marek2210 30.09.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witajcie, po przegadaniu tematu z wieloma osobami (każdy mówi coś innego ) Pytanie do Was, szczególnie tych którzy użytkują takie instalacje lub też montują: założenie jest takie: kocioł gazowy+kominek z płaszczem (układ zamknięty) + na dole węzownica do solarów (załozenie to dwa ogniwa solarne próżniowe) pow. uz. 100 m2, będzie rekuperacja, dom docieplony etc. kominek niby ma miec 9KW do wody - NEMO 6 w domu będzie w sumie podłogówka wszędzie teraz pytanie bo rozważam kilka zbiorników: http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/139/wgj-b-multi-duo 069-23-086/PUR 300/80 l 5903538227763 069-24-126/PUR 400/120 l 5903538227770 lub Galmet http://najlepszepompy.eu/kombinowane-zbiorniki-akumulacji-ciepla-dwiema-wezownicami-sgk-30080l-galmet-72302000-twardej-piance-poliuretanowej-p-513.html http://najlepszepompy.eu/kombinowane-zbiorniki-akumulacji-ciepla-dwiema-wezownicami-sgk-380120l-galmet-72404000-twardej-piance-poliuretanowej-p-543.html W domu bedą mieszkac 2 lub 3 osoby. Czy potrzebuje 80 czy 120 l Wody Użytkowej? Alternatywą jest zbiornik NOEL http://www.noel.pl/edytuj/uploads/tiny_mce_assets/files/Zbiornik_Noel_400_2W.pdf z dwoma weżownicami miedzianynmi. Jest droższy ale czy jest lepszy? Czy przepływ 24l ogrzeje się wystarczająco aby zagrzać przepływowo wodę jak w podgrzewaczu? Co jets bardziej efektywne i najważniejsze dlaczego? Jak sie na to zapatrujecie chłopaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 założenie jest takie: kocioł gazowy+kominek z płaszczem (układ zamknięty) + na dole węzownica do solarów (załozenie to dwa ogniwa solarne próżniowe) pow. uz. 100 m2, będzie rekuperacja, dom docieplony etc. I po co to wszystko? Za wszystko zapłacisz więcej niż za pompę ciepła, a będziesz miał na pewno i drożej i gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.09.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Taka instalacja to absurd w takim domu.Żeby ten kominek z płaszczem i całą hydraulika potrzebną do tego, bt go wpiąć się spłacił, to trzeba z załozeńia palić często..Chce Ci się ? Jeśli będziesz często palił w kominku, to po co Ci ten gaz, koszt projektu, przyłączy, kotła itp...Ja mieszkałem w domu 180m2 z porothermu 44, gdzie był gaz i kominek z płaszczemTrzy lata temu zima była solidna, gaz dawał rachunki 800-1000zł/ miesiąc. To się wtedy paliło 4-5dni w tygodniu, co mi osobiście do gustu nie przypadło. Ale jakiś tam sens ekonomiczny był. Ja lubię zapalić w kominku, jak mam nastrój, czasem co weekend, czasem co 2-3 tygodnie. Przy takim paleniu koszt płaszcza i instalacji nie zwróci sie nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2210 30.09.2015 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 załozenie jest takie że palimy czesto i ładujemy bufor. dom jest z porothermu 30 + 20 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 załozenie jest takie że palimy czesto i ładujemy bufor. dom jest z porothermu 30 + 20 cm styropianu. Po co dodatkowy bufor skoro masz podłogówkę, ona jest największym buforem?!? Radzę ci, zastanów się jeszcze nad tym systemem, bo pakujesz się w maliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Moja rada.Albo gaz i ewentualni zwykły kominek i to jak najmniejszej mocy (100m2 i bez płaszcza ogrzeje)Albo pompa ciepła i też ewentualnie zwykły małej mocy kominek. Przy pompie jest tylko ta różnica, że nie opłaca się palić w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.09.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Mieszkamy ponad 11 miesięcy w porównywalnym domu 100m2, 4 osoby.Używamy tylko gazu, podłogówka, w domu 22-23 stopnie. Do tej pory zużyliśmy około 1000 zł na CO i 1000 zł na CWU.Przelicz jeszcze raz pełne koszty inwestycyjne kominka z płaszczem, zasobników, bufora, komina i solarów.Szacujesz, że ile możesz oszczędzić na rok? Jaki czas zwrotu z inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2210 30.09.2015 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 ale skupmy sie na instalacji a nad jej sensownością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 ale skupmy sie na instalacji a nad jej sensownością No to powiem ci, że instalacja jest do dupy, ponieważ jest bezsensowna Pompa ciepła do tego domu to okolice 20tyś. Roczne rachunki na poziomie 1000-1200zł. Teraz policz mi składniki twojej instalacji i jakie planujesz mieć rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.09.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Kominek z płaszczem wodnym + bufor to zasadnicze grzanie , piec gazowy jako uzupełnienie gdy ciepło z bufora się już skończyło a nas niema w domu ..Podobnie gdy z cała rodzinka pojedziemy np na tydzień na narty .Obecnie w domu moich rodziców pracuje kominek z płaszczem wodnym , model Romotop KV 075W , ta noc będzie chłodna a spalenie paru kawałków drewna szybko wypełniło dom przyjemnym ciepełkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Kominek z płaszczem wodnym + bufor to zasadnicze grzanie , piec gazowy jako uzupełnienie gdy ciepło z bufora się już skończyło a nas niema w domu .. Podobnie gdy z cała rodzinka pojedziemy np na tydzień na narty . Obecnie w domu moich rodziców pracuje kominek z płaszczem wodnym , model Romotop KV 075W , ta noc będzie chłodna a spalenie paru kawałków drewna szybko wypełniło dom przyjemnym ciepełkiem . Oczywiście dom twoich rodziców jest nowy i stumetrowy? W dodatku po co pracować na obniżenie kosztów gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.10.2015 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Kominek z płaszczem wodnym + bufor to zasadnicze grzanie , piec gazowy jako uzupełnienie gdy ciepło z bufora się już skończyło a nas niema w domu .. . Fajne uzupełnienie - za 15-20 tysięcy zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 No i tyle widzieli, i Marka i Darka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2210 04.10.2015 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 kominek unico ok 6600 PLN bufor od 2700 do 7000 . I tu pytanbie cyz brac galmeta za 2700 czy noela za 7000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 17.02.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witaj Marku.Miałem podobny problem i rozterki. Nawet ściany mamy podobne.Ale po kolei. Spróbuj najpierw określić zapotrzebowanie budynku. Opis samych ścian nie wystarczy. Jakie masz ocieplenie dachu, podłogi, jakie okna?U mnie obliczyłem orientacyjnie 40W/m2 (przy -20 st). Biorąc pod uwagę możliwe błędu (i mostki) przyjąłem 55W. Łączne zapotrzebowanie na ciepło ok. 7-8kW na godzinę. Zasilanie kominek z płaszczem wodnym, Wybiore prawd. Zuzię 15 (11kW uzysku ciepła na wodę). Oprócz tego kocioł gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny. To włączone w układzie zamkniętym z buforem ciepła poj. 1000l z wężownicą cwu (koszt bufora od 4-5 tyś. zł), nieco drożej z dodatkową wężownica do solarów. Ja jednak prawd. zrezygnuję z solarów na rzecz ogniw fotowoltaicznych. Nie będę sie na razie rospisywał, ale jak byś był bliżej zainteresowany, to dam i więcej informacji.Widzę, że chcą Ci wcisnąć pompę ciepła, jako jedynie słuszną alternatywę. Posłuchaj głosu rozsądku, przelicz to sobie, poczytaj, np. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a/page604. Własnie przerobiłem ten wątek i zmodyfikowałem ukłąd, który sobie wcześniej zaplanowałem.Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts