Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda mi się gotuje - nowy kocioł

morgan45

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchaj kruku przynajmniej ja tu jestem po to aby pomóc postodawcy a nie dziobać się z tobą po oczach !

Tym bardziej z kimś kto nie rozróżnia parametrów kotła

Nie wciskaj mi czegoś czego nie mówiłem! - TROL-

Myśle że postodawca najpierw ustawi odpowiednie parametry bo śą nie prawidłowe ,sprawdzi jak działa a potem zacznie wojować bo na to za wcześnie !

Kruki spokojnie wezcie na wstrzymanie!!!

Edytowane przez Adik50

Twoja pomoc ogranicza się do tego aby kolega spalając 20t węgla nie gotował wody. Skoro instalator może wymienić kocioł po cholerę podejmujesz tę niepotrzebną polemikę aby sobie zrobić dobrze czy instalatorowi? Wszyscy jednoznacznie stwierdzili że kocioł jest za duży ale jeden Adik uważa inaczej, jak po zmianie parametrów woda się będzie gotowała to każesz koledze kupić tonę cegieł szamotowych aby wyłożyć kocioł, a później przyznasz się że kocioł jest za duży? Ktoś napisać kuć żelazo puki gorące ale ty możesz tego nie rozumieć przecież masz 80-100kW mocy nominalnej - niestety nie mamy na to wpływu.

Adik weź no czytaj ze zrozumieniem co kolega napisał: "Na kotle napisane kotły z pleszewa, 38kw, powierzchnia 4m2" to znaczy że kolega się pomylił i ma 19kW z 1,9m2 wymiennikiem - prawda?

Edytowane przez marcinbbb

Morgan45 ma prawdopodobnie wpakowany ten kocioł;

http://www.kotly-pleszew.pl/index.php/pl/kocio-kwm-sgr

a tam pisze jak byk że 38kw jest do powierzchni od 200 do 300 metrów a jego moc minimalna to 12kw która jest za duża na potrzeby tego budynku, chyba że inwestor ma zamiar w niedalekiej przyszłości zagospodarować i ogrzewać strych oraz piwnicę to metraż się podwoi i kocioł będzie w sam raz.

Postaram się odpowiedzieć po kolei.

Na sterowniku napisane jest IRYP POD fuzy logic

Na kotle napisane kotły z pleszewa, 38kw, powierzchnia 4m2 i jakieś tam inne chyba nieistotne rzeczy.

Jeśli chodzi o sterownik

Nie wiem jakie parametry mam podać, bo tam tyle tego jest, nie do ogarnięcia.

Ale takie coś znalazłem

Czas podawania 55

Jak wejdę w moc 100% to "czas między podaniem" jest 20s, wydajność dmuchawy 45

Jest tam też moc 1% i tam mam zupełnie inaczej - czas ustawiony na 40s, dmuchawa na 3

Podtrzymanie - przedmuch 50s, czas przerwy 2, ktotność 1

Nastawa kotła 50C

Nastawa CWU 50C

Tryb pomo - zima

Ogrzewam dom z lat 80-tych, typowa kostka z pustaka, piwnica z kotłownią (nieogrzewana), piętro i parter ogrzewane, strych (nieogrzewany).

W pokojach mam zwykłe białe stalowe panelowe grzejniki, mam tam głowice elektroniczne, na których można ustawić temperaturę w pokoju. W sumie ogrzewam około 120m.

W tym roku ociepliłem dom styropianem grafitowym 15cm, sufity i podłogi 10cm, a dach od spodu 30cm wełny.

Okna mają z 10 lat, plastiki, szyby zespolone.

Nie wiem czy czjniki są ok, ale na kabelkach są karteczki i one zgadzają się z tymi miejscami w instalcji do których powinny być wpięte.

Instalator to łagodnie mówiąc baran albo kawał cwaniaka, skasował niezłą prowizje za wciśnięcie za dużego kotła

Podpisuj mu oświadczenie i niech Ci to zamienia na kocioł 10-12kW a z tego może sobie zupę ugotować, chyba,że masz min. 350m2 starej chałupy bez izolacji do ogrzania już nawet nie mówię o 450m2 docieplonej....

Sterownik masz dobry, tylko albo Ty nie umiesz z nim działać, bo Ci wiedzy monter nie przekazał albo tamten szpec od siedmiu boleści zna się na tym jak świnia na gwiazdach

Ale takie coś znalazłem

Czas podawania 55

Jak wejdę w moc 100% to "czas między podaniem" jest 20s, wydajność dmuchawy 45

Jest tam też moc 1% i tam mam zupełnie inaczej - czas ustawiony na 40s, dmuchawa na 3

Podtrzymanie - przedmuch 50s, czas przerwy 2, ktotność 1

Nastawa kotła 50C

Nastawa CWU 50C

Tryb pracy pomp - zima

Wklej zdjecie podajnika albo na instrukcji od palnika znajdź jego oznaczenie i podaj, mam nadzieję,że to nie jest jakas rynna, tylko coś w miarę rozsądnego

Zrób tak z nastawami:

ustawienia dla 100%mocy - 0minut: 35sekund, dmuchawa na biegu 18 (zakładam,że masz albo WBS6aAL albo WPa06 albo WPa120 albo RV13AM - przeczytaj symbol z naklejki dmuchawy)

ustawienia dla 1% mocy - 3minuty: 15sekund, dmuchawa 2bieg

podtrzymanie dajesz:

12sekund czas przedmuchu

20minut czas przerwy

krotność 2 (co drugie załączenie przedmuchu dokręcenie paliwa)

czas podawania ustaw sobie na 5sekund (przy pauzie w 100%mocy 0min:35sekund poruszaj się z czasem podawania w zakresie 5-7sekund)

początkowo tyle wystarczy

jak odczytasz z naklejki dmuchawy jej symbol poprowadze Cię dalej jak optymalnie dobrać nastawy, by chodził w automacie bez zarzutu

Mimo wszystko doradzam, aby ten kocioł wymienić na mniejszy....

(w sumie piszesz o piwnicach, parterze i piętrze, więc ciężko jakoś to ogarnąć jako 120m2 do ogrzania)

Edytowane przez Jarecki79

Prawidłowo.

Ogniwo odpalisz na automacie, a później zrobimy spalanie grupowe. Na automacie przebija zadaną temperaturę o 5oC ale to bez znaczenia. Niech Ci nonter zainstaluje zawór 4D na zasilaniu kociołka bo pewnie nawet o czymś takim nie pomyślał. Tak też na Twoją odpowiedzialność.

Aha tylko prawidłowo niech podłączy ten zawór 4D bo może nawet nie wie co to jest.

OK. Instalator przyjechał i wycina kocioł.

Podpisałem dokument, że założy mi kocioł ogniwo eko plus 10 na moją odpowiedzialność.

No i dobrze, dostanę jeszcze niezły zwrot kasy.

Co znaczy wycina? To on go w instalację wspawał? Kocioł się montuje na śrubunkach. W razie W się go odkręca od instalacji. Montaż przez wspawanie w większości wypadków powoduje utratę gwarancji. Jeżeli ten poprzedni kolos rzeczywiście był wspawany w instalację, to sobie dopilnuj żeby nowy został zamontowany poprawnie, na śrubunkach.

A jak będzie Ci za gorąco Adik50 okaże się bezmózgim Yeti ;)

Pokazałem ci jak zachowyje się 10kW kociołek w mojej instalacji z buforem 400l a ty dalej twierdzisz że 10kW to za mało. Dla kogoś kto ma 80-100kW to oczywiście mało.

2015-10-07 18:46:21 - Zasyp węgla

2015-10-24 11:36 Przewidywana data zasypu

125kg węgla na 17 dni.

czyli od 7.10 kociołek żmijką wykręcił 72 minuty każda minuta pracy to 0,2kg węgla w sumie 13kg poszło tyle twoja 80-100 bierze na godzinę ;)

Tak sobie pomyślałem, że jak już robię wymianę pieca to może pompę CO wymienić? do tej pory miałem taką pompę: IBO 25-80/180. Ale po tych wszystkich bojach z piecem wyczytałem w internecie, że są taki pompy co mniej prądu biorą i nie hałasują jak ta moja ( w grzejnikach nonstop słyszałem jak woda płynie.

Odnośnie zaworu 4d to instalator powiedział, że to głupoty, jak mi kasy nie szkoda na takie rzeczy. Sam nie wiem, chyba poszukam kogoś bardziej rozeznanego w sprawie, ten niech tylko ten kocioł podłączy i zabierze ten za duży.

Twój instalator to musi być bardzo leciwy człowiek, zapytaj co masz zrobić jak na powrocie będziesz miał 30oC i w kotle pojawi się kondensat? Bo producent wymaga aby w kotle była ochrona powrotu teoretycznie około 55oC? Weź tego instalatora za jaja i dobrze ściśnij wpakował ci gówno i teraz próbuje się wymigać od roboty za którą już zresztą zapłaciłeś. Płacisz wymagasz jeśli na zawór 4D to głupota to podobną miarą można mierzyć siego głupotę z kotłem 38kW.

Myślę że lepiej wydać 150 PLN na zawór 4D niż 350 PLN na jedną pompę Alpha 2. Za zaoszczędzone pieniądze kupisz termostaty na większość kaloryferów.

Wodę w kaloryferach słyszałeś bo pewnie pompa co była na najwyższym biegu.

Tak sobie pomyślałem, że jak już robię wymianę pieca to może pompę CO wymienić? do tej pory miałem taką pompę: IBO 25-80/180. Ale po tych wszystkich bojach z piecem wyczytałem w internecie, że są taki pompy co mniej prądu biorą i nie hałasują jak ta moja ( w grzejnikach nonstop słyszałem jak woda płynie.

Odnośnie zaworu 4d to instalator powiedział, że to głupoty, jak mi kasy nie szkoda na takie rzeczy. Sam nie wiem, chyba poszukam kogoś bardziej rozeznanego w sprawie, ten niech tylko ten kocioł podłączy i zabierze ten za duży.

ciśnij ile wlezie, gościu ci chciał założyć wałek to teraz mu nie odpuszczaj.

ps. bez zabezpieczenia powrotu nie masz gwarancji.

Morgan weź w wolnej chwili aparat zrób zdjęcie tego co ten instalator tam uskutecznia, bo może się okazać że tam niezłe kwiatki możemy zobaczyć. Albo choć naszkicuj co jak i gdzie podłączył aby nie musiał 2 razy przerabiać - bo jeszcze się chłop czegoś od nas nauczy ;) I zamiast 38kW zacznie proponować 24kW.