Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalunek ścian fundamentowych.

winston

Recommended Posts

Witam. Mam czysto teoretyczną tzw. zagwozdkę. Zaszalowalem ściany fundamentowe i będę je wylewał. Pytanie moje jest następujące: po jakim czasie po wysłaniu można je rozszalować? Wiem że stropy po ok 28 dniach ale skoro beton po ok 7-10 dniach uzyskuje około 50% wytrzymałości nominalnej to wg mnie mógłbym zdjąć szalunek po około tygodniu, szczególnie że nie będę od razu murowanie ścian domu. Najpierw zasypię i zagęszczę piach wewnątrz, potem kanalizacja. Jak zapatrujecie się na taki pomysł? Dodam, że beton b20 z betoniarki i oczywiście będzie zawibrowany. Edytowane przez winston

• 3 years później...

I tak i nie. W betonie są dwa rodzaje skurczu pierwszy związany z parowaniem wody w stanie gdy beton jest jeszcze plastyczny ( w zależności od temperatury to około 24h) no i skurcz przez wysychanie i tutaj rysa może się pojawić gdy skurcz przekroczy wytrzymałość na rozciąganie betonu nawet po kilku dniach-miesiącach-latach, gdyż reakcje w betonie potrafią zachodzić jeszcze przez kilka lat ( gdzieś wyczytałem że doświadczalnie ustalono że po 100 latach reakcje ustają)

Z doświadczenia mojego z zakładu prefabrykacji wynika że jak nie strzeli w ciągu pierwszych 24 godzin to później tym bardziej.