tommik67 30.09.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Na mnie też w końcu przyszedł czas, aby podzielić się swoją historią. Po przeczytaniu setek wątków i porad na forum ustrzegłem się wielu błędów podczas mojej budowy. Wielu błędów się nie ustrzegłem i może moje doświadczenia pozwolą innym budującym takich błędów uniknąć. Zacznijmy od początku. Zawsze z żoną marzyliśmy o własnym domku, rozglądaliśmy się za działką przeglądaliśmy projekty. Nigdy jakoś nie było możliwości a latka mijały. W roku 2007 na skutek zrządzenia losu moja żona stała się właścicielką działki w Suchedniowie. Działeczka wąziutka 10,8 -9,9 m szerokości długa na 77 m, powierzchnia 775 m2. Z racji wymiarów działki i braku odpowiednich funduszy nawet nie myśleliśmy o budowie domu. W końcu 2008 roku na działce stanął budynek gospodarczy z poddaszem o powierzchni zabudowy 24m2. Wykonany w technologii szkieletowej. Dół z przeznaczeniem na składzik i miejsce do napraw samochodu. Góra jako miejsce do spędzania romantycznych nocy Budynek został wykonany z drewna kVH i płyt osb produkowanych za granicą oraz profili I-beam z Polski. Późniejsze lata pokazały różnice w jakości płyt OSB produkowanych na rodzimy rynek i zagranicznych. Chciałbym móc pochwalić to co się produkuje w Polsce ale w tym przypadku nie mogę. To co kupiłem w znanym sklepie na C 2 lata później, nie przetrwało na deszczu i mrozie następnych 2 sezonów. Nastał rok 2010. W lutym okazało się, że dołączy do nas kolejny czwarty potomek. Cóż było robić? Albo dalej gnieździć się w bloku albo budować. Ostatni dzwonek teraz, albo nigdy. Szalona decyzja została podjęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.09.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 I co? I co ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziennikBudowy 30.09.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Autor buduje napięcie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.09.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Musi się sprężyć, bo jeszcze pięć lat do nadrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 30.09.2015 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Trzeba było wybrać projekt. Na taką działeczkę ciężko coś znaleźć, zawsze o ten metr za szeroki. Uznaliśmy w końcu, że będzie projekt indywidualny. Znajomy architekt mimo, że człowiek już w wieku 60+, zgodził się zrobić projekt z płytą fundamentową. Niestety projekt powstał tylko w wersji papierowej. Z końcem sierpnia 2010 uzyskaliśmy pozwolenie na budowę, a 14 września przyszedł na świat nowy członek załogi. Wiadomo co i jak, na budowanie czasu nie było W końcu października łopatka w dłoń i heja 30m3 ziemi musiało zostać przerzucone w inne miejsce. O koparce można było zapomnieć, każdy zarobiony i nikt czasu nie miał. Wykop o wymiarach 8 x 13,5 m o głębokości 40 cm plus oczywiście odwodnienie obwodowe kanalizacja woda i rura 250 do GWC. W międzyczasie długotrwałe poszukiwania materiału na podbudowę przyniosły skutek. Jako, że w okolicach Skarżyska żwir i tłuczeń kosztował około 100zł za tonę, przy 33m3 nie bardzo się to opłacało. Szukałem czegoś innego i co nie ukrywam tańszego. Znalazłem idealny materiał jak dla mnie - szkło piankowe ( foam glass, schaumglass). Nasi zachodni sąsiedzi używają tego gdzie się da. Zamówiłem, przyjechało w bigbagach po 3m3 w każdym. Dosyć lekkie 120 kg/m3. wody nie podciąga, po zagęszczeniu parametry izolacyjne o połowę gorsze od XPS no i tańsze od żwiru. Do wykopu poszła geowłóknina na to warstwa 40 cm szkła piankowego. Przy zagęszczaniu masakra, zawsze gdzieś bryłka z boku wyskoczy i już równości niema. Na to poszedł 10cm xps a na to folia taka jak na ogrzewanie podłogowe. W końcu listopada zakończyłem wiązać z żoną spodnią warstwę zbrojenia, kratownica z drutów 12mm 15x15 cm plus w miejscach przewidywanych większych nacisków 10 x 10. Nadeszła zima, śnieg przykrył puchowym kożuszkiem niedokończoną płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 01.10.2015 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Zima minęła szybciutko, zajęci codziennymi obowiązkami nie zauważaliśmy upływu czasu, a do następnych etapów budowy należało się przygotować merytorycznie i finansowo. Moja praca na zlecenie jako informatyka nie przynosiła szczególnie wysokich dochodów, a żona jako urzędnik państwowy też zarabia niewiele. I tutaj nawiązuję do tematu. Czy jest możliwe prowadzenie budowy, bądź co bądź, inwestycji idącej często w setki tysięcy złotych, przez rodzinę o dochodach ledwo wystarczających na bieżące wydatki. Jak się okazało wbrew partii i zdrowemu rozsądkowi wszystko jest możliwe. Kredyt jak wiadomo jest udzielany tym co go tak naprawdę nie potrzebują. Dwie wizyty w mocno reklamujących się bankach rozwiały nasze złudzenia. Mieszkanie własnościowe nie jest wystarczającym zabezpieczeniem, bo państwo i tak nie będziecie mieli z czego spłacać. Dzieci samochód mieszkanie- ujemna zdolność kredytowa.Pomyśleliśmy o rodzinie, udało się. Jakieś 20 tyś będzie ale dopiero za pół roku, jak lokata się skończy. OK poczekamy.Praca żony mimo niskiego wynagrodzenia, ma jedną zaletę jest to robota państwowa i jako jeden z nielicznych zakładów pracy oferuje ciągle takie możliwości jak pożyczka na rozbudowę i pożyczka z KZP. Żona złożyła wniosek i 30 tyś wpłynęło na konto w kwietniu 2011 Roboty mogły zostać wznowione. c.d.n Edytowane 1 Października 2015 przez tommik67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.10.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Wasza działka ma niecałe 11m szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts