Liwko 11.10.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 "Liwko to jakie masz u siebie zamontowane ogrzewanie, jeżeli można wiedzieć. Pompę ciepła za 10tyś.+odwierty za 10tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Ale od przyszłego roku wchodzi Fit i netmerting więc co wpakuje w sieć w lecie odbiorę w zimę. Półroczne bilansowanie Teraz rocznie płacę niecałe 3000zł za prąd za wszystko, za zużycie około 8000kWh. Jeżeli dostanę na te panele pożyczkę, która mi się sama spłaci w 10 lat to w to wchodzę, inaczej nie widzę sensu, wolę tymi pieniędzmi obrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.10.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Spoko cena "Liwko" daj namiary na ta firme od PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Spoko cena "Liwko" daj namiary na ta firme od PC. Poszukaj w necie polskich pomp ciepła. A przede wszystkim poczytaj na forum tematy związane z pompami, z nich się wiele dowiesz jak zrobić to w miarę tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.10.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Nieświadomy inwestor to najlepszy klient każdego producenta kotłów. No dokładnie z tym,że rozszeżyłbym to również na producentów kazdego systemu grzewczego i także na pompy ciepła. Nie raz przecież nieświadomi inwestorzy co nawet widać tutaj rzucali koszt pomp ciepła to z kosmosu,ogrzewanie prądem w nowych domach to majątek a prawda jest taka,że jak się taki inwestor uświadomi jeszcze przed budową co się z czym je to wychodzi właśnie,że najdrozszym systemem grzewczym w nowym domu nie jest pompa ciepła a właśnie ekosyf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.10.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Tak dom nowy i rozpalam od dolu, od góry jeszcze nie probowalem i mam solary to nieraz tylko chwile dogrzewam wode cwu do 55stopni bo przy obecnym sloncu solar nagrzewa cwu do około 45-50 stopni. To nie licz na niskie spalanie , bo w śmieciuchu raczej to nie możlwe ... A na pewno nie dla laika .. Nie ma możliwości dawkowania paliwa .... Jestem w szoku że do nowego domu kupić śmieciucha ... Ja pierdzielę ,nowy dom , solary i ... śmieciuch ... SZOK ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 To nie licz na niskie spalanie , bo w śmieciuchu raczej to nie możlwe ... A na pewno nie dla laika .. Nie ma możliwości dawkowania paliwa .... Jestem w szoku że do nowego domu kupić śmieciucha ... Ja pierdzielę ,nowy dom , solary i ... śmieciuch ... SZOK ... Dlatego tylko zakaz nas ratuje, inaczej takie kwiatki będziemy mięli co chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.10.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Tak , tak ... Dalej chłopaka wkręcajcie i podawajcie mu bzdurne wyniki jakich nie uzyska ani nawet się do nich nie zbliży ...Ma tylko 50m2 podłogówki a reszta czyli 100m2 to grzejniki , więc pompa musiała by działać przy temp 50-60 stopni ...Czyli grzanie w drugiej trayfie odpada , pompa PW będzie miała fatalna sprawność , trochę lepsza będzie gruntowa ale też szału nie ma ... Oczywiście znów że pompa gruntowa i odwierty 20tys mimo że na stronie kosztuje około 30tys z montażem ... Dla toma 1 to polecić kocioł na ekogroszek 7-10KW z podajnkiem i tyle , np. Ogniwo Eko Plus 10KW lub Skamp 7KW i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Tak , tak ... Dalej chłopaka wkręcajcie i podawajcie mu bzdurne wyniki jakich nie uzyska ani nawet się do nich nie zbliży ... Ma tylko 50m2 podłogówki a reszta czyli 100m2 to grzejniki , więc pompa musiała by działać przy temp 50-60 stopni ... Czyli grzanie w drugiej trayfie odpada , pompa PW będzie miała fatalna sprawność , trochę lepsza będzie gruntowa ale też szału nie ma ... Oczywiście znów że pompa gruntowa i odwierty 20tys mimo że na stronie kosztuje około 30tys z montażem ... No właśnie dlatego powinien być zakaz. Gdyby był, tom pomyślałby o systemie przed budową. Nie mam racji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.10.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 No właśnie dlatego powinien być zakaz. Gdyby był, tom pomyślałby o systemie przed budową. Nie mam racji? No cóż ... Teraz już tego sie nie zmieni ... Jak dla mnie dziwne inwestycje: Solary + śmieciuch ... Zamiast solarów które nigdy się nie zwrócą i zamaist śmieciucha w tej cenie można by kupic pompę powietrzną albo po niedużej dopłacie. Ale jako że są grzejniki i są one w większosci domu to nie ma sensu myśleć o pompie , bo pompa wymaga źródła niskotempertaturowego aby można było była wysoka sprawność i możliwośc skorzystania w drugiej taryfie ... Teraz to co najwyżej kupic kocioł któy bedzie dopasowany mocą i na tyle inteligentny aby pytający nie zatruwał okolicy , co obecnie czyni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.10.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) "marcinbbb" Toma1 - jest różnica między mówić a mieć. Równie dobrze mogę napisać że w domu mam 28oC i spalam 2kg węgla na dobę. Tylko w przeciwieństwie do Ciebie ja nie mam niczego do ukrycia profil kotła wystawiony w świat oglądać, sprawdzać, porównywać. A jak Pan myślisz ze co mam jeszcze do ukrycia to zapraszam do domu, tez jak widzisz mogę moje sterowniki puscic na online tez ale wole zatrzymać sobie to dla siebie ewentualnie komus udostepnic jak mu to bedzie przydatne a nie się wymadrzac co mam a co nie.Spr.sobie jakie mam teperatury i mi nic nie zarzucaj. "kaszpir007" dzięki za podpowiedz ale kopciucha nie zminie na mniejszy ani żaden inny(podajnik,gaz) bo jak dla mnie to nie ma senu i nikt mnie tu nie przekonal ze jet on za duzy, mniejszym pewnie opalu mniej nie spale teraz raz dziennie w nim rozpale i mam spokoj a jak będą mrozy to nie będę go wygaszal. Jeżeli będę zmienial to tylko PC. "Liwko" o PC myslalem jak robilem instalecje C.O może zle zrobiłem ze nie zainstalowałem ja od razu ale jest to blad do odrobienia tylko chciałbym żeby była to inwestycja trafna w 10 a nie tak jak pisze "kaszpir007" Jeszcze dodam ze ani Ja ani Wy wiele nie zmienimy w przyrodzie majac PC patrząc na naszych sasiadow z kotlami nawet idealnie dobranymi:no: dzięki wszystkim za pomoc. Edytowane 28 Października 2015 przez toma1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Nie no co za wynik w niedziele o 14:11 solary miały 22 stopnie a cwu 38 grzane kotłem bo na powrocie glikolu do solarów (T3) 19oC. Moje o 14:11 miały dokładnie 65oC na zailaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.10.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) I co z tego ile dzisiaj miałeś na solarze widocznie miałeś slonce bo u mnie na podkarpaciu dzisiaj to nie wiem czy w ogole się solar zaloczyl u mnie slabe slonce było, mam szukac dalej fotek z wczesniejszch dni i pokazywać ci jak moje solary potrafią grzać nie zamierzam już tego robic.dzięk. Ignorantow i leni to sobie w rodzinie poszukaj "marcinbbb" Witam mój kopciuch ustawil mi dzisiaj hydraulik od którego kupilem sas teraz spalam około 10kg wegla na 10 godzin P Zmienil ustawienia serwisowe (min.sile nadmuchu, max.sile nadmuchu i max.temperature spalin). Chcę jeszcze dodac ze przy aktualnych temp. spalam za mala ilość wegla wiec od góry nie mam możliwosci rozpalenia kotla bo przy mojej pojemnosci komory zasypowej 60kg to 10kg jest igla w stogu siana, wiec jak o kotle nie macie pojęcia to nie doradzajcie i teksty z inteligencja zostawcie dla siebie, jak wpakuje do kotla przy minosowych temperaturach ze 30kg wegla to mogę myslec o rozpaleniu kotla od góry. Edytowane 28 Października 2015 przez toma1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 No ignorant nie tylko w sprawach kotłów, ignorant "W OGÓLE" ( bo tak się pisze poprawnie ) nie interesuje go nic poza tym ile wrzuca węgla i ile mu się pali. Ale powiedz mu że źle robi to odpowie Ci "i co z tego". A do tego należało by dodać lenia ( Liwko podaj namiary na firmę od PC... nie próbowałem palić od góry... )A na koniec: " w co zainwestować żeby przynosilo jak najmniejsze koszty ogrzewania. " W słownik ortograficzny bo jak czytam twoją ortografię i interpunkcję to aż zęby bolą. Ale zdrówka i cierpliwości życzę - tylko słuchając i czytając mądrzejszych możemy się czegoś nauczyć i wyciągnąć wnioski. Ale nauczysz się i zrozumiesz że ludzie tu wcale nie życzą Ci źle, starają się ci pomóc ale takich jak ty było tu już tysiące ale ty od siebie nic tylko dajcie mi odpowiedź na talerzu i najlepiej rozpalcie jeszcze za mnie "od góry". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 10.11.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 TY masz wszystkich za ; ignorantów ,mnie nazwałeś bezmózgowcem, a teraz innego forumowicza nazywasz analfabetą .A kim ty jesteś ? Wez się zastanów co wypisujesz Zostawiam bez komentarza ,,Nadczłowieku';'My jesteśmy aby sobie pomóc A ty w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts