winston 05.10.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Witam. Mam czysto teoretyczną tzw. zagwozdkę. Zaszalowalem ściany fundamentowe i będę je wylewał. Pytanie moje jest następujące: po jakim czasie po wysłaniu można je rozszalować? Wiem że stropy po ok 28 dniach ale skoro beton po ok 7-10 dniach uzyskuje około 50% wytrzymałości nominalnej to wg mnie mógłbym zdjąć szalunek po około tygodniu, szczególnie że nie będę od razu murowanie ścian domu. Najpierw zasypię i zagęszczę piach wewnątrz, potem kanalizacja. Jak zapatrujecie się na taki pomysł? Dodam, że beton b20 z betoniarki i oczywiście będzie zawibrowany. Edytowane 5 Października 2015 przez winston Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.10.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Zależy od temperatury, ale teraz po mniej więcej 48 godzinach możesz rozbierać. Co do zasypania piachem wcześniej warto pomalować ściany a do tego powinny być suche, tu ze tyg od wylania to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 05.10.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ściany latem rozszalowujemy następnego dnia albo chociaż wybijamy ankry, inaczej trudno jest to później wyjąć, trzeba ciąć, a to kosztuje.Grunt o tej porze roku jest jeszcze ciepły, więc pewno będzie dużo lepiej, niż na wiosnę, nawet przy przymrozkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.08.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Czy zdejmując szalunek ścian piwnicy lub ścian fundamentowych po 1-2 dniach nie narażamy się na skurcz, a tym samym pękanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.08.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Czy zdejmując szalunek ścian piwnicy lub ścian fundamentowych po 1-2 dniach nie narażamy się na skurcz, a tym samym pękanie? Co szalunek ma do skurczu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.08.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 To że dopóki jest na ścianie to zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody. Blokuje niczym folia.Tak to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 13.08.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 I tak i nie. W betonie są dwa rodzaje skurczu pierwszy związany z parowaniem wody w stanie gdy beton jest jeszcze plastyczny ( w zależności od temperatury to około 24h) no i skurcz przez wysychanie i tutaj rysa może się pojawić gdy skurcz przekroczy wytrzymałość na rozciąganie betonu nawet po kilku dniach-miesiącach-latach, gdyż reakcje w betonie potrafią zachodzić jeszcze przez kilka lat ( gdzieś wyczytałem że doświadczalnie ustalono że po 100 latach reakcje ustają)Z doświadczenia mojego z zakładu prefabrykacji wynika że jak nie strzeli w ciągu pierwszych 24 godzin to później tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.08.2019 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 To że dopóki jest na ścianie to zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody. Blokuje niczym folia. Tak to rozumiem. Deko naciągane po 24h-48h. Rozpinasz szalunki i polewasz wodą to da lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts