Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzewać taki dom?

andrzej63

Recommended Posts

Witam.

Zakupiłem niedawno po zmarłym koledze jego plac budowy (a właściwie częściowo wykończony dom). Jego żona sprzedała to sporo poniżej kosztów włożonych w budowę i wyprowadziła się do dzieci do innego miasta.

Kolega opowiadał mi trochę o budowie, ale wtedy nie interesowałem się tak bardzo szczegółami, tylko raczej tym ile będzie pokoi, jak sobie umebluje itp. Teraz przeglądam sobie dokumentację budowy i zastanawiam się nad systemem ogrzewania.

Dom jest parterowy bez piwnicy, z garażem. Powierzchnia całkowita ok 120m. Dach płaski z lekkim spadem. Ściany zrobione z czegoś co się nazywa porotherm 44. Dom jest ocieplony (dziwne) od środka styropianem 20cm. Fundamenty, podłogi itp leżą na styropianie 40cm, dach i stropy też są styropianem 40cm wyłożone.

Okna są firmy drutex igloenergy z 3 szybami.

No i najgorsza sprawa bo w domu widzę są porobione jakieś kanały wentylacyjne ale nie ma komina z prawdziwego zdarzenia. Jak tu podłączyć piec?

Może dobudować komin na jednej ze ścian?

Myśle żeby kupić piec z tej firmy http://www.kotly-witkowski.pl/uks-m. Znajomi mają i bardzo chwalą. Tylko jakij mocy jest mi potrzeby? 35KW powinno chyba starczyć?

Skoro fundamenty, podłoga, dach są ocieplone 40cm styro to znaczy, że kolega celował w dom energooszczędny. Dodatkowo świadczy o tym brak kanałów wentylacji grawitacyjnej (pewnie miała być WM).

W takim przypadku, ja bym na ściany tez dał dużo styro, założył WM i zapomniał o śmieciuchu.

Taki dom prawdopodobnie będzie miał wieksze( lub podobne) zużycie energi na CWU niż CO. Czyli poszedłbym w czysty prąd.

PS. Jak nie zrobisz jakichś błędów, to zapotrzebowanie może wynieśc nawet i 3kW..... Tu NIE MA CO MYŚLEĆ o śmieciuchu...

Dziękuję za wszystkie uwagi.

Mistalova - ściany są ocieplone, tak jak pisałem od wewnątrz styropianem 20cm. Czy uważasz, że powinienem jeszcze dać styropian na zewnątrz? Co to jest WM? Mówisz o grzaniu prądem - czy to ma sens? To chyba wychodzi bardzo drogo? W sumie mogę w domu zrobić co chcę bo nie ma tam jeszcze grzejników, podłogówki, niczego.

QIM -Nie kupiłem domu w ciemno. Widziałem niektóre rzeczy na budowie, byłem u kolegi jak go stawiał (choć nie wchodziliśmy w szczegóły). Dlatego potem odkupiłem to od jego żony, ona chciała zostawić to miejsce i odejść, ja dysponowałem pewnymi środkami i uznałem, że przy takiej cenie to dobra inwestycja. W moim wieku niekoniecznie uśmiecha mi się przeprowadzać kilkanaście km dalej, budować dom od zera itp, a tu kolega widziałem znał się na tym i chyba robił wszystko ok.

OK. postaram się jutro wrzucić, bo dziś wracam późno z pracy to nie porobię sensownych zdjęć po zmroku.

Myślałem, że ten piec Witkowskiego to dobry pomysł. 35KW mocy to nie musiałbym często wrzucać opału a i spaliłbym jakieś palety z budowy, które zostały. A tutaj proponujecie ogrzewanie prądem, klimatyzacją itp. Jestem trochę zbity z tropu. Nie wiem jak się za to zabrać :(

• 3 months później...

To co piszesz jest nie realne, najpierw o domu pasywnym a teraz od piecu 35KW.

Ale załóżmy, że po prostu jesteś "zielony".

Jeżeli dom jest taki jak mówisz to tylko prąd w 2 taryfie nie widzę innego sensownego rozwiązania. A jaki sposób ogrzewania prądem wybierzesz to już tylko i wyłącznie według ciebie. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (WM) oczywiście jak najbardziej a bez kanałów wentylacyjnych na tym etapie budowy to musowo.

• 3 weeks później...

A próbowaliście dobrać system grzewczy na konfiguratorze Viessmann ?

Konfigurator to łatwe w obsłudze narzędzie, za pomocą którego można samodzielnie dobrać urządzenia firmy Viessmann, dla nowych i modernizowanych budynków. Wynik doboru, to propozycje konkretnych rozwiązań, z ich cenami i podstawowymi danymi technicznymi. Za pomocą konfiguratora można również negocjować cenę zakupu wybranego urządzenia, przez wysłanie zapytania ofertowego.

http://www.viessmann.com/web/poland/ofertowanie.nsf/www

POLECAM!

• 1 month później...
To co piszesz jest nie realne, najpierw o domu pasywnym a teraz od piecu 35KW.

Ale załóżmy, że po prostu jesteś "zielony".

Jeżeli dom jest taki jak mówisz to tylko prąd w 2 taryfie nie widzę innego sensownego rozwiązania. A jaki sposób ogrzewania prądem wybierzesz to już tylko i wyłącznie według ciebie. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (WM) oczywiście jak najbardziej a bez kanałów wentylacyjnych na tym etapie budowy to musowo.

Witam,

Prawidłowy dobór urządzenia dostarczającego ciepło do budynku powinien być wykonany przez specjalistę w oparciu o zapotrzebowanie na ciepło budynku.

Polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus, który pomoże w doborze odpowiedniego urządzenia. Kontakt można znaleźć dzięki wyszukiwarce na stronie http://www.buderus.pl. Można również zadzwonić do autoryzowanego serwisu marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus