Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zakładam wątek, bo nie chcę się podczepiać pod czyjeś wątki o domu 200-400m

dom parterowy, piec kondensacyjny, kominek z dgp,

90m użytkowej + garaż ogrzewany 19m i pom. gosp 5m

kubatura 560m

póki co mieszkać będą 2 osoby plus duży pies ;)

kiedyś może liczba mieszkańców zwiększy się do 3-4 osób.

reku będzie stać w garażu ogrzewanym,garaż wielki nie jest, w sumie im mniejsze reku tym byłoby lepiej, ale ostatecznie nie to będzie kryterium wyboru

dostałam od instalatora wycenę na:

Zehnder Comfoair 350 Basic - 8,6k netto

Cosmovent 500 EC Luxe 6,8k netto

czy to nie przesada na taką małą chałupkę?

razem z całym materiałem i robocizną wyszło ponad 17k brutto w przypadku tańszej centrali...

nie ma opcji, za dużo ;)

jaką centralę polecacie w moim przypadku?

Edytowane przez malydomekpodlodzia
https://forum.murator.pl/topic/204434-jaki-rekuperator-do-ma%C5%82ego-domu-90m2-u%C5%BCytkowej/

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom parterowy, kominek z dgp,

kubatura 560m

reku będzie stać w garażu ogrzewanym,garaż wielki nie jest, w sumie im mniejsze reku tym byłoby lepiej, ale ostatecznie nie to będzie kryterium wyboru

razem z całym materiałem i robocizną wyszło ponad 17k brutto w przypadku tańszej centrali...

nie ma opcji, za dużo ;)

Przy ogrzewaniu kominkiem odradzam robić rekuperację.

A co do kosztów, to od 3000zł (najtaniej) do 9000zł (najwyższa półka) brutto 23% materiały. Składa to się dość prosto.

dom parterowy, kominek z dgp,

kubatura 560m

nie ma opcji, za dużo ;)

Jak już musisz mieć rekuperator to najtańszy jakiś, taki za 3 tyś z instalacją o, którym pisze wyżej Brzęczkowski wystarczy w zupełności. Nie daj z siebie robić jelenia, zresztą przeczytaj sobie ten wątek (pomijając kłótnie :) )

wątek czytałam, nie do przebrnęcia

czy może się wypowiedzieć ktoś, kto ma dom o podobnych gabarytachi użytkuje swój reku od jakiegoś czasu?

np reku w granicach 3-4k?

wycenę za 8 już mam ;)

Za około 4 tys. zł - czytaj wpisy np. fotohobby, sporo pisał o swojej centralce, bodajże Vent Axia.

U mnie od roku hula Luna z Dospela. Centrala z dodatkami kosztowała około 2000 zł. Dodatki do gołej centrali to sterowanie na transformatorze, zewnętrzne filtry i kabel przeciwzamrożeniowy. Jak chcesz i możesz sam się tym pobawić i ma być tanio, to opcja warta rozważenia. Szczególnie jeśli centralka będzie w garażu, a nie jak u mnie na nieogrzewanym strychu.

wątek czytałam, nie do przebrnęcia

czy może się wypowiedzieć ktoś, kto ma dom o podobnych gabarytachi użytkuje swój reku od jakiegoś czasu?

np reku w granicach 3-4k?

wycenę za 8 już mam ;)

Zapytaj jeszcze WojciechC z wątku "mamy nowego wynalazcę", sama jestem ciekawa jaką cenę proponuje za swój rekuperator.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241155-Mamy-nowego-wynalazc%C4%99

Za około 4 tys. zł - czytaj wpisy np. fotohobby, sporo pisał o swojej centralce, bodajże Vent Axia.

U mnie od roku hula Luna z Dospela. Centrala z dodatkami kosztowała około 2000 zł. Dodatki do gołej centrali to sterowanie na transformatorze, zewnętrzne filtry i kabel przeciwzamrożeniowy. Jak chcesz i możesz sam się tym pobawić i ma być tanio, to opcja warta rozważenia. Szczególnie jeśli centralka będzie w garażu, a nie jak u mnie na nieogrzewanym strychu.

i jak luna się sprawdza?

fotohobby ma kinetic 250, już jego wątek obczaiłam wczoraj, reku w moim budżecie :)

szukam sprawdzonej przez kogoś alternatywy w podobnej cenie, żeby mieć porównanie

Luna? Działa :) Raz na 3 miesiące zmieniam filtry i tyle. Czasem podkręcę na maksa, ale nie ma dużej rezerwy dmuchania. Do przeciągu bardzo daleko.

Prąd bierze, dmucha, daje tyle powietrza co potrzeba, a nawet coś odzyskuje. Z tego co pamiętam wychodziło mi około 70-85%.

Gorzej było przy mrozach około -17, temperatura nawiewu spadała w okolice zera, wtedy też trochę obawiałem się o zamarzanie wymiennika, ale jak byś miał centralkę w garażu, to raz że blisko i pod kontrolą, dwa że w ciepełku i odpływ nie zamarznie, nawet jeśli byłby szron na wymienniku. Odzysk też powinien być w tych warunkach lepszy.

Prawie zawsze chodzi na minimum (115V) i bierze wtedy 55W. Przeliczałem kiedyś odzysk na zużycie prądu i wychodzi mniej więcej na zero, tyle że ta wentylacja jednak zawsze jest, niezależnie od pory roku i pogody.

Przepraszam, że podepnę się do tego wątku, ale moje pytanie jest właściwie takie samo.

Co myślicie o urządzeniach Brookvent, np. http://www.brookvent.pl/wentylacja-mechaniczna-wentylacja-z-odzyskiem-ciepla-aircycle-1_2

Poszukuję właśnie rekuperatora do małego domku 72m2.

Myślicie, że lepiej wybrać reku z funkcją bypass czy jest to zbędne? Jak to się sprawdza w praktyce?

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Panowie i Panie czy jest sens robienia rekuperatora dla domu ogrzewanego ekogroszkiem i (awaryjnie) kominkiem z płaszczem wodnym?

Nie. Wentylację z odzyskiem ciepła ze względów ekonomicznych, robi się po to, by nie robić kotłowni.

Jeżeli utrzymanie komfortowej temperatury i 200 l cwu dziennie kosztuje ponad 2000zł to jest źle wykonana instalacja.

Panowie i Panie czy jest sens robienia rekuperatora dla domu ogrzewanego ekogroszkiem i (awaryjnie) kominkiem z płaszczem wodnym?

Rekuperacja - odzysk ciepła które uchodzi wraz ze zużytym powietrzem przy wentylacji.

Ogrzewanie - uzupełnianie strat ciepła budynku które uchodzi przez okna ściany dach podłogę.

Kominek z płaszczem - awaryjny sposób ogrzewania

Słuchanie rad Brzęczkowskiego powoduje, że wychodzi się jak Zabłocki na mydle.

Rekuperacja - odzysk ciepła które uchodzi wraz ze zużytym powietrzem przy wentylacji.

Ogrzewanie - uzupełnianie strat ciepła budynku które uchodzi przez okna ściany dach podłogę.

Kominek z płaszczem - awaryjny sposób ogrzewania

Słuchanie rad Brzęczkowskiego powoduje, że wychodzi się jak Zabłocki na mydle.

Ogrzewanie które produkuje więcej ciepła niż ucieka przez przegrody, nie wymaga rekuperacji w wentylacji, Nawet może pogorszyć komfort.

Jaki sens jest przy rekuperacji robić np. ogrzewanie hydrauliczne. Czy można aż tak mało wiedzieć o domach? Zdaję sobie sprawę, że pierze się mózgi różnymi OZC, podaje się sprawności przekraczające 100% czy nawet DZ pompy ciepła zakopuje się w ziemi. Są nawet tacy, co przy pompie ciepła rurki w podłodze dają... nie uważa, Pan że należy szerzyć wiedzę? Za 4 lata wchodzi standard zeroenergetyczny.

http://domwent.pl/pl/p/Centrala-wentylacyjna-Kinetic-B-125-446342/2133

zobaczcie ten ja poszedłem w ślady fotohobby i kupiłem właśnie kinetica myślę że wystarczy do domu 120m2 trzy osoby.

Z tego co pisze w dzienniku kolega fotohobby ma on faktycznie mały pobór prądu nie zamarza do -10 jest cichy testowany u mnie bez kanałów. Na pierwszy rzut oka jakość wykonania jest dobra no i cena 3999zł.

Edytowane przez kwasniak

Jak nie będzie mrozów poniżej -4, to bardzo dobra centrala.

Wymiennik RS-160 ( to najlepsze wymienniki i taki jest w Sentinel ) zaczyna zamarzać przy -3.5 st.C. Centrala się wtedy wyłącza ( chyba, że coś w ostatnim czasie zmienili)

Z którego roku ten Sentinel?

Ma Pan do niego panel zewnętrzny?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Niestety nie mam zewnętrznego sterownika. Rekuperator 2015 rok zwalnia dopiero przy -10 a przy minus 15 chodził z przerwami sprawdzone u fotohobby.

Jest sens dawać do czerpni, wyrzutni, skrzynek termoflexa 150mm jak reku i skrzynki mają 125mm?

Edytowane przez kwasniak
Niestety nie mam zewnętrznego sterownika.
http://www.vent-axia.com/product/kinetic-wired-remote-controller.html Taki Panu pasuje?

Rekuperator 2015 rok zwalnia dopiero przy -10 a przy minus 15 chodził z przerwami sprawdzone u fotohobby.

Wymiennik RS160 - badany nył bardzo dokładnie ( jak i inne ) pod kątem doboru mocy grzałki rozmrażającej WP_20140919_014.jpg i zaczyna zamarzać przy -3.5.

Jest sens dawać do czerpni, wyrzutni, skrzynek termoflexa 150mm jak reku i skrzynki mają 125mm?
Nie. Tylko radzę nie kupować chińskich kanałów, często śmierdzą.

WP_20140919_014.jpg