Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki rekuperator do małego domu 90m2 użytkowej

Recommended Posts

Może trochę konsekwencji. Założył Pan rekuperację do wentylacji i ogrzewanie które do tego nie pasuje, ale za to jest drogie i mało komfortowe. To jak to jest?

Założyłem wentylację dla świeżego powietrza i odzysku 400zl z ogrzewania, które jest komfortowe i bezobsługowe.

Ale to nie temat wątku. W temacie było ile oszczędzi sie na "angliku", wiec ustaliliśmy - 2000 zł, uwzględniając układ rozmrażania 1500.

Dziękuję.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po przeróbkach będzie działać, tylko...

dlaczego mam przy okazji nie zachęcać do kupowania najlepszych i polskich? Jestem, podobnie jak Marek pasjonatem i cholernie się cieszę, że wśród producentów znalazł się pasjonat.

z pasją kradnę zdjęcia z internetu a potem zamieszczam je tak by wyglądały na moje dzieło..

http://www.bricozone.be/fr/vmc-pac-clim/t-auto-construction-dune-vmc-ventilation-double-flux-26628.html

:lol2::lol2::lol2:

coulignon, mylisz się! Brzęczek zbudował go w 1991 roku i wyrzucił go na śmietnik za swoją budą w 2010. W tym samym roku przyjechał do Warszawy pewien francuz i próbując dostać się do muzeum Powstania Warszawskiego natrafił na dziwne wysypisko śmieci wśród blaszaków. Zaintrygowała go drewniana skrzynia z żelastwem w środku. Wziął na pamiątkę z Polski.A we Francji specjaliści wyjaśnili mu że to pierwszy na świecie, prototypowy rekuperator budowanu prawdopodobnie przez samego Tomasza Brzęczkowskiego, który promował budownictwo pasywne lata świetlne przed Niemcami z Darmstadt

nie 1991 tylko 1989 roku.

Poza tym wszystko się zgadza. Jako ciekawostkę należy dodać że francuscy profesorowie jak już pojęli z czym mają do czynienia, popłakali się ze wzruszenia a jeden z nich w uniesieniu zaczął wykrzykiwać jedyne polskie słowa jakie zna: "kur...a ja pi...lę". A wszytko na cześć naszego skromnego Tomasza z Bartyckiej.

nie 1991 tylko 1989 roku.

Poza tym wszystko się zgadza. Jako ciekawostkę należy dodać że francuscy profesorowie jak już pojęli z czym mają do czynienia, popłakali się ze wzruszenia a jeden z nich w uniesieniu zaczął wykrzykiwać jedyne polskie słowa jakie zna: "kur...a ja pi...lę". A wszytko na cześć naszego skromnego Tomasza z Bartyckiej.

Te zdjęcia były w fabryce ELGE - gdzie uruchamiano produkcję central w 1991. A to jest wymiennik z 1991 roku, wymiennik z poliwęglanu 1991r.jpg który zastąpił blachy.

Te zdjęcia były w fabryce ELGE - gdzie uruchamiano produkcję central w 1991.

185344af7569f88c28.jpg

Natomiast to zdjęcie zostało wykonane w laboratorium firmy. Proszę zwrócić uwaga na dbałość o szczegóły. Starano się jak najbardziej zbliżyć do rzeczywistych warunków pracy centrali. W tych celach, kosztem 3 milionów EUR, odtworzono w hali laboratorium , strych przecietnego francuskiego domu. Kubełek stojący pod reku to koszt 30 000 EUR - wyskalowany została przez Miedzynarodowe Biuro Miar I Wag w Sevres.

I co, że ktoś użył zdjęcia z instalacji z roku 1989 czy 1990 po kilkunastu latach?

Jeszcze w 1999 montowaliśmy we Francji [ATTACH=CONFIG]334746[/ATTACH]

No fantastycznie!

1999 rok i bus ma białe tablice rejestracyjne które były wydawane dopiero od roku 2000.

Podróże w czasie i przestrzeni by Brzęczkowski;)