asolt 09.10.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Panowie czy na dom 150m2 kociol sas uwt 23kw jest za duzy: Ma co najmniej 2 krotnie za duzą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.10.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 asolt dobrze mówi jak kocioł to max 10kW a nawet 7kW da sobie radę. Ale może warto pomyśleć o PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 09.10.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 PC ile by do mnie ksztowala pewnie kolo 50tys:bash:, zastanawiam się nad kotlem gazowym kondesat co myślicie w co zainwestować żeby przynosilo jak najmniejsze koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 11.10.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Bez mozgu to ty jesteś ! I mało wiesz . ,, Jasnowidzu '' gwarantuje ci że spalam mniej niż Ty na tej 10KW Nie potrzebuje żadnych buforów -,,autobusem po zakupy nie jddżę bo po co Twoja wiedza w powijakach . I nie strasz ludzi kondensatem [ no tak ty nie wiesz z kąd się bierze i u wszystkich musi wystąpić jak u ciebie występuje . Ja jakoś mogę bez autobusów jechać na 40C i nie ma czegoś takiego Twoja wiedza pożal się ............ Ze mam kocioł 100Kw muszę spalać 20T ??? Guzik prawda wszystko zależy od palnika kocioł to tylko wymiennik!!! Ale ty za cienki jesteś żeby to zrozumieć A teraz wystąpią kruki internetowe: Do dziobania!!!! Edytowane 11 Października 2015 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 11.10.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Bez mozgu to ty jesteś ! I mało wiesz . ,, Jasnowidzu '' gwarantuje ci że spalam mniej niż Ty na tej 10KW Nie potrzebuje żadnych buforów -,,autobusem po zakupy nie jddżę bo po co Twoja wiedza w powijakach . I nie strasz ludzi kondensatem [ no tak ty nie wiesz z kąd się bierze i u wszystkich musi wystąpić jak u ciebie występuje . Ja jakoś mogę bez autobusów jechać na 40C i nie ma czegoś takiego Twoja wiedza pożal się ............ Ze mam kocioł 100Kw muszę spalać 20T ??? Guzik prawda wszystko zależy od palnika kocioł to tylko wymiennik!!! Ale ty za cienki jesteś żeby to zrozumieć A teraz wystąpią kruki internetowe: Do dziobania!!!! stary ok , ale po za tym to wyluzuj....zdrowia życze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.10.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 OK panowie opisze jak mój kociol waszym zdanie przewymiarowany się zachowuje, dom do ogrzania 150m2 w tym 50m2 podlogowki i 400l cwu do 55 stopni. Ustawienia kotla temp.zadana 60stopni, temp.cwu 55 stopni, a wiec rozpalam w kotle 4-5 kawałki drzewa i 5-10 szufelek wegla(max 10kg) odpalam wraz z automatyka kociol, po godzinie mam zagrzana wode cwu(priorytet cwu) a potem kocil mi się przelacza na c.o temperatura w domu 22-24 stopni i jeszcze pracuje na tym opale 3-4 godziny zanim spadnie temperatura do 35stopni i kociol się wylacza, czy waszym zdaniem zużywam dużo opalu bo glownie o to mi chodzi bo zadnych innych problemów raczej nie zauważam, dzięki wszystkim za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Adik dokładnie daj na wstrzymanie bo ci żyłka pierdząca pęknie. Co mnie obchodzi ile spalasz ani ci na węgiel nie dam ani nie zabiorę. Toma1 - jest różnica między mówić a mieć. Równie dobrze mogę napisać że w domu mam 28oC i spalam 2kg węgla na dobę. Tylko w przeciwieństwie do Ciebie ja nie mam niczego do ukrycia profil kotła wystawiony w świat oglądać, sprawdzać, porównywać. Ale pozwól że napiszę jak zrozumiałem Twoje spalanie: " rozpalam w kotle 4-5 kawałki drzewa i 5-10 szufelek wegla(max 10kg) (...) po godzinie mam zagrzana wode cwu(priorytet cwu) a potem kocil mi się przelacza na c.o temperatura w domu 22-24 stopni i jeszcze pracuje na tym opale 3-4 godziny" Na moje wsypałeś 10kg węgla zagrzałeś wodę w 1 GODZINĘ a później kolejne 3-4 GODZINY masz co. Więc 10 kg węgla starcza Ci na jakieś 5h palenia - rewelacja na dobę to wyjdzie jakieś 45kg węgla Więc może ja oprę się na faktach: https://esterownik.pl/statystyki/6959 Średnie zużycie: 7.0 kg/d Średnia moc kotła: 1.5 kW (przewymiarowany nie ) Całkowite zużycie: 31.1 kg Edytowane 11 Października 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 PC ile by do mnie ksztowala pewnie kolo 50tys:bash:, zastanawiam się nad kotlem gazowym kondesat co myślicie w co zainwestować żeby przynosilo jak najmniejsze koszty ogrzewania. na jakiej podstawie zakładasz tak wysoki koszt pompy? model odpowiedni do zapotrzebowania będzie kosztował w okolicy 20 tysięcy maks. nie rozumiem zatem czemu 23KW kiedy trzeba mniej niż 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 OK panowie opisze jak mój kociol waszym zdanie przewymiarowany się zachowuje, dom do ogrzania 150m2 w tym 50m2 podlogowki i 400l cwu do 55 stopni. Ustawienia kotla temp.zadana 60stopni, temp.cwu 55 stopni, a wiec rozpalam w kotle 4-5 kawałki drzewa i 5-10 szufelek wegla(max 10kg) odpalam wraz z automatyka kociol, po godzinie mam zagrzana wode cwu(priorytet cwu) a potem kocil mi się przelacza na c.o temperatura w domu 22-24 stopni i jeszcze pracuje na tym opale 3-4 godziny zanim spadnie temperatura do 35stopni i kociol się wylacza, czy waszym zdaniem zużywam dużo opalu bo glownie o to mi chodzi bo zadnych innych problemów raczej nie zauważam, dzięki wszystkim za odp. I oczywiście rozpalasz od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.10.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 OK panowie opisze jak mój kociol waszym zdanie przewymiarowany się zachowuje, dom do ogrzania 150m2 w tym 50m2 podlogowki i 400l cwu do 55 stopni. Ustawienia kotla temp.zadana 60stopni, temp.cwu 55 stopni, a wiec rozpalam w kotle 4-5 kawałki drzewa i 5-10 szufelek wegla(max 10kg) odpalam wraz z automatyka kociol, po godzinie mam zagrzana wode cwu(priorytet cwu) a potem kocil mi się przelacza na c.o temperatura w domu 22-24 stopni i jeszcze pracuje na tym opale 3-4 godziny zanim spadnie temperatura do 35stopni i kociol się wylacza, czy waszym zdaniem zużywam dużo opalu bo glownie o to mi chodzi bo zadnych innych problemów raczej nie zauważam, dzięki wszystkim za odp. czy dobrze rozumiem, iż nie dość że za duży to jeszcze śmieciuch zwykły? w nowym domu?:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.10.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Tak dom nowy i rozpalam od dolu, od góry jeszcze nie probowalem i mam solary to nieraz tylko chwile dogrzewam wode cwu do 55stopni bo przy obecnym sloncu solar nagrzewa cwu do około 45-50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Tak dom nowy i rozpalam od dolu, Czyli jesteś zwyczajną zakałą naszych osiedli. Właśnie dla takich jak ty powinien być bezwzględny zakaz palenia węglem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Toma teraz na dachu solary mają 56oC i chodzi z nich ogrzewanie podłogowe Energia pozyskana z instalacji solarnej 7152.75 kWh tak w niespełna 2,5 roku a tak wygląda od początku roku te 55oC to jakiś słaby wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Energia pozyskana z instalacji solarnej 7152.75 kWh tak w niespełna 2,5 roku Nie ma się czym podniecać, Kiedy na prawdę jest potrzebna to jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.10.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 "Liwko" ja kotla nie konstruowałem wiec nie po mojej stronie chyba wina, dlatego pytalem wyżej w poscie co zamontować do domu żeby było przyjazne dla środowiska i przynoslio najmniejsze koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Nie ma się czym podniecać, Kiedy na prawdę jest potrzebna to jej nie ma Zgadza się właśnie z tego samego powodu za 2 tyg. na dachu stanie 3,3kW paneli PV które na zimę będą jak znalazł - grzałka w bufor i do przodu. "Liwko" ja kotla nie konstruowałem wiec nie po mojej stronie chyba wina, dlatego pytalem wyżej w poscie co zamontować do domu żeby było przyjazne dla środowiska i przynoslio najmniejsze koszty ogrzewania. Nieświadomy inwestor to najlepszy klient każdego producenta kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 "Liwko" ja kotla nie konstruowałem wiec nie po mojej stronie chyba wina, dlatego pytalem wyżej w poscie co zamontować do domu żeby było przyjazne dla środowiska i przynoslio najmniejsze koszty ogrzewania. Ale ty w nim palisz! Ja swoją chałupę 133m2 ogrzewam za 700-1000zł rocznie i nie tykam palcem, a koszt mojej instalacji był na tym samym poziomie co kolegi, który się w tym samym czasie budował, a który wybrał kocioł Klimosza. Różnica polegała na tym, że ja najpierw myślałem, a dopiero później budowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Zgadza się właśnie z tego samego powodu za 2 tyg. na dachu stanie 3,3kW paneli PV które na zimę będą jak znalazł - grzałka w bufor i do przodu. Ciekaw jestem ile zimą z nich wyciśniesz. Obstawiam 0,3-0,4kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.10.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 "Liwko to jakie masz u siebie zamontowane ogrzewanie, jeżeli można wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Ciekaw jestem ile zimą z nich wyciśniesz. Obstawiam 0,3-0,4kW OK przekalkulujmy na tę chwilę 0,3kW na godzinę * 5h "jasności = 1,5kWh/doba * 30 dni = 45 kWh niewiele. Ale od przyszłego roku wchodzi Fit i netmerting więc co wpakuje w sieć w lecie odbiorę w zimę. Półroczne bilansowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts