PN-EN 62305, a najlepiej skonsultować zagadnienie z projektantem. On lepiej oszacuje ryzyko wyładowania piorunowego. Możesz polecić jakiegoś dobrego projektanta ? Może być na privie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 24.09.2015 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 W najnowszej normie jest inne podejście niż w starej do tematu ochrony przed wyładowaniami. Możesz podać symbol najnowszej normy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.05.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Budynek jest posadowiony na izolowanej płycie fundamentowej, więc uziom fundamentowy odpada.Możesz napisać jak zrobiłeś uziom? Otok? Kraty? Może masz jakieś zdjęcia z tamtych prac? Czy oprócz otoku parafundamentowego masz też kratę wyrównawczą wg rys. 18 z opracowania "Uziomy fundamentowe i parafundamentowe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts