andrzej63 30.09.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam. Zakupiłem niedawno po zmarłym koledze jego plac budowy (a właściwie częściowo wykończony dom). Jego żona sprzedała to sporo poniżej kosztów włożonych w budowę i wyprowadziła się do dzieci do innego miasta.Kolega opowiadał mi trochę o budowie, ale wtedy nie interesowałem się tak bardzo szczegółami, tylko raczej tym ile będzie pokoi, jak sobie umebluje itp. Teraz przeglądam sobie dokumentację budowy i zastanawiam się nad systemem ogrzewania.Dom jest parterowy bez piwnicy, z garażem. Powierzchnia całkowita ok 120m. Dach płaski z lekkim spadem. Ściany zrobione z czegoś co się nazywa porotherm 44. Dom jest ocieplony (dziwne) od środka styropianem 20cm. Fundamenty, podłogi itp leżą na styropianie 40cm, dach i stropy też są styropianem 40cm wyłożone. Okna są firmy drutex igloenergy z 3 szybami. No i najgorsza sprawa bo w domu widzę są porobione jakieś kanały wentylacyjne ale nie ma komina z prawdziwego zdarzenia. Jak tu podłączyć piec? Może dobudować komin na jednej ze ścian?Myśle żeby kupić piec z tej firmy http://www.kotly-witkowski.pl/uks-m. Znajomi mają i bardzo chwalą. Tylko jakij mocy jest mi potrzeby? 35KW powinno chyba starczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.09.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Skoro fundamenty, podłoga, dach są ocieplone 40cm styro to znaczy, że kolega celował w dom energooszczędny. Dodatkowo świadczy o tym brak kanałów wentylacji grawitacyjnej (pewnie miała być WM). W takim przypadku, ja bym na ściany tez dał dużo styro, założył WM i zapomniał o śmieciuchu.Taki dom prawdopodobnie będzie miał wieksze( lub podobne) zużycie energi na CWU niż CO. Czyli poszedłbym w czysty prąd. PS. Jak nie zrobisz jakichś błędów, to zapotrzebowanie może wynieśc nawet i 3kW..... Tu NIE MA CO MYŚLEĆ o śmieciuchu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 30.09.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Do autora tematu: kupiłeś coś (dom) w ciemno, a teraz na forum pytasz, jak go ogrzać? Absolutnie nie wierzę w takie przypadki. Moim zdaniem to kolejny temat prowokacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 30.09.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ciekawe rozwiązanie. A jakaś masa akumulacyjna jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej63 30.09.2015 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Dziękuję za wszystkie uwagi.Mistalova - ściany są ocieplone, tak jak pisałem od wewnątrz styropianem 20cm. Czy uważasz, że powinienem jeszcze dać styropian na zewnątrz? Co to jest WM? Mówisz o grzaniu prądem - czy to ma sens? To chyba wychodzi bardzo drogo? W sumie mogę w domu zrobić co chcę bo nie ma tam jeszcze grzejników, podłogówki, niczego. QIM -Nie kupiłem domu w ciemno. Widziałem niektóre rzeczy na budowie, byłem u kolegi jak go stawiał (choć nie wchodziliśmy w szczegóły). Dlatego potem odkupiłem to od jego żony, ona chciała zostawić to miejsce i odejść, ja dysponowałem pewnymi środkami i uznałem, że przy takiej cenie to dobra inwestycja. W moim wieku niekoniecznie uśmiecha mi się przeprowadzać kilkanaście km dalej, budować dom od zera itp, a tu kolega widziałem znał się na tym i chyba robił wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.09.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Taki dom najtaniej inwestycyjnie i ekspolatacyjnie ogrzejesz jakąś klimą lub kanałówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.09.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 andrzej63 wrzuć skany przekrojów z projektu i jakieś zdjęcia tych kanałów wentylacyjnych i ogólnie z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej63 30.09.2015 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 OK. postaram się jutro wrzucić, bo dziś wracam późno z pracy to nie porobię sensownych zdjęć po zmroku. Myślałem, że ten piec Witkowskiego to dobry pomysł. 35KW mocy to nie musiałbym często wrzucać opału a i spaliłbym jakieś palety z budowy, które zostały. A tutaj proponujecie ogrzewanie prądem, klimatyzacją itp. Jestem trochę zbity z tropu. Nie wiem jak się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 30.09.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Jeśli by to było gdzieś blisko, to chętnie bym sprawdził naocznie jak w praktyce sprawdzają się niektóre teorie głoszone na forum. Grzałki przywożę i za prąd płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Addel 16.01.2016 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 To co piszesz jest nie realne, najpierw o domu pasywnym a teraz od piecu 35KW.Ale załóżmy, że po prostu jesteś "zielony".Jeżeli dom jest taki jak mówisz to tylko prąd w 2 taryfie nie widzę innego sensownego rozwiązania. A jaki sposób ogrzewania prądem wybierzesz to już tylko i wyłącznie według ciebie. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (WM) oczywiście jak najbardziej a bez kanałów wentylacyjnych na tym etapie budowy to musowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.02.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 A próbowaliście dobrać system grzewczy na konfiguratorze Viessmann ? Konfigurator to łatwe w obsłudze narzędzie, za pomocą którego można samodzielnie dobrać urządzenia firmy Viessmann, dla nowych i modernizowanych budynków. Wynik doboru, to propozycje konkretnych rozwiązań, z ich cenami i podstawowymi danymi technicznymi. Za pomocą konfiguratora można również negocjować cenę zakupu wybranego urządzenia, przez wysłanie zapytania ofertowego. http://www.viessmann.com/web/poland/ofertowanie.nsf/wwwPOLECAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.03.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 To co piszesz jest nie realne, najpierw o domu pasywnym a teraz od piecu 35KW. Ale załóżmy, że po prostu jesteś "zielony". Jeżeli dom jest taki jak mówisz to tylko prąd w 2 taryfie nie widzę innego sensownego rozwiązania. A jaki sposób ogrzewania prądem wybierzesz to już tylko i wyłącznie według ciebie. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (WM) oczywiście jak najbardziej a bez kanałów wentylacyjnych na tym etapie budowy to musowo. Witam, Prawidłowy dobór urządzenia dostarczającego ciepło do budynku powinien być wykonany przez specjalistę w oparciu o zapotrzebowanie na ciepło budynku. Polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus, który pomoże w doborze odpowiedniego urządzenia. Kontakt można znaleźć dzięki wyszukiwarce na stronie http://www.buderus.pl. Można również zadzwonić do autoryzowanego serwisu marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts