Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z dachu, ocieplenie. Czy trzeba razem?

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Mając już dość wymówek i ciągłych przekładań roboty przez mojego męża, postanowiłam sama rozpocząć działania i poszukuje porady. Mamy domek jednorodzinny starszej daty. Dach płaski ze spadem w jedną stronę. Dach jest w niezłym stanie, problem jest ze scianami, na które wchodzi wilgoć. Dwa lata temu robiliśmy remont, gdyż wilgoć porządnie weszła na ściany w pomieszczeniach od strony północnej i zachodniej. Złożylo się na to kilka czynników. Zła wentylacja pod podłogą (pod podłogą była duża przestrzeń a izolację stanowił styropian ułożony przez fachurę - dodam że kumpla męża - byle jak na piasku). Dosypaliśmy piasku i fachowiec zrobił porządne ocieplenie ze styropianu na sznurku przymocowanym w zygzak między legarami. przy okazji zmieniliśmy też rury od ogrzewania i zwiększyliśmy rurki wentylacyjne pod podłogą. To już bardzo pomogło. Jednak od strony zachodniej bardzo blisko naszego jest dom sasiadów piętrowy, a w dodatku zrobuili oni wszystkie rynny na naszą stronę i woda ścieka za nasz dom. Co gorsze, nasze rynny też są wyprowadzone na tą stronę (bo mamy spad działki i taką półtora metrową ścieżkę za domem wylaną betonem, którą ścieka deszczówka. jestem pewna że wody jest za wiele i to ona przesiąka na ściany (znów pojawia się wilgoć). Nie mamy systemu odprowadzania wody, a wokół domu nie ma żadnej opaski. mam więc pytanie. Czy samo ocieplenie domu i zrobienie opaski pomoże? Czy będzie trzeba robić system odprowadzania wody? A może sam system wystarczy? I które rozwiązanie jest tańsze?

sąsiedzi nie mają prawa odprowadzać swojej wody na waszą działkę. Macie prawo zażądać, by zbudowali murek zapobiegający przelewaniu się wody lub zbierali deszczówkę w inny sposób..

Zrobienie opaski nie pomoże, bo wodę trzeba odprowadzić spod budynku - do kanalizy deszczowej lub studni chłonnej

sąsiedzi nie mają prawa odprowadzać swojej wody na waszą działkę. Macie prawo zażądać, by zbudowali murek zapobiegający przelewaniu się wody lub zbierali deszczówkę w inny sposób..

Zrobienie opaski nie pomoże, bo wodę trzeba odprowadzić spod budynku - do kanalizy deszczowej lub studni chłonnej

Elfir, w założeniu tak jest, ale wiesz jaka jest rzeczywistość. Wygląda to tak, że rynny są w pewnej odległości od naszego ogrodzenia, ale spadek ich kostki brukowej delikatny jest. Pomiędzy naszymi działkami pod siatką są zmontowane małe płyty betonowe, ale one w rzeczywistości nic nie dają. A co do wody. Wiem, że będzie trzeba ją odprowadzać, ale to drogi interes. A ochrona muru przed wsiąkaniem wilgoci, chociażby na 2 metry od powierzchni by się przydała.

• 1 month później...
Ostatnie deszcze zmusiły mnie do działania. Fachowiec zaczął już rozbiórke fragmentów kostki wokół domu i w najbliższych dniach będzie robił wokół domu wykop pod włożoenie folii i położenie odprowadzenia rynien. Czy możeci poradzić jakie rynny wybrać, żeby były dobre?

• 2 weeks później...
Udało się. Dopęłam swego. mamy już opaskę wokół domu, odpowiednie odprowadzenie wody. Kupiliśmy nowe rynny. Zdecydowaliśmy się na metalowe. Przy okazji pochwalę hurtownie w któręj się zaopatrywaliśmy. Jakoże jestem z Bydgoszczy trafiłam do Mat Budu w moim mieście. Jak mnie Pan poinformował "członka Polskich Hurtowni Dachowych", gdzie zaopatrzylismy się we wszystko. Pan Bartłomiej bardzo uprzejmy i pomocny. Pokazał, doradził, a przedewszystkim był cierpliwy. jezeli ktoś będzie miał okazję korzystać, polecam. Udało nam się też zrobić zbiornik na deszczówkę i na razie jest ok. Ściany osuszylismy, naprawiliśmy i od kilku dni, mimo dość sporych opadów, na razie niczego nie widać.