Tajper 29.09.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Hej, nie wiem czy to dobre miejsce na taki temat ale jestem ciekawa Waszych opinii na temat nowego projektu Archonu: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-hostach/md5c2177707b76 Wybraliśmy ten projekt jako taki, który najbardziej nam pasuje spośród kilkuset przejrzanych (chyba każdy to zna... Jednak potrafię patrzeć tylko z perspektywy kogoś, kto nigdy nie budował i nie użytkował domu więc siłą rzeczy mam klapki na oczach. Pytanie do doświadczonych osób co o tym projekcie sądzicie? Czy będzie funkcjonalny? Nie mam na myśli ilości pokoi, garażu itp bo to kwestia indywidualna, raczej chodzi mi o ustawność np kuchni, która mi wydaje się trochę mała, różnego rodzaju schowki itp. Dodam, że rezygnujemy z tarasu na poddaszu i tym samym nie będzie pralni u góry, za to większa garderoba i łazienka. Macie jakieś sugestie? Będę wdzięczna za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kimoh 29.09.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Tajper - a czy dobrze rozumiem, że będziesz miał w takim razie pralnię na dole, czy po prostu nie będziesz miał osobnego pomieszczenia na pralnie i pralka będzie w górnej łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tajper 29.09.2015 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Pralkę planuję w pomieszczeniu gospodarczym przy łazience na dole. Wydaje mi się, że pralnia nie jest potrzebna. Wolę suszyć na ogrodzie - kiedy się nie da wstawię suszarkę do wolnego gabinetu na dole a prasować i tak będę w salonie przy filmie. Tak mim się przynajmniej teraz wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kimoh 29.09.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Projekt wydaje mi się fajny - mam tylko dwie wskazówki. Pierwsza - jednak zdecydowanie wygodniej mieć pralkę u góry - zazwyczaj korzystasz z łazienki przy sypialniach i tam ściągasz brudne ciuchy. Pralka na dole powoduje, że ktoś te brudne ciuchy będzie za każdym razem musiał przenosić. Mój znajomy ma na to świetny patent - pralnię ma na dole tuż pod łazienką i w łazience ma rurę, którą można spuszczać brudne ciuchy prosto do pralni. Druga rzecz - salon nie jest oddzielony od schodów na górę. Nie wiem jak wygląda Twoja rodzina, ale jeśli np. do Twoich dzieci będą przychodzili znajomi, a Ty będziesz w tym czasie siedział w dresie rozlwaony na kanpaie w salonie, to może być to trochę kłopotliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tajper 29.09.2015 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 System z pralką na dole u mojej rodziny sprawdza się od kilku lat u mojej rodziny i nie mają z tym problemu. Z dwojga złego nie mając tarasu ani balkonu u góry wolę znosić suche, brudne rzeczy na dół niż mokre pranie. Ale pomyślę nad zsypem - ciekawe rozwiązanie. Co do schodów w salonie to i tak odrzucałam wszystkie projekty, gdzie schody są dosłownie w salonie - za tv albo kominkiem a tutaj nie zwróciłam na to uwagi. Jednak niewiele jest projektów, gdzie są one zupełnie oddzielone od pokoju dziennego. Z drugiej strony nasza córka ma dopiero trzy miesiące, więc ojciec pewnie i tak będzie wolał mieć wgląd w to, kto do niej przychodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.09.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) przejście z garażu do wnętrza mieszkalnej części domu zamiast do wiatrołapu dla mnie dyskwalifikuje projekt - bo w butach i kurtce będziecie biegać miedzy wiatrołapem a garażem? Pralkę planuję w pomieszczeniu gospodarczym przy łazience na dole. Wydaje mi się, że pralnia nie jest potrzebna. Wolę suszyć na ogrodzie - kiedy się nie da wstawię suszarkę do wolnego gabinetu na dole a prasować i tak będę w salonie przy filmie. Tak mim się przynajmniej teraz wydaje a potem z praniem z dołu na górę? Edytowane 29 Września 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tajper 29.09.2015 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 przejście z garażu do wnętrza mieszkalnej części domu zamiast do wiatrołapu dla mnie dyskwalifikuje projekt - bo w butach i kurtce będziecie biegać miedzy wiatrołapem a garażem? a potem z praniem z dołu na górę? Kurczę, o tym przejściu z garażu nie pomyślałam... A jutro rano architekt ma już zamawiać projekt. Zobaczę czy da się znaleźć coś ciekawszego ale w każdym coś nie pasuje, a to układ, a to schowka brak, a to bryła dziwna i nie pasuje do planu albo jest zwyczajnie drogi w budowie. Dziękuję za sugestie, tego mi było brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.09.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Poza tym robienie tarasu nad garażem - kosztowne a korzystać będziecie tylko do suszenia prania. Lepiej płaski dach kryty papą. No i czy garaż ma przegrodę cieplną z domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkolodzi 30.09.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 przejście pomiędzy garażem a domem wydaje mi się całkiem sensowne, można zdjąć buty i powiesić kurtkę. Wtedy suchą stopą idę do kuchni lub łazienki. Super rozwiązaniem są w tym projekcie przeszklenia na ogród. Latem prosto z kuchni wyjdziesz na taras z posiłkiem . A co do schowków, im więcej tym lepiej. W domu zawsze brakuje miejsca na sprzęty, zabawki itp. jak nie chce się na strych wchodzić kila razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.09.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Tak z butami w ręce i siatkami z zakupami krążyć po domu. Świetne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tajper 30.09.2015 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Poza tym robienie tarasu nad garażem - kosztowne a korzystać będziecie tylko do suszenia prania. Lepiej płaski dach kryty papą. No i czy garaż ma przegrodę cieplną z domem? Tarasu nie będzie u góry, tylko zwykły dach - dlatego pralka planowana jest na dole, żeby nie latać z mokrym praniem a suszyć na ogrodzie. Przejście z garażu nie jest tragiczne - niby jest jakaś garderoba, gdzie można zostawić buty żeby nie brudzić po domu. Małżonek stwierdził, że jemu wystarczy garaż i do tego dobudować łazienkę i kuchnię, więc już chyba nie będę wydziwiać i projekt zostanie jaki jest z małymi zmianami. Ogólnie nie ma się do czego przyczepić. Co do przegrody cieplnej to nie wiem, myślę że architekt weźmie to pod uwagę. Najgorsze jest to, że jeszcze nikt nawet tego projektu nie zamawiał więc i nie budował ani nie używał, a trochę obawiam się być królikiem doświadczalnym w takim temacie ale trzeba będzie spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkolodzi 23.10.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Tak z butami w ręce i siatkami z zakupami krążyć po domu. Świetne rozwiązanie Nie musisz być taki uszczypliwy. Mnie się to wydaje dobrym rozwiązaniem, praktycznym po prostu. Ale każdy ma inne potrzeby przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaNi 05.11.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam, Czy zdecydowaliście się na ten projekt ? My również się nad nim zastanawiamy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marektub 23.05.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam, to mój pierwszy post nie wiem czy w dobrym dziale.. Planuję budować dom w hostach z arhonu, Proszę o wasza opinie co sądzicie, co byście zmienili w tym projekcie http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-hostach-md5c2177707b76 z góry dziękuję. A może jest ktoś kto buduje taki dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts