Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz + kominek z płaszczem wodnym a wybór zbiornika/bufora

marek2210

Recommended Posts

Witajcie,

po przegadaniu tematu z wieloma osobami (każdy mówi coś innego ;) )

Pytanie do Was, szczególnie tych którzy użytkują takie instalacje lub też montują:

założenie jest takie:

kocioł gazowy+kominek z płaszczem (układ zamknięty) + na dole węzownica do solarów (załozenie to dwa ogniwa solarne próżniowe)

pow. uz. 100 m2, będzie rekuperacja, dom docieplony etc.

kominek niby ma miec 9KW do wody - NEMO 6

w domu będzie w sumie podłogówka wszędzie

teraz pytanie bo rozważam kilka zbiorników:

http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/139/wgj-b-multi-duo

069-23-086/PUR 300/80 l 5903538227763

069-24-126/PUR 400/120 l 5903538227770

lub Galmet

http://najlepszepompy.eu/kombinowane-zbiorniki-akumulacji-ciepla-dwiema-wezownicami-sgk-30080l-galmet-72302000-twardej-piance-poliuretanowej-p-513.html

http://najlepszepompy.eu/kombinowane-zbiorniki-akumulacji-ciepla-dwiema-wezownicami-sgk-380120l-galmet-72404000-twardej-piance-poliuretanowej-p-543.html

W domu bedą mieszkac 2 lub 3 osoby. Czy potrzebuje 80 czy 120 l Wody Użytkowej?

Alternatywą jest zbiornik NOEL http://www.noel.pl/edytuj/uploads/tiny_mce_assets/files/Zbiornik_Noel_400_2W.pdf

z dwoma weżownicami miedzianynmi. Jest droższy ale czy jest lepszy?

Czy przepływ 24l ogrzeje się wystarczająco aby zagrzać przepływowo wodę jak w podgrzewaczu?

Co jets bardziej efektywne i najważniejsze dlaczego?

Jak sie na to zapatrujecie chłopaki?

:confused:

założenie jest takie:

kocioł gazowy+kominek z płaszczem (układ zamknięty) + na dole węzownica do solarów (załozenie to dwa ogniwa solarne próżniowe)

pow. uz. 100 m2, będzie rekuperacja, dom docieplony etc.

I po co to wszystko? Za wszystko zapłacisz więcej niż za pompę ciepła, a będziesz miał na pewno i drożej i gorzej.

Taka instalacja to absurd w takim domu.

Żeby ten kominek z płaszczem i całą hydraulika potrzebną do tego, bt go wpiąć się spłacił, to trzeba z załozeńia palić często..

Chce Ci się ?

Jeśli będziesz często palił w kominku, to po co Ci ten gaz, koszt projektu, przyłączy, kotła itp...

Ja mieszkałem w domu 180m2 z porothermu 44, gdzie był gaz i kominek z płaszczem

Trzy lata temu zima była solidna, gaz dawał rachunki 800-1000zł/ miesiąc. To się wtedy paliło 4-5dni w tygodniu, co mi osobiście do gustu nie przypadło. Ale jakiś tam sens ekonomiczny był.

Ja lubię zapalić w kominku, jak mam nastrój, czasem co weekend, czasem co 2-3 tygodnie.

Przy takim paleniu koszt płaszcza i instalacji nie zwróci sie nigdy

Mieszkamy ponad 11 miesięcy w porównywalnym domu 100m2, 4 osoby.

Używamy tylko gazu, podłogówka, w domu 22-23 stopnie.

Do tej pory zużyliśmy około 1000 zł na CO i 1000 zł na CWU.

Przelicz jeszcze raz pełne koszty inwestycyjne kominka z płaszczem, zasobników, bufora, komina i solarów.

Szacujesz, że ile możesz oszczędzić na rok? Jaki czas zwrotu z inwestycji?

Kominek z płaszczem wodnym + bufor to zasadnicze grzanie , piec gazowy jako uzupełnienie gdy ciepło z bufora się już skończyło a nas niema w domu ..

Podobnie gdy z cała rodzinka pojedziemy np na tydzień na narty .

Obecnie w domu moich rodziców pracuje kominek z płaszczem wodnym , model Romotop KV 075W , ta noc będzie chłodna a spalenie paru kawałków drewna szybko wypełniło dom przyjemnym ciepełkiem .

Kominek z płaszczem wodnym + bufor to zasadnicze grzanie , piec gazowy jako uzupełnienie gdy ciepło z bufora się już skończyło a nas niema w domu ..

Podobnie gdy z cała rodzinka pojedziemy np na tydzień na narty .

Obecnie w domu moich rodziców pracuje kominek z płaszczem wodnym , model Romotop KV 075W , ta noc będzie chłodna a spalenie paru kawałków drewna szybko wypełniło dom przyjemnym ciepełkiem .

Oczywiście dom twoich rodziców jest nowy i stumetrowy?

W dodatku po co pracować na obniżenie kosztów gazu?

• 4 months później...

Witaj Marku.

Miałem podobny problem i rozterki. Nawet ściany mamy podobne.

Ale po kolei. Spróbuj najpierw określić zapotrzebowanie budynku. Opis samych ścian nie wystarczy. Jakie masz ocieplenie dachu, podłogi, jakie okna?

U mnie obliczyłem orientacyjnie 40W/m2 (przy -20 st). Biorąc pod uwagę możliwe błędu (i mostki) przyjąłem 55W. Łączne zapotrzebowanie na ciepło ok. 7-8kW na godzinę. Zasilanie kominek z płaszczem wodnym, Wybiore prawd. Zuzię 15 (11kW uzysku ciepła na wodę). Oprócz tego kocioł gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny. To włączone w układzie zamkniętym z buforem ciepła poj. 1000l z wężownicą cwu (koszt bufora od 4-5 tyś. zł), nieco drożej z dodatkową wężownica do solarów. Ja jednak prawd. zrezygnuję z solarów na rzecz ogniw fotowoltaicznych. Nie będę sie na razie rospisywał, ale jak byś był bliżej zainteresowany, to dam i więcej informacji.

Widzę, że chcą Ci wcisnąć pompę ciepła, jako jedynie słuszną alternatywę.

Posłuchaj głosu rozsądku, przelicz to sobie, poczytaj, np. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a/page604. Własnie przerobiłem ten wątek i zmodyfikowałem ukłąd, który sobie wcześniej zaplanowałem.

Pozdrawiam Jarek